Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Elita na Písmáku?

05. 08. 2002
9
0
13309
Autor
Carodej

Quo Vadis, Písmáku?

Vážení a milí,

 

toto auditorium nevzniklo z náhlého popudu, jako spíše z přetékajícího poháru mých pocitů, a bohužel nejen mých. Dalo by se dokonce říci, že kdyby šlo jen o mé pocity, nechal bych si je pro sebe, ale slyším kolem sebe stále víc hlasů, které mi napovídají, že je něco prohnilého ve státě Písmáckém.

 

V diskusi s několika schopnými autory, nováčky i ne-nováčky na Písmáku jsme se několikráte dostali na téma vznikajícího kastovního systému na Písmákovi, o samotvorbě určité elity, navzájem se podporující, obdivující, elity, ztrácející tak trochu kontakt s realitou a s dalšími autory.

 

Jak se to nejvýrazněji projevuje? Zdá se, že někteří autoři zde v rámci elitního kolektivu fungují jako samosběr tipů a výběrů za cokoliv, co na Písmáku vydají.  A na oplátku štědře obdarovávají své dárce. Je to tak trochu systém z www.fazole.cz, kde si lidé dávají pluska a soutěží, kdo bude první.

 

Jak říkám, kdyby to byl jen můj názor, držel bych zobák (Papouch promine), protože bych mohl být obviněn z podjatosti, z ublíženosti a podobně ( i když myslím, že zrovna já si na nedostatek tipů nemohu stěžovat a právě proto na sebe beru břemeno založení tohoto auditoria). Nicméně, slyším to kolem sebe a samotnému se mi to nelíbí.  Ovšem tento pohled není jediný a jediný správný, jistě. Myslím, že krom těchto navzájem se nekriticky obdivujících tvůrců je zde další skupina, která nechce před "ostatními" vypadat jako umění nerozumící trubka a proto se přidává k davu, skandujíce nadšení.

 

Tohle, o čem mluvím, není ZÁKONITOST, ale nikdo mi nevymluví, že tomu tak často není. Chtě nechtě je to klasický sociální jev každé komunity. Staří ostřílení mazáci mají k sobě blízko, sdílejí sympatie a opravdu velmi často píší velmi dobré věci. Ale mám pocit, že zde pak vznikne jakási obava dotyčnému říci, že napsal taky něco slabšího - aby se snad neurazil? Nebo spíš dotyčný trpí hrůzou, že přestal rozumět tomu, co je dobrá báseň? A kdo to vůbec ví?

 

Je to jako pes, honící se za ocasem. Ten, kdo se pak odváží VIP pohanět, může být trnem v oku jeho vyznavačům - a sám na to dojet.

 

Pak také zjistíte, že mnohý vynikající nový autor na Písmákovi zůstal nepovšimnut, rozdíly v návštěvnosti jsou leckdy více než markantní.

 

Co tedy s tím? Ozvou se potrefené husy? Začne tu někdo křičet - chceme jména!!!! Ne, nedám vám jména, ne proto, že se děsím toho, že mne dotyční zadupou do země - je to spíše otázka toho, že dotyční autoři za to ani tak sami nemůžou nebo jsou jen součástí kolotoče... a viníky jsou spíše jejich čtenáři - potažmo rovněž autoři.

 

Rovněž si sebekriticky myslím, že i já za svou existenci dostal na Písmákovi takové tipy a rovněž, přiznávám se, jsem takové rozdal. A už toho mám právě dost, sám u sebe. Hodlám se ztotožňovat jen se svými vlastními pocity z toho, co budu číst, opravdu se nechci dát strhnotu vodopádem nadšení ostatních, i když mohu pak vypadat jako černá ovce. Svým způsobem jsem to už zkusil u Kalais, a nebylo to lehké:)

 

Poslední kapkou bylo založení klubu Výtěr. Chápu jistou dobrou myšlenku toho, zabránit tomu, aby se Písmák zacpával slaboduchou tvorbou, a také demokratické právo založit takový klub, nicméně - to vnímám jako velmi nebezpečnou záležitost. Navíc forma některých příspěvků pod "Výtěrovými" díly, například od Rebeccy 13 mne dost zděsila.

 

Připomíná mi to příliš obraz zajíce štvaného smečkou vlků, semknutých, s ostrými zuby. Forma skupinového pronásledování je dost děsivá záležitost a zavání šikanou.

 

Tímto prosím dávám prostor pro vaše vlastní vyjádření. Zabývám se také myšlenkou založení Klubu, kterým bych označoval do budoucna ta díla, která podle mne trpí komplexem  "elity", pokud by někdo tak toužil po tom, abych byl adresný. Čekám na vaše názory.


Kotelník
01. 02. 2006
Dát tip
Hle, toť vskutku dobře věky vyzrálé uhlí pro plamence mých kotlů - tuším v něm nebývalou výhřevnost :o) Zaklubávám na rošt.

Rabb
31. 01. 2006
Dát tip
Věčný problém na Písmák.cz, který se nikdy nevyřeší.. ..musíme se s tím naučit žít.. :-((

Carodej
12. 05. 2005
Dát tip
Otázka je, jestli považuješ Písmáka za takový hnojník, kam každý může odložit cokoliv, co naivně považuje za báseň či jiné dílo, a všichni ostatní se v tom více méně musí brodit při hledání kouska pevné země, a nebo by to mělo být místo, kde se může tříbit talent, hledat podněty pro zdokonalení sebe sama a své tvorby a také inspirace. Ono je krásné být shovívavý, ale pokud tu jsou nějaká pravidla a institut kritiky na vyžádání, tak by se měla respektovat. Skutečně si nemyslím, že by Písmák měl být místem, kde si každý může s prominutím vyblít cokoliv. Tím se kvalita Písmáka strašně propadá.

Havranka5
12. 05. 2005
Dát tip
Kdyby jenom elita, Na Písmákovi panuje feudalizmus s inkvizicí a tuhá normalizace. Ale žít se musí tam, kam jsme se narodili. Tvořit taktéž.

Chce se mi jen zařvat JO! Vystihl jsi to perfektně. Takřka jednoznačně souhlasím s tebou i s Ivankou - taky si vzpomenu...

Carodej
29. 04. 2005
Dát tip
Historie se opakuje...

Makča
29. 04. 2005
Dát tip
je to fakt, pořád se snažím hledat nové zajímavé texty a utíkat z tý intelektuálský kliky, která mě přijala, myslím, že když je člověk soudnej, sám si spočítá, že jedna a jedna jsou dvě a přestane mu to stačit:-) * diskuze je to stará, jak vidno změna nemožná, pouze poukaz. sympatie.:-)

Myslím, že je to zákonité. Přečtěte si něco z psychologie a nezlobte se na ostatní za to, co je přirozené ;-)

I_v_a_n_k_a
06. 01. 2005
Dát tip
já sama si vždy čtu všechny kritiky a mnohdy mě ty předchozí kritiky velice ovlivní, protože třebas pochopím něco, co mi uniklo a rázem už dílo, jako celek, vidím jinak. Možná se jen nechám strhnout davem a dám či nedám chvalnou krotiku díky převládající většině fanoušků či odpůrců.nevím, rozhodně na tento článek vzpomenu vždy, když budu na vážkách....

S křížkem po funuse, nicméně... Tipy jsou víceméně k ničemu - i když samozřejmě potěší. Mně osobně spíše mrzí jak málo lidí si dá čas se k právě přečtenému alespoň stručně vyjádřit. O nějakých "vážnějších kritikách" ani nemluvě - těch je tady jako šafránu...

to máš fuk... já časem prorazím... a pak se ukáže, že píle a gutalax (c) mají ještě co říci.

Robynson
02. 06. 2003
Dát tip
Nefňukej...

Humble
11. 03. 2003
Dát tip
Elitaření je asi všude, tady je to ještě fpohodě, protože se nejedná o mamon. Jako nováček jsem na první dílko měl plus mínus 100 čtenářů a 10 tipů za týden, takže bych to neviděl až tak kriticky. Nebo že bych byl hned od začátku elitář???

Perchta
30. 12. 2002
Dát tip
Elita je fajn věc, IMHO, podpořit někoho, kdo si to zaslouží, tedy. Já jsem tu úplně nová, žádnou protekci nemám, a už mám tři tipy za tři dny. Kdyby mi už do konce života žádnej nepřibyl, mně to stačí. A teď trochu filozofie, prostě tipujte si každej podle svýho. Mě teda mnohem víc zajímá, kolik lidí moje věci četlo, protože tim se s nima dostávám do dialogu, tipování je jen kousek toho a až ten další, mezitim eště, kdo mi co napíše. A já sem tu našla super věc, od známého autora a neměla ani jeden tip, taky sem se ho neodvážila dát, ale aspoň sem o tom přemýšlela. A pak sem na to přišla, byla až moc pravdivá, pro všechny. Takže díky, Čaroději, du tam a ten tip tam hodim.

Jeanette
27. 11. 2002
Dát tip
...koukam, ze jsem po trech mesicich prvni, kdo pise (verejne).... a kdyz se podivam nad sebe (aniz bych vse cetla - ne ze by me to nezajimalo..jen je toho ponekud hodne), tak zjistuju, ze se tu taky (vice) prezentovala jen urcita jmena...proc se k tomu nevyjadrilo vic lidi? zcasti to spis vypada jako nejake vyrizovani uctu, hazeni spiny na jine..psal jsi, ze jmena nebudes zminovat - ale konkretne prave u Rebeccy jsi to udelal - a proc??? Proc u ni, kdyz tim to cele spineni zacalo? Jinak ovsem s Tvym nazorem naprosto souhlasim...ale tomu se - podle me - nijak nezabrani - at uz se udelaji jakakoliv opatreni.. za ten bezmala rok, co jsem tu, jsem poznala asi 10 jedincu, kteri vybocovali...vim, muj okruh "znamych" je take ponekud omezen, ale prece jen... a co pro novacky? snad jen, aby to nevzdavali.... diky Jeanette

LaFemme
30. 08. 2002
Dát tip
Shrnu to...lidi ctete to co chcete...podporovat popularitu je hloupoust hodna hlupaku.

Kastel
15. 08. 2002
Dát tip
Tak jsem to přečetl všechno a zjistil jsem, že je mi to jedno (co kdo píše, co kdo tipuje, kdo jak kritizuje - vždycky mám právo volby - což je pro mě hlavní) - asi mám nějakou poruchu nebo co ? Ze svéhu úhlu pohledu má určitě pravdu každý z Vás - dle mého názoru se „objektivní" pravda skládá ze „subjektivních" lží (jó, taky se rád poslouchám:o

Merle
12. 08. 2002
Dát tip
Fleda: jaká anarchie? stejně jako v jakýkoliv jiný demokracii, i tady vládne ten, kdo křičí nejhlasitě a nejdýl.

gd
12. 08. 2002
Dát tip
Elita jsem já a Karel. Někdy tady Pepa, ale žena ho nechce moc pouštět. Ona tomu nerozumí...

vajda
12. 08. 2002
Dát tip
gd.... :)))

vajda
12. 08. 2002
Dát tip
A ešte blbôstka : Spisovateľ poslal kritikovi dielo s názvom 'Prečo ešte žijem'. Kritik mu odpísal 'Lebo si neprišiel osobne'...

Gastarbajtr
11. 08. 2002
Dát tip
Fleda: ta elita jsem například já :-))) a taky jsem výtěraktor, ale dokonce i regulérní redaktor tohoto serveru.....pak se v tom vyznej....:-)

Wopi
11. 08. 2002
Dát tip
Grrrrrrrrrrrrr. Neposílejte mi už avíza (dnes jsem jich našel 8), opravdu je to tu jen ztráta času.

Fleda
11. 08. 2002
Dát tip
Gastarbajtr: to se opravdu nemas cim chlubit :)

Fleda
11. 08. 2002
Dát tip
Wopi, rada ti poslu avi, kdyz mi ho ty posilas.

Wopi
11. 08. 2002
Dát tip
Dík, tak jsem si to představoval.

Gastarbajtr
11. 08. 2002
Dát tip
Fleda: pročpak ne, dostal jsem se ke korytu :-)))

Bulvena
11. 08. 2002
Dát tip
Souhlasím,též se často nechám ovlivnit davem, budu se snažit polepšit se.

Gastarbajtr
10. 08. 2002
Dát tip
poslednímu bych vytřel prdel

Gastarbajtr
10. 08. 2002
Dát tip
a to řekl člen té nejužší písmácké elity, takže držte huby a marš pro hajzlpapíry...

Gastarbajtr
10. 08. 2002
Dát tip
a ať po mě nikdo nežádá zdůvodnění výběru/výtěru, nebo mě fakt nasere můžeme si připít sektem na výběry z kamarádství a na odstrašující klub výtěr :-) bože, lidi, co je to s vámi některými? když se mi tu něco nelíbí, tak se na to prostě vyseru a ignoruju to.... kalais: neboj, pořád jsem tím tvým bodygárdem, jako tehdá před týdnem na Hlavním nádraží :-))))))))))))))))))

Gastarbajtr
10. 08. 2002
Dát tip
faktyš? :-)) téééda, to jsem teda drsnej :-)

Litochowitz
10. 08. 2002
Dát tip
blbcí......

galaxy
10. 08. 2002
Dát tip
Jéje audítko!!! Konečně si mám kde pokecat. V kritikách to moc nejde. V poště je to tak nějak za rohem, ale tady je to opravdu fajn. D í k y čaroději. Lidičky, mám Vás ráda :o))) Za audítko TIP*

galaxy
10. 08. 2002
Dát tip
Jééé. Ty máš stejného babana jako já . Že je krásnej ????? P.S. Všimla, ale Ty ji nepotřebuješ . Aspoň u mě ne :-))))

Fleda
10. 08. 2002
Dát tip
mne je lito, kdyz vidim, jak nekdo nerespektuje, ze clovek, ktery tohle auditko napsal mel neco v umyslu, a misto nazoru k veci, tady ctu vetsinou bohuzel blbosti, ktere mnozi pisou naschval.. k cemu jsou pak v Pismakovi kategorie, pokec, a vubec je to dost anarchisticky literarni server prvni dojem jsem mela hezky

Fleda
10. 08. 2002
Dát tip
vcelku souhlasim s Carodejem, i kdyz moc dobre nevim, kdo je ta elita, a jak moc jsou za tim osobni nesympatie. Vyter je neco, co se mi tady nelibi. Podle me staci kritiky. Ale mely by byt opravdu fer, do jake miry se to komu povede..

Mpj
10. 08. 2002
Dát tip
Hele ukončeme všechny hádky a pojďme nafackovat opici: http://yonkis.ya.com/flash/conelmono.htm :-)))

kecyblil
09. 08. 2002
Dát tip
No, vlastně jsem svůj minulý příspěvek psal, aniž bych četl víc než pět nad ním. Samozřejmě omylem, moc se tu zatím nevyznám. Jistě jsem už několikátý, kdo přichází s tímto nápadem: Podvolte se organizaci! Proč pořád poslouchat, jak normální je zformování skupinky přátel ve svobodné společnosti, když tu společnost můžete změnit. Předně vytvoříte síto, jímž budou muset projít všechny přezdívky, které chtějí získat nálepku Slušná. A získají ji jen tehdy, když budou ochotny plnit plán Písmáku na integraci nových autorů, rozvíjení jejich talentu a tak dále a tak dále. Plán může například obsahovat rezoluci, že každé nové dílo musí být třikrát nezávisle posouzeno. A tak, jen co se objeví, bude okamžitě odesláno vyrozumění o úkolu třem přezdívkám s nálepkou Slušná. Postupně se zavedou výhody pro Slušné, noví autoři už budou přijímáni jako Slušní. Z neslušných budou trpěni jen obzvláště význační a sympatizující jedinci. Diskrimnace může být prováděna nejprve nápaditě a s jistou dávkou nadsázky: až konečně bude slušným zapovězeno čtení neslušností. Plán se bude pochopitelně přeplňovat o desítky procent. Bude zde vytvořena zdravá tvůrčí atmosféra, která si osvojí metody boje proti nepřátelům Literatury. Čeťáci a elitáři, flákači kritik, anebo ti výtečníci, kteří opakovaně nenaplní předepsaný počet přihlášení, budou v pokročilém stádiu rozvoje naší společnosti přivedeni k rozumu - a to v případě potřeby i zásahem do jejich světa reálného. Dalším krokem bude propagace Literatury, nábor nových členů a konečně infiltrace celé společnosti a vytvoření Literárního státu. Tak už se proboha nehádejme, plivněme si do dlaní a dejme se do toho!

konečně nějaká myšlenka !!!!!!! Lidoví komisaři jistě jásají :o)

pochopil jsem tu ironii dobře? z dalších reakcí mám trochu smíšené pocity :o)))

xtermik
09. 08. 2002
Dát tip
Text: Skutečnost, která je zde hned v úvodu poměrně výstižně zachycena Čarodějem, je něčím, co zcela jistě skutečností je. Spousty mladých písmáků je znechuceno tím, že pod jejich dílky často spatří hádky nějakých literárních rádoby King Kongů, místo výstižných kritik. Pokud takový King zavítá a rozhodne se napsat něco k věci, schová se za svoji aroganci a tu promítne v připomínce. Mnohdy neradí, ale poučují a vysmívají se. Dobrých kritik, které mohou někomu skutečně pomoci, kritik které zrcadlí skutečný dojem, všeobecně značně ubylo a je to škoda. Autoři se také mnohdy bojí, že pod svými kritikami mnohdy místo rad naleznou kritiky, nebo kritiky kritik, které směřují úplně jinam než k dílku autora. Většinou hádky nebo přetřásání. Toť vše. Pokud se někomu znelíbíte. Někomu, kdo opěvuje jiné a jiní opěvují právě proto zase jej, může se zcela jistě stát, že znechuceni od Písmáka odejdete. A je to škoda. Mám -li jmenovat, podívejte se na některé z kritik pod mými dílky. Nikdy jsem netvrdil, že umím psát. Píši jen tak pro radost a výsledek kritik pod tím, co jsem publikoval ? Jsou k smíchu. Po dlouho trvajícím \"boji\" s Miroslavkem, Javerem a spol. jsem chtěl odejít. Drží mě tu jen mistři jako Pluto a další, jejichž díla hltám plnými doušky. Fandím Vám, ale jediný lék, který by opravdu zabral, je rušič arogance jistých autorů, který vymítit nedokážete. Proč se tedy dál zabývat něčím, co je zrcadlem skutečného světe, který nemohu ani nedokáži změnit ..... :-) Ale přeji hodně štěstí :-)

Ludvoděj
09. 08. 2002
Dát tip
abych tedy tady taky něco špitl:).... jádo pudla bylo již definováno a probráno z mnoha úhlů, povedených viz zolly, večernice, armand apod., i trochu krátkozrakých viz monty s její "všechno je jen hra" a "bábovičkou". tenhle postoj jí brát nemohu, ale po tom co jsem nedávno oběvil písmáka a s nelíčenou radostí se pustil publikování jsem poprvé zaregistroval tenhle fenomén (připomělo mi to hudební komisi ve Vídni kdyby jim tam nepřišla Cimrmanovo opereta PROSO), kdy u děl, pro mě buď "nic moc" nebo asi víc atakujících přectavivost(i když kolikrát jsem si to byl schopen procítil ale stále jsem nevěděl co je na tom tak dobrýho), byla poměrná mohutná chvála, což u mě vyvolalo nemalé zklamání a navíc jsem pocítil pocit že už nemá cenu nic plodit, protože tomu asi tak nerozumim, nebo můj duch nemá takový vzlet.........ano helčo je to můj problém.. .ale hlavně že sme lidi!!......na tohle mě zase napadá známá věta z Cimrnanovo Aktu "Hlavně že je co jíst".... .........Zázrak to hezky popsal s tim vlakem a ferblem:) dále mě zarazila a potvrdila to celé Albireova věta (hlavně ta druhá část): " A na druhé straně jsem ochoten dávat do výběru i díla naprostých nováčků, pokud prostě podle mého vkusu jsou velmi silně nadprůměrná. " u těch NEnováčků stačí "průměr"??....nebo "jen nadprůměr?? také se u mě oběvila obava kritizovat někoho zde již ostříleného, že bych byl zpět obviněn na způsob "Ty máš co kritizovat ty břidile, ničemu nerozumíš"........ano helčo je to zas můj problém.......a jinak sme stále lidi!! :) a zklamal mne Standa s jeho očekáváním zde nějaké zápletky:(( trochu pitomá poznámka hergot já se rozkecal:))

Ano, každý by si měl pravidelně přečíst úvod k písmakovi : MILÝ AUTORE, ČTENÁŘI, ČI NÁHODNÝ NÁVŠTĚVNÍKU PÍSMÁKA!! Buďte vítán na stránkách amatérského literárního umění, jenž má být útočištěm všem prozatím neznámým autorům, kteří chtějí svá díla uveřejnit, a zatím jim k tomu nebyla dána dostatečná příležitost. Rozhodně ale "nezavírejte okno", pokud sami netvoříte, ale raději čtete. Pak je Písmák ideálním místem i pro Vás, protože si zde můžete díla nejen přečíst, ale dát autorovi i cennou radu či pochvalu. Proto neváhejte a ponořte se do světa literatury... a podle toho se zařídit...

Carodej
09. 08. 2002
Dát tip
Drahá Kalais, tvým nickem jsem se neoháněl - vzpomínal jsem ho v souvislosti s tím, jak se mna mne tví fanoušci vrhli jako sršni, když jsem si dovolil nesdílet jejich názor. O tom, že píšeš dobře víš, a je zbytečné tvrdit tu, že ne. Já sám jsem tě dal několikrát do výběru. Nejde o to, jako co se vnímáš ty sama, ale troufám si tvrdit, že jsi jako elita Písmáka vnímána, když už o tom mluvíš:) Hezký den půvabná Kalais:)

Carodej
09. 08. 2002
Dát tip
Kalais - nemá cenu se hádat - co si myslíš ty a co si myslí zbytek Písmáka je asi rozdílné, jak se zdá. Nebudu tě přesvědčovat, za tím, co jsem řekl, si stojím:)

vajda
09. 08. 2002
Dát tip
...posledný zhasne svetlo...

Carodej
08. 08. 2002
Dát tip
Přestaňte tu dělat krávoviny.

Fleda
08. 08. 2002
Dát tip
Carodeji, tezko nekoho presvedcit, aby delal neco rozumneho, kdyz nechce

JARUB
08. 08. 2002
Dát tip
Myslím, že jsem si toho taky všimla, ačkoliv nejsem na Písmáku opravdu moc často. Moc ráda si čtu dílka i díla ostatních, a když jsem teprve před "nedávnem" Písmáka objevila, byla jsem nadšená a šťastná, že existuje tolik krásy a Poezie že je zachráněna. Nicméně občas některá básnička nebyla přímo moje krevní skupina a neváhala jsem to napsat, aby každý autor věděl, že i čtenáři mají různý vkus (to není o kvalitě básně) a zarazilo mě, že mnohé reakce spíše právě od ostatních "pochlebujících" čtenářů byly dost ostré. Přesto se domnívám, že i přes tyto jevy je Písmák klenotnicí, kde si objektivně vybere každý to své. A pro tipy sem přece nechodím, ne? Chodím sem pro to, co mi schází mezi lidmi na ulici a s tím nemají tipy nic společného. :o) Hodně inspirace všem!

Wopi
08. 08. 2002
Dát tip
Jo, Stando, Monty... jdeme jinam, tady je zapšklá nálada. A vlastní auditko mi přijde pokrytecké.

vajda
08. 08. 2002
Dát tip
Na pismak nechodim nejako casto, ale neda sa povedat, ze by som sem nechodil...ale moje pravidlo je : vstupit,precitat kritiky,precitat si nieco zaujimave, udelit kritiku(aj bez T),vlozit nieco...ak mam co, a bye. No ak sa to tu kastuje, nebude to len prejavom: Ty mne, ja Tebe. Ale niekto sa niekomu lepsie cita...a niekto je menej stravitelny....a to je predsa OK.

neumím si představit, jak mě někdo zadupává do země . K tomu jsou diskuse u jednotlivých děl, zobecňění a vyvozování jakýchkoli teorií elit je nemístné.

kecyblil
08. 08. 2002
Dát tip
Výborně, Čaroději. Ušetřil jsi mi psaní. A od tebe zní totéž mnohem odvážněji. Pro ty, kdo ti nevěří, mám jedno zajímavé srovnání. Báseň Heroin od ANIMAE_NOCIS porovnejte s ASTALAVISTOVOU básní Jen tak. Počet navštívení, tipů a tak dále. Nemůže za to autor. Napsal "jen tak" nepříliš špatnou báseň - a hned je proti své vůli vynášen do nebes. Zajímavých věcí si málokdo všimne nejspíš proto, že se časem na internetu šetří a chat je mnohem nenáročnější. A rozjíždí se naplno přímo pod uměleckým dílem. Ne u Animy_Nox, která své kritiky nezobrazuje. Mám jeden návrh: Utvořit seznam děl, jejichž autor požádal o hlubší kritiku. Ty by si pak rozdělili lidé, kteří jsou věnovat čas čtení. Třeba po odpojení z internetu. Pak bychom se tolik neztráceli v ohromném množství autorů. A přirozeně by se skupina proti své vůli elitních přátel otevřela i ostatním. Jinak samozřejmě /*

Carodej
08. 08. 2002
Dát tip
Ale to tu samozřejmě je, jmenuje se to Aréna. a každé dílo, které chce hlubší kritiku má v seznamu hvězdičku.

breta
07. 08. 2002
Dát tip
Tak jsem se chtěl taky zapojit a koukám, že nemám co dodat.... Souhlasím se zolli - její příspěvek vyjadřuje i můj názor.....

Litochowitz
07. 08. 2002
Dát tip
Zolli, souhlasím s tím cos řekla, především pak s důslednější kritikou od redaktorů v případě výběrových děl... Astrálka, máš pravdu, ten klub je dost děsnej a nevím nakolik je správný jeho postoj k vybraným dílkům.....

Armand
07. 08. 2002
Dát tip
Zolli: pravda s tím že by Výběr i Výtěr měl být řádně odůvodněn a to nikoliv subjektivním líbí/nelíbí.... jinak pěkný příspěvek :)

Albireo
07. 08. 2002
Dát tip
zolli, skvělý příspěvek do diskuse! Při vybírání se budu snažit řídit se Tvým doporučením a výběr se pokusím vždy aspoň stručně zdůvodnit. (Stejně tak i výtěr - a to věcně bez arogance, Astrálko. Kdybych na to někdy zapomněl, omlať mi tahle slova o hlavu. Případně s pomocí Alohy, Ramony, Jarodějky a dalších.)

Carodej
07. 08. 2002
Dát tip
Já totéž s Výběrem. Už jsem začal.

Armand
07. 08. 2002
Dát tip
Staislav: Kde jsem řekl že umím být objektivní? Pokud máš rád konflikty, najdi si někoho jiného než mě.

papouch
07. 08. 2002
Dát tip
NESCI AVÝÝZA :-((

Armand
07. 08. 2002
Dát tip
Stanislav: Já měl jen dojem, že sis vytáhl část z toho co jsem napsal a teď mi s tím jseš lámat vazy :))) Máš pravdu z části. Upřesňuji: Výtěr by měl být vždycky odůvodněn (pokud to není do očí bijící - viz. DemonicForce) a to samé Výběr (pokud kvalita básně taky není do očí bijící). Jedná se mi spíš o sporné případy. U Výběru - viz hermitův výběr jakéhosi (pro mě ani netipového) dvouverší (autora si teď za Boha nevzpomenu). Tam čekám zdůvodnění.. protože je to jinak trochu podivné je-li vybráno něco tak diskutabilní kvality. :) PS:zdůrazňuji, že jsem papouškovi neposlal ani jedno avízko :))))) really!

Mě se ta tvoje bábovička nelíbí. Je ošklivá! Tfuj. (Bác, bác, bác!) Buééé.... uááá... to byla MOJE bábovička!!! Ale byla ošklivá. A ty jsi taky ošklivej! (BÁC, BÁC, BÁC!) Buéééé... úúú.... fňuk... ty jsi ale ZLÝ! Zlý a OŠKLIVÝ! Abys věděl, můj tatínek je POLICAJT a zavře tě, HEČ!!!

Wopi
07. 08. 2002
Dát tip
Armand: Tvůj poslední příspěvek mi přijde opravdu poněkud egocentrický. To, že zrovna Tobě to nepřijde ani tipové, nevypovídá naprosto nic o kvalitě. Zkus se někdy zamyslet, jestli neexistuje kvalita i mimo Tvůj vkus.

Armand
07. 08. 2002
Dát tip
Wopi: to je možná vnější zdání.... přečti si tu báseň a posuď kolika takovým si dal v životě tip a jestli bys jí dal výběr.... Bez jakýchkoliv egocentrických ambicí si dělám reálný nárok na to posoudit báseň a to právě s odstupem od subjektivity,.. ega. Dal jsem spoustě básní, které mě osobně neoslovovaly tip, za něco objektivního.... objektivita a subjektivita je spojená nádoba Wopi... nelze je oddělit zcela a lze je (v ideálním případě) zcela spojit.

Wopi
07. 08. 2002
Dát tip
Já se také někdy divím některým výběrům, což o to, ale právě proto je redaktorů víc a pokrývají různé názorové proudy, čímž se objektivitě co nejvíc blížíme, ne?

Armand
07. 08. 2002
Dát tip
Wopi: nikoliv.... neříkám to poprvé, ale zopakuji to... rozhodnutí skupiny (davu) vede k průměrnému výsledku v rozhodnutí - vzhledem ke kvalitě celé skupiny (to je regulérní pravidlo z psychologie davu (autora si znovu nevybavím)), nikoliv můj nynější výplod. Ale asi je to nutné zlo Výběru... Pak nastává ta situace, kdy Výběr od Břízy nebo Lyryka (tebe nemám zařazeného) má úplně jinou hodnotu než od někoho jiného (nebudu jmenovat, ale je jich víc). :)

Armand
07. 08. 2002
Dát tip
rebecca: vím.. byl jsem jím zpraven přímo do soukromé pošty jestli míníš pana k. Jinak já ti avízo neposílal... a debatuju tady lehce s Wopim :) K bogartovi na čaj? To by šlo, ale asi jsem ill a to nejni dobré...

Wopi
07. 08. 2002
Dát tip
Armand: Ale... nemluvím o rozhodnutí skupiny... spíš o tom, že hermit vykrývá jinou část autorů a stylů, než třeba Albireo... a mimochodem, nestalo se mi u žádného redaktora, že bych si nezakroutil hlavou a neřekl si "proboha, tenhle výběr fakt nechápu" - ale vím, že každý jsme jiný a tak to beru.

Carodej
07. 08. 2002
Dát tip
Já se slušně zeptal třeba Printa tuším, proč udělal nějaký výběr.. včera se mne ptala Zolli...

Armand
07. 08. 2002
Dát tip
Wopi: jo souhlas.. já dneska narazil na hermitův výběr který mi přišel jako opravdu moc.. :))) a požádal jsem hermita ať to nějak zdůvodní, což se stalo... sice nesouhlas trvá, ale je to vysvětleno a není nic proti. O tom jsem psal výše... že u sporných věcí.. Výběrů a Výtěrů, by měl redaktor mít to srdce :)) a snahu vysvětlit svůj "neuvážený" čin.. :)) Ano, Print taky občas ujede, ale je to o tom, jaks říkal, každý pokrývá jiné spektrum... :)

Armand
07. 08. 2002
Dát tip
není Stando...

Armand
07. 08. 2002
Dát tip
Standa: zóorry.. sem to tak nemyslel, ale chyt sem chřipku a nemám sil teď ti to vysvětlovat podrobně... věř min prosím :)☼

Klídek, huberte... Kromě toho nemáš tak docela pravdu.

No, Stando, nespěchej s tím zabíjením... jsem huberta milovala, když byl Stanislav_Vašina ještě na houbách...

Buď velkorysej, Stando... každej den není posvícení... Víš přece, že chybovat je lidské, ale odpouštět božské!

Wopi
07. 08. 2002
Dát tip
Monty: vítej zpět do diskuzí. ;-)

V úvodu Písmáku jsem si přečetl, že nastupuju do rozjetýho vlaku.. ….. někteří cestující nadmíru spokojeně ve svým kupé mastí ferbla dávno cinknutejma kartama, a když pak někdo z nich stáhne okýnko, že je potřeba trochu vyvětrat a podívat se, kam že ten vlak vlastně jede, tak někteří začnou pokřikovat:..Co blbneš ? Táhne. Zavři to. Okno zaplácnou záclonou a mastí dál .. toho ferbla, těma cinknutejma kartama..

zolli
07. 08. 2002
Dát tip
Mám co dodat, ale tady už to postrádá smyslu..

dodej

Carodej
07. 08. 2002
Dát tip
dodej...!

Wopi, je to ešče diskuse? Nejni už to... distorze?

Wopi
07. 08. 2002
Dát tip
ne... disgustace :))

Dejdar
07. 08. 2002
Dát tip
Kdyby se hrál slovní fotbal, tak na slovo "dodej" by se dalo říct "dejdar", protože to končí na stejnou slabiku, a po slovu "dejdar" by se třeba mohlo říct "dartaňan", to jsem jenom chtěl upozornit, kdybyste třeba někdy hráli slovní fotbal.

Dejdar
07. 08. 2002
Dát tip
Já bych si zahrál, co vy?

Wopi
07. 08. 2002
Dát tip
já taky

Vokurka
07. 08. 2002
Dát tip
Já taky. Můžu začít? ELITE

Wopi
07. 08. 2002
Dát tip
TEPLOMĚR

MĚRKA

Wopi
07. 08. 2002
Dát tip
KAPAVKA

Kalim
06. 08. 2002
Dát tip
(Po odstavcích) Snad ku předu.. Děkuji Pokračuj ano, jedno už tu podobné auditorium bylo, asi po týdnu bylo ztaženo. Ano, je to nemilý fakt. Ano, vždy, když o tom začnu mluvit, jsem uzeměn vetou: "Ty máš co řikat, podíval jsem se na tvou čtenost a počet tipů." Bohužel jsem zjistil, dnes mi toho bylo řečeno, že i mezi omladinou panují takové poměry, což jsem sice nepznal, ale je to přinejmenším zkličující. Ano, bylo tomu tak i mě, když jsem tu začínal, spousta tipů u prací, kterých se mi často ani dočítati nechtělo. Je to problém, když začínáte a kol vás je opěvováno, co vás křiví. -- Tak to je pravda svatá, některá dílka nejsou dokonce čtená vůbec, dva roky mi trvalo, než se mi u děl začala standardně objevovat dvacítka, a mnohde je to i horší, co si pak mají vůbec nečtení myslet. Myslím, že je to kámošovství. Ale nevím, nemám zkušeností. Hmmm, možná, že někteří takoví i dají výchvalné hodnocení naváčkům, a tí si zaslouží nové tipy, neboť to bude první hlas, a navíc, od autora, který má u jednoho dílka 120 tipů, sotva je dva dny v oběhu. Ano, je nutno brát to jako jistou subjektivu členstva, když se jim to nelíbí, tak si to tam dají, jiní zase dávají do klubů, co se jim líbí. K filtraci dojde tak jak tak, akorát, že jednou je to na týhle straně, jindy na druhý. Každý si přece již zvolené dílo přečte a snad se neohlíží, v jakém je klubu, či na jiné kritiky. -- To bude dobrá a jak se vsadím i nejčtenější klub, jak jinak, když ta díla budou čtena, tak, jak tak. Ale recese dobrá. Možná, že pak některá omladina zatrpí studem dříve , než přirozeným a protipovaným vývojem. ---------REM--------------Zdravím

Mpj
06. 08. 2002
Dát tip
Souhlas s Carodej, Litochowitz, Zázrak_přírody, večernice, Stínovlas, Stanislav_Vašina, Ale asi největší souhlas s Prokletím: Tipy už opravdu dávno ztratily svůj smysl a funkci, nemyslíte? Já osobně se snažím si ke čtení vybírat ty díla, kde není až takový množství tipů, protože hodně tipů pro mě není až tak často znamením nějaký skvělý kvality.

Mahoney
06. 08. 2002
Dát tip
náhodou, já se podle TIPů a výběrů docela orientovat můžu - většinou, když má něco hodně tipů a výběrů, mě to totálně míjí.. nevím čím to je, asi jsem dost mimo "většinový" (nejrozšířenější) vkus, ale je to tak..

unseen
06. 08. 2002
Dát tip
Ehm...faktem je, že dělat si hlavu s tím, kolik tipů/výběrů má báseň dostane, je dost slaboduché...čiliž zrušení tipů by nemuselo být tak úplně od věci.

breta
06. 08. 2002
Dát tip
Báječná debata o ničem...... !!

papouch
06. 08. 2002
Dát tip
Já jsem s prominutím blbeček! :-)) Tipy nerušit!!

Helča
06. 08. 2002
Dát tip
Já nic, já byla jen ozvěna papoucha. Monty na hrad!!! Lidi vždyť je to jen hra!

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
Helča a Monty Python - mám obavu, že se mýlíte a pro tucty lidí to rozhodně hra není.

hermit
06. 08. 2002
Dát tip
Tipy ať autora motivují k dalšímu psaní, ale nestrhávají ho do podbízení se líbivostí. Pokud se tady někdy někdo s někým hádá o tipy a výběry - kdo, kolik, komu, proč a zač, tak se tomu prostě jenom směju.

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
hermitku, podstata zde není o tom, kdo kolik komu, podstata je v tom, co zde několik lidí velmi trefně pojmenovalo. O tom, co nyní doplnil i Kalim o další pohled, a to, že mladí začínající Písmáci rozdávají tipy i u věcí, které ani nedočtou jen proto, že se prostě potřebují nějak uvést. Že se nám velmi špatně kritizují přátelé. Že nám přijde trapné v záchvatu dech beroucího obdivu řící - mně se to nelíbí. Že rozdáváme tipy tam, kde je to za zásluhy. Tohle neznamená, že to je vždy, že to dělá každý, že tipy nejsou zasloužené - tohle jen znamená, že se výše uvedené na Písmáku děje a děje se to v míře, která je už nepřehlédnutelná. A tohle je jen apel na všechny, aby se zamysleli sami nad sebou, než něco podobného udělají znovu.

rire
06. 08. 2002
Dát tip
no. shrnu to do jednoho souvětí: Mně se tu líbí a nic na tebou zmiňovaném "problému" měnit nechci.

Armand
06. 08. 2002
Dát tip
rire: to je smutné příteli, podle mě by tě slovo za správnou (i když naprosto beznadějnou) věc nemuselo tolik bolet. Mohls to napsat místo toho souvětí. Nikdo s tím tady nic nenadělá, protože každý musí začít u sebe, ale vysmívat se (to není na tebe) nebo znevažovat něčí obavu nebo názor a dělat z něj "vlastně nic" není moc laskavé. Někdy je třeba umět bojovat i s větrnými mlýny. Už nejmíň za to má Carodej mou podporu. Mě se tu líbí a nic měnit nechci říkali i partajníci za komunismu. Neber to jako útok, zklamala mě tvá reakce.

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
Armand, díky, řekls to i za mne. Už několikrát jsem zdůraznil, že začít musíme každý u sebe a já teď u každého dílka skutečně přemýšlím nad pravdou v sobě.

gASK
06. 08. 2002
Dát tip
Nevidim nic špatnýho na frázi mě se tu líbí...ostatně kdyby se mu tu nelíbilo asi by tu nebyl, že... Na písmáku je bůhví kolik(tisíc?) autorů, kritiků i těch ostatních a je jen logický že se nebudou stávající podmínky líbit všem a v tom je ta krása demokracie že můžou podobně jako Carodej vystoupit a říct co se jim nelíbí, doufat že se najde dost těch co je podpořej a že se konečně něco změní...neříkám že tady panuje bůhví jak dokonalej systém, hvězdičky za zásluhy jsou celkem častý...ale většině lidí to tak vyhovuje a kdo chce najde si ty dobrý dílka i mezi těma bez tipů...a lidi kterejm záleží na tipech si je stejně budou sbírat dál a když ne tak nějakou jejich obdobu...na tom nic nezměníte...

Armand
06. 08. 2002
Dát tip
Stando: Ten příměr je naprosto přesný a má své opodstatnění. Mně se prostě nelíbí blahosklonné příspěvky typu: "ale je nám tu dobře a je tu legrace". Ano je nám tu dobře a je tu (občas až moc) legrace, ale to neznamená, že tu není nic shnilého. Upozornění (číkoliv) na to, že písmák není až takový Sluneční stát jak se leckdo domnívá, si myslím zaslouží pozornost a nikoliv shazující a zlehčující komentáře. Nic tu není světoborného... ale připomenout lidem, aby se nad sebou zamysleli nikdy neuškodí, už jen proto, že mnozí to ještě v životě neudělali. A jít příkladem je ten nejlepší způsob. Carodejovy obavy nejsou "zbytečný". Žádná obava není dost zbytečná... a pokud by tomu objektivně tak skutečně bylo, je třeba ji rozptýlit argumenty ne skrývaným výsměchem a zlehčováním. Nic víc jsem nechtěl říct. :)

Wopi
06. 08. 2002
Dát tip
Nechápu proč směšuješ výtěr a elitu. Jde o zcela odlišné úkazy.

Wopi
06. 08. 2002
Dát tip
"A nejedná se jen o jednu konkrétní definovatelnou Elitu. Proto také nemůžeš tvrdit, jestli k ní patřím nebo nepatřím. Není to JEDNA skupina, i když jsou některé výraznější a některé méně." Proboha - takže prostě jde o to, že si lidi spíš přečtou svýho kamaráda než neznámého. No - tak to prostě bylo, je a bude. Taky bychom se mohli rozčilovat, že je v noci tma a že ženský mají převážně jen dvě ňadra.

gASK
06. 08. 2002
Dát tip
...taktak...(takhle se přitakává..:) Teď mi nezbývá než čekat jak se tahle debata vyvine neboť vše co stálo za to říct již bylo řečeno.

Armand
06. 08. 2002
Dát tip
Standa: ok, komunisty si teda vypusť... i když.. jim bylo taky dobře a spousta zábavy a všechno super, prebendy, já na bráchu, brácha na mě. Ano, je to do jisté míry přirozený vývoj, to ale neznamená, že správný. To byla ta analogie. .-) Wopi: s těma ženskýma to je zajímavá myšlenka :))))))) a co se týče Výtěru je to určitá skupina, taky bych ji ani zdaleka nenazýval elitou, ... to je o tom jak to kdo bere a vnímá.

Wopi
06. 08. 2002
Dát tip
Musim se rozčilovat.... a vidíš... už mi to zase dělááááá....áááááááááá

Wopi
06. 08. 2002
Dát tip
dík :) ale cukroškovat budeme soukromě, aby Carodej nežárlil, jo? :)

papouch
06. 08. 2002
Dát tip
.... už je to vohovně (opět) NECHCI AVIZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Carodej.: vzpomeň si na papouše, co Ti říkal, nežs tohle založil .... Tak co, měl papouš pravdu? Věděl papouš předem, jak to dopadne? .. :-)))

Taky nechci avíza, já už jsem řekla úplně všechno, co jsem k tomuto tématu chtěla říct. Snad jen dlužím vyjádření k problému těch, kteří "to" jako hru neberou. Odpovím slovy jedné své literární postavy: Tím hůř pro ně. Howgh.

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
Wopi - to bylo myšleno jinak. Že to není jedna skupina je myšleno ve smyslu: Není to jedna skupina, která se jaksi navzájem podporuje, tedy, není přesně definovatelná. Není to v této skupině ve formě každý s každým. Rozhodně to není o tom, že si lidi spíš přečtou svého kamaráda než neznámého. O tom se tu vůbec nebavíme, Wopi. Pokud sis z celé diskuse odnesl tento dojem, tak jsi to buď špatně četl nebo nečetl vůbec.

Helča
06. 08. 2002
Dát tip
Ještě jednou podporuju Monty. Když to někdo nebere jako hru, je to prostě jeho problém. To není nic proti tomuto auditku. I to prostě k té hře patří. Patří k tomu i ohlasy typu, že už se to mockrát probíralo a stejně se nic nevyřešilo a i ty nevážné ohlasy (Jelita, jelite ... a to jsem si odpustila repliku: Jelita si tu dala sraz :). K auditku: Celkem spolehlivě funguje, že koho přečtu já a napíšu mu do kritik víc než hvězdičky, ten si přečte mě. A tak vznikají ty skupinky. Jako i jinde platí, co do toho vložíš, to dostaneš zpátky. Pokud někdo jen vloží dílo a jinak si nic ani nepřečte, těžko může očekávat ňějaký velký zájem. Co mě tady mrzí je, že nováčci, kteří sice málo, ale kvalitně. Mají menší šanci se prosadit než průměrně píšící psavci, kterých si lidi všimnou protěže píšou toho moc. To měl podle mě řešit nový seznam, který ale nezískal moc ohlasů.

Helča
06. 08. 2002
Dát tip
...některé hry taky prožívám vášnivě :))

gd
06. 08. 2002
Dát tip
Já nejsem žádnej solitér - jinak se Standou vřele souhlasím. :))) Chacha. Ach. Víte, co mi hrozně vadí na lístkách na hokej? Že na nich není obrovskej nápis velkejma tiskacíma písmanama: JE TO JENOM HRA. Tohle heslo vůbec sedí na spoustu věcí, Kant hadr.

papouch
06. 08. 2002
Dát tip
solitér - to je ta hra s kartama, né? :-)

papouch
06. 08. 2002
Dát tip
Carodej.: neodpověděls mi na otázku... ani na jednu! :)

papouch
06. 08. 2002
Dát tip
Carodej.: neodpověděls mi na otázku... ani na jednu! :)

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
papouch?

papouch
06. 08. 2002
Dát tip
Carodej.: AHA, tak ty založíš auditko a nečteš reakce?? Nebo jenom něco? Hmm :-(( Tak ještě jednou, co jsem psal výše: Carodej.: vzpomeň si na papouše, co Ti říkal, nežs tohle založil .... Tak co, měl papouš pravdu? Věděl papouš předem, jak to dopadne? .. :-)))

gd
06. 08. 2002
Dát tip
A mimo jiné vzniká i literatura... Někdy!!!

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
Ale jo... ale nijak to zatím nedopadlo, Papoušku, spousta lidí se mnou souhlasí a někteří si třeba vezmou něco pro sebe.. Já teď například zcela bezostyšně rozesílám avízka od nových autorů, kteří se mi moc líbí.

papouch
06. 08. 2002
Dát tip
Carodej.: OPOVAŽ SE posílat avíza mně :-(((((((((((((((( uvědom si, že hodně lidí to tahá po modemu na prachmizerný lince :-(

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
Jak vyřešila - nevyřešila - tady nešlo o vyřešení, ale o jasný hlas o skutečném stavu na Písmáku a čím lidí si uvědomí, čeho se stává součástí, tím lepší to snad bude a lidi se zamyslí, aspon někteří. Jinak doufám, že tvá poznámka s marketingem byla opravdu jen vtip.

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
papouch - jsou to avíza od vážně dost dobrých věcí.

papouch
06. 08. 2002
Dát tip
OPOVAŽ SE !!!! :-(((

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
mám obavu, že už se dnes několikrát stalo.....:(

papouch
06. 08. 2002
Dát tip
zatím jsi mi poslal avi pouze na toto auditko a toto auditko je podle tebe -vážně dost dobrá věc- ???? :-)))

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
http://www.miniclip.com/dancingbush.htm

pampelin
06. 08. 2002
Dát tip
Řekl bych, že základní rozdíl je v tom, co tady na Písmáku kdo hledá. Motivací bude asi fůra. Jsem přítelem samoregulace. Když narazím na něčí nekritický tip, pravděpodobně si na dílko dotyčného tipaře nechám zajít chuť.Vždyť děl je tu fůra.

gd
06. 08. 2002
Dát tip
Já mám nápadíček na bezva dílo - bude se to jmenovat "Jelita na písáku" a bude to povídečka plná koupání, slunce, dobré pohody a neméně dobrého jídla... Juchů!!!

zolli
06. 08. 2002
Dát tip
Merle v prvním příspěvku vydíš tvrdě!!! Styď se! Mahonku áno, aj …mockrát jsme o tom nemluvili, ale Čaroděj má kus pravdy. Večernice, zajímavé názory díky za příspěvek! Stanislav Vašina – mluvíš mi z duše. Rire - :o)) díky máš můj úsměv. A co jsme tu vlastně vyřešili? Zrušit TIP je kravina! Otázka je k čemu všemu se dají použít a zneužít??- a tady si každý sám musí prosít vlastní PÍŠEček. Dále. O čem že je tento server? O literatuře a POUZE o literatuře? Nikoliv. Je o lidech a proto ani tipovanost nikdy nebude čistě objektivně literárním hodnocením a mně to vážně bolehlav nedělá. Jen možná bych přeci jen pár nápadů dala. Jsou zde lidé s literárními ambicemi a jiní, kteří prostě píší z vrozené hravosti, pro potěšení druhým a sobě. Toto je myslím třeba rozlišit. Už mnohokrát se na toto téma diskutovalo…snad políčka, která máme možnost zaškrtat v záhlaví zadávání děl, by měla nám autorům pomoci své dílko správně „zařadit“. Jsou li u děl jen pro radost mnohé tipy udělené jen z příbuznosti myšlení, nebo kamarádčoftu, proč se tím děsit? Možná by skutečně stálo za to, milý Čaroději, soustředit se více než na TIPovanost děl na výběr redakce. Tip jako takový je pouze úkazem líbivosti a popularity, kdežto redakční výběr by měl být skutečně objektivnější. Více pak než množství rozdaných tipů mne děsí některé úsudky naší redakce. Vážím si práce všech, ale leckdy pochybuji o správnosti jejich volby. Jsem laik a nemám literárního vzdělání. Možná bych ocenila, když by redaktor, který dílo dá do výběru velice stručně zhodnotil, jaké vnitřní pohnutky ho k tomu vedly. Vím, že je to další práce navíc, ale myslím, že by to bylo ku prospěchu nejen vybraných autorů, ale i jejich dalších čtenářů a jistě i ve prospěch redaktora, který by pak byl nucen si svůj výběr tímto „hodnocením“ jaksi obhájit. K výtěru – TAM BYCH tuto kritiku téměř POVINNĚ vyžadovala. Když už to má existovat, tak tedy ku prospěchu písmáče a né k osobním šarvátkám. Dík, že jste se pročetli až sem. Papouš promin za avizo, ale chtěla jsem aby sis to přečetl, byť vím, že to taháš přes modem. Já tu žlutou tak nerada, ale tady je asi na místě!

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
Zolli - tomu říkám příspěvek z hlavou a patou!

Carodej
06. 08. 2002
Dát tip
Oprava - s hlavou a patou. Becky - ne, mýlíš se. Nic víc ti na tvou hloupou rýpavou poznámku nepovím.

Astrálka
06. 08. 2002
Dát tip
* dakujem Carodejovi, ze sa pozrel na nas, aj na seba, naklonnost, alebo zaujatost, nie su vzdy okate, a vedome * tiez sa vyhybam napisat negativnu kritiku mojim kamaratom, len to prechadzam mlcanim, zatialco pri dobrych basniach im to davam velavravne najavo * klub Vyter je odstrasujuci, hlavne svojim arogantnym sposobom kritik, ale skusim si ho nevsimat

Astrálka
06. 08. 2002
Dát tip
* samozrejme, ze tym neobvinujem vsetkych clenon klubu Vyter, iba tych, co si myslia ze maju patent odsudit u druhych ludi schopnost vidiet krasu sposobom ovela nevkusnejsim, nez je same nepodarene dielo * mozno autor nevidi jeho skaredost :o) ale mala by zostat aspon aka-taka ucta k cloveku

papouch
05. 08. 2002
Dát tip
....náhodou! Občas mám fakty dojem, že dostávám tipů víc, než si můj výplod zaslouží a to jenom proto, protože su profláklej papouch. :-)

Adams
05. 08. 2002
Dát tip
Já taky..songy byly supr.-))

Litochowitz
05. 08. 2002
Dát tip
Tento pocit mám už od počátku svých dnů zde. Nevím, nechci od nikoho tipy z kamarádství, nebo proto, že já někomu tipa dal a tak ze slušnosti ho dostanu taky......Tip není horkej brambor a nemusíme si ho tudíž mezi sebou házet...........zapojím se do debaty ještě později....:-)

Mahoney
05. 08. 2002
Dát tip
pokaždé v takovémhle auditku opakuju: 1) čtenost je tu velice často dána přátelstvím (na tom nevidím nic špatného), a je zřejmé, že na ne-přátele se nemusí dostat času.. 2) TIPovanost je v podstatě funkcí čtenosti (čím víc čtenářů, tím víc TIPů) 3) "uzavřený elitní kolektiv" - nevěřím na to.. motivace výše popsaná jistě existuje, ale NEPOVAŽUJI ji za většinový jev.. můj názor je ten, že "přátelská skupina" prostě dosáhla stavu "nasycení" - tedy takového počtu členů, že víc už se stíhat nedá.. výsledkem je jakoby-uzavřená společnost.. 4) kritiku této "elity" považuji za oprávněnou i neoprávněnou současně (ze systémového hlediska je taková elita chybou, z hlediska lidského je pochopitelná a přirozená) 5) jev, tak jak jsem ho popsal, podle mě přirozeně vyplývá z vlastností lidské psychiky a jako takový je prakticky nemožné to změnit.. jsem pro toleranci a pragmatismus.. 6) pragmatismus - to znamená čtěme, co uznáme za vhodné a co stíháme, vyjadřujme se k tomu jak chceme a jak stíháme, a dejme druhým svobodu a volnost dělat totéž.. pes: já vím, mně se to kecá, když sesmolím jednu básničku za dva měsíce :), ale - kdybychom všichni méně publikovali, možná by to tu bylo snesitelnější.... :)

Mahoney
05. 08. 2002
Dát tip
kruciš, já ci papóchovo songy! kdypa jsem o ně přišel? na kampě, že? grrr..... :)

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
Mahoney - já s tebou souhlasím v tom, čím je to dáno a sám jsem to zmínil. A také chápu nedostatek času, já ho mám také, než přečtu avízka svých oblíbených autorů, chce to občas přemáhání číst dál. Ale to není podstata mé filipiky, vadí mi opravdu ten stav, kdy se lidé strhávají s davem. V tomhle směru je indispozice nebo který to výr lepší - člověk opravdu píše svůj názor, bez toho, co napsali ostatní... Jsem na Písmákovi už nějaký ten pátek, mám tu přes stovku děl, myslím, že opravdu vím, jak to chodí. Prostě mi to přijde (a ne jen mně, abych pořád nemluvil v první osobě), že leckdo je hodnocen za své jméno, a ne za své dílo - občas.

papouch
05. 08. 2002
Dát tip
dej pokoj se zobem .... rači řízek!! .-)

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
Rebecco, škoda, že sraz není až teď, rád bych to probral osobně. Nejedná se proboha o kritiky pod mými díly - dneska jsem si projel něco, co jste dali do výtěru a opravdu mi tam tvá slova přišla velmi hrubá, zbytečná a byla v nich takřka zloba. Na to, co mne zděsilo jsem ti nechal avizo přímo pod dílem a pak se tam vmísil Merle a začal mne napadat za Pokec. Téma tady nedochází, a nejde tady vůbec o mne, já si na nedostatek přízně neztěžuju, ale mám tu upřímnou drzost se snažit dívat na Písmáka poněkud obecněji a z větší výšky, než je má vlastní stránka na Písmákovi.

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
Rebecco, promiń, ale píšeš tady kraviny. Nemohla bys komunikovat trochu vážně?

Albireo
05. 08. 2002
Dát tip
Čaroději, mám dojem, že to vidíš moc černě. Ty "vzájemně se podporující spolky" vnikají myslím ne z pocitu nějakých polomafiánských skupin, ale prostě z toho, že někteří lidé jsou si svou tvorbou vzájemně blízcí. Pochopitelně díla člověka, který píše podobně jako já, jsou mi blízká a ocením je tipem nebo výjimečně i výběrem. A na druhé straně jsem ochoten dávat do výběru i díla naprostých nováčků, pokud prostě podle mého vkusu jsou velmi silně nadprůměrná. Kromě toho dojem, že se lidé podporují vzájemně je umocňován i tím, že asi nikdo není schopen číst celou písmáckou produkci. Před 2 lety to ještě celkem dobře šlo, před rokem hodně těžko, dnes asi vůbec ne. U lidí, jejichž tvorba je mi blízká (tvorba, ne oni osobně, většinu mých oblíbených ani osobně neznám), je skoro jisté, že si jejich nová díla přečtu. U těch ostatních a nováčků je to, zda se mi dostanou do zorného pole, dost věc náhody. Někdy ano, a pak při resonanci našeho cítění mám o oblíbence víc. Někdy se mineme a třeba po roce zjistím, jak skvělý autor mi tady unikal. To je odvrácená tvář těch více než 5000 nicků na Písmákovi.

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
Tak tohle mi vážně hnulo žlučí - tohle si Rebecca dovolila napsat Armandovi za to, že napsal kritiku na Kalaisinu Nemocnici. Svou reakci jsem napsal tam, ale v životě jsem větší drzost nečetl: A Tebe armande.... škrtám pryč ze své úvodní stránky, kam jsem Tě před nedávnem zařadila mezi své oblíbené autory .... SPLETLA JSEM SE .... nemůžu vystát, abys tam trůnil vedle mýho miláčka Exupéryho, protože celý Tvoje psaní je v kontextu s kritikou, kterou jsi zde uvedl viz výše ....naprostej SHIT. Absolutně jsi tuto báseň nepochopil. Já Ti cosi říkala přece ještě než jsme jeli na tu mou chalupu, ale ty ses mi vysmál, prej.... tomu nevěřim.....možná jsem trochu přeháněla, jak je mým zvykem.... ale zčásti jsem měla pravdu. HAHAHAHAHAHAAHAHA TAK TED SE SMĚJU JÁ. A něco Ti teda řeknu ze skla do skla. Víš o mě úplný hovno. A seš ten nejnafoukanější, nejrozmazlenější a nejafektovanější spratek, kterýho jsem měla na Písmáku tu čest osobně poznat. Sereš se fakt do všeho a furt. MÁŠ TĚŽKEJ MINDRÁK PRVNÍHO Z DĚTÍ ????????.... nepoznals nikdy utrpení ?????? .... možnás ho viděl v televizi, ale to je asi tak všechno ..... Jediný, co Ti může pomoct a co pro Tebe mohu udělat já, je VEŘEJNÁ OSTUDA.

hermit
05. 08. 2002
Dát tip
Ted mě napadl FoFr - velice progresívní a téměř nečtený autor. Mrkněte na něj. Proč víc lidí nečte básně nicku čtyřicet? Elitu nezajímá? Zdají se spíš většině zdejších čtenářů příliš těžké. Elita... nic není ve skutečnosti tak, jak se to může jevit. Elitu je potřeba zabít v sobě. To je podle mě všechno a nejvíc.

Mahoney
05. 08. 2002
Dát tip
carodej: souhlas s tím, co jsi popsal, děje se to a stává se to (ano, přiznám že i já jsem tomu podlehl :), ale nepovažuji to za natolik rozšířený jev, aby to bylo významné.. a řízky já nerad! ani sojový! dokud to vypadá jako řízek, nechcu s tim mít nic společnýho.. no.. nic.. tak dobrá, chcu s tim mít společnýho papoucha a jinak NIC! tak! :))))

Pepo
05. 08. 2002
Dát tip
Kto z nás nepremýšľal o odchode z Písmaka? Aspoň občas, sám pre seba? A viacerí (podľa mňa dobrí autori) práve kvôli spomínanému odišli. Na druhej strane ich 10-krát viac príde nových - vzniká čosi obludné, v čom sa ťažko orientovať... ...a môžeme hovoriť o zhnusení. Ale kde je čosi zlé, je aj čosi dobré. A toto je literárny server a... LITERATÚRA! ! ! Keď aj odídem, musím sa vrátiť. Dokedy - to nie je tak podstatné. Písmak sa v tomto nezmení. Bude mohutnejší, hierarchia zostane. Škoda. No kde je to inak?

Litochowitz
05. 08. 2002
Dát tip
jen doufám, že se tato diskuse nestane jen dalším pochlebovačstvím......to by asi nikdo nechtěl, že?.....nikdo?

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
Hermite - to jsi řekl přesně. A proto jsem také napsal v úvodu sebekriticky, že hodlám začít u sebe. Protože jsem na sobě tohle taky už pozoroval a jen díky tomu, že mne na to upozornila kamarádka, která tu nedávno začala (úspěšně) jsem to byl schopen uvidět.

Merle
05. 08. 2002
Dát tip
auditko o ničem. kdy tu bylo stejné v poslední době? před měsícem? až na tenhle příspěvek tu nebudu ztácet čas. nechápeš podstatu problému. nejsi členem té "elity", nerozumíš vztahům uvnitř. a co je horší, nedá se ti to ani vysvětlit. je jasný, že se to tobě, a dalším nelíbí. hlavní chybu ve tvých argumentech vidím v tom, že tvrdíš, že tahle "elita" se vyvyšuje nad ostatní, a osobuje si nějakou vyšší autoritu, nebo cokoliv jinýho vyššího. kdyby to tak bylo, nebyl bys ty redaktorem. to co nazýváš elitou, je pouze volná (bez členskýho omezení) skupina lidí, kteří se vzájemě mají více méně rádi, a pro jisté souznění se uznávají (literárně nebo lidsky). jestli někdo z tohohle důvodu dává tipy, je to jeho problém. kdo koho čte, je to samý. každej se rozhoduje za sebe, a svádět tohle na elitářství je ubohá demagogie. k výtěru. členové klubu a jejich vkus je natolik různorodý, že bych až řekl neslučitelný. možná je to tím, že nevkus a nekvalita není až tak závislá na subjektivním pohledu. členství v klubu je omezeno na lidi, kterým všichni současní důvěřují, protože zodpovědnost je příliš veliká. a nakonec, pokud vydíš šikanu ve vyjádření vlastního názoru na kvalitu, na amatérském literárním serveru, věšíš se na vlastním laně.

papouch
05. 08. 2002
Dát tip
..... pardon, jsem tu omylem... já, jak špatně vidím, myslel jsem, že se tu něco dává zadarmo... promiňte, hned jdu, já totiž četl Jelita na Písmáku.... :-)

hermit
05. 08. 2002
Dát tip
papouch: :-)))))) dávám ti elitářskej TIP!!!!!! :-))))

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
Rebecca - tohle je typická ukázka tvého chování. A nesnaž se tvrdit, že to byl proboha marketing nebo podobné bláboly. Možná bys měla ctít pravidla Písmáka a nezneužívat pod básněmi políčko vážná kritika na výlev, který jsem sem zkopíroval a který postrádá jediný smajlík. Je mi jedno, jak mi budeš tvrdit, žes to myslela, kdokoliv si to přečte, může získat jen jediný názor, jak jsi to myslela. Literárně štítit - no to ses mne dotkla. Co bych měl říkat já po tom, cos tu předvedla? Výtečně jsi to obrátila v osobní třenici. Já vůči Tobě taky žádné antipatie nechoval, ale dnes se mne hluboce dotkly dvě tvé "žluté" hlášky, které jsem našel pod různými díly a je mi úplně jedno, že nebyly určené mně a dokonce ani mým přátelům, protože ani Armanda neznám osobně.

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
Merle - ale ono to tak je a na druhou stranu já chápu, že jsi právě ty oponentem a obhájcem. Ona se opravdu vyvyšuje, ovšem samozřejmě ne tím stylem, jako Výtěr - což mi přijde jako určitá pseudoklika, která až tak nesouvisí s tím, co jsem chtěl říct. Já nenamítám nic proti tomu, aby se tu lidé měli navzájem rádi a uznávali se a obdivovali - ať chceš nebo nechceš, také tu mám kolem sebe dost takových lidí a k mnohým toto cítím - například k Petule. Ale tvrdím, a nejsem sám, že ono uznání by nemělo překračovat meze nekritičnosti, a já tvrdím, že to tak je. A nejedná se jen o jednu konkrétní definovatelnou Elitu. Proto také nemůžeš tvrdit, jestli k ní patřím nebo nepatřím. Není to JEDNA skupina, i když jsou některé výraznější a některé méně. Je to obecný duch, jak řekl Mahoney, vycházející z psychologie člověka. Jenže právě PROTO by se tohle, co tu píšu nemělo brát jako osobní útok, ale každý by si to měl probrat sám se sebou a v SOBĚ a přestat se tak chovat k celému svému okolí. Mohu Petulu, když už jsem si ji vzal do huby jako někoho, koho obdivuju, mít rád a milovat její díla, ale prostě když mne to neosloví nebo se mi to dokonce nebude líbit, tak jí to prostě napíšu nebo řeknu. A já tvrdím, Merle, že spousta lidí takhle neuvažuje a nebo si myslí, že ano, ale ve skutečnosti jedná jinak. A že to neprospívá literárnímu rozvoji ani jedné strany. A co se šikany týče - právě to, co napsala Rebecca je podle mne šikana něčí kritiky a já jsem měl mírně podobný pocit, když jsem kdysi zveřejnil svůj názor na některá dílka Kalais. Jelikož mohu s něčí kritikou nesouhlasit, mohu argumentovat, ale vždy na základě nějakých faktů. Zastrašování od negativní kritiky mi přijde hodně zcestné a je to věšení na vlastním laně. A co se týče pozitivní kritiky, skutečný účet si může udělat každý jen v sobě, těžko budu někoho přesvědčovat o tom, že se mu to ve skutečnosti až tak nelíbí. Ale můj osobní pocit, daný navíc mou vlastní zkušeností z toho, jak jsem se ve vleku častého chození na Písmáka choval JÁ SÁM, je, že to tak prostě velmi často je.

Kittie
05. 08. 2002
Dát tip
Nemyslím si, že je to zápornej jev a nemyslím si ani, že je kladnej. Tak to prostě chodí a je to opravdu asi jen o vztahu lidí mezi sebou. Samozřejmě souhlasím v tom, že se pak ochudí například o dílka neznámých a nových autorů, ale druhá věc je, proč vlastně na Písmáka chodí a proč sem píšou a proč čtou básničky jinejch... Pohledů je prostě několik a asi nejde jít jednou cestou, ale i mrknout se do mapy :o)

Pepo
05. 08. 2002
Dát tip
Carodej: Každý má vlastné svedomie. Neviem, čo by som viac dodal. A obdivujem Ťa, ak každého budeš presviedčať zvlášť. :o)

Pepo
05. 08. 2002
Dát tip
PÍSMAK BY ASI NEBOL (ak by nebol takýto).

Litochowitz
05. 08. 2002
Dát tip
složitý je psát negativní kritiku někomu, koho pokládáte třeba za svého oblíbence, ať už z oblasti tvorby, či snad z života osobního......musím se přiznat, že mne to dělá ohromné problémy, ale určitě je to velmi žádané.....přiznějte se, komu se píše lehce negativní postoj k dílu, od něhož očekávali jsme více?....ne, jen málokdo to dokáže...většina buďto mlčí a nebo ze soucitu a s vírou v lepší autorovy zítřky zatrhne políčko s tipem.........možná by se kritiky mohli přejmenovat na pochvaly........a já se pokusím být kritikem, alespoň v rámci svých velmi omezených možností.....

Pepo
05. 08. 2002
Dát tip
Lito: Presne! A potom sú takí, ktorých raz dopáli vlastný večne pozitívny postoj a začnú byť zlomyselní.

Merle
05. 08. 2002
Dát tip
pokud uznáváš, že "elit" je několik, a že nemají konkrétní členství a hierarchii, pak už se nedá hovořit o elitě, nebo elitářství a celej tvůj příspěvek je zcestnej. proč rovnou nehovoříš o objektivitě u kritik? o netahání soukromých věcí do literatury? já to neberu jako žádnej útok. kdyby to tak bylo, budu to ignorovat. snažím se ti vysvětlit asi nevysvětlitelný. snažím se ti (a těm co s tebou souhlasej) říct, že nemáš pravdu. jakoobvykle marně. ale já to musím zkusit, pro vlastní klid. k rebece... ty jsi stejně jako Armand nic z díla nepochopil. u tebe to nepřekvapí (nic o nich nevíš), ale Armand to pochopit měl, místo toho napsal jakýsi "všeznalý" rozbor, úplně mimo. s rebekou se dobře znají, a co je mezi nima, je mezi nima. brečíš na špatným hrobě.

gd
05. 08. 2002
Dát tip
Papouchu, já tě zabiju... Mně to napadlo taky!!! Ale pozdějc, já jsem snad CImrman. Ech, zase nic. Ani nebudu ta j(elita)...

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
LITOCHOWITZ - myslím, že jsi to vystihl. Přesně. MERLE - mám na mysli to, co řekl LITOCHOWITZ. A co se těch elit týče, ano - "několik", ale přeci jen je to někde výraznější, že? A proč nepíšu jen o netahání soukromých věcí do literatury a tak? Protože si myslím, že se tato "neobjektivita" týká právě jen určitých lidí, především těch, co jsou tu už dlouho a podléhají vlastnímu sebeklamu. Noví lidé na Písmáku nemají ony osobní vazby a tak mohou být paradoxně objektivnější ve své kritice, i když jim může chybět načtenost a znalost konkrétních autorů. A k Rebecce si přečti, co jsem napsal tam. Protože já na tom kritizuji něco jiného než to, že Rebecca reagovala na Armandovu kritiku.

Dabi
05. 08. 2002
Dát tip
Nemohu než souhlasit s Pepom. Každý se musí chytit za nos sám:o) Nebo nemusí...jak kdo chce:o)

Merle
05. 08. 2002
Dát tip
C: znovu říkám, že globalizuješ něco, co se nedá vzít souhrně. jo Falka dostane víc tipů jen za jméno, než jinej autor. je to proto, že je členem nějaký elity? hloupost. Falka píše dobře. Falku mají lidi rádi. Falka píše emocionálně. Falku lidi znají, protože nejde přehlídnout. to že lidi tipují a víc čtou ty, co jsou známější, viditelnější, aktivnější - je přirozená věc. nesouvisí to ale s žádnou elitou.

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
Merle - myslím, že je chyba, když tvrdíš, že to tak VUBEC není. Já naprosto souhlasím, že dobří autoři (a zavedení) mají logicky vysokou čtenost a víc tipů. O tom žádná, proboha! Ale proč to ženeš ode zdi ke zdi? Je tu x autorů, kteří jsou čtení a populární a já tvrdím, že u nich je tím pádem i mnohem větší pravděpodobnost principu sněhové koule. A že pak dostávají (některé) tipy opravdu za svou popularitu a ne za konkrétní dílo. A říkám to proto, že když se podívám zpětně do své vlastní historie, myslím, že jsem takhle taky tipoval. Protože všichni kolem byli nadšení. A neříkej mi proboha, že jsem já jedinej takovej exot. A jestliže mluvím v první řadě o sobě, nemůžeš mne přesvědčovat, že jsem to ve skutečnosti vůbec nedělal. A Litochowitz to vystihl, sakra říkám přečti si ho! Lidem, co máme rádi se sakra špatně píše kritika... a člověk opravdu upustí tip s tím, že příště to bude lepší. A to je MOC ŠPATNĚ a bohužel se to tak děje!!!!!! Šáhněte si lidi do svědomí. Já to tak určitě x krát udělal. Co vy????

gd
05. 08. 2002
Dát tip
Ä není to jedno. Vždyť jde o h....! (O hodně?)

Polárka
05. 08. 2002
Dát tip
Nejsem si jistá, jestli použít slovo ELITA, bylo nejlepší. Můj pocit je velmi podobný s Litochowitzem. Je složité asi pro všechny kriticky reagovat na své přátele, je někdy problém přiznat i to, že se mi některé dílko od tzv."uznávaného" autora, nezdá až tak vynikajícím. Pro mne je důležité zůstat sama sebou a pak už jen to zmiňované svědomí a i kousek soudnosti...:-))

Mně dost překvapujou lidi co mají potřebu vykládat a vysvětlovat něčí kritiky těm druhejm, aby jako ti druzí pochopily, že oni na rozdíl od nich chápou... Když to někdo napíše tak blbě, že to potřebuje ještě něčí dodatečný výklad tak to ani nemusí psát veřejně..akorát tím mate lidi ..a k ničemu to není To že toto téma tady není poprvé znamená že tenhle potíž tady asi je..a někdo o tom chce mluvit.. Nechápu proč Čaroděj je plísněn a shazován za pokus o téhle věci mluvit..

Já si myslím že Lito to napsal dobře a podporuju čaroděje ..

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
Hmmm...povím vám... o tom, jaká tu skutečně vládne atmosféra docela svědčí i to, že jsem do pošty dostal tři souhlasné dopisy. Nikomu se s tím ale nechce moc jít na sklo. Nevadí, já to přežiju a co mne nezabije, to mne posílí, ne?:o)

Ad Výtěr Nemám nic proti tomu když se "ti co spolu mluví" baví recesisticky v zátiší svého klubu..jednej Armand, tam alespoň trochu drží jakousi linii předchozího hodnocení . jinak mi to přijde jako efektní zviditelnění pro pár lidiček a navíc se tím dotýkají řek bych i drsně a nezaslouženě některých autorů .. a to mi přijde poněkud hrubé a netaktní

oprava : "jedinej Armand"

Dabi
05. 08. 2002
Dát tip
...Už jsem někde tuším psala, že tip dávám tam, kde se mi dílko líbí, osloví mě, zasáhne...a je úplně jedno o jakého autora jde. Už mi sem prosím neposílejte avízka, děkuji:o)

ikarka
05. 08. 2002
Dát tip
...mám podobný názor jako Čaroděj...a cením si slušného tónu... ...styl veřejných ortelů na Výtěr mě mrazil......

Armand
05. 08. 2002
Dát tip
Vyjádřím se takhle: Naprostý souhlas s Carodejem*, Mahoneym, hermitem, Pepem a Litochowitzem a Zázrakem Merle: Tvůj styl debaty je demagogie: "nechápeš podstatu problému. nejsi členem té "elity", nerozumíš vztahům uvnitř. a co je horší, nedá se ti to ani vysvětlit. je jasný, že se to tobě, a dalším nelíbí." To říkáš často, že někdo něčemu nerozumí, a že se mu to nedá vysvětlit. Tak to projednou taky vysvětli a nehrej pokrytce tím, že jen jinými slovy řekneš: "Nestojíš mi o to abych ti něco vysvětloval" Ke kalaisině básni: Takže ty víš, že jsem ji nepochopil, .. važ dobře svá slova! :) Už tu jednou byla tahle argumentace a nepřinesla nic dobrého. O čem tedy ta báseň je, že jsem jí já jediný nepochopil? Anebo jsem ji třeba jako jediný pochopil, ale nelíbila se mi to.. co říkáš? Je to možné? :))) Je možné aby se někomu něco nelíbilo? Ty jsi inteligentní člověk, nemáš zapotřebí argumentaci tohohle stylu, ať jak proti Carodejovi, tak proti mě. Uvítal bych konstruktivní debatu.. Zkusíme ji? :))

gASK
05. 08. 2002
Dát tip
...celkem s Carodejem a Zázrakem souhlasím...i když věřím že tahle debata nemá valný smysl, všichni vědí jak a co čtou a jak a co hondotí a při vší úctě k Carodejovi nevěřím že to jen tak změní...možná sem tam někdo...snad vám to stojí za to...

Helča
05. 08. 2002
Dát tip
Jelita, jelita :)

večernice
05. 08. 2002
Dát tip
Ač ne příliš dlouho pobývám na tomto serveru …neodpustím si následující příspěvek. Je delší (ač to není mým zvykem) tak prosím mějte strpení. To co tu Carodej popisuje a ještě někdo, tuším Mahoney to rozvádí do hlubší úrovně, je jev, ke kterému se zřejmě „chca nechca“ dopracuje každá sociální skupinka. Carodej se tu ale ptá jak z toho ven…. Ostatní ho napadají za to, že vůbec takovouto debatu rozpoutal, a místy se z toho stávají osobní spory a útoky, doprovázené ne příliš vybíravými slovy, místo toho, aby se ostatní zamysleli zda je možno daný stav vůbec nějak řešit či se k němu alespoň postavit čelem. Za své velmi krátké působení na Písmákovi jsem odpozorovala část jevů, které tu Carodej popisuje. Nepatřím do žádné skupinky autorů a vždy jsem se snažila „nikam nepatřit“ a zachovat si nezaujatý pohled, neříkám, že je/byl vždy správný, ale je můj, neovlivněný, nezatížený žádnými přátelskými vztahy a závazky. A je mi proto jedno, že si zde kopu veřejný hrob. Ještě než jsem se do Písmáka přihlásila, asi týden jsem kroužila po těchto stránkách a snažila se objevit princip jeho „fyziologických funkcí“. Udivovalo mne, proč některá „pěkná“ dílka zůstávají téměř nepovšimnuta a jiná „také pěkná“ dílka mají sloupce hvězdiček a výkřiků typu „jů tohle jsem ještě nečetla“ nebo“ tohle je to nejlepší co jsem tu četla“…(což jsem, mimochodem, od toho samého autora našla i několikrát napsané v kritikách :) …atd. všichni to jistě znáte. 1) Systém „já na bráchu, brácha na mě“ a časová náročnost…. Došla jsem k závěru, že být úspěšným autorem na Písmáku je činnost velmi náročná, nejen na básnický a jazykový potenciál, ale také na čas, protože na tomto elementu závisí úspěch mnoha a zejména pak nových autorů. Bohužel na tomto systému je princip Písmáka založen, tedy čti a dávej kritiky, protože to je jediná cesta jak se o tobě ostatní dozvědí, budou tě číst a típek ti oplatí. Ale co když ten čas nemám????!!! Denně se tu objeví taková snůška děl, že jen se tím prokousat je šílenství, nehledě na to, že se třeba dva dny nedostanu ke kompu…. Jsme tedy u stádia, kdy mám čas a čtu…jak dlouho mi ale vydrží pozornost? kdy se dostaví stav nasycenosti a přestanu vnímat obsah děl….raději nemyslet….No nic, právě čtu básně…. Rozhodla jsem se, že dám o sobě vědět…Ale ne všechny básničky stojí za to, aby pod ně člověk něco napsal, ne všechny stojí za tip a některé také stojí za kritiku, byt je negativní. 2) Umíme přijmout negativní kritiku? A tady je další kámen úrazu: pokud dám negativní kritiku, dámy a pánové, ruku na srdce, kdo z nás je ochoten přijmout s otevřených srdcem negativní kritiku a poděkovat za ni…být si vědom své chyby a učit se z ní… Domnívám se, že kdo jiný, než dobří písmáčtí přátelé (my je tu nazýváme „elitou“, to slovo se mi pranic nelíbí), kteří si občas nadělují típky z čirého přátelství, by měli psát upřímně myšlenou negativní kritiku. A ten kdo jí dostává by měl vědět, že právě od takových lidí si jí musí vážit a zamyslet se nad ní a ne reagovat slovy typu: „Vymazávám tě ze svých oblíbených autorů…“ (byt se tak fyzicky nakonec nestane). Myslím si dokonce, že je to naše povinnost, napsat negativní kritiku (prosím nezaměňovat s výkladem dílka, na to tu už mnozí dojeli…), pokud jsem k tomu fundován a nebo k tomu mám dobrý důvod a ne si tu mazat med kolem huby či mlčet…a dát raději típek a bez dalších slov stránku autoru v tichosti opustit!!! Nebo to vážně jsou všechny ty básně tak dokonalé, že jsou pod nimi vždycky jen políčka s hvězdičkami a smajlíky…..???? 3) Elita? Kdo to je?? Skupinka o které se tu hovoří jako o elitě budou zřejmě autoři, kteří působí na Písmákovi již hodně dlouho: dobře se znají, scházejí se, dlouho a také přednostně se čtou, vzájemně si navštěvují stránky…a ….dávají si típky. ok! Copak sem ale dáváme svá dílka kvůli tomu, abychom mezi sebou soutěžili kdo dostane nejvíce típků…vím, o něčem to svědčí, čím je dílko čtenější a má více tipů/výběrů….bohužel někdy mi to tak připadá :( Myslím si, že právě tito lidé, by se měli věnovat novým a začínajícím autorům, povzbudit jejich tvorbu, pokud si myslí, že stojí za to… 4) Dám-nedám občas mám pocit, že se tu dávají típky zadarmo. Asi nejkrajnější případ je takový, že báseň je průměrná, ale od známého autora, který OBVYKLE má dobře hodnocená dílka, tak si říkám: možná jsem to jen nepochopil a je to skvělé dílo…ale co, tak mu to dám, všichni ho tipují…uff, ale to svědomí…. Ad KLUB VÝTĚR zalistovala jsem kluby a došla k "Výtěru". Tak si říkám, zda a jaké máme "právo" posuzovat druhým básně. Jestli na to náhodou nestačí ta kolonka pro kritiku.... Chápu, že to může být bráno i jako recese, ale vidím v takovém počínání spíše tu stinnou než slunečnou stranu…. To jsou ti co kritizují tak dobří básnící, že mohou hodnotit takto díla těch byt průměrných nebo spíše podprůměrných básníků? Vždyť takové básně stačí prostě nečíst či pokud stojí za kritiku autora taktně upozornit... Psaní je pro mnohé duše jakousi terapií...(I když si hloupě třeba mnozí řeknou o vážnou kritiku). Nezapomeňte, že psaní je pro mnohé z těch „nedokonalých básníků“, kteří se ucházejí o výtěr, lék, i když píšou blbosti... Ale jsme amatérský literární web, vstup volný, nezapomínejte!! Tak jaképak právo na nějaké vytírání…. A když někomu takovému napíšete něco podobného co napsala rebecca13 pod jedním příspěvkem (rebecca13 promine, že si jí beru do huby, ale nestačila jsem mrkat na to co byla schopna napsat pod jedno dílko…), ten človíček, pokud je křehčí povahy, se z toho musí začít trošku hroutit... Chápu, že je tu spousta mladých autorů, kteří si o sobě myslí jak dokonalé básně nepíší a chtějí se stát "velkými" básníky...ale jak je rozlišíte mezi těmi, o kterých jsem psala výše a „nahlas“ přemýšlela??? Tímto bych chtěla poděkovat Armandovi za jeho přítomnost v klubu Výtěr, věřím, že s jeho osobou se to nezvrhne v něco, co by třeba mohlo i někomu uškodit.

Stínovlas
05. 08. 2002
Dát tip
Nezbývá mi než s souhlasit. Také jsem si tohoto Písmáckého "fenoménu" všimla. Ovšem řešení? Obávám se, že jediné možné řešení spočívá v každém z Písmáckých účastníků - dívat se na věc pokud možno objektivně a nepochlebovat. Ale co člověk to povaha, že...

Krel
05. 08. 2002
Dát tip
Musím přiznat, že jsem s čarodějem za jedno...

Prokletí
05. 08. 2002
Dát tip
Tak něco za mne... Budu mluvit z vlastní zkušenosti, ne proto, abych se zviditelnil, ale protože jakkoli zobecńovat nemám právo. Většina odpovědí bude pro večernici, která napsala velmi působivou kritiku. 1. Jsem pro definitivní zrušení tipů. Vznikají kolem nich jen vášně a k ničemu vlastně nejsou. Pokud někomu jde o tipy, je s prominutím blbeček, pokud někomu o tipy nejde, nepotřebuje je. Chápete vlastně podstatu tipu? Najde se tu skutečně jëště někdo kdo se v četbě orientuje dle počtu tipů? Neznám nikoho takového. Naštěstí. 2. Myslím, že čtenost začínajících autorů je celá o trpělivosti a práci. Prvních pár let jsem se tu potýkal s čtenářským nezájmem, postupně se našla čtenářská obec i pro mne, žádná klaka, jen lidé, kteří mají chuť se k mým věcem byjádřit kladně či záporně. Chce to trpělivost, nikdo nemá šanci prorazit z nezavedených řad hned do špice sledovanosti. Jednu dobu tu fungoval mnou založený KZA - Klub začínajících autorů, který vypichoval jinak zapadající skvělá dílka nováčků, ale krom pár zavedených autorů v něm vedených se o činnost tohoto klubu nijak nezajímal - proto jsem ho smajzl. Nečtenost málo známých autorů je logický, zdravý a přirozený jev. 3. ¨Víte, záporná kritika je nebezpečná věc, plno lidí tu nechápe mínusovou kritiku jako pokus o ohodnocení dílka, ale jako osobní útok. Byl jsem již několika autory napadenej, že se pokouším nagativní kritkou jejich dílek jen zviditelnit, mám potom mít chu´t vůbec se vyjadřovat? Myslím, že se nám všem stále nedosatává vzájemné tolerance, na negativní kritiku se místo díků většinou jen prská. HM. Díky moc všem, zbytek později ;o)))) Mějte se m.

Bože, jediný příspěvek, který přesně a jasně vyjadřuje podstatu problému, je ten Helčin... Po čem se tu volá, po organizovanosti, po pravidlech, po akceptování cizích subjektivních pravd? Přijměme už konečně fakt, že nikdo na Písmáku nemá právo nikomu nic přikazovat, navrhovat, někoho kontrolovat; jediný, kdo může, je OLDA, protože je to JEHO server. Proč sakra nejsme schopni akceptovat svobodu těch ostatních? Kristova noho, vždyť je přece úplně JEDNO, co kde kam kdo napíše, kdo komu dá jaký tip, je to jenom HRA, nežerte to plnou hubou, lidičky... Já vím, zbytnělé ego tlačí víc než kuří oko, ale zkusme se na to už konečně jednou vybodnout... anebo... mě je to vlastně fuk, ať už zvolíte cestu "perte se a žerte se" nebo "milujte se a množte se", je to VAŠE věc. Na tomhle písečku si já osobně bábovičky plácat nebudu...

vykuchat a uvařit...

Tomu se nedá věřit, že je ti úplně jedno co kde kam kdo napíše.. za chvilku bys klidně začala diskutovat o tom, že jsou jisté hranice...

Čolito
05. 08. 2002
Dát tip
tak já mizím:-)))

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
avi

papouch
05. 08. 2002
Dát tip
kejhy kejhy!!! (čili potrefená se ozvala :-))

Carodej
05. 08. 2002
Dát tip
Jo, ty jsi zrovna ten pravej:) Mimochodem, dal bych ti tipa jako kráva za ty tvoje božský songy na srazu!!:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru