Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lidská práva

25. 04. 2016
0
10
847
Autor
Oldess

Lidská práva jsou dle mého názoru důležitá a je také důležité je dodržovat. Ale nemyslím si, že listina je sepsána tak obecně, že platí po celém světě. V některých kulturách mají jiná lidská práva a nad právy, která tu máme my, kroutí hlavou. A naopak. Proto si myslím, že bychom neměli bojovat za lidská za každou cenu. Tím samozřejmě nemám na mysli právo na svobodu pohybu a svobodu slova. Tato práva a další jim podobná by měl mít každý. Ať už je to Evropan či etiopský otrok. Pokud se ale podíváme, co se přihodilo po implantování našich práv do různých kultur, měli bychom popřemýšlet.

Zaměřme se na Libyi před a po svržení diktátora Muamara Kaddáfího. Situace za jeho vlády nebyla nijak příznivá, ale obyčejní lidé měli aspoň nějakou jistotu. Po jeho svržení v Libyi zavládl chaos. Vláda doslova plýtvá penězi a dává lidem dotace například na základní potraviny, což vede k plýtvání (jak peněz tak potravin). Pokud by peníze investovala do rozvoje malého podnikání, vyřešila by hned dva problémy. Snížila by se závislost státního rozpočtu na ropném průmyslu a zvýšil by se počet pracovních míst. Nezaměstnanost je také velký problém Libye.

Otázka je: nebylo těm lidem líp, když nad sebou měli diktátora, který ale neplýtval penězi a nepřivedl stát do obrovských dluhů? Myslím, že invaze do Libye zabila i tu poslední naději v libyjských občanech. Koneckonců i sám Barack Obama uznal, že invaze byla chyba. Ale ani toto prohlášení nikam nevedlo. Stále šíříme lidská práva dál a dál. Mimochodem Vatikán - symbol a centrum křesťanství - není členem OSN a nepodepsal tedy Listinu základních práv a svobod. Čili spojovat lidská práva a křesťanství není zcela na místě.


10 názorů

agáta5
26. 04. 2016
Dát tip

:) tak nějak


careful
26. 04. 2016
Dát tip

..jsem tam zas nacpala čárek:D... a kde být mají, jsem jich zas pár vynechala, aby se to vyvážilo...

...no... pusuzovat něcí spoluodpovědnost za vlastní život je poměrně těžký:...já dokonce ani ony předsudky, rasizmus, xenofobii atd úplně neodsuzuju...lidi jsou holt stádoidní zvířata a něco mají dáno už geneticky  (a jedná s vlastně o určitou přirozenost mít raději košili než kabát) a o něčem se spolu vzájemně přesvědčí ve skupinkách, ve kterých tráví čas a často se z jejich vlivu prostě nedostanou (když třeba neumí číst, tak jsou už vůbec odkázáni na to, co jim kdo nabulíkuje), nebo nemají potřebné mentální kapacity, aby sami se sebou mohli "bojovat" (i když číst umí a mají i internet)...to platí o těch bílej i přičmoudlejch...


agáta5
26. 04. 2016
Dát tip

jj, souhlasím s tebou, že je to individuální.. každej má nějaké "podmínky" k životu... jen, že o tom kolikrát přemýšlím a je to tak půl na půl asi :))


careful
26. 04. 2016
Dát tip

No, ono jde i o to, že převážná část textu uvažuje spíš o správnosti zásahu v Libyi a o tom, jestli máme právo někoho "převychovávat, než o tom, co je v názvu..

..to s tím, že nejsou schopni pracovat a čekají na zachraňování je řekněme jen část pravdy... ono, když někde třeba roky nezaprší, kvůli změnám klimatu. které si oni nezpůsobili, tak se něco pěstuje celkem blbě...nebo když například půda patří komusi, kdo si tam, žádné pěstování nepřeje, protože si tam například do budoucna cosi plánuje a chce ty lidi vyhnat, nebo se za práci platí tak málo, že když nepracuješ, jsi na tom stejně, nebo i líp... .. s tím ti "lenoši" dole moc nenadělají... i u nás je to poněkud složitější a ze společenského dna se z různých důvodů (vliv rodiny, předsudky okolí...) vstává tak těžko, že je celkem pochopitelné ,že to 90% těch lidí raději vzdá a kdybys jim ty peníze na přežití nedala, tak tě třeba něčím majznu po palici a okradou, protože jim nic moc jiného prostě nezbude... hlady chcípnout moc lidí prostě nechce.... je to fakt hodně komplikované...ono se to dobře soudí, když je někdo bílej a narodil se na dobrém fleku v solidní rodině... 


agáta5
26. 04. 2016
Dát tip

jsem teď zvědavá na Rakušany... :)


agáta5
26. 04. 2016
Dát tip

proč ne? Je to autorova úvaha ... kdyby vypsal všechno, byla by to úvaha někoho jiného a zase by to nebylo vono... :))))

lidský práva.. to je těžký. Osobně si myslím, že by jiný kultury neměly zasahovat do jiných kultur. Každej ten národ je jinej. To se nikdy nevyplatilo. Jen mi vždycky leží na srdci, proč nejsou ti lidé schopni pracovat - obdělávat pole - chovat kozy třeba - jen natahují ruce. Tam je zakopanej pes. Lidi prostě furt chtějí, aby je někdo zachraňoval, aby se o ně starali jiní, furt samý potravinový banky... a když se na to podívám tady, tak je to podobný. Někteří prostě nikdy makat nebudou a budou vysávat státní kasu, i kdyby tam v ní byly jen halíře... no ony tam nejspíš už jsou :)   

a navíc já bych moc těm sdělovacím prostředkům taky nevěřila... co dneska ty lidi namelou, to je hrůza a děs


careful
25. 04. 2016
Dát tip

příště se drž jednoho... napříkladv kdybys sepsal fakt něco o historii a vývoji těchto práv a svobod.. o tom jaké zajímavosti byly v tomto ohledu napříč dějinami a místy...plus návaznost na náboženství... no, mohlo by to být zajímavé téma, o kterém by se dalo diskutovat.. takhle to je takové nakopusnutí mnoha záležitostí, co ve výsledku nedá nikomu nic... a můžem se tu jen hádat, jak moc jsou diktátoři zlí a jestli jsou vždy horší než takzvaná demokracie... tedy její dnešní pojetí...


careful
25. 04. 2016
Dát tip

Je to zas takový "o všem a o ničem" splácaná lidských práv...k tomu diktátoři a konkrétní záležitost s Libyí, plus náboženství...je otázka, zda nějaká práva nebyla spíš zástěrka za to, či ono... ona lidská práva...která navíc určitě nepopsali všude (tu deklaraci) stejně "nikoho" extra nezajímají (pokud se nejedná o ta jeho:D, která měl a chce mu je někdo omezit)...je to spíš výmluva, proč na někoho nepohodlného zaútočit, nebo ho omezovat... jako atomové zbraně... prostě jer to složitý problém a máme málo informací i kdybychom hledali...


Movsar
25. 04. 2016
Dát tip

a navrhuješ spíš idi amnina, nebo psíše pol pota? jaký střih by ti vyhovoval líp?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru