Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Gumový závěs noci

06. 05. 2015
9
7
1456
Autor
Movsar

Klam pojmosloví

Do podniku Blázinec na Andělu lidé chodí zabíjet čas. Do talířů jim plácnou kejdu a zmámí je pivem. A oni z toho začnou bláznit a fotit si ty talíře a sklínky. A nepřestanou s tím, neboť čas je třeba zabít důkladně.

V Bohnicích mezitím pojedli střídmou večeři a snad si i pověděli leccos. Blázinec, jen věc pojmosloví.


Řízkaři na eskalátorech

Eskalátorem sbíhá dívka a ono to buší, jako když se klepou řízky. Z opačné strany se všichni otáčejí za tím důvěrně známým zvukem. Jen vegani zůstávají neteční.


Volnost a tak dál

Praha se změnila v obří prádelnu, dušeni mračny obracejí se lidé v bubnu večera. A ženy působí dojmem pradlen, z volných tílek jim vyskakují volná prsa. Nejde vposledku o nic menšího než o oslavu volnosti, rovnosti a bratrství. Jak ušlechtilé. V kulisách historického města ta scéna nachází přirozené místo, takže si jí nikdo už ani nevšímá; podobně si Pařížan nevšímá své Eiffelovky. Žijeme zkrátka ve městě volných těl a občasně dusných večerů.


Gumový závěs noci

Noční obloha zmizela za bílým závěsem dešťových mraků. Kamarád mi kdysi vyprávěl, že takovým závěsem z gumy jsou ve vietnamských nevěstincích oddělena lehátka; a že ty nevěstince jsou docela obyčejná kadeřnictví, co se vždy s nocí mění v hnízda úplatné lásky. Vesmír zatáhl, aby nemusel pozorovat tu trudnou scénu tady na Zemi.


Bella donna

Stojí u butiku s názvem Bella Donna. A je - bella donna. Černá sukně, krátká jak rozum fotbalisty, jí obepíná silná stehna; zadek už si zvykl. Do města vtrhl déšť a vtírá se otázka, zda voda z kaluží nezvyšuje vlhkost jejích kalhotek.


Plocho

Zákruta do Gorazdovy je ostrá. A Rusové by přesto řekli plocha(ja). Ten řidič v zelené mercedesce neříká raději nic, nechává za sebe hovořit pneumatiky. A je to pěkně plamenná řeč. A páchne po gumě. A směje se od chodníku k chodníku šmouha černé rtěnky. V noci se k ní možná přitiskne pivem zmožený milec. Plocho.


7 názorů

Lakrov
11. 05. 2015
Dát tip

Klam pojmosloví (ten především) a Volnost... ve mně porbudily víc představ, než zbývající kapitolky. Na Gumový zavěs noci čtenáři hned tak nezapomenou, na mě je moc špinavý. Tip.


je to sakra dobré ..

Naplnil jsem si zde chuťové pohárky a trochu se dokonce přelilo do kaluží, tvarem připomínající doposud neobjevený světadíl. (Lidem by se opravdu takový hodil, i když nevím jestli by si ho vážili víc než Evropy kterou už mají ?)


Diana
07. 05. 2015
Dát tip
Fajn :-)*

Markel
07. 05. 2015
Dát tip

líbilo, moc líbilo *


Movsar
06. 05. 2015
Dát tip

díky, pánové! :-)


florian
06. 05. 2015
Dát tip

Řekl bych, že budu k Movsarům rád zacházet; voní tu člověčina. 


Kočkodan
06. 05. 2015
Dát tip
Opet nemohu tvrdit, ze bych nad tvým dílkem promarnil kousek zivota. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru