Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Demba (3. místo v "Próze měsíce - listopad 2018")

01. 11. 2018
11
28
1648
Autor
Prosecký

Jak chcete soutěžit, když soupeřem je hezká holka, která je ještě ke všemu chytrá? Ale všechno to začalo dopisem ...

Oddeleni auditu, mezinarodni bankovni oddeleni, Ecowas banka pro investice a rozvoj

Predmet: požaduje vaše spolupráce prijimat (USD 10.498.020.00) dedictvi prostredky na váš bankovni úcet

Já jsem James Demba, vedoucí pracovníci ECOWAS regionální banky. Já jsem vás vyžadovat spolupráci týkající našeho zákazníku Walter Hook, jehož rodina byli obětmi zničující 8,9 velikost zemetreseni kontaktovat vyžádané tsunami prostrednictvim Kesennuma mesto v japonské prefekture Miyagi v patek 11. brezna 2011.

Walter Hook (zemreleho) zustatek 10.498.020.00 a asi dvacet pet kilogramu luzni zlato vazbe necekane tragedie smetla rodinu nema pribuzné zdedit jeho majetek. Nechci deklarovat obrovske sumy jako propadne k vlade. Bude uspesne navinte prevod na vas ucet v ramci pusobnosti zakona jako obchodni partner prostrednictvim transparentnosti na sve jmeno, je ujištění, že tato transakce je 100% bez rizika tím, že muj stav v bance a také má rozsáhlé zkušenosti v bankovním sektoru. 

Jako ostrílený banka není klást mnoho otázek o možnosti nebo úspech tohoto projektem, protože vím, jak jít o potrebné manipulace databáze za úcelem zmeny ve své jméno. Po uspesnem dokonceni techto na vas ucet jsem prijit do vaší zeme a setkání s vámi osobne tak mohou sdílet prostredky 50/50 equal.

Jsem dockat, až uslyší od vás brzy 

jde o Pane James Demba.

...

Ruce se mi třásly a srdce bušilo štěstím. Konečně budu boháčem! Jistě slyšel jsem už o takových dopisech, ale řekněte sami: Copak může oddělení auditu takové banky, jako je Ecowas, budit byť i jen zdání neserióznosti? Navíc do jednoho týdne skutečně přistálo na mém účtě 1.500,- USD na letenku do Bokassi ve střední Ghaně. A tak jsem celkem bezstarostně nastoupil do Boeingu 767 REE společnosti Eva Air a za necelých čtrnáct hodin pouze se dvěma mezipřistáními už jsem stál tváří v tvář Jamesi Dembovi v jeho designové kanceláři na Rue de la Loi v hlavním městě Cote d Ivoire.

Transakce, kterou popisoval, byla skutečně 100% bez rizika. Jako notářsky ověřený obchodní partner nebohého Waltera Hooka jsem asi za dvě hodiny a po  čtyřech podpisech ve třech kancelářích odcházel se šekem na USD 10.435.118,00, neboť rozdíl pohltily bankovní poplatky banky pro investice a rozvoj ECOWAS. Na rušné hlavní třídě plné nástrah pro bohaté bělochy se ke mně přitočila ženština s hedvábným hadrem ovázaným kolem kulaté hlavy. Když se dověděla, že jsem z Republica Ceca, zaradovala se:

"To je náhoda. Moje mladší sestra tam má nastoupit příští měsíc jako zdravotní sestra. Můžete jí dát pár rad? Ještě nikdy nebyla na severní polokouli," a vytáhla fotografii, na níž byla štíhlá pěkná asi dvacetipětiletá dívka.

"Ale jistě," byl jsem ochoten pomoci. Vtom už u nás zastavila terénní Toyota a za necelé čtyři hodiny jsem se ocitl hluboko v subtropickém pralese v boudě z vlnitého plechu a s nožem na krku.

Mladší sestra skutečně byla pěkná, ale sotva jsem se svlékl, aby mi po úmorné cestě poskytla masáž, opustila tu špinavou díru, kde jsem s ní chtěl pohovořit, a několik neurvalých černochů po mně chtělo celou mou hotovost. Protože neznali české koruny, nebyli s obsahem mé portmonky vůbec spokojení. Povolali další vesničany zvenku a tlačili na mě, abych jim pomohl financovat artézskou studnu převodem výkupného od příbuzných.

Jeden z nich byl ozbrojen kalašnikovem. Jsem záložním poručíkem Československé lidové armády. Dobře jsem si všiml, jak zarachotil zásobník, když jej v rohu místnosti zasouval do zbraně. Poznal jsem, že v zásobníku je jedenáct nábojů a jeden se vzpříčil v hlavni. Neprojevil jsem proto žádný strach, když mi zamířil na mou plešatou hlavu a stiskl spoušť. Zbraň se zasekla. Využil jsem jeho chvilkového zoufalství, kousl jej do kolena, on vyjekl, já se vymrštil vzhůru a zbraň mu vyrval. Rozborku jsem dělával za 3,4 vteřiny a sborku za 4,9. Takového času jsem v Africe nedosáhl, nicméně i tak to stačilo na to, abych za okamžik stál se zbraní odjištěnou, s nábojem v hlavni a mířící na ty neschopné negry. 

Už předtím jsem si jediným mým okem, které ještě zaostřuje, spočítal, že nepřátel je 14. Nemohl jsem tedy vyplýtvat na každého z nich jeden náboj, nejméně třemi náboji jsem musel trefit po dvou černoších, jinak by mi došla munice předčasně. Nastavil jsem režim na jednotlivé výstřely, přiložil samopal k líci, dobře opřel o rameno a za nedlouho už se v tratolišti krve válelo 14 mrtvých teroristů.

Nebýt té drobné nepříjemnosti, už bych si při zpátečním letu na Cote d´Ivoire ani nevzpomněl. Jedinou mojí starostí bylo, aby se šek banky Ecowas v mém baťůžku nepokrčil.

Většinu cesty jsem musel odpovídat na smsky od Andrei. Kdo to je? Romka z Vítkova, facebooková přítelkyně, kterou jsem poznal přes jiného přítele. Má nemanželské dítě, je nezaměstnaná, oba její rodiče jsou smrtelně nemocní a otec jejího dítěte s ní nechce mluvit. Zrovna jí vypnuli elektřinu a sociálka jí sebere dítě, když to nedoplatí. Odolával jsem jejím prosbám až do mezipřistání na letišti v Alghero na Sardinii. Když mi řekla, ať se u ní stavím cestou z brněnského letiště, že pošle smrtelně nemocné rodiče na vycházku s malou Andrejkou a uvaří mi kafe, poslal jsem jí pár tisíc telefonem. Mně to přece chybět nebude!

Nejel jsem k ní hned, ale až poté, co jsem  na pobočce ČSOB uplatnil svůj šek. Cestou do Vítkova jsem neustále kontroloval v aplikaci na telefonu, kdy mi převedou peníze, a ve Vetřkovicích se to stalo: Na mém účtě přibyla částka 219 mil. Kč.

Andrea byla ve skutečnosti šerednější než na facebookovém profilu. V Thajsku, v Pattayi na Soi Six bych za takovou nedal za overnight více než dva tisíce bahtů. Ale byl jsem po dlouhé cestě unaven, ona byla mladá a já si říkal, že teď si můžu dovolit být velkorysý, i když mi neustále hlodalo v hlavě, kdy James Demba bude prijit do me zeme sdilet prostredky 50/50 equal. S tou sladkou představou jsem brzy usnul spánkem spravedlivých.

Nikdy nepodceňujte schopnost mladé generace manipulovat s moderními komunikačními technologiemi. Ačkoli česky nenapsala Andrea ani jednu větu bez chyby a celý svůj dosavadní život se úspěšně vyhýbala jakékoli práci, během mého spánku se dokázala hravě  připojit na mém telefonu na můj účet. Kolikrát nám v bance říkali, že si máme průběžně měnit hesla? Že je nemáme nikomu říkat? 

Když jsem se podíval na svůj účet druhého dne ráno, už daleko od Vítkova i ošklivé Andrei, bylo tam 11.450,- Kč. To byla výplata za minulý měsíc. Naštěstí mi ji účtárna poslala až potom, co mi Andrea účet vybílila. Tak jsem nemusel jít o žebrácké holi..     

  

  

   

 


28 názorů

Marcela.K.
20. 01. 2021
Dát tip Prosecký

Máš hledat přítelkyně mezi starými. Mě manžel do banky vodí jako opici, která se umí podepsat, kam ji ukážou :-)))

Jinak obdivuji tvé střelecké umění - trefit do černého ;-)


Chachá, chá! To je prosím zcela upřímný smích. Neplést si to s nějakým povrchním a škodolibým výsměchem. Taková strastiplná pouť za "kouzelným" papírkem a tak zbytečně utracené životy. Zbytečně?... No nic, v tom se babrat nebudu. V každém případě pobaven a příjemně naladěn odcházím od PC. 

Teda ta IT romka mi tam ale pořád nějak neštimuje! ... :o))))


Prosecký
08. 12. 2018
Dát tip

Každému, kdo si dá námahu s vyjádřením, jsem, Stargazere, vděčný. Plausibilita by si fakt zasloužila větší propracovanost. Zažil jsem třeba jednání na 163. km evropské dálnice, kde nám údajný zástupce banky objasňoval, že banka má obrovské peněžní fondy (to je pravda), že maličou část z nich může zcela legálně půjčit s nekontrolovatelným rizikem, aby jí neunikl nějaký nadějný záměr (to je také pravda) a ře exstují cesty, které projdou auditem, ja se k těmto penězům dostat. Je jenom třeba být spojen se správnými lidmi. Koneckonců i ředitel každé pobočky má v bance určitou volnost rozhodování. Dále už je to spekulace. Ale kdo se podívá na to, jak se vyvíjela situace třeba u banky Alpen Adria, nebo u gigantu Steinhoff, abych zůstal u trhu, který alespoń trochu znám, člověk se až diví, co všechno je ve velcýh společnostech možné, a co by finančák a státní zástupce u malého obratem zarazil,

Naopak geografické údaje jsou tady takovou hříčkou ....   


Dagmaram
08. 12. 2018
Dát tip
Jasně, že je to ujeté, to je na tom super. Ten humor :-)

Gora
07. 12. 2018
Dát tip

St: Prosecký se zkrátka při psaní nedrží při zemi...a to je sympatické...


Stargazer
07. 12. 2018
Dát tip

Je to pro mne až moc ujeté, a tedy málo uvěřitelné... Zěměpisné a ekonomické znalosti se však musí autorovi nechat.


Prosecký
07. 12. 2018
Dát tip

Díky, bixley.


bixley
07. 12. 2018
Dát tip

Tou nadsázkou a humorem mi to trochu připomíná literární paralelu k filmům Buda Spencera a Terence Hilla. Takových překladačem napsaných dopisů s nabídkou pohádkových peněz jsem už dostala... jéje! Ale zůstala jsem v klidu. Ale Tvůj hrdina si s tím poradil opravdu zajímavě! T. 


Prosecký
04. 12. 2018
Dát tip

Díky, Lakrov, za tip. Dlouho jsem o tobě neslyšel. 


Lakrov
04. 12. 2018
Dát tip

Úvodní pasáž (přesahující v mém zobrazení jednu stránku) mě skoro odradila,  než mi došlo o co jde, a dál už se celkem bavím. Ta "střelecká" scéna  je naštěstí napsaná s nadhledem podobným italským komediím, takže ji čtenář  nemůže brát vážně.  Tip.  


lastgasp
27. 11. 2018
Dát tip

Přemysle, jsi fantom. Na literárním servru Liter.cz je v současnosti 3.210 fantasy povídek. Myslím, že si je překonal. Při čtení tvé povídky se mi otevírala kudla v kapse a vyprazdňoval pepřový sprej. Každopádně ti gratuluji k nominaci a držím palce.


Gora
27. 11. 2018
Dát tip

avi PM


Gora
27. 11. 2018
Dát tip

Dík:-)


Prosecký
27. 11. 2018
Dát tip

Ano, můžeš nominovat. Jsem poctěn.


Gora
27. 11. 2018
Dát tip

Ahoj, mohla bych nominovat do soutěže??


Prosecký
12. 11. 2018
Dát tip

Díky, Kolobajdo! Máš pravdu. Ale třeba Karel Gott, běloch kavkazského typu také zpívá o vánocích bílých a úplně vynechává ostatní rasy. nehledě na to, že vánoce se dotýkají hinduistů, animistů, muslimů, judaistů všech bůžků kmene Evenků z něneckého národnostního okruhu v povodí řeky Leny.

 

 


Kolobajda
12. 11. 2018
Dát tip

Aby to nevyznělo rasisticky, tak Afroameričan (dříve negr) Jimi Hendrix zplodil těžko překonatelný rockový hit: Gypsy eyes (cikáské oči)... tedy Rómské...      - - -    Ale jinak jedenácti náboji zastřelit 14 černých banditů, tak to je (pane Prosecký) mistrovský výkon!

A to zaslouží tip   /**


Dagmaram
02. 11. 2018
Dát tip
Nejméně třemi náboji jsem musel trefit po dvou černoších :-D

Diana
02. 11. 2018
Dát tip

Chacha, to jsem se tedy pobavila! Výborně napsáno! ***********


Kočkodan
01. 11. 2018
Dát tip
To je dílko za všechny prachy. ;-)

Prosecký
01. 11. 2018
Dát tip

Já znám řadu schizofreniků a rozpadlých osobností úplně chudých.


kvaj
01. 11. 2018
Dát tip

Někdy až schizofrenii a následný rozpad osobnosti. Kdepák, pryč od peněz.


Prosecký
01. 11. 2018
Dát tip

Ne?


kvaj
01. 11. 2018
Dát tip

No velice. Víš, jaké neštěstí dokáže nepřipravenému člověku způsobit tak velká suma peněz?


Prosecký
01. 11. 2018
Dát tip

Andrea je hodná holka. Myslela to dobře.


kvaj
01. 11. 2018
Dát tip

Řekl bych, že Andrea byla velmi seriozní, když ti nechala přes jedenáct litrů.


Gora
01. 11. 2018
Dát tip

Bezvadná humorná povídka, také bych nepitvala, vyplul by "negr" a možná ještě něco, ale jako nadsázka je to fajn...


agáta5
01. 11. 2018
Dát tip

muhehehe, to byl krásnej sen... :)))) jsi mě pobavil  .. hlubší kritiku? ale houby, je to prima čtení


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru