Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Potápěč v metru

03. 03. 2017
1
6
1018
Autor
lapezka

Doháním metro v poslední vteřině. Akorát se za mnou zavřou dveře vagónu. Těžce dosedám na sedačku a otřu si pot z čela. Mám málo času. Musím stihnout letadlo. Letím s týmem do Indonésie zkoumat perlorodky. Tahle šance je jednou za život. Hrozně jsem celý rok dřel, aby mě tam šéf vyslal. Jsem z toho nervozní. Raději si vytáhnu s příruční tašky noviny a  začnu si číst. Na stanici Muzeum nastupuje mnoho lidí. Vstanu a pustím sednout staršího pána. Chudák málem se přerazí o mou potápěčskou výbavu .Rozjíždíme se, a ozve se strašlivá rána. Metro cukne a zůstává stát. Slyším padající střepy, zděšené výkřiky cestujících a vidím valící se štiplavý šedivý kouř. Ono snad hoří? Přes dav lidí nebylo poznat co se stalo.

„Bomba, je ve vedlejším vagónu a roztříštila boční sklo do našeho.“ Vykřikne zděšeně černovlasý chlápek v obleku. Začne houkat siréna. Lidé šílí, ženy ječí. Promlouvat k nim, aby zachovali všichni klid je zbytečné. Dveře metra nejdou otevřít. Chlapi se snažili rozbít dveře všem možným co je po ruce. Konečně se to podaří a lidi v zoufalé tlačenici se snaží dostat ven, nadávají, brečí, strkají se a hlavně nemůžou skoro dýchat. Štěstí, že stojíme ve stanici. V rychlosti namontuji potápěčskou výzbroj. Nasadím si dýchací masku a hledám zraněné. Snažím se dostat do vedlejšího vagónu, tedy to co z něj zbylo. Přes smog není nic vidět. Rozkoukávám se, leží tu mrtvá rozmašírovaná těla. Chce se mi zvracet. Paniku kolem mě nevnímám. Snažím se soustředit. Prohmatávám cestující, zkouším jejich puls. Někdo je jen omráčen, nebo těžce zraněn. Dávám dýchat  z kyslíkové bomby. Pomáhám těla vyvést na perón, dokud nepřijede záchranka a hasiči. Záchranářů je příliš málo.

„Sakra, to jste jediná rychlá v Praze, tady umírají každou vteřinu lidi! Za chvíli se tu všichni udusí .Moje bomba na všechny nestačí!“ Nadávám lékařům.

Zakopnu o velký svazek klíčů připevněné na velké červené stuze. Málem s bombou na zádech přepadnu. I přes mlhu si všimnu plastového přívěšku upevněného na klíčích. Je ti průsvitná destička ve které byla zasazená fotka. Polije mě studený pot. Na obrázku se zubím s mým nejlepším kámošem. Známe se od základky, je jako můj brácha. Fotka je pořízená z diskotéky, kterou jsme navštívili minulou sobotu. Kamarád Michal si ještě dělal srandu: „Naše poslední fotka. Dám si tě na klíče, kdyby ses náhodou nevrátil. Víš jak dopadl loni tvůj kolega.“  Přehrávám si ty slova pořád dokola. Je tu? Volám jeho jméno. Nikdo nereagoval. Nevím co dělat. Pomáhat záchrance, nebo hledat Michala? Utěšuji se, že určitě vyběhl z metra.

„Pane,jděte do bezpečí už to zvládneme přijeli další záchranáři. Uvolněte cestu.“  Povídá vlídně lékař. Mlčky přikývnu. Mám slzy na krajíčku. Nemůžu se dívat na tu šílenou pohromu. Vyběhnu na vzduch, sejmu potápěčskou masku. Zavírám oči a zhluboka dýchám. Uklidňuji se,vytáhnu z kapsy mobil a vytáčím Michalovou číslo. Je momentálně nedostupný.

 

 

 

 

 

 

 

 


6 názorů

Lakrov
29. 03. 2017
Dát tip

Zmínka o ...kyslíkové bombě... ve mně vyvolala dojem, že s potápěním nemáš  osobní zkušenost, což je jedním z důvodů, proč mě ten krátký smyšlený  (rádoby akční a mírně patetický) příběh přestal zajímat.  Omlouvám se za -- možná unáhledný -- odsudek.  


lapezka
12. 03. 2017
Dát tip

Děkuji  všem moc za názor. Jsem začátečník.


agáta5
05. 03. 2017
Dát tip

ještě bych si s tím víc pohrála, je to takové odfláknuté trochu... škoda


K3
04. 03. 2017
Dát tip

Asi první třetina se mi líbí, je dramatiská, má spád. Pak už mám dojem, že drama je uměle zveličované. Dvě bomby působí zvláštně. Chvílema jako parodie. Asi by to taky chtělo více odstavců, aspoń oddělit přímou řeč. A víc jí přidat. Michal asi odpálil,že? Ale možná by to ta nějak vypadat mohlo.


Gora
04. 03. 2017
Dát tip

Příliš rychlé...oprav si ve slově chlapi ten y.


upupa
04. 03. 2017
Dát tip

Moje bomba na všechny nestačí.

V tej chvíli je všetko na hlavu. Myslel som, že je to úmysel, ale ty si sa len pozabudol, že nie je bomba ako bomba.

Veľmi rýchlostne pútavé. Vhodné do dnešnej bláznivej doby.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru