Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Honza Mařík a setkání

26. 04. 2016
5
11
1138
Autor
Thailo

Honza Mařík byl zrovna na návštěvě u kamaráda Petra, kterého dlouho neviděl. Rozdělili se, když Honza v páté třídě přestoupil na Gymnázium a od té doby o něm slyšel jen pomálu.

Nedávno se však nějakým způsobem stalo, že ho kamarád kontaktoval a pozval k sobě. Honza neodporoval, i když si myslel, že už si nebudou mít co říci. Vše totiž nasvědčovalo tomu, že Petr byl spíše prostší kluk a Honza ten inteligentnější. Nicméně Honzu příjemně překvapilo, když vstoupil do Petrova pokoje a uviděl přímo intelektuální ráj.

Petr neměl knihovničku, ale přímo obrovskou knihovnu, která zabírala téměř celou stěnu jeho pokoje. Dále elektrickou a akustickou kytaru, obě úhledně zarovnané ve stojanech a v rohu místnosti obrovitánské křeslo na čtení se stolkem na čaj po boku.

"Tohle je moje doupě," pronesl Petr a usedl do křesla.

Honza mezitím zamířil ke knihovně, kde se - k jeho překvapení - vyskytovaly i knihy od klasických, světoznámých autorů. Něco takového by do Petra neřekl.

Vzal do ruky Umění milovat od Publia Ovidia Nasa a prolistoval jím. Petr si toho všimnul a poznamenal: "Pěkná kniha, že?"

"Ano, to ano. Věděl jsi, že je to kniha stará přes dva tisíce let? Byl to asi moudrý chlapík ten Naso, když -"

 "Jo jasně, a co na ni říkáš?" skočil mu do řeči Petr.

"Co?"

"No jak se ti líbila, když jsi ji četl?"

Honza knihu zaklapnul a vrátil ji zpět do knihovny. "Ale já ji nečetl, učil jsem se o ní."

Petr svraštil obočí. "Chápu..."

"A proč sis jí pořídil ty?" zamumlal Honza jen tak do prázdna, když se ohlížel po dalších knihách. Ani neočekával odpověd, když však přišla, otřásla jím, jako kámen prohozený sklem.

"Potřeboval jsem sbalit jednu dívku."

"Cože?"

"Vždyť víš, sba-"

"Ty máš v knihovně takový klenot římské literatury jen kvůli nějaké holce? Vždyť o tom ani nic nevíš."

Petr strnul, ale nenechal se vyvést z míry. "Ale vím, vždyť jsem to četl."

"Nemyslím o balení holek, ty troubo," Honza opět vyndal Umění milovat z knihovny a máchal s ním ve vzduchu ze strany na stranu jako s plácačkou, "o knize, O KNIZE! Kdy žil její autor? Kdy byla napsána? O čem pojednává, jaký je to literární žánr? O tom nemáš ani páru!"

"Ale díky ní jsme spolu s Vendulkou už přes dva roky," poznamenal Petr.

Honza si povzedchnul a mávnul rukou na znamení "nechme to být".

"Ukaž mi raději ty kytary," vyzval Petra, "o těch snad něco víš."

Petr okamžitě zajásal a uchopil akustickou kytaru. "Jasně, že vím! Podívej, tuhle kytaru jsem dostal před několika lety k narozeninám, jmenuje se Fialka, protože mi ji malý bratránek počmáral fialovou pastelkou - podívej, tady vzadu."

"Tomu se říká tělo, ty blboune! A to dlouhé, to je krk, copak to nevíš? A tady - nultý pražec, ladící mechanika - copak ti to nic neříká? Jak ses vůbec naučil hrát?"

"Jeden známý mi ukázal pár akordů a pak už to šlo nějak samo," zadumal Petr.

"A víš něco o typech kytar? Jumbo, superjumbo, dreadnought?"

Petr začal nervózně přejíždět po strunách a mimoděk hrál nějakou skladbu, kterou si právě vymýšlel. "A proč bych se učil o ostatních kytarách, když mám jen tuhle?"

Honza se zhluboka nadechnul a málem začal prskat. "Protože...protože je to potřeba!"

Petr už ho ale nevnímal, protože se právě ponořil do hudby a vydrnkával úžasné kytarové sólo. Mezi jednotlivými tóny si však ještě našel čas na pár vět.

"Nutil tě někdo si zapamatovat pod jakým úhlem se tvoje noha musí dotknout země, abys jako batole nespadl na zadek? Přestaň se tolik učit o životě a radši žij."


11 názorů

Thailo
24. 05. 2016
Dát tip

Danny - Honza samozřejmě může být neuvěřitelný, on se mi taky povídku od povídky mění. Každopádně děkuji, že ses u mě zastavil :)

StvN - Tu nekompromisní pointu mi koukám vyčítají všichni, ale mám jednu polehčující okolnost. Sám jsem ji potřeboval. Ona to ani není tak povídka pro psaní, jako spíš moje brečení nad světem. Většinou si potřebuji nějak vytřídit hlavu a Honza Mařík mi pomáhá k tomu, abych zjistil, nad čím vlastně momentálně brečím :D Děkuji za komentář :)

Tambora - viz. StvN a ohledně Káji Maříká viz. můj komentář adresovaný Careful. Promiň, že jsem tě tak odbyl :D Ale samozřejmě ti taky děkuji, že jsi vydržela přes celou povídku :D 

Reka - Pokud ti to přišlo jako příjemné čtení, pak jsem naprosto spokojen, vyšší cíle jsem si snad vzhledem ke čtenáři ani nekladl :D Děkuji za komentář :)


reka
24. 05. 2016
Dát tip

Celkem příjemné čtení. Nijak hluboké, ale ty dialogy dobře plynou. Vlastně bych tohle četl radši, kdyby se to nesnažilo mít nějaké poselství, kdyby to bylo jen o přátelství těch dvou.


StvN
16. 05. 2016
Dát tip

Myslel jsem si, že to bude někde ze střední :)

Dočetl jsem se zájmem do konce, ačkoliv jsem čekal něco, co nepřišlo. Téma "Filozofické" čtenáře zavádí někam jinam, než samotný příběh. Kdyby tam tohle slůvko nebylo, možná by člověk četl bez určitých předsudků. Pointa je možná zbytečně doslovná. Čtenář záhy pochopí, o co půjde, protože postavy jsou skutečně dovené do krajních mezí. Ale jinak fajn.


Danny
07. 05. 2016
Dát tip
Mi to přijde takové... zenové. Akorát ten Honza mi přijde jako postava takový málo uvěřitelný, asi je dovedený ad absurdum. Tip.

Thailo
27. 04. 2016
Dát tip

Careful - Řeknu ti něco, čemu nebudeš věřit. O Kájovi Maříkovi jsem se dozvěděl až poté, co jsem svoji postavu pojmenoval Honza Mařík :D

Gora - Děkuji :)

Skarabea - Tak každý něco nemusí. Jinak se musím hájit, podle mě to má jasný, lehce pochopitelný smysl. Je to zkrátka úvaha a podle tvého věku soudím, že na tohle období vzdoru jsi už zapomněla.  Jako cílovou skupinu bych určil středoškoláky :D


Skarabea
27. 04. 2016
Dát tip

podobné texty nemám rada....napriek snahe autora napísať niečo múdre, text napokon nevypovedá o ničom... možno iba o tom, že autor sám nerozumie svojim postávam, prečo by im mal potom rozumieť čitateľ?


Gora
27. 04. 2016
Dát tip

Zaujalo mne, v jednoduchosti je síla...                                 /T.


careful
27. 04. 2016
Dát tip

Mařík je Kája!...ten název je dost nicneříkající... co se postav týká, tak jsou obě jako extrémní typy osobností celkem ok... ale s myšlenkou, buď primitiv, co si jen tak proplouvá, užívá a o ničem neuvažuje, nemůžu souhlasit (ostatně se zamýšlím i nad tou jeho holkou... asi bude gumová...ono prý v tom umění milovat se k ženám přistupuje prý taky spíš jako k dekorac než k plnohodnotnému člověkui).. ideál je někde mezi tím...


Thailo
26. 04. 2016
Dát tip

Moc děkuji :) moc nevím, jak ta nominace funguje, ale určitě souhlasím :D 


K3
26. 04. 2016
Dát tip

Opravdu hezká povídka. Jednoduše přímočaře napsaná, ale velmi moudrá. Díky, to by si měl každý přečíst. Mohla by se nominovat do PM, jestli souhlasíš...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru