Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Objev na třetím schodu

22. 07. 2016
7
13
1155
Autor
IQ nick

Všechny postavy, vystupující v příběhu, mají stejné, erární, vycházkové oblečení - modré kombinézy s kapucí.                                     To jen tak na dovysvětlenou, kdyby někomu z mladších ročníků vrtaly hlavou ty modré korálky.   :o)

(budu ráda za každý názor. Unesu, pokud mi napíšete, že to je blbý :-)))))

 

Objev na třetím schodu
(jaro 1966)

 

Opatrně scházím ze schodů. Jde mi to těžko. 
Schody jsou na mě příliš vysoké, proto se jednou rukou křečovitě přidržuji zábradlí. Při každém kroku musím udělat hluboký dřep, abych dosáhla nohou na spodní schod. 

Na sedmém schodu si všimnu, že na třetím schodu něco je. Chtěla jsem si odpočinout a počkat na ostatní, ale zvědavost je silnější.

Konečně jsem na třetím schodu. 
Leží to přímo uprostřed. Dřepnu si vedle toho a přemýšlím, jestli jsem to už někdy viděla. Vypadá to jako žížala, ale tohle se nehýbe. Zkoumavě do toho šťouchnu prstem. Žížala se zasvíjí a znehybní. 
„Žížala!“ nadšeně informuji svět o svém nálezu. 
Má radost ale trvá jenom mžik.

Jak se ta žížala dostala na třetí schod, napadne mě, když nemá nožičky a když MNĚ ty schody dělají takový problém? Znovu se pozorně zadívám na žížalu. 
Ne, žádné nožičky. 
Ještě jednou do ní šťouchnu prstem. Žížala se překulí, abych si ji mohla prohlédnout pěkně ze všech stran. 
Ne, žádné nožičky. Ani ručičky.

Zadumaně přejedu pohledem obrovskou vzdálenost kamenné podlahy od prvního schodu k proskleným vchodovým dveřím. A pak dál nahoru od podlahy ke klice. 
Ta klika je tak vysoko, že na ni nedosáhnu, ani když se postavím na špičky. 
Venku za dveřmi je šedavo. Jaro nebo podzim, ještě si to pletu.

No, počkala si, až jí někdo otevře dveře, já to musím dělat taky tak. Tohle záhada není.
To, že musela přelézt tu nezměrnou kamennou plochu od dveří ke schodům, vysvětluje, proč je tak ospalá. 
Ale jak se dostala na třetí schod?!

Mezitím k nám postupně došli ostatní a posedali si po třech, čtyřech na schody nad třetím schodem.
„Nemá nožičky!“ seznamuju je s výsledkem svého bádání. 
Jeden nevěřící sestoupí až na třetí schod a posadí se na bobek z druhé strany. Všichni ho napjatě sledujeme. Chvíli sbírá odvahu a pak šťouchne do žížaly prstem. Žížala předvede parádní mašličku, ještě jednou se překulí na záda a ztuhne. Ne, žádné nožičky! Objev potvrzen.

„Nenapadá vás někoho,“ obracím se se svou otázkou k ostatním, dřepícím na schodech vedle sebe, jako modré korálky na šňůrkách, „jak se ta žížala mohla dostat na třetí schod? Když nemá nožičky a když mně ty schody dělají takový problém?“ 
Snažím se svou otázku formulovat co nejpřesněji a jak se tak soustředím na to, abych zvolila ta správná slova, slyším, jak z mých úst vycházejí podivné zvuky: „Bluom bum blllvn bouw hmm bllm bůou …“

Já neumím mluvit! napadne mě překvapeně. Oni mně nemůžou rozumět ani slovo! 

Situace mi přijde nesmírně vtipná. Začnu se smát a při tom jásavě vykřikuju: „Já neumím mluvit! Já neumím mluvit!“ 
Směju se až mi tečou slzy, mám záchvat smíchu a nemůžu přestat: „Bouw mohembu blow! Bluem bu mhumbu bow! Bll hmm buom blllouven bo!“


~ ~ ~ ~

 

PS: Objev uskutečněn v jeslích, cestou na pravidelnou denní vycházku :-)

 

 


13 názorů

tím lépe...kdo se tak autenticky dokáže přenést do ranného dětství? :o)


IQ nick
28. 07. 2016
Dát tip

Děkuju Aleši. To nejsou moje nápady, ale vlastní zážitky :o)))))

 


navíc to trochu nabouralo mou zažitou představu z dětství o tom, že žížala při pobytu na světle za krátký čas umírá...:o)

ale ve skutečnosti to o žížale vůbec není.

dávám si tě do oblíbených, máš dobré nápady :o)


IQ nick
28. 07. 2016
Dát tip

Jesle jsou v prvním patře. Po schodech nahoru ráno vedli rodiče svoje děti do jeslí,  po schodech dolu šly děti ven na procházku. Žížala se asi na třetí schod dostala na podrážce. Připadalo mi nadbytečné tohle v povídce vysvětlovat, protože mi to ani nepřišlo důležité.

Jsem ráda, že tě to překvapilo příjemně. :-)

 


mě to překvapilo příjemně!!! pointa dokonalá. a žížalí záhada se mi nezdá tak záhadná, když přijmu fakt, že žížala mohla přijít na třetí schod shora...

Nevíme sice, odkud a kam schody vedou, jestli na horním konci jsou právě ty jesle, nebo naopak na dolním...


IQ nick
27. 07. 2016
Dát tip

Lakrov: děkuju za návštěvu a názor. Vypadá to, že tohle asi bude slabina mé práce. Něco tomu chybí a nikdo neví co. No, třeba na to příjdu, zatím jsem pořád jen začátečník. :-)))


Lakrov
27. 07. 2016
Dát tip

Čte se to dobře, jen mám po celou dobu dojem, že nevím o čem,  takže se trochu obávám, že o ničem.  Epilog tuhle obavu částečně vyvrací, ale ten dojem prázdnoty,  který ve mně až do té chvíle sílil, se úplně nevytratil.  Co tomu případně chybí ale říci nedokážu.  


IQ nick
25. 07. 2016
Dát tip

careful: děkuju. Vidím, že si tip zasloužím opravdu jen ve formě antitipu :o). Protože mi připadá, že ze čtyř komentujích ten příběh pochopil jen jeden, což mi dost srozumitelně ukazuje, jak moc blbě to je napsaný.

Pointa není v tom, jak se ta žížala dostala na třetí schod, ale v tom, že nemluvně samo od sebe zjisitlo, že neumí mluvit. No, snad ty další povídky budou povedenější.


careful
24. 07. 2016
Dát tip

Je to svým způsobem zajímavé...furt jsem čekala, co z toho vyleze... no, je to trochu blbost, no...ovšem jak se žížala dostala na třetí schod, je záhada...možná na podrážce, nebo ji tam dotáhl kosák... mě by nad tím asi ani nenapadlo přemýšlet...

...každopádně ti dám tip...máš jich málo a když vidím, jak se tu hodnotí jedna nepříliš zajímavá věta, tak mám chuť ti ty tipy hodit aspoň tři:D...páč to je místní záhada  větší než nějaká žížala, že to těm lidem není trapný tipovat...


IQ nick
24. 07. 2016
Dát tip

Všem vám moc děkuju za návštěvu, názory a postřehy. Jak vidím, někoho to nezaujalo, jiné pobavilo, a tak to asi má být. :-)

Děkuju i za tipy.

Baivioce: ono se dost těžko přepisuje mumlání, žvatlání a broukání nemluvněte, zvlášť když to ze všeho nejvíc připomíná bublání, a naprosto nemožné je vytušit, co znamená. No a proto jsem to přeložila :o)))

agáta5: jsem moc ráda, že tě příběh pobavil 

Najezený: obávám, se že teď budu chvíli recyklovat věci z PP, ale chci k tomu přidat i něco dalšího. Vtipného toho ale bude pomálu, bohužel.


Baivioce
24. 07. 2016
Dát tip

Dávám tip za invenci, které bohužel příliš nerozumím. Hlavně z výrazu  "Bouw mohembu" jsem nevytušil vůbec nic :D


agáta5
24. 07. 2016
Dát tip

hihi, já jsem se pobavila :)


Tvé díla se mi na PP velice líbí. Proto jsem si řekl, že si od tebe přečtu i něco humorného. Bohužel, ale tohle dílko mě vůbec nezaujalo, ani mi humorné vůbec nepřišlo. Buď jsem ho nepochopil, anebo je to jakýsi styl humoru, kterému nerozumím.

Přesto se budu těšit na tvé příští dílko, protože psát umíš..:))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru