Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bajka o slonovi a studni

14. 12. 2017
1
4
638
Autor
Ozzozorba

Slon se vrací po dlouhé době do svého rodného kraje, a když přijde ke staré studni, vzpomene si, jak si u ní kdysi hrával, a rád by se zase napil.

Přiskočila liška a volá na slona:

„Zadrž a nevkládej chobot do studny! Časy se změnily! Doba je jiná, teď se za všechno musí platit, i za vodu.“

„V horách jsem slyšel podivné řeči, o změně doby, o tom i onom,“ řekl slon. „Ale taky jsem se připravil a přinesl si diamanty. Ty kamínky prý mají tady v údolí nesmírnou cenu.“ A vhodil několik z nich na zrzavý kožich.

Liška přejela svým ocáskem diamanty a pravila: „To bude stačit.“

Ale když se chtěl slon napít, začala opět křičet „Ne! Nemůžeš se napít! Koupil sis studnu, to je pravda, ale všechna voda v ní je moje.“

Slon celý mrzutý šel do lesa a vytroubil svou stížnost široko daleko.

Přiletěla sova a pravila: „Koupil sis studnu, to je pravda, ale co dělá liščina voda v tvé studni? Ať ti liška za svou vodu řádně zaplatí nájem, v opačném případě si ji musí odnést pryč.“

Slon  vítězně zatroubil: „Časy se opravdu změnily, samá chytristika…“


4 názory

Ozzozorba
20. 12. 2017
Dát tip

S nejapných pravidel se vymkneme, až se vyskléneme z hmoty a možná že pak budou pravidla ještě refinovanější a nátlak sofistikovanější. Ano Larkove, bajku je nutno okořenit reálným a uchopitelným nástrojem. Bez koření, přece života není!


Lakrov
19. 12. 2017
Dát tip

Ten reciproký "ekonomický tlak", provázející nás v poslední době na každém  kroku, je z toho zřetelně znát; na můj vkus možná až příliš přímočaře,  v podobě té soví rady. Hezčí by bylo, kdyby slon na tuhle možnost -- byť třeba  po nějaké sloví nápovědě -- přišel sám a ještě hezčí by pak bylo, kdyby  z toho pak vyplynulo nějaké ponaučení, nějaké "nápravné opatření",  které by nám aspoň občas dovolovalo se z těchhle nejapných pravidel vymknout.


Ozzozorba
15. 12. 2017
Dát tip
:)

Gora
15. 12. 2017
Dát tip

To se mi líbí, Ozzozorbo. I když jsi mohl ještě přidat, vyšperkovat, ale obsah je /pro mne/ sympatický.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru