Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jarní reflexe

05. 05. 2018
4
5
506
Autor
Mari13

Prý jsou u nás nejdražší byty v Praze. No nevím. Letňanské metro, kde stojím, ústí na pole
a zdálky jsou vidět billboardy na kuří noze. Ale my jsme vedle, blíž domům a skutečnému městu. Dneska svítí slunce, poprvé po zimě, pořádně, ostře. Najednou se odkudsi vyhrnuly kytky a tráva, některé větve už nesou listy větší než lidské nehty a fialky si vystavěly malé louky na plochách mezi boďáky. Cyklisté, běžci a rodiče zaplavili chodníky, všichni dokonale vybavení.

Půl hodiny cesty od domu nalézám pole a prašnou cestu, jen malý úsek, pak silnice, činžáky a vojenský ústav. Kasárna ještě vězí ve starých časech. Vystupují z jara omšelými fasádami a nadměrnými sloupy, volají k socialismu. Tehdy nikdo nevěřil, dnes - kdo ví. Novotou zářící a opuštěná cyklostezka je jedinou cestou kolem. Do kterého okna bych patřila? Nahoru, kde visí měřící přístroje a satelity, doleva, kde sklo odráží slunce? Prázdné domy mlčí. Kdysi skrývaly řád, který teď postrádáme. Ve všem chaosu, nejistotě a nesrozumitelnosti je podstatné každé stéblo, každá rostlina.

Žasnu a děkuju, že ještě smím vídat zlomy života kolem.
 


5 názorů

Lakrov
16. 05. 2018
Dát tip

 Zprvu to působí jako takové nejisté "okouzlení novým bydlištěm", ke konci  se z toho pak stává oslava jara a svobody. Tak to bylo myšleno?   Tahle věta: ...Do kterého okna bych patřila?... by možná potřeboval nějak  uvést do kontextu s předchozím textem (rozumím, jak je míněna, ale přiměla  mě při čtení ohlédnou se zpět)./^ ww  


Mari13
08. 05. 2018
Dát tip

Děkuju, Kočkodane, a taky se u toho usmívám!


Kočkodan
08. 05. 2018
Dát tip
Já mlcet nebudu. Moje spokojenost s tvým dílkem je vetsí nez co by se za lidský nehet veslo. (úsmev spojený s mrknutím)

Mari13
05. 05. 2018
Dát tip

Děkuju! Byla to svátečně mlčenlivá procházka :-)


Lerak12
05. 05. 2018
Dát tip

Pomíjivost kontra uváha. Dobře zpracované postřehy.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru