Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Praha I

Výběr: Santi€
28. 04. 2017
5
21
900
Autor
auxilium

Bylo pozdě v noci, vlastně už skoro ráno, a oni se procházeli starou Prahou. Praha bez turistů, podvodných směnáren a Arabů vábících do obchodů s ruskými suvenýry se jim líbila mnohem víc. 

 

Pršelo, a to docela dost, takže jim déšť už během krátké chvíle přilepil vlasy k hlavě a po tvářích jim stékaly pramínky, které mohly být klidně i slzami štěstí, nebýt tak utlumeni kbelíkem ginu. On totiž chutnal jako slzy. Dokonce chladil i jejich rozpálené obličeje jako slzy. 

 

Možná to plakala Praha. Možná takto po nocích naříká, vyčerpaná každodenním přívalem neutuchajícího proudu turistů. Já bych se jí nedivila. 

 

Oni ji pozorovali a upřímně oceňovali. A nebyli sami. To ptáci pěli ódu na její krásu, utěšovali ji a povzbuzovali do nového dne. Jejich síla mě vždycky překvapí. A dojme. Oni to nikdy nevzdají.

 

A tak tam tak stáli, na mostě pozorovali Vltavu a přáli si, ať slunce ještě počká. Protože s ranními paprsky chodí srdce spát a oni si přáli, ať s nimi ještě chvíli zůstane. 

 

Nohy vedly je dlážděnou cestou, v jejím lesku se odrážela světla a slova nebyla potřeba. Jen být. Být teď a tady.


21 názorů

auxilium
31. 05. 2017
Dát tip

A ještě děkuji :) moc si vážím otevřených pohledů


auxilium
31. 05. 2017
Dát tip

Text je především o náladě. Snažila jsem se ji zachytit textem, jako to impresionisti dělali obrazy (jelikož neumím malovat :)). Druhý díl už publikovaný je. A předem upozorňuji, že jde o náladu. Proto je možné, že někdo nepochopí, proč je to druhý díl. Nicméně společného jmenovatele ty texty mají. 


Lakrov
26. 05. 2017
Dát tip

Prvně, před pár dny, se mi do toho nepovedlo začíst, ale teď napodruhé  oceňuji zvláštní náladu tohoto textíku. Nezvyklý slovosled je,  v poslední větě, ale to je určitě záměrné.  Bude to mít nebo to má další díly?  Tip.  


a2a2a
01. 05. 2017
Dát tip

Nestalo, mne by to totiž zabilo 


auxilium
01. 05. 2017
Dát tip

Jak je možné vnímat krásu města nebo zpěv ptáků po kbelíku ginu? Řekněme, že gin některé "smysly" utlumí, zatímco jiné zbystří ;) To se vám nikdy nestalo?


K3
30. 04. 2017
Dát tip

Zdenda - druhou půlku moji věty neber vážně. Občas se ukecnu no. A taky nemám chuť to hledat a dodatečně někoho poškozovat.


K3
29. 04. 2017
Dát tip

Vylepšit by se to dalo , jistě, ale myslím že tu bývají mnohem horší věci s daleko větší odezvou... T.


Gora
29. 04. 2017
Dát tip

Zdendo:-)))


Santi€
29. 04. 2017
Dát tip
Autor/ka si zaslouží ohodnocení pokroku v tvorbě, kterého dle mého čtenářského pohledu udělal/a.

a2a2a
28. 04. 2017
Dát tip

Rád bych ocenil, ale musím vytknout jak stylistiku, která je neohrabaná a spíše snaze o lyrickou náladu ubližuje, řekl bych, že je v tomto kontextu přímo kontraproduktivní. Pokud jde o obsah, nepřijde mi nijak zajímavý, spíše klišovitý a to bohužel nadmíru. Je třeba dávat pozor i na snahu o kontrast - v noci či nad ránem v dešti rozpálené tváře. Nebo jak mohou vnímat krásu města či zpěv ptáků lidé utlumeni kbelíkem ginu. I miniatura nabízí prostor pro zajímavé postřehy, které vyniknou spíše na půdorysu bez silných slov, za příklad může posloužit řada miniatur autora Movsar.


Santi€
28. 04. 2017
Dát tip

V tomto případě nehledím na kategorii, oslovila mě urbanistická lyrika. Kritiku autorovi jsem zaslala v soukromé zprávě.


Gora
28. 04. 2017
Dát tip

Zdendo, mladí autoři by se měli podpořit. Je to trochu patetické, ale to myslím odpovídá věku...


Santi€
28. 04. 2017
Dát tip
Santi€ uděluje výběr v aktuálním měsíci.

Gora
28. 04. 2017
Dát tip

Dobrá nálada, omezila bych počet zájmena oni.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru