Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Imaginární rozhovory z Marsu

29. 05. 2014
2
27
1613
Autor
zákeš

Ahoj Písmáci

zasílám povídku s názvem Imaginární rozhovory z Marsu do soutěže Povídka měsíce. Očekávám Vaši kladnou odezvu.

Na brzkou shledanou se těší

Zákeš

 

 

~Irelevantní povídka:
30. Imaginární rozhovory z Marsu - 1995

Díl I. Zrození Skard
  V dávných dobách kdysi žil svůj vesmírný život jeden poločlověk. Pocházel z planety Mars a celým svým jménem se nazýval, Ugando Furak. Ostatní pololidé mu však většinou říkali jenom Ugando, nebo zase jen Furak. Tak si tento tvor žil v jednom z malých kráterů, který se jmenoval Queda. Měl dost šťastný život.
  Mladý (relativně) Ugando se o těchto Vánocích dožíval 450 let. Byl opravdu velmi mladý, neboť pololidé (jinak řečeno Skard) se běžně dožívají i 900 let. Měl tedy co dělat, aby svůj život prožil ve slávě a slávou jej také naplnil.
  Na Marsu zatím probíhal rok 8462. Nebyl zrovna tím nejhorším, co mohl kdy být, poněvadž například v roce 8460 nastalo velké zemětřesení, které zaplavilo skoro celou planetu. Pak rok 8432 byl ve znamení Velké války na Marsu, která skončila špatně pro Kutmozy. Úplně nejhorší však byl rok 8401, protože v onen došlo ke skoro neočekávané srážce s kometou Ladyní, která se nebezpečně přiblížila k planetě (asi na vzdálenost 50 km) a málem narušila její povrchovou část.
  Jednoho roku (8433) bylo počasí dokonce tak špatné, že se samovznícením v zimě zapaloval sníh. Během těchto prázdnin uhořelo 20 000 Skard a bylo vypáleno 45 561 příbytků.
  Společné Vévodství tedy potom ještě toho roku nařídilo, aby se všichni Skard přesunuli na onu planetu, která byla Marsu vlastně svým složením nejbližší - Venuši.
  Na této planetě žily divoké amazonské žínky - SkoroVenušanky. Ty byly rády, že se Skard právě k nim přestěhovali, protože konečně získaly schopné muže na rozvíjení těžkého průmyslu (který předtím moc neovládaly).
  Ugando Furak se zde dokonce zamiloval. Tou šťastnou se stala vládkyně a první dcera bývalého krále Ulmara, Venuše Lipská. Za svého života spolu měli dvě dcery, Xantiu a Chantiu. O nich podrobněji vypráví díly II. a III., pojmenované Výroba ilegálního hašiše a dále heroinu a Kouzelný modrý diamant.
  Ugando a Venuše spolu dále pobývaly. Za dva roky od Velkého úplňku (8446) Venuše za velké slávy porodila jejich jediného syna, který se jmenoval Funlarod.
  Jeho rodiče potom za nějaký čas vyzískali Temný diamant, který vsadili do vládcovy koruny. Ten v ní zůstal až do Roku zlomu - 8450.
  Dále spolu Venuše s Ugandem provozovali Imaginární rozhovory. Vždy, když je chtěli provozovat, si nasadili čarovná sluchátka a vykládali si své příběhy, většinou šlo o pohádky ze Čtvrtého věku lidu Skard, kdy ještě přežívali jeho nejstarší potomci.
 Ugando zahynul brzy poté, co se obě jeho dcery narodily - 8450. Zabil ho Xandur, ten, kdo získal a nadále ochraňoval Temný diamant na svém letním sídle. Venuše brzy poté trochu rozhořčeně navršila Ugandovi velkou mohylu, kterou pojala jako rodinnou hrobku.
  Venuše a její dvě zbývající dcery Chantia s Xantií spolu žily docela šťastně. Obě dvě si našly své budoucí manžely, kteří se jmenovali Ux a Sulo.

 O jejich životech vypráví tato lyrická báseň:

Narozeni byli dva mužové svorní,
družní a výmluvní, společensky vzorní,
brzy poznali všechny televizní filmy,
pořady a programy a se svými
schopnostmi pak bojovali ukrutně
za spravedlnost celého Marsu
a všech jeho pololidí Skard,
nakonec dokonce zvítězili a urputně
získali obě dvě dcery vládkyně Venuše,
která je poslala s poselstvím Skardu
na Měsíc Uzurp a jeho družici Mard.

Díl II.
 Výroba ilegálního hašiše a dále heroinu
  Toto je příběh o Chantii a Xantii, dcerách Venuše Lipské, nynější vládkyně na planetě Venuše.
  Nastal tedy den, kdy se na Venuši rozšířila větev těch obyvatelů rodu Skard, kteří začali vyrábět (samozřejmě, že ilegálně) hašiš z konopí a dokonce heroin. Chantia s Xantiou byly tomuto procesu samo sebou odvráceny.
  Pololidé na planetě Venuše se potýkali s velkými problémy, které nyní přesahovaly rámec jejich dosavadních možností. Dealeři a výrobci drog byli skoro všude a nabízeli svoje zboží všem. Některé slabší povahy nejdříve okusily hašiš, ale pak si řekly, že je to příliš lehká droga, a tak začaly s heroinem. Jehly a injekční stříkačky se povalovaly všude na ulicích, nemluvě pak o hašišových a heroinových dýmkách. Bílý a hnědý prášek (heroin) se objevoval na všech místech, někdy se dokonce zjevil mezi mládeží ve školách. Narkomani tenkrát už skoro ovládli svět, a tak nebylo divu, že produkce drog vzrostla nad míru. Dealeři také roznášeli pečlivě zabalené bonbóny, ve kterých bylo obsaženo malé množství heroinu. Z těch se pak Skard stávali rychle závislými.
  Situace byla dokonce tak vyhrocená, že se Xantia pokusila tajně použít hašiše. Sešla se s pravidelnými kuřáky a ti jí sami nabídli dýmku. Poprvé sice dost kašlala, ale pak si zvykla a stala se velkou uživatelkou této zdraví nebezpečné látky. Samozřejmě, že její muž o tom vůbec nevěděl a že to ani vůbec netušil. Později, když se to přece jen nešťastnou náhodou dozvěděl, začal se své ženy-kuřačky velmi stranit. Chtěl, aby toho nechala, poněvadž by mohla upadnout do jámy nejhlubší a stát se poživatelkou heroinu. Snažil se jí to nějak vysvětlit (i když si zprvu nedala říct) a sehnat pro ni rehabilitaci.
  Dny pro Chantiu, jejího muže a děti probíhaly docela pěkně a byly všechny plné dobrodružství. O drogách neměli ani nejmenší ponětí, neboť se všichni nacházeli na dovolené na družici Mard. Koupali se u moře, procházeli se po pláži a ani nevěděli, co se na planetě Venuši zatím tou dobou dělo.
  Mezitím Chantia poslouchala místní rozhlas a tudíž se dověděla o zkáze, která v minulých dnech postihla planetu Venuši. Zatím ještě nic nevěděla o pokusech své sestry.
  Pro Xantiu nastal těžký čas. Musela se naučit odvyknout si droze a úplně na ni zapomenout. Vyhodila všechen hašiš a dýmku, které doposud vlastnila a chtěla začít znovu.
  Někteří lidé se ji snažili svést k pokušení znovu, ale ona se za pomoci svého manžela nedala. Bylo to dobré, protože přetrpěla to nejhorší a teď ji (relativně) čekaly jen šťastné dny.
  Sulo, její muž, jí už konečně zařídil pobyt na rehabilitaci. Bylo to pro něj dost bolestné, ale řekl si, že pro vyléčení své ženy podstoupí vše.
  Tak se tedy druhý díl chýlí ke konci. Sulo s Xantií zatím žili odděleně, ale těšili se, až se opět po dlouhé době setkají.
  Po 10 měsících došlo k dlouho očekávanému setkání. Oba dva se nemohli ani dočkat, proto se celou dobu jen líbali.

Díl III.
Kouzelný modrý diamant
Toto je pokračování příběhu o dcerách Uganda a Venuše, Xantii a Chantii.

  Nastaly opět ty dny šťastnější. Xantia se vrátila z rehabilitace k Sulovi, Ux a Chantia a jejich dvě malé děti se zase vrátili z dovolené. Všichni se měli dobře, až na to, že postrádali Temný diamant.
  Ten byl ve vlastnictví pána Xandura, který jej nadále střežil. I když byly činěny mnohé pokusy na jeho ukradení a přemístění na Venušino sídlo, byly zatím marné. Avšak po čase se Chantia a Xantia jedné tmavé noci vydaly směrem na Xandurovo sídlo, aby mu diamant odňaly a odnesly. Dlouho procházely nekonečnými chodbami, ale bez úspěchu. Až v té nejtemnější a nejzapadlejší ho našly. Byl však silně připevněn ke svému podkladu a ony musely použít autogenu, aby jej neporušený získaly. Byly přitom málem chyceny hlídkou, které jen taktak unikly. Byly tak šťastné, že diamant získaly, že vyběhly ze sídla a prchaly domů.
  Mezitím k Venušinu sídlu připlul na svém měsíčním voze Bůh Axare a vyřkl tato slova: "Za Tvou péči o své dcery, manžela a ostatní na této planetě budiž zvěčněna a přežij všechny časy, dobré i zlé." Poté odplul.
Venuše byla z této zprávy tak nadšená, takže nevěděla, zda je to sen, nebo skutečnost. A byla o to víc ráda, když konečně po letech (celkem 11 let) uviděla Temný diamant. Nechala ho uložit do nejtemnějších kopek ve zlaté skříňce v hoře Smaragdek. Poté už nikdy nebyl nikým jiným než Venuší a její rodinou spatřen a potěžkáván.
  Jeho světlo vyzařovalo v celé místnosti, kde byl uložen, a svítil by ještě více, kdyby nebyl uzavřen v Zrcadlové síni této hory. Bylo to 21. podlaží; po hoře se dokonce snažilo chodit několik cizích elfů, ale bezúspěšně, neboť Temný diamant nikdy nikdo z nich nikdy neviděl.
  Venuše se s veškerým svým příbuzenstvem začala stěhovat k hoře Smaragdek, aby mohli lépe chránit Zrcadlovou síň.
  Xantiiny a Chantiiny děti, Dore a Fore, také o temný diamant velice pečovaly. Dokonce museli bojovat s Šedými elfy-ničiteli, kteří byli v boji velmi zruční, jenže Dore a Fore nakonec přece jen po 10 letech zvítězili. Byla to ukrutná bitva, jejíž průběh popisuje povídka O velké válce u hory Smaragdek, aneb Kalateigata.
  Jinak tento Venušin rod žil v blahobytu a dále pořádal mezi všemi účastníky Imaginární rozhovory. Telefony jenom drnčely a byly pomocí nich vyprávěny další a další příběhy. O nich ovšem až někdy příště.


27 názorů

StvN
17. 06. 2014
Dát tip

Ten text je super. Pripomina mi takove ty texty, co pisi deti na taborech, protoze to je vetsinou napsano na ostro ve velmi kratkem case, a pritom to ma vsechny parametry regulerniho dila. Navic je to svym specifickym zpusobem humorne. Jak obsahove, tak takovym tim zamerne chybnym pouzivanim slov. 


Fruhling
15. 06. 2014
Dát tip

Burroughs je stejně lepší.


Janina6
08. 06. 2014
Dát tip

Tangens: StvN se "povolá" sám, pokud uzná za vhodné. Avizovala jsem Marking Machina, tohle je hodně jeho parketa, a taky se už vyjádřil.

Já ti nevím, nakolik se opravdu dá "radit". Beru to spíš tak, že čtenář řekne, jak to na něj působí, a autor se nad tím může zamyslet, nebo nemusí... všichni jsme tu amatéři.

 


K3
07. 06. 2014
Dát tip

Z povídky jsem rozpačitý. Nezaujala mě. Míchání slov a věcí z naší civilizace je divné. Nezanechalo to ve mě žádný kladný dojem.

Je možné, že jsem ji nepochopil.

Nechápu její nomminaci do PM.

Možná ještě prokouknu. Zatím pardon.


Janina6
02. 06. 2014
Dát tip

Zákeš: citace je to pěkná, s tvým učitelem nemám proč nesouhlasit, jen si myslím, že v případě konkrétního textu není zas tak moc podstatné, jakou žánrovou "nálepku" mu dáme. Nejdůležitější podle mě není, "co to je", ale nakolik šikovně a poutavě je to (či není) napsané.


Lakrov
02. 06. 2014
Dát tip

Pro Tangens_Omega36: Koukám, že aniž bychom se ovlivňovali, máme na tenhle textík dost podobný názor. Třeba se jím autor nechá ovlivnit...


Lakrov
02. 06. 2014
Dát tip

Připomíná mi to spíš vysvětlivky než povídku. Text neplyne, je takový útržkovitý (závorky, vsuvky, letopočty, retrospektiva...) SkoroVenušanky jsou dobré, gramatika věty:"...Ugando a Venuše spolu dále pobývaly..." otřesná :-) Lyrická báseň o Uxovi a Sulovi (doufám, skloňuji správně) je dobrá parodie. Dál mám pocit, že se chystáš nastolit nějakou paralelu s lidským chováním a děním na (naší) Zemi (k čemuž je sci-fi, ale možná i fantasy dobrým prostředím), jen slohové podání, jaké jsi zvolil, mi připomíná spíš předrealizační poznámky, než skutečnou povídku.

Po (ne příliš pozorném) dočtení mám dojem, že by se z toho dala udělat spíš ta parodie, než skutečná fantasy povídka. Neber to jako urážku, zkus o té parodii zauvažovat; vážně míněným fantasy žánrem je zaplaven svět...


zákeš
01. 06. 2014
Dát tip

Ahoj Janino

teď Ti zhruba odcituji to, co říkal náš velmi zábavný učitel na vysoké škole (Pedagogická fakulta MU Brno) PhDr. Pavel Doležel, CSc. (aprobace anglická literatura) na téma sci-fi a fantasy literatury:

"On je to problém. Tento žánr existuje vlastně od středověku. Nazývá se ovšem Hrdinský epos. Ti rytíři procházejí krajinou, bojují s draky, přecházejí Diamantové hory a Sněžná údolí. Tento fakt je jasně vidět na příkladě novodobých seriálů: tam ti rytíři nemají brnění, nýbrž ty muskle."

Tak to je jiný pohled na tuto tématiku. Inspirující, že?

Dobrou noc

Zákeš

 

 


zákeš
01. 06. 2014
Dát tip

Ahoj Radko

uznávám, že v těchto ohledech je povídka nekonzistentní. Já byl vždycky na matiku blbej.... (ach ty letopočty). Ten děj je ale o něčem jiném než o drogové mafii: je o závislostech na drogách. Proto varuji před užíváním jakýchkoli omamných látek, jestli tomu rozumíš. Nevím, jaký postoj k nim zaujímáš ty, ale já jasně záporný.

Ad shoda v rodě a čísle v češtině: tuto možnost mi nabídl korektor češtině ve Wordu a já to jako osel přijal.

Hluboce se omlouvám za tyto nedostatky a budu se snažit se takovýchto chyb do příště vyvarovat.

Srdečně zdraví

Zákeš

 

 


Janina6
01. 06. 2014
Dát tip

Dobře, tak povídku zařazuji do soutěže.


Radka1284
31. 05. 2014
Dát tip

Ahoj,

mě teda dost zmátly ty letopočty - na začátku píšeš,  že Ugando žil v roce 8462 a potom že umřel v roce 8450. Tak nevim, jestli to špatně chápu, nebo se třeba na Marsu roky odečítají. Musela jsem si pak tu první část projít znovu.

Potom když píšeš, že situace byla tak vyhrocená, že se Xantia dokonce pokusila tajně použít hašiše, tak jsem hned hádala - použít? K čemu? Aby rozvrátila drogovou mafii? Ale nic se nestalo, tak mi to celkově přišo taky celkem nudné.

A pokud dobře chápu že Ugando byl chlap a Venuše baba, taky spolu pobývali a ne pobývaly, ne?


zákeš
31. 05. 2014
Dát tip

Ahoj Janino

hrozně by se mi líbilo, kdybys tu moji povídku mohla zařadit do Povídky měsíce. Já se povídkám teď moc nevěnuji, protože píšu spíš básně. Podle mě je ta povídka dost obskurní, chtělo by to ji opravdu rozvést do románové podoby. Tento tvůj nápad byl vynikající. :)) Jenže.... já ani netuším, jak bych mohl přistupovat k popisným událostech a psychologizaci postav, natož zápletkám a protikladným situacím v ději. S tím si nejsem pevný v kramflecích. Každý člověk je jako zrcadlo a proto se podobá své bolesti. Tak přeji hodně utorské inspirace

Zákeš

 

 


Janina6
31. 05. 2014
Dát tip

Taky děkuju, nenamíchnul jsi mě, jsem na to celkem zvyklá, že se autorům nelíbí, když nedostanou pochvalný komentář. Nechtěla jsem tě urazit. Snažila jsem se vysvětlit, v čem vidím problémy tohohle textu. Možná ti něco napoví právě ten fakt, že to někomu připadlo jako parodie.

Fantasy i sci-fi čtu ráda, ale tady jsem se opravdu neměla "čeho chytit". Myslím, že čtenář potřebuje něco, co ho zaujme, nejčastěji nějakou postavu, které může "fandit", ale na to nestačí ji pojmenovat a shrnout její život do tří vět - to je potom opravdu takový jakože dějepisný přehled a ne příběh.

Chceš tedy, abych to zařadila do Povídky měsíce?


zákeš
31. 05. 2014
Dát tip

Ahoj Janino

já právě o tu kritiku stojím. Omlouvám se, jestli jsem Tě svým postojem namíchnul. Nevím, zdali jsem tu povídku zamýšlel prvoplánově jako parodii, snažil jsem se psát vážně. Pokud to Tangensovi vyznělo jako parodie, tak to je jeho vlastní názor. Díky za odpověď.

Zákeš


Janina6
31. 05. 2014
Dát tip

Posílám avi Marking Machinovi, tohle by ho mohlo zajímat :-)


Janina6
31. 05. 2014
Dát tip
Pokud o žádnou kritiku nestojíš, dá se u díla zatrhnout, že "autor nestojí o hlubší kritiku". To mi pak bude hned jasné, že mám mlčet. Povídek tady pár mám, ale nikomu je nedávám "za vzor". Doufám, že to nebereš tak, že komu se něco nelíbí na tvém psaní, musí umět psát líp než ty. Za vzor dávám třeba Bradburyho nebo Čapka :-) Je mi jasné, že každý píše jak umí, a že záleží na jeho rozpoložení a podobně... to snad platí o každém autorovi, a nevím, proč by to čtenáři mělo bránit nějak dílo hodnotit nebo si o něm něco myslet. Kdyby ti to nevadilo, opravdu bych ráda věděla, jestli jsi tohle zamýšlel jako parodii (jak to pochopil Tangens). V tom jsem se mohla zmýlit, protože jsem to brala jako vážně míněnou povídku. Díky za případnou odpověď.

zákeš
30. 05. 2014
Dát tip

Ahojka

Chtěl jsem se zeptat: Když už tak moc kritizuješ, uvědomuješ si, že člověka něco napadne a potom už závisí na autorově rozpoložení, jak to všechno  zpracuje? Je to snůška mnoha faktorů. Tak se pak nediv, že se budu pídit po tom, jestli taky píšeš povídky.... Já píši tak jak to cítím a můj styl asi těžko někdo předělá. Pokud máš v zásobě nějakou povídku(y), tož sem s nimi. Jo a ten nápad na rozvedení této povídky do románové podoby je fantastický. Ani mne to samotného nenapadlo. Ty letopočty však neber vážne, jsou pouze orientační. Dnes večer přidám další díl povídky, který tě jistě potěší na srdíčku.

Čau Zákeš

 


Janina6
30. 05. 2014
Dát tip

Tangens: vidíš, možná už nepoznám parodii. Ono tady na Písmáku je to někdy těžké rozlišit :-) Každopádně mě to nebavilo ani na druhé čtení z pozice "humoru". Stále mi to připadá těžkopádné.


Janina6
29. 05. 2014
Dát tip

Avízo mi sice nepřišlo, ale v prologu píšeš něco o Povídce měsíce, mám to brát jako nominaci?


Janina6
29. 05. 2014
Dát tip

Název je zajímavý, ale bohužel matoucí – ani jediného rozhovoru se v textu nedočkáme, natož imaginárního. Říkám schválně „textu“, protože povídku mi ani vzdáleně nepřipomíná. Možná by to mohl být narychlo načrtnutý obsah nějakého románu, který se autor teprve chystá psát. Taky mi to připomnělo naše dětské sešity z dějepisu (spousta letopočtů a jmen, ale příběh nikde). Styl vyjadřování je dost neumělý a toporný, ale to mě u textu, který jde po povrchu a nevšímá si blíž ani postav, ani prostředí, vlastně nepřekvapuje. Je mi líto, že nesplním tvé očekávání „kladného přijetí“, ale mě to nebavilo. Ty vlastně nic nevyprávíš. Jen nabízíš jakýsi přehled, o čem by se vyprávět dalo.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru