Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kozí ráj

06. 05. 2016
8
32
1548
Autor
slunceblunce

Hrbolatá cesta mu lámala podrážky, ale musel výš a dál a ještě dál, dokud tam nahoře nepadne vysílením. Ztvrdlá lýtka píchala a achilovka se ozvala právě, když už měl dost. Těžce nabíral dech nosem a vydechoval ústy. Soustředěně uklidňoval plíce. Miloval tohle cítění. Tak jo. Odložil vaky s vodou, sedl si vedle stezky a pokrčil kolena. Masírovat lýtka se naučil hned ze začátku, jedině to mu pomáhalo. Zavřel oči a urputně třel nohy do doby, než se uklidnily a přestalo v nich bodat. Současně s úlevou zklidnil i dech. Pak teprve vstal, přehodil vaky znovu přes ramena a pokračoval pomalu v chůzi. Zase to zvládl, usmál se. Přijde den, kdy to dokáže na jeden zátah, sliboval si. V ústech ucítil sůl. Olízl se. Je tady. Stál téměř na vrcholu hory, dole pod ním hučel Tichý oceán, nepřekonatelný ve své obrovitosti. Pokaždé, když ho pozoroval, cítil pokoru až k pláči. Slzy se míchaly se solí a pálily. Nechával je stékat po obličeji a přes mlhu pozoroval vlnobití. Už dávno nepřemýšlel o životě jako kdysi. Tady nahoře myslel na kroky, které musel zdolávat. Jeden po druhém, den po dni.
Opodál zamečela koza. Stála přivázaná ke stromu a vyčítavě pohazovala hlavou k příchozímu. Pořád se ještě bál, aby nespadla dolů. Nerad by přišel o její společnost. Na malém prostranství stála chatrč. Montoval ji skoro měsíc. Stromky vybíral svědomitě, přestože mu nehrozilo odhalení, stejně se choval ostražitě. Když si to po pár dnech uvědomil, byl rád. Něco cítil! Potom přidával další a další činnosti. Stolička, postel, stůl. Neuvěřitelný pocit samostatnosti a pýchy.
„No jo, už jsem zpátky,“ došel až k ní. Uvolnil provaz. Nejdříve se natočila do strany, jako by mu vyčítala výlet, ale nakonec zvítězila zvědavost. Natáhla se k němu a dorážela na kapsy.
„Nech toho, nic nemám,“ smál se. Odstrkoval zvědavou hlavu od těla. Posadil se na stoličku a zalovil v kapse. Vytáhl pár lístků, které natrhal dole v údolí. Koza jemně stáhla lístky z dlaně a odběhla o kus dál. Už je to stará koza, usmál se, když si vzpomněl, jak před pár lety lezli do kopce. Kůzle bylo zvědavé a ochutnávalo všechno, co posekal mačetou. Poskakovalo kolem něho a očividně bylo spokojené. Jeho to málem zabilo, přestože byl trénovaný, jít nahoru do strmého kopce, to bylo něco naprosto jiného. Nejdelší cesta, jakou kdy tenkrát šel.
Vstal, uvolnil jeden z vaků a nalil koze čisté pití. Sobě nalil také.
„Tak na zdraví,“ naznačil ťuknutí.


*
 
„Vrať se, mluvím na tebe!“ pronikavý hlas střílel do jeho mozku a ochromoval ho. Nikdy si nezvykne. Nikdy. Alice byla a je pořád stejná mrcha. Ždímala jeho „těžce“ vydělané peníze, válela se v jeho peřinách a vrtala mu do hlavy jeden šroub za druhým. Taková hodná holka to byla, povzdechl. Nebo nebyla? Vrátil se a sedl naproti ní. Kdy padla hranice mezi nimi? Jak je možné, že dokážou vypustit z pusy takové obludnosti? Kam se ztratila slušnost? Peníze dělají divy. Jeden, aby se zbláznil.
„Kamila z toho vysekáš a basta,“ rozhodla a výhrůžně vztyčila ukazovák, na jehož konci svítil ostře červený lak s flitry. Bože, já jí ten prst snad jednou ukousnu, plánoval v duchu. Bylo by to úžasné, jak by ho pak vyplivl na bílý koberec a sledoval, jak řve, že ta krev nepůjde vyčistit, než by jí to došlo. Čůza!
Kamil, rozmazlený, všehoschopný výsledek jejich zvrácené lásky. Trotl, který si myslí, že může všechno. To bude mít nejspíš poděděné. Zrovna se mu podařilo zbouchnout nějakou holku a ta samozřejmě i s hojícími se monokly požadovala finanční náhradu nebo… Po předchozím „přestupečku“, kdy porazil na přechodu člověka a ujel, bude tohle procházka růžovým sadem. Sto tisíc to spraví a život půjde dál. Podmáznout policajty a dostat ze špitálu chromého dědka, byla větší fuška. Tenkrát podmazal půl města. Sakra, to musel tu holku ještě zmlátit? Debil!
Měl chuť vstát a zbít Alici do krve, až by sletěla na zem a řvala ještě víc. Třeba by se mu ulevilo. Když o tom tak přemýšlel, napadlo ho něco jiného.
„Kde je Kamil?“
„Nahoře,“ ukázala tím samým prstem nahoru.
Ztěžka vstal. Po schodech šlapal jako důchodce. Jeden schod, jeden vzdech.
Zaklepal, nečekal na vyzvání a vstoupil. V prostorném pokoji byla skoro tma. Rozsvítil. Syn ležel na posteli v botách, oči zapíchnuté do stropu. Ani se nehnul, aby se podíval, kdo přichází.
„Jak žiješ?“ pokusil se o konverzaci.
„Vidíš, néé?“
„Potřebuješ pomoct?“
„Když myslíš…“
Lhostejné pokrčení ramen v něm zvedlo odpor. Zatmělo se mu v hlavě. Já snad prasknu, pomyslel si.
Stál u postele a sledoval syna, který byl očividně v rauši, netečný ke všemu okolo. Zahlédl v rohu baseballovou pálku. Hm, to by šlo. Natáhl se po ní, sevřel ji oběma rukama, rozmáchl se a vší silou zamířil na synovy nohy. Kamil nejdříve vytřeštil oči, sedl si, podíval se na otevřené zlomeniny, pak na tátu. Z úst mu vylétla slina. Několik vteřin se nic nedělo. Pak ho skoro ohromil šílený řev.
Nechal z rukou vypadnout pálku a zamířil ke dveřím. Na schodech se minul s běžící Alicí. Přitiskl se ke zdi a chvíli pozoroval její kmitající nohy. Pak sešel schody a otevřel dveře. Vyšel ven. Naposled přejel očima zavřená okna domu, nasál vůni modřínů a na několik vteřin zavřel oči.
Tak. Nasedl do auta a dojel k první policejní služebně.
 
Odsoudili ho na tři roky za těžké ublížení na zdraví. Jeho, který vydělával milióny a řídil celé město!
Soudce čekal větší odpor. Obhájce měl přesně instrukce, monotónně souhlasil se žalobou. Lehce vydělané peníze. Zase ty peníze! Proces byl během hodiny ukončený. Ještě dnes si pamatuje na soudcův bojácný pohled, když začal číst rozsudek. Neboj, tebe bude soudit ten nahoře, pomyslel si tenkrát.
Alice seděla v první řadě se stejně nechápavým výrazem jako tenkrát. Nikdy nepochopí, že to musel udělat. O dřevěné zábradlí se opíraly berle. Cítil její parfém a viděl Kamila, který tupě zíral někam za něho. Peněz měli dost tak na rok, odhadoval. V duchu se usmál, když si ty dva představil. Alice bude utrácet jako o život a Kamil se ufetuje. Rok ďábla. Jak tok peněz dokape, zůstanou sami ve světě, ve kterým on už nebude. Úplně je odříznout nechtěl, přece není nelida. Hodně štěstí!


Když se za ním zavřela brána vězení, pocítil poprvé úlevu. Konečně klid.
Nebyly to sice žádné lázně, ale peníze dělají divy. Uklidnily všechny ty potetované hromotluky, upocené posilováním a věčnými rvačkami. Fascinovaně je pozoroval dlouhé měsíce. Sledoval z povzdálí jejich pořád stejné tanečky. Nakonec posiloval taky, protože měl konečně plán. Několik hodin denně mučil tělo, které bylo zvyklé na pohodlí. Nemluvil, nezapojoval se do sporů, pouze v duchu plánoval. Byl zvyklý na detaily, na přesné kroky, na svůj úsudek. A tady poznal, kdo vlastně je. Odžil do poslední vzpomínky všechno znovu. Pochopil, že peníze vládnou světu, ale ne všechno zakryjí. Byl rád za svoje svědomí, že se začalo ozývat. Myslel na Kamila, na svého syna, kterému nedal, co měl. Myslel na Alici, kterou kdysi tak miloval.  Je zvláštní, kam až člověk zajde, když má prachy a kašle na pravidla.  


*
 
Pravá bota ho tlačila. Vyzul se a podíval dovnitř. Vykoukla na něho roztřepaná díra. Sundal bundu, obrátil ji naruby a vyřízl nožem kousek kůže z kapsy. Jo, to ještě půjde, zaradoval se. Už se těšil, jak bude vyrábět nové boty.


Protáhl tělo, s rukama nad hlavou. Zároveň zaklonil hlavu a s přimhouřenýma očima se podíval nahoru. Nebe právě svědomitě rolovalo mraky. Připomínaly stádo koz. V čele šla jeho nejmilejší. Vykračovala dál za obzor a ještě dál, až se úplně rozplynula stejně jako jeho vzpomínky. Slunce pustilo do stromů blýskavé střípky a vítr rozčísl svazky trávy. Vyzul i druhou botu, úhledně obě srovnal vedle těla a lehl si. Založil ruce pod hlavu a zavřel oči.

 


32 názorů

stvn...klúd, trápit čtenáře nehodlám... raději budu psát něco odlehčenýho... ale díky, mě to vlastně potěšilo - žes to dočetl :)


StvN
27. 06. 2016
Dát tip lawenderr

Musím se přiznat, že jsem to přečetl celé, takže to zase tak špatné být nemůže. Ono někdy i ta absurdita, nereálnost nebo nesmyslnost konání postav čtenáře nutí pokračovat ve čtení. Sice celou dobu nadává střídavě na postavy, jací to jsou idioti, a na autora, jaký je to zákeřňák, že tak trápí čtenáře, ale nakonec to dočte a něco k textu napíše. Osobně bych si u tohoto typu textu představoval určité přesahy a snahu o poetičnost, nějak to ozvláštnit.


Fruhligu, příště )

K3, no já nevím, jsem si to jen představovala :)


Fruhling
21. 05. 2016
Dát tip
Cekal jsem trochu vic zvireci lasky.

K3
13. 05. 2016
Dát tip

Dost těžké drama na dobrou noc. Nesedí mi tohle: nevím, jestli rána pálkou dokáže udělat otevřené zlomeniny. A když už je tedy měl, nemohl si jen tak sednout. Musel klesnout jako podťatej. Četlo se mi to dost těžko. Ale tip.


Oldjerry
12. 05. 2016
Dát tip

Buchta, která se stydí za své jméno mi může napsat co chce... bůhví, co jsi


careful
11. 05. 2016
Dát tip

Oldjerry: Jo, a jsou lidé, co se mylně domnívají, že zvýší vlastní kvalitu, nebo kvalitu svého názoru tím, že shodí kritiky ostatních a hlavně jim cpou nekalé záměry, kterév jejich kritice vidí jen oni sami (nejspíš to totiž i sami praktikují, když nemají někoho v lásce).:P


jáj, díky :)

vkus čtenáře je různý a je pravdou, že některé věci člověk špatně pobírá, když si je neumí představit. Většinou čerpám z vlastních myšlenkových pochodů... třeba tohle je spíš takový únik od pravidel a povinností, nesmysleného pachtění za něčím... říkám si, co kdybych jednou zabouchla dveře a hodila všechny ty starosti za hlavu a odešla.. daleko, do klidu, závislá jen na svém rozhodnutí? :))


Oldjerry
10. 05. 2016
Dát tip

slunce - dobrý, uvěřitelný příběh. Závěr dává prostor fantazii v dopsání příběhu podle vlastní představy... Co se týče kritik:  jsou lidi, kteří se mylně domnívají, že opticky zvýší svou kvalitu tím, že ji verbálně sníží ostatním.  Přitom kvalitní text už nepotřebuje žádnou kritiku a navíc: kvalita je to, co jsou ještě schopni tihle přemoudřelí pochopit. Na co už nemají ani zkušenost, ani empatii - to je prostě slabárna... (:-D


jj, už jsem první komentář rozdejchala :)) 

ano, bude to velmi příjemné :))  a nemusí to být jen vilní chlapci ... i mě jako ženě se líbí krásné křivky :)


Kočkodan
10. 05. 2016
Dát tip
Níčko, já jsem se jen pokusil v žertu narazit na tvou informaci o jisté zrakové korekci. Mimochodem nám vilným chlapcům evokuje název povídky něco velmi příjemného... :-)

Lakrov
10. 05. 2016
Dát tip

> ...měla jsem docela chuť to máznout...

Proč mazat něco, co je na zdejší poměry celkem úspěšné nebo to alespoň ná dost čtenářů a čtenářských ohlasů...


kočkodane, to není o mně!!!! :))

Lakrove, děkuju za vlídnou kritiku :) měla jsem docela chuť to máznout, ono to pro někoho nemusí vypadat reálně, ale nakonec zvítězila má zvědavost na ještě jiné reakce 

kozí ráj nás čeká ano a bude se krásně prsit :) 


Lakrov
10. 05. 2016
Dát tip

Zvláštní povídka o naprostém úniku od všeho, co bylo předtím.  Ocěnuji to "na přeskáčku" vedené podání příběhu, který se  (s jistým předešlým tušením) ujasňuje až na konci.  Název ve mně přitom (s ohledem na nastávající počasí) vyvolával zcela jiné  představy o obsahu.  Tip.  


Kočkodan
09. 05. 2016
Dát tip
Já jsem věřil, že se dřív nebo později přece jen nějaké intimní informace o tvé osobě dozvídat začnu... a už je to tady! :-)

my s dioptriema jako prase taky nic moc :))) to bychom se krásně doplňovali


Kočkodan
06. 05. 2016
Dát tip
Sluníčko, se mnou by sis moc neužila. Mluvím o stolním tenisu. My nevidomí v tomto rozšířeném sportu příliš nevynikáme. :-)

careful, máš pravdu, pustím se do úprav a dám tomu šťávu... už mám něco v hlavě :) diky

kočkodane, to jsem ráda :) ale pinčes jsme si mohli dát :))  


Kočkodan
06. 05. 2016
Dát tip
Po přečtení jsem neměl chuť rozjet se za tebou ani s pingpongovou pálkou. :-)

careful
06. 05. 2016
Dát tip

No, ono se na tom nedá vytknout nic moc kromě takového nereálného jednání a charakteru postav... tedy hlavně hlavního hrdiny. Proč je se ženskou, které má dost...proč synáčkoj všechno trpí a náhle udělá, to, co udělá...katarze tam není..nebo jí spíš chybí katalyzátor...kdyby ve vězení třeba trpěl, ale cítil úlevu? Vždyť jemu nic nebránilo udělat xy změn dávno předtím... něco jiného je, kdyby tam byly rozumné důvody, co by mu svazovaly ruce. Například kdyby ty prachy nebyly jeho, ale tchána a on musel skákat jak pískají... prostě ten děj není logickej. Je to taková pohádka o bezdůvodně "polepšeném" člověku a proto to nefunguje.


slabý oddíl :)))  a jo, já to beru, každej jsme postavenej na něco jinýho to je v pohodě.. pár kritik bych potřebovala, tak snad přijdou i nějací mimomočůvkáři :)

děj je spíš o tom přání někdy udělat něco zásadního, když to v reále to nejde, ale to máš fuk :) 


careful
06. 05. 2016
Dát tip

To jsem už kdysi četla v nějaké soutěži a pamatuju, že se mi to moc nelíbilo (nějak se mi nezdál děj)... ale umístilo se to, páč tehdy to byl nějaký slabý oddíl...


baby, ty jsi číslo :)

qíčalko, máš recht piš, co uznáš za vhodný :) nekritický,mimózní čtenáři :)  já když si uvědomím, co všechno si myslíme v duchu a nikdy to neuděláme... nikdy neutečeme, nerozsekneme (tím nemyslím zpřerážet někomu hnáty :))   a pak z toho píšeme čůránky :)))  díky že rozumíš

 


MKbaby
06. 05. 2016
Dát tip
Varování: Číst slunceblunce je vysoce návykové, nezačínejte s ním :-)

varování: stupeň vyjadrování redekatora prózy blízký močůvce!


agáta5
06. 05. 2016
Dát tip lawenderr

Varování: nenoste pálky domů a neserte pracháče!!  :DDD


Varování: úroveň kritiky blízký nule!  :))) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru