Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Býval jsem elfem

17. 02. 2003
12
0
3899
Autor
StvN

Pro případ, že by tohle četl někdo, kdo nemá vůbec ponětí, co jsou elfové nebo skřeti zač: Elf = dobro Skřet = zlo

 

Vzpomínám na uplynulých sto let. Na své mládí. Na šťastnější polovinu života.

 

Býval jsem elfem. Nosil jsem zelenou čapku a v ní, po straně za uchem, zastrčený brk. To péro patřilo nejchytřejšímu sokolovi, který kdy brázdil vzdušné prostory. Sokolovi, kterého jsem pojmenoval Mafli. Na počest našeho přátelství mi daroval ocasní pero a já jemu luk, toulec a šípy, které jsem vyrobil v jeho velikosti. Mafli byl nejen inteligentní, ale také zručný, naučil se střílet malé šípy za letu. Nemohl, pravda, zabít, ale dokázal se trefit do citlivých bodů na těle zvířete, takže jej zpomalil a oslabil. S Maflim jsme byli nerozlučná dvojka, prožívali jsme nejkrásnější léta našich životů, nesčetná dobrodružství, lásky i rozepře. Zdá se to až neskutečné, tady, v temné podzemní jeskyni, kde vládne vlhko a všudypřítomný pach tisíců nemytých těl stahuje svaly v obličeji do křeče. Tady, kde jako otroci čekáme na bič, který nás popožene o krok dál. Sami jej neuděláme.

*    *    *

Ovšem nejlepší vlastnost, které jsem si na Maflim povšiml, byla touha a především schopnost učit se. Nejen že se naučil rozumět tomu, co říkám, ale časem dokonce nalezl i způsob, jakým mi mohl odpovídat.

 

Jednou, když jsem uprostřed dne, ani nevím proč, pospával na písečné pláži, Mafli přilétl, tichý jako pěnkava, a klovnul mě do oka. Věděl, že mám tvrdý spánek. Kdysi jsem mu vysvětloval, že si na víčka promítám obrázky a že je potom těžké mne vzbudit. Mafli chtěl ty obrázky taky vidět, ale když jsem mu řekl, že to není možné, naštval se a čas od času mě klovnul do oka, když jsem spal, aby mi obrázky rozbil.

 

Otevřel jsem oči a posadil se mu naproti, chvíli jsem si ho netečně prohlížel a snažil se zbavit spánkové únavy. Mafli intenzivně koulel očima a klepal zobákem, chtěl mi něco říct. Ze záložky v kazajce jsem vyndal dřevěnou destičku, urovnal jsem si ji do dlaně a nastavil ji před Mafliho nedočkavý zobák.

 

Mafli mi vyťukáváním obyčejně sděloval, co se děje v okolí, které jsem nemohl přehlédnout ani svým elfím zrakem. Například dvojí ťuknutí, krátká pauza a jedno ťuknutí, znamenalo ?viděl jsem?, ?slyšel jsem? nebo zkrátka ?udělal jsem?. Když se ujistil, že dávám pozor, pokračoval. Dvojí klepnutí s pauzou znamenalo ?jídlo?, ať už živé, vhodné k lovu, nebo mrtvé či již natrávené. Celá zpráva se dala vyložit několika způsoby: ?Viděl jsem jídlo? a tedy ?Viděl jsem něco, co by stálo za to ulovit, ale sám na to nestačím?. Pak vzlétnul a já s ním běžel o závod. Mafli měl zvlášť oblíbené jednorožce, už podle stylu letu jsem poznal, jestli se jedná skutečně o jednorožce, nebo jen o divokou krávu.

 

Nebo mi ?říkal?: ?Snědl jsem jídlo?, potom jsem nikam neběžel a zeptal se ho, co měl tak dobrého, že se mi s tím chlubí. Heslo ?Viděl jsem jídlo? mohlo též znamenat, že zahlédl zraněného, nebo mrtvého člověka nebo elfa, zda-li byl dotyčný ještě naživu jsem poznal podle naléhavosti a rychlosti letu.

*    *    *

Vzpomínám na svobodu a volnost. S Maflim nad hlavou jsem se při běhu cítil jako bych mu letěl po boku. Zpocený jsem dobíhal na mýtinku, večer uléhal pod hvězdné nebe, do trávy, která šimrala volnou kůži, dýchal jsem vzduch z nevyčerpatelné atmosféry, pohlcen tichem samoty, ujištěn blízkou Mafliho přítomností. Ovšem tady; rád bych brečel, kdybych to nezapomněl stejně jako vše, co mě kdysi činilo elfem. Tady jsme leželi tělo na tělo v jeskyni s nízkým stropem, pod hlavou cizí ruka nebo noha, na břiše další. Smradlavý dech na uchu. Odevzdaně jsme čekali, až přijde vhodný čas a mi vyběhneme a...

*    *    *

Tenkrát na pláži Mafli vyťukával nějaké nové znamení, které jsme si nikdy nedomluvili. Bušil do destičky v křečovitém rytmu staccato presto forte o sto šest až jsem se bál, že si ublíží. Destičku jsem rychle odtáhl a Mafli se zapíchl zobákem do písku. Naštvaně se oklepal, ale pak se stalo něco, nač nikdy nezapomenu. Se zoufalstvím v očích vydal vůbec první sokolí zvuk od dob, kdy jsou sokoli na Zemi. První a jediné slovo, které kdy byl schopen ?vyslovit?. Později jsem ty zvuky, které občas vyšli z jeho zakřiveného zobáku, pojmenoval na počest toho, před čím mě varoval a před čím mi tehdy zachránil život. To slovo bylo: ?Skřet?.

 

V okamžiku jsem byl na nohou, připravený s šípem založeným v krátkém luku. Ale první skřet byl příliš blízko. Ukročil jsem a švihem ze strany jsem tětivou odmrštil napřažený meč až se zatočil dokola a sejmul nejbližšího skřeta. Mafli byl již dávno ve vzduchu, nacvičeným kotrmelcem se vyvlíkl ze zajetí luku, jenž měl přetažený šikmo přes záda. Jedním pařátem drže luk, druhým vytahoval šípy z toulce přivázaného na břiše a střílel za neustálého vydávání nově neučených skřetů.

 

Já jsem odběhl dál, abych mohl střílet a v rychlosti jsem vyřadil z boje dva další skřety. Měl jsem dost času, skřeti se bořili do sypkého písku a byli značně neohrabaní. Bylo jich asi padesát. Střídavým ustupováním a střílením jsem se dostal až na hranici pláže a lesa, odkud mě střelbou podpořila hlídka střežící hranice. Skřety jsme postříleli a nechali je ležet, aby si moře vzalo jejich těla.

 

Večer jsem před ulehnutím na travnaté lože děkoval Maflimu, že mi zachránil život. Chvíli jsme tiše konverzovali, já šeptal, on lehounce vyklepával melodii sdělení. Pak vzlétl a já usínal při poslechu jeho klidného, majestátně skromného letu.

*    *    *

Takové mívám myšlenky, vzpomínky trápící ten kousek mysli, který mi zůstal. Vracívám se do dětství a mládí, do dob, kdy jsme byli svobodní Elfové, kdy jsem běhal lesem, který jsem znal nazpaměť. Vracívám se do dob, které skončili příchodem skřetích armád, které z nás udělali to, co jsme nyní. Odevzdaně čekáme na vhodnou chvíli, na povel, který nás zvedne a my hromadně vyrazíme v útoku.

 

Takové mívám myšlenky, když spím. Jediná věc, kterou mi skřeti nevzali, jsou mé sny. Promítám si obrázky na víčka, sním o ztraceném mládí a doufám, že dnes je to naposledy, kdy se probudím a budu skřetem.


Alojs
15. 06. 2005
Dát tip
Tady nebudu tak ukecanej jako minule. Z celého díla jde cítit hravost a trochu (tou naivností) pohádkovost. Líbí se mi, jak se pipláš s tím vysvětlováním, co jaké klovnutí znamená.. Sem tam jsem se zasmál, či spíše pousmál. Je to navíc přehlednější než Bezejmenné dílo. Větší font a členění do odstavců. Přečtení nelituju. **

StvN
15. 06. 2005
Dát tip
Mě napadlo nakonec, když jsem nad svýma dílama přemýšlel, že to jsou všechno trochu parodie, trochu sranda z toho, co se dělá. Z lidí.

Alojs
15. 06. 2005
Dát tip
A tak to má bejt. Ale zase se to nesmí přehánět (můj problém). třeba... dovolím si avi (zase)... kolikrát nejsem schopen ani vážné téma vzít vyloženě vážně. Mám tu takovou indispozici s názvem "Nebýt". Je to dialogovka.

Vallery
18. 11. 2003
Dát tip
k tomu sokolu... je to přece fantasy...kdo řiká, že ten sokol musí bejt stejnej jako ten v našem světě? jinak mi to připadá jako hezky napsaný, ale nečekaně krátký.....skončilo to dřív než to začalo dávám tip

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Konečně někdo, kdo chápe fantasy. Díky. Jsi jedna z mála, kdo se nebojí delších věcí. Kdo hledá....

StvN
10. 11. 2003
Dát tip
Ten sokol je na tom nejlepsi. Co se ti na nem nemuze libit, to nechapu. Jinak pripominku dynamicnosti beru.

Bleidh
07. 11. 2003
Dát tip
Moc se mi nelibil ten sokol s lukem a asi by to chtelo chvilema trochu dymnamictejsi, ale jinak moc pekny

Ten luk u sokola mi přijde přece jen moc. Jinak se mi to ale líbí.

StvN
06. 10. 2003
Dát tip
Škoda, že nečteš předchozí kritiky. O luku u sokola se toho napsalo už moc. Přecejen mají i ti nejodvážnější čtenáři fantasy omezenou fantasii.

StvN
13. 07. 2003
Dát tip
Příběhem nebo fraškou? Tos trefila, vážně jsem byl na rozpacích, proto to neni tak dobrý, jak jsem původně chtěl. Dík.

Mair
01. 07. 2003
Dát tip
Nic, co by nebylo napsáno, leč... - už jsi někdy zkoušel meč, vedený sebemenší silou odrazit tětivou jakkoli silnou? Myslím že elf by skončil s mečem v těle. To bych do rány spíš nastavila samotný luk... -klování do očí mi narozdíl (jak jsem přečetla) od většiny nahoře příjde..legrační, tak nevím...(ale asi bych sokola, co mi zobanem krouží kolem bělma nev´byla dvakrát v klidu:-) ) -střílející Mafli mě prvně donutil přečíst pasáž znovu ( Nebyl to další elf? Nečetla jsem špatně?), pak trochu znechutil, ale když jsem si do detailu představila sokola, jak v pařátem svírá luk, druhým zakládá šíp a natahuje tětivu...Měl alespoň sokolí chrániče?) Celkově to na mě působí jako dobře napsané cosi se skvělou myšlenkou, kde se ovšem děj nemůže rozhodnout, čím chce doopravdy být. Příběhem nebo fraškou? Zajímavé. To rozhodně.

Mone
30. 04. 2003
Dát tip
Příjemně napsaný úryvek, úplně vybízí k pokračování, nětěká ti rukam když to znovu čteš, Líbí se mi především dobrá čitelnost děje. Je to jasně a zřetelně napsané a přitom to neztrácí na poutavosti. Ovšem chybí mi tu nějaká silnější pointa, myšlenka spojená s gradací děje. Skřetův sen je slabá myšlenka, a tak je to jen příjemné čtení bez konce a začátku, není to ani rozepsané torzo. A to je myslím škoda. Povídka by měla mít děj, spád, napětí, vrchol.....napětí to postrádá úplně, spád taky a vrchol je zde jaksi rozleptán nedostatečně vygradovaným dějem. - Závěr průvodní myšlenky je divnej, to, že někomu někdo ukradne svobodu a domov neznamená, že se ten okradený změní v někoho jiného. Pokud sníš o elfím svobodném a šťastném životě, pak jsi stále elf a z povahy skřetů nemáš v sobě nic. - jinak jsi opravdu mírumilovnej elf, když během několika okamžiků zmasakruješ 50 skřetů a ještě je necháš tlít na krásné pláži. Kdybys je alespoň humánně pohřbil, mohl ses tam dál chodit koupat, slunit, atd. - apropo už v prologu je vysvětlení, co je to elf a co je skřet velmi zavádějící, jak sám píšeš nikdo není jenom černý nebo jenom bílý, elf je v podstatě neutrální bytost. - klovnutí do oka jsi fakt nevystihl, střelba sokola se ještě dá zkousnout - posadil se mu naproti - divné spíše: posadil jsem se proti němu Závěrem této kritiky je, že jde o celkem povedenou etudu, jakési cvičení se ve psaní, jen pokračuj, třeba z toho jednou něco bude :-)

StvN
30. 04. 2003
Dát tip
- můžu s tebou polemizovat?

Mone
30. 04. 2003
Dát tip
Samozřejmě Princi :-)) Proto tu písmák je :-)

StvN
30. 04. 2003
Dát tip
- někteří kritici to neberou, tak jsem se chtěl ujistit - píšeš - neztrácí na poutavosti, ale postrádá napětí - nevim, ale neni to tak trochu protimluv? - celý jsem to napsal ve spěchu, je to odbyté a neurovnané, proto jsem nedosáhl toho, čeho jsem dosáhnout chtěl a to - stěžejní myšlenka neni, že mu vzali domov, oni udělali z elfů skřety, se vším všudy, nevim jak, ale fakt je, a to by mělo být znát z těch výtržků z jeskyně, že byl kompletně přestavěnej na skřetího vojáka, aby jim pomohl dobývat další elfská území, nakonec bojoval proti svým a nemohl s tim nic udělat, jen ve snech se vracel do svého elfského života, ale ve snech byl bezmocný, nemám rád vysvětlování, ale pointa je dost silná, když ti dojde, že jsem milovaný svět fantasy převrátil naruby a z elfa udělal moulu, jehož nejlepší přítel byl sokol a ze skřetů jsem udělal vládnoucí a mocnou třídu - tvou kritiku přijímám rád a potěšilo by mě, kdyby sis přečetla to dílo nad tímhle

Mone
30. 04. 2003
Dát tip
poutavost - postrádá napětí, protimluv to může být, ale myslím to tak, že to působí jako lehké čtení, kdyby to bylo delší, mohlo by to být nudné - že elfa donutili sloužit skřetovi je celkem jasné a smutné, ale nemohli ho předělat! Stále je to elf. A že musel se skřety bojovat proti svým lidem tam není vůbec řečeno. Sám autor vždy vidí ve svých řádcích všechny skryté a nevyřčené myšlenky, dobrý autor je umí podat tak, aby byly srozumitelné i pro čtenáře. -apropo z efla jsi moulu vůbec neudělal No zkráceně ti řeknu, že myšlenka je dobrá a bohužel přesahuje formu a obsah. To se někdy stane. Neboj, velmi ráda si přečtu další dílečka, už jsem nakoukla do Víry ve špatného boha :-)

StvN
30. 04. 2003
Dát tip
- kdyby to bylo delší, vymyslel bych něco, aby to nudné nebylo.... - ty to pořád nechápeš, nedonutili elfa sloužit skřetovi, udělali z elfa skřeta, tak jako se z muže dá udělat žena, ty ses totiž zasekla na nějakých vžitých stavech a nedokážeš přijmout tak rapidní změnu - představ si to takhle - celý je to o skřetovi, kterej vždycky býval skřetem, ale v noci se mu občas zdávají sny, že je anebo býval elfem, tobě se nikdy nezdálo, že jsi někdo jinej a děláš věci, který by tě nikdy nenapadlo udělat? - Odevzdaně čekáme na vhodnou chvíli, na povel, který nás zvedne a my hromadně vyrazíme v útoku. - tahle věta mluví dost jasně, tak něříkej, že to tam nikde není - tohle dílo neřadim mezi ty povedenější a chápu, že v něm vidím víc, než v něm doopravdy je - mír?

Mone
30. 04. 2003
Dát tip
Chápu, že máš na mysli změnu elfa na skřeta, ale je to nesmysl. Tedy fyzicky dejme tomu, z ženy se taky dá udělat chlap a naopak, ale duše člověka se nedá změnit. Netvrdím, že je neměnná, ale tak jednoduché jako s fyzickou změnou to zas není. Změnám se nebráním, ale o tomto si myslím své:-) PS: vzhledem k tomu, že polemiku nepovažuji za válku, pak s tebou mír uzavříti nemohu, protože v podstatě stále trvá. PS2: až si přečtu podrobně další tvé dílečko, napíšu ti :-) Odevzdaně čekáme na vhodnou chvíli - bohužel mi z této věty nevyplývá, že jsou skřeti mocnou a vládnoucí třídou (pouze to, že ovládly elfy) a to, že si podrobili elfy zas tolik neznamená, protože říše fantazie je tak obrovská, že prostě nemohu přijmout tvůj jednoduchý model :-)

StvN
30. 04. 2003
Dát tip
- ach jo, s tebou neni řeč

StvN
19. 03. 2003
Dát tip
Fantasie, o tom to je, nač přesný popis něčeho, co je lepší nechat tak, jak je?

StvN
16. 03. 2003
Dát tip
Samozřejmě, ale nemám potuchy, jak moc jsou skřeti citliví a ránou do nosu padající meč neodvrátíš.

Semeno
08. 03. 2003
Dát tip
Klíčení mě přestává bavit. Tak sem si přečetlo kritiky. Bez citoslovcí. ŽŽŽŽŽŽŽEEEEENNNNSSSSSSKKKKKÁÁÁÁÁÁ to je pěkně hnusný slovo. Jenom, aby se všichni měli krásně, a nebo ne.

StvN
08. 03. 2003
Dát tip
Erin - Se Stínem meče? Ne....To s tou tětivou, nebudu to vysvětlovat, když si to sama neumíš představit, ale jde to, zkus si to. Miki - už nebudu nikdy nic vysvětlovat, nemá to cenu, když nad tim nikdo nepřemýšlí bez vysvětlování, těžko zapřemýšlí s vysvětlováním

Miki
27. 02. 2003
Dát tip
Propána to je ale vysvětlování, co je jinak než vypadá a fakticky je. Už se to pomalu blíží k manuálu jak číst shora daný text aby čtenář dostal to co autor dát chtěl.

StvN
26. 02. 2003
Dát tip
Carrie - o startreku bych si s tebou neměl co říct - co je na tom unáhleného? Ligeia - o conech vim jen to, co se občas napíše v ikarii a mnohdy už z názvu Xenacon atd. se dá vyčíst, že nepůjde o nic zájmuhodného, neřeknu ty velký cony, tam bych i zašel, ale nevim s kym bych si pokecal, kdybych tam nikoho neznal Semeno - díky a pozor ať mi tu nevyklíčíš...

Carrie
26. 02. 2003
Dát tip
nojo

StvN
26. 02. 2003
Dát tip
Sám smajlíky nepoužívám, nevím co tě zase naštvalo. Du dočíst tu tvoji povídku.

StvN
26. 02. 2003
Dát tip
Když to dobře napíšeš, tak to dobře pochopim.

Apajda
25. 02. 2003
Dát tip
Ale jo, je to hezky, chudacek malej elf. To klovani do oka je spravna ptakovina, ale zalezi na tom, jakou to bylo silou. Jo, a pointa se musela prozradit hned zezacatku, jinak by to ¨clovek nepochopil, aspon ja teda ne. *t A proc bys nemoh sokol strilet?

StvN
25. 02. 2003
Dát tip
Apajada - máš k tomu správnej přístup Ligeia - je to složitější, celý je to jen sen, od začátku až dokonce sen a proč by ve snu nemohl bejt střílející sokol atd., skřetovi se zdá sen, ale neber skřeta jako tu představu, kterou ti vnutil Tolkien, jedná se zkrátka o zlou bytost, který se zdá, že má i dobrý stránky, což ve svým nitru má, každej má svý dobrý stránky. Zatím jsem nebyl na žádným conu, a nevim jestli na nějakej někdy půjdu, možná poslechnout si Neffovu přednášku, ale nemám zájem na tom, setkat se tam s nějakýma fanatikama do Toplkiena nebo do Startreku, to sou omezenci a něměl bych si s nima co říct

Carrie
25. 02. 2003
Dát tip
Taky jsem fanda Startreku... Prosím pozor na unáhlené soudy...

Apajda
25. 02. 2003
Dát tip
Jsem v jednom filmu videla opici ridici kosmickou lod, takze strilejici sokol mi uz prijde celkem prijatelne

Semeno
25. 02. 2003
Dát tip
Dokud jsem ještě nečetlo kritiky , ..nejsem jimi ovlivněno, .. .....dokázal si, že se dá žít i jinde, než v tom co je vidět.... ...žít a to znamená tvořit změnu. vrtat se hluboko, tam kde neni mnoho živých, jen co sáhneš rukou, jen se dotknout, rozplynou se.. a přesto přežít.. ..někdy mám potřebu u děl nic neříkat, protože je to někde uvnitř příliš jasný aby se to říkalo, tady mám zase pocit, žebych toho chtělo říct tolik, že vlastně není co.. ..snad potěšilo mě to.. :o))

StvN
21. 02. 2003
Dát tip
Skalda - přesně v tom je celej ten vtip příběhu, že se elf stal otrokem skřeta, i když na druhou stranu, proč ne, ale jak řekl gunhead, elf je přeceňovaná bytost, ale tady prohrál Miki - neni to nijaký, nemůže bejt, protože to má pointu, jen si jí pořádně uvědomit Danny - genetický inženýrství ve středozemi Kandelabr - chceš říct, že jsem napsal něco, co je bez příběhu? A chápu proč ti vadí střílející sokol, ale tady jde přece o zesměšnění fantasy kulisy, jak jsi správně podotknul, protože celej ten svět je jedna velká komedie, člověk když kouká na pána prstenů, tak se prostě musí smát, o to víc, že to všichni žerou a berou smrtelně vážně Aleya - žádnýho Morgotha neznám a nikde jsem nenapsal, že se elfové proměnili na skřety, představ si to tak, že skřet jakožto reprazentant zlýho člověka, usne a ve spánku nedokáže ovládat svý sny a tak se mu zdá, že je hodnej člověk, zdá se mu o lásce, kterou ve skutečnosti pohrdá, v každým je kus dobra, že jo, dobro a zlo jsem akorát obalil do masa, dal jsem mu masku a jméno, vymyslel primitivní příběh a koukám, že jsem myšlenku dokonale zasekal, protože si všichni dokážou všimnout akorát toho, že je blbost aby sokol střílel nebo někoho kloval do oka Trochu jsem se nechal unést, díky všem za upřímné ohlasy.

Šalvěj
18. 02. 2003
Dát tip
Hm, mně se to moc líbí, na pravopis jsem nehleděla a různé vytýkané chyby mi nepřipadaly tak akutní.. *

Carrie
17. 02. 2003
Dát tip
Sokol, který střílí? A dorozumívá se sokolí Morseovkou? A klovnutí do oka, není to nebezpečné pro zrak? Pasáže se sokolem bych zkrátila, zdají se mi příliš rozvláčné. Nápad se mi líbí.

Seregil
17. 02. 2003
Dát tip
No špatný to nejni... pár pravopisných chyb by se také našlo..... Ovšem sokol, který střílí, to mi nejde příliš pod nos.... je to trochu na hlavu postavené.... Jinak dorozumívání mezi elfem a sokolem je dobře vyřešené... Četlo se mi to vcelku dobře... **t

FARAMIR
17. 02. 2003
Dát tip
Mnoo... Po prologu som cakal nieco veselsie... Nadpis (a prva veta druheho odstavca) prezradza pointu... Ale fajn... --- Este par blbych poznamok, ktore si neviem odpustit: Ked uz sokol ovlada morseho abecedu, tak mu mal radsej darovat zrkadielko ako luk... - Carrie :: klovnutí do oka je nebezpecne len prvy-krat... :)

StvN
17. 02. 2003
Dát tip
Je to sranda, napůl legrace a napůl vážný. Seregil - nezapřu, žes mě inspiroval a ten luk, to mi přišlo jako dobrej nápad, je to veselý, ne? Pravda, možná jsem to měl napsat buďto celý jako parodii, anebo celý jako smutnej příběh zotročení elfího národa, chtěl jsem zachovat oboje. Možná to byla chyba. Na pravopisný chyby mě dyžtak taktně upozorni ve zprávě, protože tohle je vážnej problém. Faramir - od prologu už není vpodstatě co odhalovat, ale řekni, věděl jsi, že to dopane přesně takhle? Detail - sokol neuměl Morseho abecedu, žádnej Morse přece nebyl, vyťukávání neznamenalo znaky, ale pojmy, taky rozdíl, něco jao obrázkový písmo

Gunhead
17. 02. 2003
Dát tip
já bych asi s lukem moc šermovat nechtěl a už vůbec odrážet meče tětivou (ani ze strany)... :) vycházíš z naší minulé debaty : sokol nemluví a mluvit nemůže ? proč si destičku na vyťukávání nenosil sám? lenoch jeden.. :) je to prima...

Carrie
17. 02. 2003
Dát tip
Faramir: dvakrát - pokud má obě oči ;-)

StvN
17. 02. 2003
Dát tip
Gunhead - jo, sokol v plné polní, luk, toulec napěchovanej šípy, dřevěná destička, zrcátko, praporky a čutora... A napadlo vás, že největší parodie z celýho příběhu je to, že se elf stal otrokem skřeta? To je přece k smíchu, ne?

Gunhead
17. 02. 2003
Dát tip
to je fakt, skřeti by je rovnou sežrali... elf je dost přeceňovaná bytost, ne že bych je neměl rád...

Skalda
17. 02. 2003
Dát tip
Dost dobre se to cte, clovek si ani neuvedomi, ze to cele precet, Na pravopis jsem nekoukal, tak nevim. Ale aby se efl stal otrokem skreta??? To je snad jedine co mi na tom nesedi... Tip

Miki
17. 02. 2003
Dát tip
Moc odvázenej z toho tedy nejsem, připadá mi to takový nijaký. Ale co, doba je taková a elfové včetně skřetů jsou dnes v kurzu.

Danny
17. 02. 2003
Dát tip
no jo, co ten blbej Morgoth s těma elfama udělal. zeskřetoval je, parchant.... tip

Kandelabr
17. 02. 2003
Dát tip
Střílející sokol a klovance do oka mi taky vadí. To popisování jak skvělí byli sokol s elfem kumpáni je na můj vkus moc dlouhé. čím víc mě elfové nudí, tím raději mám skřety. S tím přecenováním to vidím tak jako Gunhead. Jinak je to průměr, většina těch, co píšou fantasy se ztrácejí v té fantasy kulise (kterou vybrušují ad absurdum) a zapomínají na příběh. Ten je nejdůležitější....

Aleya
17. 02. 2003
Dát tip
Klovnutí do oka...no nevím, to mi tam asi vadí nejvíc. Jinak ta myšlenka se mi líbí, vždycky se mi líbila ta představa jak Morgoth proměnil elfy na skřety. Hezký příběh.

Helga
17. 02. 2003
Dát tip
Větu, kterou jsem Ti chtěla vytknout (která mi dělala v elfech a skřekech bordel), jsi předělal. (Zůstalo z ní "Odevzdaně čekáme na vhodnou chvíli, na povel, který nás zvedne a my hromadně vyrazíme v útoku." - ta mi tam nesedí pořád, je to pak moc patetický.) Tím, že jsem jí v původním znění nepochopila, jsem myslela to, že elfy a skřety neznám. Tu poznámku v prologu sis mohl odpustit. Tím, aby sis to po sobě přečetl, jsem myslela gramatiku a drobné stylistické chyby, ale znáš mě - pořád se mi někde nelíbí to Tvoje poskládání slovíček. Jinak je pravda, že to chtělo být buď celý parodie nebo smutnej příběh. Ale i tak to není špatný, mám ráda Tvoje nápady.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru