Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce srpen 2013 - zhodnocení

20. 09. 2013
0
24
1512
Autor
Lakrov

 

 

 

 

 

 

Povídka měsíce srpen 2013 – zhodnocení

 

 

Vážení vítězové, hodnocení, hodnotící, nominovaní, nominující a pořádající:

Okolnosti mi nedovolují komentovat toto kolo soutěže přímo pod jeho vyhášením, proto volím alternativní cestu. Opomenutým nebo naopak (avízem) dotčeným se omouvám, správcovo případné odstranění této upoutávky z titulní stránky respektuji.

 

Děkuji za avízo.

 

 

 

 

Toto kolo se (podobně jako několik předchozích) vyznačovalo malou aktivitou v období nominací. Za škodlivou považuji změnu aplikovanou již před delší dobou a to zveřejňování výzvy k nominacím v kategorii „Události“. Kategorie „Diskuse“ by nominacím prospěla lépe, nominací by přibylo. Nebo by naopak předběžná diskuse některá díla vyřadila? Sjednocením kategorie v níž jsou zveřejněny Nominace, Hlasování a Vyhlášení by se zároveň zjednodušil (dodnes poměrně nepřehledný) přístup k dílům účastnícím se soutěže. Pojem „Vyhlášení“, jakožto poslední stádium každého kola soutěže, by pak bylo vhodné rozřířit na „Vyhlášení výsledků“.

Aktivitu v období hlasování (do jeho skončení) už mi není umožněno sledovat.

 

 

 

 

Parodie autora Danny

Tahle povídka se mi líbí. Spousta náznaků, spousta souvislostí s (ničím) nepodloženými fakty, která jsou nám po generace předkládána jako kulturní dědictví... Jenže předky nepřeslechneš a děti neumlčíš (nesmíš a ani nechceš), Od závěru pak jako by zpět na začátek... Historie se opakuje?

 

 

Následující myšlenka (jíž je též naznačena ta opakující se historie) mě zaujala: ...stvoření, ale jen k tomu, aby se zase odtvořilo...

 

 

 

 

 

 

Samotář autora Herr_Jaroslav

Začátek (první odstavec) mi připadá příliš strohý. Heslovitost, s níž je stručně zrekapitulována protagonostova životní dráha... ta heslovitost by nevadila. Spíš myslím, že je těch hesel málo – od narození skok rovnou do dospělosti. Co bude následovat nebo co je ústředním námětem povídky, si čtenář uvědomí ihned po zaznění slov čtyři miliardy let – dobře naplánované. V průběhu dalšího čtení provázeného vtipným střídáním náznaků technické dokonalosti a projevů lidské obyčejnosti může čtenář domýšlet, kam (k čemu) bude děj směřovat. Napadaly mě varianty jako třeba nechtěné setkání s jiným vyslancem nebo uzavření kruhu „zpět k porodu“, vysvětlující životní postoj, jenž vlastně může být následkem „předchozích životů“... Napadalo mě lecos, ale závěr, jaký nasadil autor, je (alespoň pro mě) nečekaný. Nečekaný, krásně nelogický a povedený.

 

 

 

 

 

 

On autora e.eucrow

Začíná to jako báseň v próze plná metaforických obrazů, která postupně přerůstá do téměř hororové scény a ke konci pak přechází do naprosté absurdity. Marně hledám jakékoli souvislosti, jež by dávaly textu aspoň přibližný skrytý smysl. Možná žádné nejsou, ale spíš věřím, že jsou a jen já je nevidím. Čte se to (i přes pro mě mírně „cizí“ jazyk) velice dobře.

 

 

 

 

 

 

Andělé autora Taklamakan

První odstavec nebo možná hned první věta se mi zdá příliš komplikovaná, příliš obsažná na to, že se jedná o úvod, který by měl čtenáře upoutat, vtáhnout. V závěru druhé věty se dokonce vyskytuje formulace, která sice upoutá, ale ze zcela jiného důvodu (...už roztáhla /manželka/). Další text pak spíš než sci-fi připomíná parodii na sci-fi, což ovšem nemíním nikterak hanlivě. Z dalšího textu totiž cítím nádech společenské satiry, k níž se „forma“ parodie na scifi (zvlášť s přihlédnutím k překotnému vývoji posledních deseti, dvaceti let) celkem hodí.

 

 

 

 

 

 

Zrnka: šedá, bílá a černá autora Tragicus

Úvod prvního odstavce (Seděl na pláži...) zavání banalitou, zbytek (odstavce) pak náznakem jakési smutné poezie. Druhý odstavec (Nebe bylo...) – snad kvůli slovům znemožňující, osazenstvo nebo laskajícími – působí spíš oficiálně. Olíznutý rozkrok je poněkud lascivní a celý odstavec (zvláště zmínka o předchozí větě a podmiňovacím způsobu) brzdí ve čtení a nutí ohlédnout se a pátrat po předchozí větě a možnosti aplikovat na ní onen podmiňovací způsob. Takto naznačená jazyková zápletka (mně) však nedává smysl. Tolik k úvodu, rozjezdu dosti nevyváženému – překonají ho čtenáři?

Dál ten text začíná utvářet příběh a je tudíž čitelnější. Energická mládež je v něm rušivým slovním spojením. Oceňuji několik citově zabarvených obrazů (...ještě bych se do ní zamiloval...). Celkový smysl, záměr téhle povídky, dokážu těžko odhadnout. Nenacházím nic, co by mě nutilo o ní přemýšlet – snad cosi jako zamlžená (černobílá) fotka z prázdnin... Číst se to dá.

 

 

 

 

 

 

Facebook pro chudé autora Mezzomix

Nápadem a tématem zajímavé, zpracováním se to ovšem – spíš než povídce – podobá jakési suché stati nebo předběžnému scénáři, který se může (též kvůli grafické „slitosti“) webovým čtenářům zdát hůře prostupný než většina (ač často ne tak dobrým nápadem obdařených) ostatních soutěžních povídek.

 

 

 

 

 

 

Pomlázka autorky Madlen7

Provplánová lascivnost s ukvapeným koncem, přinášejícím nejprve racionální vysvětlení a následně pak překvapení, naznačující odvrat k původní lascivitě.


24 názorů

Ježišmarjá, to jsou ale blbý nápady/úvahy. Je fascinující, jak víš, že by nominací přibylo. Nminace a hlasování jsou logicky události. Vyhlášení je logicky vyhlášení sběru brambor.


Lakrov
29. 09. 2013
Dát tip

Taktéž souhlasím s těmi, kteří souhlasí. Díky za odezvu :-)


Lakrov
24. 09. 2013
Dát tip

Přesouvám do "Recenzí". Se změnou kategorie se nějak rozházela i grafická podoba textu (zatracené vstupní rozhraní Písmáku), ale stejně už to asi všichni zájemci četli, tak to nechám být, jak je.


Tragicus
24. 09. 2013
Dát tip

Neexistuje nějaké podobné pravidlo o svobodě projevu jako Godwinovo o nacistech? Mělo by.

Nesouhlas jednak samozřejmě neznamená braní svobody projevu, natož nesouhlas s formou, nikoliv obsahem, Aleši.


oni už zrušili svobodu projevu? :o)

Marcela.K.
24. 09. 2013
Dát tip

Můžeš mi vysvětlit jedno? Proč jsi sem umístil tento "přehled" na diskuzi, když hlasování o povídce měsíce srpna probíhalo už v době, kdy ti ještě "okolnosti" dovolovaly tvé hodnocení zveřejnit přímo pod hlasováním?

Na co si to tu vlastně hraješ?


Lakrov
22. 09. 2013
Dát tip

Někomu se něco nechce? Lenost není projevem umění.


Janina6
22. 09. 2013
Dát tip

petr.ix: toho zádrhele na vstupní straně jsme si vědomi, na nápravě se pracuje, ale není to bohužel v našich rukách, čeká se na Graye, který tu momentálně není. Snad se brzy dočkáme :-)


StvN
21. 09. 2013
Dát tip

Naprosto souhlasím s Janinou, když napsala: "podívejte se, já na to mám taky, ale nechce se mi"

Připomnělo mi to, když lidé říkají: "Apple bych si nikdy nekoupil", přičemž mají potřebu zaujímat vůči té značce postoj, a vzhledem k tomu, že je to značka považovaná za velmi kvalitní, nepřímo se vlastně staví do pozice ještě většího borce než jsou ti, kteří si to kupují. Lakrov nám tedy neříká jen to, že na to má, ale nechce se mu, říká nám, že je lepší:))))


Marcela.K.
20. 09. 2013
Dát tip

Nechápu proč, když okolnosti "nedovolují", nepočkáš, až "dovolí"...pokud vím, Povídku měsíce jsi ignoroval už několik měsíců...

Jinak souhlas s Tragicusem.


je v tom jistá míra neobratnosti, ale diskuse tu vznikají i na daleko obskurnější bázi...:o) třeba se kolem Lakrov časem zformuje nějaká nová platforma, kdo ví?

Tragicus
20. 09. 2013
Dát tip

Aleši, kdyby každý čtenář akorát zkopíroval své komentáře od povídek do jednoho díla a dal jej jako diskusi, kam bychom se dostali? Od toho vznikají určitá uskupení, kde se každý může sjednoceně vyřádit. O to víc je to podivné, když sám volá po sjednocení v úvodním odstavci (který je dost vtipný). A těžko se to dá tedy i nazývat nějakou "aktivitou" pro žánr - není v tom žádná přidaná hodnota. Prostý narcismus - zvlášť při tom nabývání na intenzitě (už se nevyjadřuje pod vyhlášením, ale v samostatném díle na hlavní straně, ač pod záminkou jakýchsi anonymních "okolností")...


Janina6
20. 09. 2013
Dát tip

Ano, myslím, že tak nějak to bude. Ale když při téhle přísně soukromé a na nikom nezávislé aktivitě bude ve všech pádech skloňovat Povídku měsíce, bude ho ještě líp slyšet.

Omluv mě, musím běžet do práce :-)


nikoli, já to vnímám jako aktivitu někoho, kdo se nechce zapojovat do případných "rodinných" vztahů kolem Povídky měsíce, ale má zájem o rozvoj žánru.

Janina6
20. 09. 2013
Dát tip

Myslíš? :-) No, mně to přijde spíš jako taková zviditelňovací póza ve stylu "podívejte se, já na to mám taky, ale nechce se mi"...


tohle je taky pomoc, přeci :o)

Janina6
20. 09. 2013
Dát tip

Aktivity Lakrov si dlouhodobě vážím, věnuje zdejší próze spoustu času. Kdyby bylo takových lidí víc, bylo by to super. Můžu tě ujistit, že jak redakce, tak klub Povídka měsíce jsou pro někoho takového otevřené. Ale asi je pro někoho zajímavější stát stranou a "hodnotit" snahy druhých, než jim jít pomoct.


ačkoli povídkářství moc systematicky nesleduju ( z tohoto kola jsem četl jen Samotáře a Pomlázku), aktivita Lakrov v poslední době nabyla na intenzitě. Zřejmě usiluje o místo v redakci? Nebo jen chce nabídnout alternativní hodnocení, mimo obvyklé struktury? :o)

Janina6
20. 09. 2013
Dát tip

Lakrov, z toho, co píšeš, mi není úplně jasné, co má být jádrem tvojí diskuse, takže se jen vyjádřím k tomu, co mě zaujalo.

Těší mě tvé promyšlené komentáře k povídkám, o to víc mě mrzí, že nehlasuješ a nedáš hlas v soutěži těm podle tebe lepším textům.

Myslím si, že případná změna kategorie upoutávky, např z Událostí na Diskuse, je naprosto nepodstatnou, řekla bych kosmetickou záležitostí., která aktivitu nebo pasivitu zdejších uživatelů neovlivní. Je ale pozoruhodné, že právě kvůli použití kategorie Diskuse jsem tady od jiných uživatelů zažila naopak tvrdou kritiku.

Je úsměvné, že si stěžuješ na "malou aktivitu v období nominací" , když od tebe (aspoň v aktuálním kole) nevyšla v tomto směru aktivita žádná.  Nenominuješ, nehlasuješ, radíš změnit kategorii a vše se zlepší? :-)

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru