Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jolandiny zlé kruhy

Výběr: atkij, Gora, Zbora
19. 01. 2019
20
19
1867
Autor
Movsar

Jolandiny zlé kruhy

"Vidím velký špatný.." řekla paní Jolanda a významně se odmlčela. Balíček tarotů z jejích dlaní blýskal jak ze tmy nůž. Oko kamery na hřmotné postavě věštkyně viselo soustředěně, jako by i ono podléhalo pravdě karet. Ve studiu pak bylo ticho, žádný divák nesebral odvahu vstoupit do Jolandiných zlých kruhů..


Hlídač č. 47

Rozkročen s vysílačkou u ucha, už se ho chystá čapnout. Hlídač v Tesku, hladový jestřáb nad kořistí. Kdosi si strčil do kapsy šampón, patrně jen na zkoušku, jestli se mu do ní vejde. Netušil ale, koho proti sobě má; že už ho merčí oko kamery, již v kukani sleduje hlídač č.47, jenž okamžitě dává znamení muži s vysílačkou a povel: Muž s šamponem nesmí projít. Za žádnou cenu.


Clean shaved man

Clean shaved man je patrně minulostí, dnes je v módě Rumcajs. Patrně pohlavní znejasnění, unisex, vyvolalo u některých mužů identitární úzkost. A tak nechávají růst svůj vous po vzoru zbojníka od Jičína anebo čečenského partyzána, podle světonázorového gusta. A většinou rostou z gravitace dolů a z plezíru zhusta.


Jaro nezná vyvolených

Václavákem jde prezidentský kandidát Svatoš; v tváři výraz státníka v poslední hodině před světovou válkou. Po každé straně má pobočníka: jeden nese tašku, druhý zajišťuje ozvěnu myšlenkám. A ulicí vane teplý, skoro jarní vánek a unáší pryč ta velevážná usnesení prezidentského kandidáta. Protože jaro nezná vyvolených.


Šance pro Vogue

Je poledne a kadeřnice od Toniho pálí cigarilo. Nohy zkřížené, jedna paže založená, druhá vytrčená k nebi kreslí kouřovou krajku, zkrátka v úhledné póze, protože co kdyby je někdo vyfotil a umístil na titulní stranu magazínu Vogue..


Kdo jede tramvají č. 22?

Tramvají 22 jede opilý Korejec. Strašně se šklebí. Podle kozaček se ukáže, že to je žena. Japonka. A že není opilá a nejspíš se ani nešklebí.


19 názorů

Lakrov
12. 02. 2019
Dát tip

Je to na mě nějak příliš složité. Asi dnes nemám vnímavý den. Trochu mě pobavil jen závěrečný odstaveček ...Kdo jede tramvají č. 22?..  


bixley
05. 02. 2019
Dát tip

Opět skvělé. Tentokrát s vysílačkami, hladce nevyholenými muži a časopisem Vogue. A na závěr Korejec-Japonka. :-)T.


Evička
04. 02. 2019
Dát tip

v Tescochrámu babči ozobávaj vinnou révu a dědkové si cpou oříšky do kapes, ale p š t


Gora
29. 01. 2019
Dát tip

já díky...avi PM


Movsar
29. 01. 2019
Dát tip

no pravdaže! díky, goro!

a děkuju vám všem za pozorné čtení a za přízeň, co trvá.


Gora
28. 01. 2019
Dát tip

Mohla bych nominovat do soutěže?


fialka...
25. 01. 2019
Dát tip

Všechny skvělé, poslední nej :-)


K3
21. 01. 2019
Dát tip

Dávám za jaro, kouzelné, už aby tu bylo, nebudem náhodou volit?


Yan73
21. 01. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


Dagmaram
20. 01. 2019
Dát tip
Muž s šamponem nesmí projít Jaro nezná vyvolených Šance pro vogue Tramvaj s čínským transexuálem Všechno super. Do kterého lesa na ty praváky chodíš :-)

Dodola
20. 01. 2019
Dát tip

Poslední nechápu. Prosím o vysvětlení pointy.Přijde mi to jen škodolibé. 


Lerak12
19. 01. 2019
Dát tip

Tak jsem si opět užil! Co Ti mám povídat...

V "Cleanu" ta kouzelná diplomatická formulka: Patrně pohlavní znejasnění...

Zkrátka celé v jedné parádě.   

 


Gora
19. 01. 2019
Dát tip

Naprosto souhlasím s Jitkou.


atkij
19. 01. 2019
Dát tip

Tou poslední jsi mě fakt rozesmál:))

Všechny skvělé.  V této formě zde nemáš konkurenci. Glosátor s duší básníka, inteligentní humor, ironie a bystrý pohled. Radost číst. 


Gora
19. 01. 2019
Dát tip

Sarkasticko-vtipné čtení je "nedostatkovým zbožím" ... Jolana, hlídač-fanatik a nej poslední!!


ysslandia
19. 01. 2019
Dát tip

najviac sa mi páčila ,,tramvaj 22 ", tá bola bravúrna. Pri čítaní prvých dvoch úryvkov ma napadlo , či motív "oko kamery " sa nebude práve v tejto polohe objavovať v každom úryvku/ nakoľko v prvých dvoch bol /- bolo by to veľmi zaujímavé, položiť ho tam s iným významom, s iným motívom.

pristihla som sa pri myšlienke, že by to bolo možno veľmi zaujímavé. Ako celok ma to dnes nijako hlbšie neoslovilo, nakoľko sám si si nastavil latku predsa len trocha vyššie. Chválim za tramvaj, tá veľmi-


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru