Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

kameňolom

18. 01. 2019
12
9
623

kameňolom

stále je čas

rozhodnúť sa

aj keď letia

kamene

a

pália  

oči prachom

 

už hmatom

rozoznávaš dobro!

 

senzory

vysielajú signál

a niekto vo mne

dekóduje

správu

sprítomňujúceho sa

nekonečna

 

***

niekedy dávam

voľný priebeh podnetom

a potom sa

z toho bodliačia

hlavy

-

zápasíme

a na uzmierenie

sa milujeme za svitania

kým na to  nie sme pripravení

 

a tak nevinné ráno

začína hriešne

-

barokovo sneží

a domy sú

zababušené starenky

iba ten náš

je excentrický

dedko


9 názorů

ďakujem  všetkým za návštevu a sľubujem,že sa polepším 8-)))))))


Norsko 1
19. 01. 2019
Dát tip

Brufen.  To se ti povedlo.*


a2a2a
19. 01. 2019
Dát tip

Dvě pro mne zněním rozdílné básně, třebaže patrně jde o jednu. První část mi přijde víc filozofická než skutečně poetická, to mudrování zde přehlušuje i svou snahou o jakousi univerzální platnost. Oproti druhé je však v celkovém výrazu kompaktní.

Druhá část, která svým výrazem v prvních dvou slokách koresponduje s první částí, ale pak přichází prudký přechod do osobní, intimnější roviny, která však svým vyjádřením jen něco nadhazuje a tváří se jako myšlenka, ale působí jako klišé, prostě schází kousek obyčejné niternosti. Navíc spojení první části a prvních dvou slok druhé části vytváří až zdlouhavě nudný úvod.

A pak přijde poslední sloka. Je úplně jiná, pro mne krásná, hřejivá, lyrická a ačkoliv poslední verš je kontrastem, je napsán živým jazykem.

Četl jsem znovu v úmyslu neopomenout něco hezkého, protože nerad píšu špatnou kritiku pod dílo, které mělo ambici říct něco navíc, ale když poezie má jen zadržovat ozvěny.  A tak se omlouvám, vím, že už jsi mi v minulosti nabídl více, že to umíš a že to pro mne znovu přijde.

 


Dodola
18. 01. 2019
Dát tip

Pozoruhodý text o naději i když letí kameny... niekto vo mně dekóduje správu sprítomňujúceho sa nekonečna   ano, něco, co bychom sami nikdy nedokázali, terapie...


ospravedlňujem sa za tú hrúbku....opravené...

a senzory...wikipedia: 

Senzor (z anglického sensor, tentýž význam mají nepřejaté výrazy čidlo nebo snímač[1]) je obecně zdroj informací pro nějaký řídící systém (například mozek), v užším slova smyslu technické zařízení (součástka), které měří určitou fyzikální nebo technickou veličinu a převádí ji na signál, který lze dálkově přenášet a dále zpracovat v měřicích a řídících systémech. Nejčastěji jde o elektrický signál (časový průběh napětí nebo proudu); pokud měřená veličina není elektrická, hovoříme o elektrickém měření neelektrické veličiny.


dazdozienka
18. 01. 2019
Dát tip

"kým na to  nie sme pripravený"tu máš hrúbku (pripravení) + senzory sú, pokiaľ viem, snímače, takže s vysielaním je to podivné, zasekla som sa tam,každopádne, ak by to bol úmyselný paradox, bolo by to fajn, inak celá tá časť je na mňa taká nejaká beztvará 


Lerak12
18. 01. 2019
Dát tip

Pro čteáře jako já... balzám! Z toho bodliačia hlavy apod. a jedinečný skluz veršů. Líbí se mi to. Verše pro můj den.


ysslandia
18. 01. 2019
Dát tip

veľmi dobre dielo- písané tvojim štýlom.Ak spomínam "tvojim štýlom " narážam tým na istú priveľkú upätosť v používaní "zauživaného " čim si do istej miery zužujeľ text.

 

rozhodnúť sa

aj keď letia

kamene

a

pália  

oči           prachom

 

už hmatom

rozoznávaš dobro!

 

takže podľa je tam ešte tá nedotiahnutá rovina spracovania. Prvá polka pre mňa oveľa lepšia, aj spracovaním, aj odsýpaním, druhá je trocha krčovitá, sterilne na mňa  pôsobí spracovanie  možno dobrého  obrazu-, ale asi nie práve pre mňa prijateľného spracovania / vhodného zapracovania, ak mám byť konkrétna / zápasíme, uzmierenita. a k tomu toto

a tak nevinné ráno

začína hriešne

- no rozpačito, záver už až taký príliš parafrázovaný.. Dielo som tipovala, nakoľkoi určite dokáže zaujať, osloviť, je  napísané takým triezvym civilným štýlom, škoda tých zádrhelov / pre mňa. /


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru