Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stará dáma a počítač

05. 03. 2018
7
9
1056
Autor
elf

Narodila se po druhé světové válce. Sedává u okénka, kouká na plahočení na ulici, dost dobře ještě vidí a tak se občas, ale jen občas, věnuje ruční práci. Jen její dečky, svetříky, šálky či plédy, nenachází u potomků žádný velký ohlas. Ba, ani krásná sportovní vesta, vytvořená po večerech podle nejnovějších módních trendů, snachu nezaujala.

Penzistka neví, co je empétrojka, ale umí zacházet s mobilem, stisknout tlačítko pro přivolání pomoci, kdyby to s ní doma seklo a nikde nikdo nebyl. Umí poslat to, čemu ostatní říkají esemeska. Dojde si nakoupit, chodí si zaplavat s ostatními důchodci do bazénu a těší se na pravidelnou návštěvu syna s vnoučátky.

Až jednou přišli všichni. Syn i snacha, vnoučata i pravnouček. Nesli dost velkou bednu a stará paní začala tušit, že to nebude košík s dobrotami, jako obvykle.

"Neseme ti písí!" huláká už ode dveří sotva šestiletý Ondra. Co mi nesou za psí? Snad štěně, prolétne hlavou babičce a hrůza se objeví v očích. To bude nadělení!

"Koupili jsme ti počítač, aby sis rozšířila obzory a přes týden se tu nenudila", oznámil jí syn Petr. Babi o nějaké rozšiřování obzorů už moc nestojí, co ví, to ví a pak, starého psa novým kouskům nenaučíš. K tomu "písí", jak se později dozvěděla, že se tak čte PC, což znamenalo kompjútr, česky počítač, obdržela knihu s návodem, jak zařízení používat. Knihu tlustší než sousedovic prase. Nenávidí tlusté knihy už od školních let. Teď má raději čtečku, Dá se do ní nahrát spousta titulů a když při čtení usne, nerozbije jí nos. Do chaloupky nechali zavést internet, aby si nemusela vykládat pasiáns u stolu, že prý může hrát i skrebl onlajn a čatovat s kamarádkami. Z těch několika divných slov byla rozladěná po zbytek návštěvy. Ještě jí stručně vysvětlili, kde se ta věc zapíná a ukázali, jak s ní má zacházet. Po dva večery se snažila té potvoře přijít na kloub, dokonce si četla i v té bachraté knize, ale úspěch se ne a ne dostavit.

Ač opravdu dost stará, měla ještě pár kamarádek, k nichž dvě slyšely o písí a jedna ho dokonce používala. Věděla co je veb i čat, co ímejl a ímejlová adresa, uměla k té ímejlové adrese přiložit i zprávu, kterou předtím napsla v nějakém vordu. Usoudila, že Vord je ten nově otevřený bar, ale kde je, to stará paní nevěděla. Tak ji raději pozvala k sobě domů. Připravila chlebíčky, vínečko, blok a tužku. Chlebíčky a vínečko ke konzumaci, blok a tužku na poznámky. Kamarádka ji pochytřila. Ale ne dost.

Když si večer spustila ten písí, z placky, kterému kamarádka říkala monitor, (nejspíš monitoruje každý krok, pomyslela si), vyskakovalo na ni Bůh ví co: kamarád z face - co je to asi ta face - tě zve, odpověz, chceš hrát poker, farmeramu, bitvu o Severní pól, zaregistruj se, půjčíme ti deset tisíc na měsíc zdarma, zaregistruj se, jdi na Bazoš, jdi na Alzu, klikni na Slevomat, zaregistruj se. Mall a Kasa, Heuréka a Proton... zaregistruj se.

Stará dáma ten nápor nevydržela. Zaregistrovala se. Do klubu amatérských pisálků. Místo pletení svetříků splétá své životní zážitky do příběhů a její dny jsou plné vzpomínek na dávné události. Počítač splnil, co od něj Petr očekával. Maminka se rozhodně nenudí.


9 názorů

elf
09. 03. 2018
Dát tip

No jo, ale ona asi pačvork neumí, za jejího mládí moc nebyl. A díky.


agáta5
09. 03. 2018
Dát tip

jééé, to je hezký psaní :)

bych babičce doporučila šít ten pačvork, to je hrozně in... z kousků látek a určitě by se to snaše mocinky líbilo :) 

 


elf
07. 03. 2018
Dát tip

Děkuji. Původně jsem tam měla, že se zaregistrovala do KČT a rajzovala po republice, ale pak .....


Lakrov
07. 03. 2018
Dát tip

 Začíná to jako povzdech staršího člověka nad překotností vývoje techniky,  komunikace ale také jazyka, již je ta komunikace provázena. Napsané je to  ovšem celkem zábavně a záver vysvětlující, že se vlastně jedná o autorčino  "CéVéčko", jímž se představuje zde na Písmáku, mě skoro rozesmál.  Plus upozornění na některé nepřesnosti/nejasnosti:  ...návštěvu syna s vnoučárky... ## vnoučátky  Téhle větě ...Kde ten bar je, stará paní nevěděla... možná chybí kontext  s předchozími větami (to, že slovo "vord" stará paní zřejmě považuje  za název baru je hůře detekovatelné)  Tip.  


elf
05. 03. 2018
Dát tip

Děkuji, také bych někdy tu hůl na písí potřebovala, za překlep se omlouvám, za rady ještě jednou dík.


Diana
05. 03. 2018
Dát tip

Ale někdy by písí zasloužil!----Čím novější operační systém, tím zákeřnější. :-)))*


Kočkodan
05. 03. 2018
Dát tip
Maminku i jejího syna chválím. A vlastně všechny zralejší spoluobčany, kteří se chtějí kamarádit s moderními technologiemi a nehledají hůl, aby mohli písí bít. :-)

Danny
05. 03. 2018
Dát tip
místo pletení svetříků sbírá tipíky :) a ty máš tady taky jeden, početl jsem si.

Gora
05. 03. 2018
Dát tip

a dobře udělala...

 

 

syna s vnoučárky. - překlep r-t

Místo pletení svetříků, splétá -  čárku bych odstranila


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru