Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bubliny

23. 04. 2018
4
4
406
Autor
cherrypie666

Každý z nás má tu svou. Prostor v němž žijeme, naše okolí, sociální skupina, do které patříme. Bubliny vyplněné názory, touhami, přáteli, pohledy na život a prioritami. Sdílnost, která je pro člověka tolik důležitá. Není to ale náhodný shluk vjemů, jež prosycuje naše okolí. Tyto hranice vlastního světa si utváříme sami pro své pohodlí. Je přeci mnohem snazší a příjemnější, když nás lidé kolem chápou a zapadáme mezi ně. Zřetelně a logicky, vrána sedá k vráně a nikdo se nechce přátelit s někým, jehož žebříčky se zásadně liší. Je ale tato oddělenost přínosná pro společnost a pro nás samé? Kam až nás může zavést ignorance a pohrdání námi nepreferovaných hodnot a názorů? Slavný Voltaire kdysi pronesl, "Nesouhlasím s jediným slovem, které říkáte, ale navždy budu bránit, abyste je říkat mohl." Jak důležité jsou tedy respekt a pochopení vůči odlišným myšlenkám? Zásadně. Každý z nás je naprostým originálem a jestliže se nedokážeme naučit nahlížet na různé věci nejen ze své perspektivy, hrozí nám obrovská společenská a také lidská propast. Na místě tedy není výsměch a pohrdání, ale diskuze na úrovni. Člověk, který o sobě míní že je inteligentní, avšak nedokáže přijmout a zhodnotit bez emocí cizí myšlenky není o nic lepší než ten, jímž pohrdá. Můžeme se pokusit debatovat, vysvětlovat, chápat, ale nikdy ne opovrhovat. Uvedu příklad. Nedávná volba českého prezidenta vyvolala napříč širokou společností vlnu obřích dohadů a rozpolcení. Na jedné mnou sledované politicky založené stránce (lumpenkavárna) se dokonce lidé chlubili tím, že se přestali přátelit se svými známými, kteří volili Miloše Zemana. Pro mě naprosto nepochopitelná věc. Každý má přeci právo na vlastní rozhodnutí, každý má vlastní důvody a každý má svůj náhled na situaci. To že s někým nesouhlasíme, by nemělo znamenat jeho okamžité vyloučení z našeho světa, protože právě takto mezi námi rostou tlusté neprodyšné zdi a nikdo z nás přeci nechce být zazděný. Přála bych si, aby na prvním místě bylo vždy to, že jsme především lidé. Cítící bytosti, zmateně proplouvající světem ve velkých mýdlových bublinách. A také bych si přála, aby se každý z nás alespoň jednou za čas ze své bubliny dostal ven, abychom vystoupili ze svých pravd a pokusili se se zájmem a nasazením pochopit pravdy druhých. Aby každý z nás došel ke zjištění, že i tam je svět krásný a lidé dobří a že otevření se odlišnostem je také otevření se novým zážitkům, možnostem a sobě samému.


4 názory

Dodola
27. 04. 2018
Dát tip

Souhlas. Obdivuju lidi, kteří mají naprosto rozdílné názory, a přece jdou spolu na pivo. Třeba se i pohádají, ale příště zase na to pivo jdou. Manžel takové přátele má, jen si musíme ujasnit, že jsme "každý z jiné planety". Je fajn smět říct svůj názor bez strachu z ukamenování. I když bude druhou stranou oponován, ale ne vyvracen, což je rozdíl.


občas si někdo stěžuje, že je společnost "rozdělená". ale to je přeci dobře, že je společnost rozdělená, každý má svůj názor... sjednocenou společnost už jsme tu jednou měli...

jo, taky si žiju ve své sociální bublině...


agáta5
24. 04. 2018
Dát tip

někdy je politická odlišnost zásadním problémem ve vztazích, pohled na to, jak si představujeme žití v téhle společnosti. Lidé často vůbec nechápou, co to je demokracie. Tím, že se vyhýbám některých lidem, vlastně respektuji jejich názory, jen nechci být u toho, když své názory uvádějí do praxe... jsem v bublině a asi v ní zůstanu, přátelím se jen s lidmi - vrána k vráně - a jsem za to ráda, že tuhle volbu mám. Neumím si představit, že budu kamarádit s někým, kdo má zásadně jiné názory než já, to snad ani nejde... takže ani moc nesleduju zprávy a ty tanečky okolo politiky

a nevěřím, že by někdo, kdo neuznává naši kulturu, mohl respektovat naše názory

za úvahu ti tip dám


Gora
23. 04. 2018
Dát tip

Svět, který předestíráš do úvahy, by byl asi ráj - viz poslední věta...ale s něčím jistě lze souhlasit.

Bublinová formulace mi přijde dost ohraná.

 

Slavný Voltaire kdysy pronesl toto - kdysi!

otevření se odlišnoatem - odlišnostem

sociální skupina do které  -,do které


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru