Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

* Povzdech poštovní (TVAR-ZE-SÍTÍ)

30. 01. 2014
9
11
1462


Snáší se líně do trávy
šedivá pírka ptačí
marně čekáme na zprávy
v letu je ničit stačí
smrtící pasti autoskel

bezvládně v krvi leží
nebeský posel bez křídel
zhasla mu očka, sněží


Motorů funebrmarše
hrají k poslední cestě
na převozníkově arše
poštovní troubí žestě


Navždy bez odpovědi
v prstýnku tiše dřímá
lístek v holubí šedi

cesta k nebi je přímá...

11 názorů

Whitesnake
03. 02. 2014
Dát tip

jo, líp. Ahoj.


věřím, že mnohem líp)


Whitesnake
03. 02. 2014
Dát tip

rozumím... problematika vázaného verše mě prostě bere a fascinuje a pořád se učím. Pokud se něco osvědčí, chci předat dál.

 

A díky za zprávu, PT je trochu jiná kategorie a všiml jsem si, žes původně měla zde poslední čtyřverší v PT zrýmováno ABBA a tam znělo tedy sakra jinak


já jsem ve věku, kdy se ráda nechám i poučit))) hlavně, že jsem aspoň pochopila, cos měl na mysli) ď


Whitesnake
03. 02. 2014
Dát tip

Já tě nechtěl poučovat, spíše se rozdělit s něčím, co se mi už dávno osvědčilo. Třeba konkrétně stačilo prohodit v 1. verši "marně čekáme na zprávy" na "čekáme marně na zprávy", aby bylo zachováno trojslabičné metrum, protože jinak to prostě drhne, ať si o to myslíš, co chceš. A zde je to alespoň celkově rytmicky ok, ale jinde to drhne podstatně víc.

 

PS. Tu původní bych tědy nechtěl číst :-)

 

 

 

 


White, díky za poučku, umím sice počítat do deseti, ale tady se nedopočítám snad ani do tří. Měla jsem původně v 1.sloce ve 3. řádku "čekáme marně na zprávy" (jestli máš na mysli tohle), ale když si to párkrát řeknu nahlas a slyším tam jen memamema, tak to raděj přehodím, i když to nesedí zase jinak; snad tě potěší, že původní verze byla ještě horší))


Whitesnake
03. 02. 2014
Dát tip

ahoj, Jar, zkus se někdy zamyslet na rytmem... zde ve 3. v poslední strofě 2. a 4. verš, což by mělo být rytmické finále. A hapruje jen proto, že jsi nedodržela mustr, který ti  někdy báječně šlape (ale ne všude)  v prvních dvou strofách... lítá ti tam počet slabik a pak to metricky nedrží.Aby mi bylo rozuměno: nedoporučuji nutně hlídat počet slabik, já osobně mám na to jednoduchou metodu, kterou osvětlím na tvé básni. Má (měla by mít, aspoň si myslím, že to tak bylo zamýšleno) jednotnou rýmovou formu ABCB a mrkni jak přirozeně začínáš jednotlivé vstupní verše v prvních 2 slokách: Snáší se... šedivá... v letu je... smrtící... bezvládně... nebeský... zhasla mu.... TEDY TŘÍSLABIČNÉ metrum, které zbytečně rozbíjiš dvouslabičnými vstupními slovy... marně... hrají k.... lístek... cesta... UŽ CHÁPEŠ... nikdy nedosáhneš přirozené plynulosti, když budeš podceňovat tuto jednoduchou formulku (z tohoto hlediska je třeba naprostzo v pořádku 2. sloka.... začíná trojslabičnými slovy či souslovími)

 

 


Muamarku, je to písňový text, později to přehodím do jiného chlívku)) Ď všem


Muamarek
02. 02. 2014
Dát tip

Zpíval bych si...


Alegna
31. 01. 2014
Dát tip

T*


Kočkodan
30. 01. 2014
Dát tip
Dílko je hezké, vsak smutné velmi, mozná by cástecne pomohly helmy. Zákony fyziky se tady spikly, prestupte soféri na bicykly.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru