Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hromada otázek

05. 04. 2014
0
42
1791

Nezařazuji jako diskusi, ale kdyby snad někdo myslel, že bych měl, mohu tak učinit.

Ahoj všem,

 

dřív jsem tady docela často chodil a teď sem občas nahlédnu a nemohl jsme si nevšimnout, že je na Písmáku mnohem méně děl. Čím myslíte, že to je? A je to dobře nebo špatně? Zlepšila, nebo zhoršila se úroveň Písmáka za poslední, dejme tomu, dva roky? Přicházejí noví autoři a zůstávají zde, nebo odpadnou? Je Písmák v tomto ohledu stejný, nebo jiný než dříve?

 

Pamatuji, že byl slíben Písmák v novém hávu, ale je vidět, že se tak nestalo. Neví někdo proč?

 

Proč došlo k rozdělení redakce na dvě sekce a ukázalo se to jako dobré, nebo více či méně špatné řešení? Vždycky jsem si myslel, že je dobré označit kritika jako kritika prózy nebo kritika poezie, popřípadě obojího, ale rozštěpení je pro mě překvapením. Spolupracují mezi sebou tyto frakce? Jak hodnotíte úroveň nejen redakce/redakcí, ale obecně zpětné vazby na Písmáku dříve a nyní? Odešel v poslední době z Písmáka někdo ze silných autorů nebo hodnotitelů tvorby, chybí vám tu někdo a pokud ano, tak kdo?

 

Diskutující prosím, aby uvedli, zda sem chodí jen vkládat díla, nebo zda berou za určitou povinnost krom publikování podat zpětnou reakci několika ostatním autorům. Čtete stále různé autory, nebo jste si vytvořili jakýsi uzavřený okruh autorů, který už více méne něrozšiřujete? Změnil se váš přístup k Písmáku, nebo zůstáváte stejně autorsky a kriticky aktivní?

 

---

 

DOPLŇENO Z DISKUSE:

 

Je podle vás možnost mazání komentářů jednoznačně/spíše prospěšná nebo jednoznačně/spíše neprospěšná pro Písmák a proč?


42 názorů

Možná si jen myslíš, že na tom vy guruové nemáte podíl. Na Facebook bych to házel asi jako na poslední. Díky za odpověď.


egil
06. 06. 2014
Dát tip

Nebudu se moc rozkecávat. Někdy v letech 2003-2007 na Písmáku přibývalo denně průměrně 50-80 děl. Inflace? Možná.... též ovšem pestrá polívka života, v níž se ledacos mohlo urodit (a urodilo)... Současný stav souvisí s tím, že lit.-servery zevšedněly, už nejsou "nové" - lidé píší dál, ale stačí jim opublikovat veršíky na "Faceu" nebo na blogu...  A ti nadaní (alespoň doufám) jdou třeba jinudy - protože stávající podoba lit.serverů, které jsou v zásadě vymřelé, jim nemá co nabídnout.

Takže co tu zůstalo: socio-"literární" web, který se postupně proměňuje na čistě sociální. Nedá se totiž ani říct, že by zdejší osazenstvo něco sdružovalo - třeba láska k literatuře či tak něco...; čta některé zdejší texty či komentáře (některé, ne všechny!), mám pocit, že leckdo tady literaturu přímo nenávidí.

PS: Nevím, jak je to v próze - nesleduji -, ale redakce poezie je v podstatě rozpuštěná (to sis nevšiml/a?)... Ale nebudu tady prát špinavý hadry. Vím, proč jsem odešel a proč to zabalili leckteří jiní. A o to větší respekt vůči kupř. Jinovatovi, který to tu nějak táhne dál.

 


ano?


papouch
23. 04. 2014
Dát tip

Mýlíš se. Mám to v popisu práce.

...Tedy, respektive - mám v popisu práce, že jako admin musím udit. Klobásky, bůček, salámy .. a což třeba uzená makrela, dal by sis co?? Nic! Nic nedostaneš!!

To "pr" jsem si tam přidal z vlastní iniciativy.

A jestli tady někdo něco motá, tak jsi to akorát ty. Už jsi zamotal deset klubek nití, pět prodlužovaček, dva USB kabely a čtrnáct motáků, tak to hleď co nejdříve rozplést!!! Nebo tě stihne krutý trest!!!!

A od čeho je avízo vím. Ale ty to nevíš! A nikdy vědět nebudeš. Se s tim smiř.


papouch: Avízo je od toho, aby sis přečetl, co jsem ti napsal, jinak bych to asi nemusel psát, není to tedy výzva k odpovědi, to by asi pochopil i debil, ale samozřejmě nevím, jaké jsou nároky na admina. Stran vychování asi ne moc velké. Za další, neobtěžovat se s odpovědí jsi měl k mé první zprávě, takže jsi to trochu domotal. K té druhé jsi odpovídat nemusel, ale odpověděl, což je samozřejmě v pořádku. A nakonec, babička je mrtvá, umřela letos, kreténe. Máš v popisu práce prudit? Řekl bych, že určitě ne.

papouch
22. 04. 2014
Dát tip

Já jsem se sral arminem z jernoho pdostého růvoru: - pdotože muším podpichovat různé sráče, břulíny a vytřískance. Jsem za to totiž placený. Za každou takovou kritiku dostanu šedesát pět haléřů. Není to mnoho, ale vzhledem k tomu, že si chci koupit Porsche, tak mi to pomáhá.A takových různých vyblízanců a vochechuláků, ke kterejm se dá napsat famfrňózní kritička, na písmáku je .. neurekom. Mňacht, ťulpasi.

Akorát mi vrtí hlavicí (a asi neusnu!), proč mi teda, ty chrochtláku, posíláš avízo, ve kterém mi sděluješ, abych neodpovídal. .. .. .. Dej si mléko a mrkvičku a před spaním od babičky nechat převyprávět Karkulku.

Ťachn!


papouch: Ty ses stal neanonymním adminem z jakého důvodu, potřeboval ses zase zviditelnit? Nemusíš odpovídat, mé mínění nezměníš.

Oldjerry: Díky za odpověď. Nemyslím si, že když dostanu různé odpovědi, že bych byl tam, kde jsem byl. Nevidím pro to žádný logický důvod. Jsou to jen tvé dojmy. Pokud napíšeš, že Písmák považuješ z mnoha důvodů i po devíti letech za nejlepší (nejlepší co?), tak jsi neodpověděl na otázku, zda ho považuješ za lepší, či horší dřívějška. Ale to nevadí. Kdo je, prosím, šéfadmin? Nikde jsem to nenašel.

papouch: Vůbec nevím, o čem mluvíš, ale světu bude stačit, když to víš ty, takže se neobtěžuj s další odpovědí, která by jen "zasírala" diskusi. Kdybys četl prolog, tak bys věděl, že jsem to sem původně vůbec nedával jako diskusi. Někdo si myslel, že bych to udělat měl, ty si to nemyslíš. To je v pořádku. Nic to ale nemění na tom, že nemáš co říct.

oran: V tomto případě je spíše prospěšné mít možnost mazat příspěvky do diskuse.

Oldjerry
20. 04. 2014
Dát tip

Jiří - na některé otázky si musí každý odpovědět sám, protože nakonec by ses dozvěděl řádku různých, až protichůdných názorů a byl bys tam, kde jsi teď..

Třetí otázka je na šéfadmina - na to asi těžko někdo jiný kvalifikovaně odpoví.

Pátá otázka - jen za sebe: jsem jeden z těch, kteří tu byli pečení vaření - přečetl všechno a k většině děl se vyjadřoval. Mezitím se člověk dostane do některé skupiny autorů (počínaje prominenty a konče sračkomety). Sám jsem vycítil, kde se nacházím a protože mne to neuspokojovalo a jako starý suk už nemám rozvojový potenciál, hledal jsem své místo i jinde. Písmáku jsem ovšem zůstal věren a i po devíti letech ho považuji za nejlepší z mnoha důvodů.

Mohu-li to nějak shrnout, tak bych napsal, že je celkem volovina zabývat se ptákovinami a namísto mudrování tvořit - což je snad hlavní cíl všech Písmáků co jich kdy bylo a je.


papouch
13. 04. 2014
Dát tip

sám jsi omezený


Norsko 1
13. 04. 2014
Dát tip

Že se na to nevybodneš. pořád někoho omezovat


Admin A
11. 04. 2014
Dát tip
Očividně :-)

Norsko 1
10. 04. 2014
Dát tip

Tys stále adminem, pape?


papouch
09. 04. 2014
Dát tip

samej překlep, achjo


papouch
09. 04. 2014
Dát tip

jestli se tady chce někdo udělat zajímavým, tak jsi to akorát ty, metelko.

Touha po zviditelnění s nápadem na připitomělou rádobydiskusi plácnutou na hl.str... to už tu bylo tolikrát... (a bude..!)A dycky mu na to nekdo skočí.

Zkus vy myslet něco nového.

(nebo lépe psár :-P :-) )


oran
09. 04. 2014
Dát tip

a komu je tady tlačíš? zbytečné změť, zbytečných otázek, prostě chaos. jaký jiný význam by to pro tebe mělo mít, než být zase na chvíli pohlazen od maminky.

to my ženy, které bojujeme se svými rodidly v tomto nelítostném světě, máme právo být konejšeny. ale od takových zbytečných trubců, jako jsi ty, se toho pravděpodobně nikdy nedočkáme a myslím, že o to ani nestojíme.


A co je ti po mých otázkách a po tom, že jsou zbytečné?


oran
09. 04. 2014
Dát tip

to ne, já mám jen skutečné problémy, na rozdíl od tebe. problémy s PMS. co je proti tomu tvůj výron zbytečných otázek. děkuji annabelle, že mě chápe. my děvčata musíme držet spolu.


Papouch:

 

Dostál jsi své přezdívky a ani tobě neděkuji.


Orane, z tvé odpovědi je patrná snaha udělat se zajímavým. Tobě neděkuji.


Lakrov, z tvých odpovědí je patrná snaha o nekonstruktivní odstup. Ale přesto děkuji.


Annabella
08. 04. 2014
Dát tip

orane, syndrom PMS nemáš, v tom stavu neexistují žádná odvozená slova od vyrovnaný a ani si nevzpomínáš, že kdy existovala.jinak doporučuju první čtyři série gossip girl v co nejmenším časovém úseku, višně v čokoládě a balíik kapesníčků. 


papouch
08. 04. 2014
Dát tip

viz oran


oran
08. 04. 2014
Dát tip

Já nevím, tohle je zase snůška hovadin. Mě by spíše zajímala odpověď na otázku z praktického hlediska, třeba jak se vy děvčata vyrovnáváte s PMS. Zrovna mám totiž nějakou dobu tento stav, ač mám pindíka.


Lakrov
08. 04. 2014
Dát tip

> ...Je Písmák ... stejný, nebo jiný než dříve? Předpokládám, že pod pojmem Písmák máš na mysli seskupení lidí, aktivit, zveřejněných děl apod. V tomto ohledu se stále něco mění, zveřejněných děl či aktivit přibývá nebo ubývá snad podle roční doby, počasí či v té které době zrovna aktivní skupiny autorů a reagujících členů. Kupodivu (a naštěstí) není patrná souvislost písmáckých aktivit s děním na politické či mezinárodní scéně.

> ...Písmák v novém hávu... je vidět, že se tak nestalo. Neví někdo proč? Domnívám se, že na "hávu" moc nezáleží, proč se nezměnil, to nevím, a z technických změn mám spíš obavy -- v minulosti bylo často spojeno s nečekanými stavy.

> ...Proč došlo k rozdělení redakce na dvě sekce... Nevím, snad proto, že se prozaická menšina potřebovala prosadit mezi poetickou většinou. Na další otázky související s redakcemi nemohu odpovědět, neboť nemám na činnost redakcí žádný určitý názor.

> ... Diskutující prosím, aby uvedli, zda sem chodí jen vkládat díla, nebo zda berou za určitou povinnost krom publikování podat zpětnou reakci ... Vkládám díla (5 až 10 za rok), ale častěji komentuji tvorbu ostatních, téměř výhradně prózu. Autory si nevybírám, komentuji vše, co se mi podaří dočíst, tj. víc než polovinu zveřejněných povídek, proz. miniatur, pohádek, úvah, fejetonů. Dělám to tak asi deset let, víceméně nezávisle na ostatním dění na Písmáku.

> ...Je podle vás možnost mazání komentářů prospěšná, nebo neprospěšná ... Jednoznaně prospěšná. Umožňuje odstraňovat nesouvisející, zhovadilé či mstivé komentáře, které se přes veškerou uživatelkou kulturu na Písmáku tu a tam vyskytnou.


Janina6
08. 04. 2014
Dát tip

Tak to asi moc pozitivní není.


Mně to celé nezní moc pozitivně.


Janina6
08. 04. 2014
Dát tip

Jinak jsem chtěla spíš říct, že když bude fungovat editor děl, avíza, pošta a podobné blbiny (které čas od času fungují podivně, například mně se už nějaký čas nedaří v poště "vysypat koš")), tak já osobně nemám zapotřebí nějaké výrazné změny "tváře" Písmáka.

Chodím sem sedm let, a řekla bych, že hlavní změny tady člověk zaznamená sám v sobě :-) tedy ve svém vlastním přístupu k Písmáku. Jak moc má ještě nadšení něco dělat, jak moc si připouští různé nepříjemné lidi, jak moc ho baví číst nebo diskutovat. Samotný Písmák se zas tak moc nemění. Je to asi jako s lidma ve světě kolem tebe, člověk naráží stále na podobné typy, na podobné situace. Bylo by asi fajn, kdyby se objevil někdo nový se zajímavými nápady, ale takové osobnosti přijdou jen jednou za čas.

 


Janina6
08. 04. 2014
Dát tip

Jirka: Protože už na to nemám dost času. Upřímněji řečeno, nechci už tomu tolik času věnovat. A redaktorka, která nestíhá číst, by byla směšná.


Annabella:

 

Díky za odpověď. O novém Písmáku jsi asi opravdu nemusela slyšet. Bylo to na spadnutí asi před 2-3 lety, slib zněl do konce roku 2012, pokud se nemýlím.


Zdenda:

 

Díky za odpověď. Je vidět, že ses opravdu spíše nudil.


Marking Machine:

 

Dobře, dám to jako diskusi. Zdá se, že trochu zájem diskutovat je.


Janina6:

 

"Jednu změnu jsem zaznamenala: od té doby, co je možné mazat komentáře pod vlastními díly, jsem narazila na poměrně dost autorů, kteří takzvaně „stojí o hlubší kritiku“ a pokud jim ji tam někdo napíše (a není pochvalná), obratem ji smažou. Velmi mě to pobaví pokaždé, když na to narazím. Takže to je taky změna k lepšímu, je víc čemu se smát."

 

Hmm, tak tohle jsem nevěděl. A moc k smíchu mi to nepřipadá. Myslíš to ironicky? Podle mě o důvod méně dávat někomu zpětnou vazbu. Takže tady může být zakopaný pes.

 

"Písmák v novém hávu? Stačil by mi ve starém hávu, kdyby aspoň jakžtakž fungoval."

 

To zní dost hrozně. V tuto chvíli nevím, zda se tedy pro tebe Písmák moc nezměnil, nebo naopak změnil k horšímu. Podle mě k horšímu, ale netroufl bych si říct, že nefunguje.

---

Jedna otázka na tebe, Janino, smím-li. Pokud vím, bývala jsi taky v redakci. Proč jsi ji opustila?

 

Díky za připomínku některých autorů a tip na jiné. Jirka žije.


Annabella
07. 04. 2014
Dát tip

Ahoj, já se cítím stále jako víceméně nováček, takže odpovědět mohu jen na některé otázky a to jen podle mého pocitu.

Redakce? Vím, že tady jsou, to ano, ale na život nás, malých a bezvýznamných vší na obličeji světa, co nejsou nikterak známí ani slavní, nemají žádný vliv (nebo to není vidět). Občas je potkám a něco se dozvím, spíš si ale žiju svůj paralelní svět a oni si žijí svůj. Přesto oceňuji a vážím si jejich přítomnosti, lepší potkat je málo, než vůbec. 

Přišla jsem. Jsem nová.  A jsem tady stále - hlavně kvůli kritice na má díla, chci se zlepšovat. Takže za mě: Nováčci přijdou. Někteří odejdou, ale ani vysoká škola není pro každého, takže logicky musí taky někdo občas odejít.

Taky čtu jiné básníky. Mám pár takových, ke kterým se vracím, ale také podníkám výpravy do vod nepoznaných. Snažím se hodnotit konstruktivně, ale kdo ví, jak moc o to který autor stojí? Co když budu mít do smrti nepřítele, o kterém ani nebudu vědět?

Písmák jinak? Opravdu? Nový háv nebo jen císařovi nové šaty? Protože o něčem takovém jsem nic neslyšela, ale spíše jsem prostě ještě moc nová a neznalá.Taky nemohu hodnotit množství děl, jiný stav než "teď" jsem nezažila.


Janina6
05. 04. 2014
Dát tip

Že je tu méně děl, jsem si ani nevšimla, ale jestli je to pravda, považuju to spíš za plus. O kvalitě to neříká nic, ale při menším počtu je aspoň větší šance, že bude dílo čteno.

S úrovní se to, myslím, pořád opakuje. Občas je lepší období, pak zase horší. Jsem tu už několik let a nic převratného ani v kladném, ani v záporném smyslu jsem tu nezaznamenala.

Noví autoři přicházejí a jsou zpočátku naivní – nasázejí sem desítky děl a sami nečtou a nekomentujou nikoho. Pak se nějakou dobu diví, že je nikdo nečte, poté buď začnou být sami aktivnější, nebo to vzdají a odejdou. I tohle se, myslím, děje neustále.

Jednu změnu jsem zaznamenala: od té doby, co je možné mazat komentáře pod vlastními díly, jsem narazila na poměrně dost autorů, kteří takzvaně „stojí o hlubší kritiku“ a pokud jim ji tam někdo napíše (a není pochvalná), obratem ji smažou. Velmi mě to pobaví pokaždé, když na to narazím. Takže to je taky změna k lepšímu, je víc čemu se smát.

Písmák v novém hávu? Stačil by mi ve starém hávu, kdyby aspoň jakžtakž fungoval.

Rozdělení redakce považuju za dobrý nápad. Redakce prózy maká. Jak je to s redakcí poezie, nesleduju.

Chybí mi tu třeba VH64, psal kvalitní komentáře k próze, ale ono vlastně není jisté, jestli tu nepůsobí prostě pod jiným nickem. Z autorů mi strašně chybí Kandelabr. On se tu občas vyskytuje, ale už nepublikuje nové věci. Jeho povídky byly výborné. Taky se mi velice líbily povídky autora s nickem Saetri-Ihn. Vždycky je škoda, když přestane publikovat dobrý autor, protože se pro ostatní jaksi sníží laťka. Ale představuju si, že prostě už na net nemá čas a přeju mu, aby se prosadil v tom „skutečném“ literárním světě.

Chodím sem poměrně často, moc nepublikuju, spíš čtu. Hlavně prózu, kolik stačím, ale času mám méně než dřív. Takže si vybírám. Mám samozřejmě oblíbené autory, které si přečtu vždycky. Zatím ale pořád zvládám občas rozšířit jejich okruh. Pro inspiraci mi hodně pomáhá Povídka měsíce, kde občas „zazáří“ dílko, které bych jinak přehlédla. V poslední době mě nadchly povídky nové autorky Vigan.

A co ty, Jirko, jak žiješ?


Martas1985
05. 04. 2014
Dát tip
moc otazek najednou:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru