Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Okno v ránu

30. 10. 2017
3
3
420
Autor
Tym

Je ráno
končí nekonečná
tříhodinová
noc nervózního klidu
cvakne vypínač
a ty rozleješ své světlo
otevřeš okno
vpustíš dovnitř
všechno
už nedělíš
i ve středu
na věci
co nechceš a co jo
už jsou to všechno
jenom věci

vstáváš


3 názory

Tym
20. 02. 2018
Dát tip

Zdravím vás oba, děkuji za reakce na mou tvorbu. Snad mi odpustíte tykání nejsem vykací typ (o: @OJ vystihl jsi velmi přesně i můj vlastní postoj k tomuto kusu. @a2a2a děkuji za pochvaly ovšem dovolím si výtku, píšeš o důvěře ke čtenáři a jeho interpretačním schopnostem a s tím zcela souhlasím ovšem zárověň si dovolím nápovědu k interpretaci té kostrbatizující části, protože to je místo kde se "jednoznačnost" štěpí. Nastupuje mé vlastní hraní si s jazykem a jeho významy, nedělit -- zápor od dělit nebo také nedělit -- chovat se, nebo být v nedělním rozpoložení jako nápovědu pro čtenáře je hned na dalším řádku středa opět to může být vnímáno jako střed nebo také jako středa což implikuje rozmazanost času kde jednotlivé dny ztrácí smysl i hranice. Tedy ano, důvěra ve čtenáře je namístě, ovšem dlouhodobě se setkávám s nepochopením svých jazykových hrátek ze strany čtenáře. V nezanedbatelné části svých říkadel si hrají s jednotlivými interpretačními vrstvami a sem tam nechávám čtenáři nápovědy (o:


a2a2a
31. 01. 2018
Dát tip

Ne vše se ti zde podařilo dostatečně zprostředkovat, a část od desátého řádku je kostrbatá. Celkově na všech tvých textech pochválím dveě věci, cit pro rytmus, tvé básničky nevypadají jko prozaická skládánka a také, v naprosté většině nepoužíváš taz. genetivní vazby. Je vidět, že vždy vnášíš nějakou myšlenu, děj, že to není jen o kráse růží, jen je třeba více důvěřovat čtenáři a počítat s jeho potřebou radosti objevovat ve verších asociace sám, že chce vědět, ptvrdit si, že umí číst mez řádky. To znamená nedopovídat.


Oldjerry
31. 01. 2018
Dát tip

Je trochuzastřená a zároveň tajemná intimitou prostředí, ale je zas napsaná tak, že si na ní člověk najde svůj příběh, nebo příhodu...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru