Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Estéti ještě nevymřeli

25. 03. 2003
4
0
2029
Autor
Kodynie

Odposlechnuto za pochodu.

Estéti ještě nevymřeli

 

Je po osmé hodině večerní. Právě jsem přijela vlakem z Karlových Varů z návštěvy milého přítele, s kterým mne teď pojí už jen duchovní pouto i tak pořád velmi hezké a pevné. Vždy si u něj pěkně zafilozofuji. V běžném životě na to prostě nemám čas.

Uprostřed března bývá touhle dobou ještě tma jako v pytli a  tak mi pouliční lampy osvětlují cestu k domovu. Najednou se přede mnou objevili dva mladíci, z nichž jeden couval a druhému něco plamenně vysvětloval. Když si mne couvající všiml, zastavil se, abych se mu mohla vyhnout a dál pokračoval ve své přednášce. "Podívej se na ten zlatý strom. Když se pohybuješ, pohybuje se s Tebou. Vypadá to velmi zajímavě." vyprávěl mu.

Nechtěla jsem je rušit, tak jsem je minula a teprve kousek od nich, kde už mne nemohli vidět se ohlédla, abych taky viděla předmět jejich zájmu. Stále před tím stromem stáli a kochali se jeho krásou. A opravdu strom, ze kterého na podzim už nestihlo opadat žluté listí, vypadal v té tmě ozářen světlem lampy jako zlatý.

Taky mne na chvíli uchvátil ten pozoruhodný strom. Pak jsem se rozhlédla a uviděla svůj oblíbený rozsochatý a starý strom, který měl tu smůlu, že k němu světlo lamp nedosahovalo a tak unikl pozornosti těch zapálených mladíků.

Povídám tomu mému stromu: "Taky ti to moc sluší, jenže teď jsi šedivý a nezáříš do dáli a tak si tě teď nemůže nikdo všimnout. Mám tě ráda, pohled na tebe mne potěší na slunci i ve tmě, v zimě i v létě. Jsi dokonalý, příště budou obdivovat tebe. Estéti ještě nevymřeli."


Solitary
11. 10. 2004
Dát tip
No nerada bych vypadala jako šťoural, jen jsem nabídla jiný pohled, ale zas na tom tolik netrvám:), beru to jako něco nového, oživení gramatiky atd. atd. A nebo: čtenář to může považovat za jakýsi takový Tvůj autogram.. :)

Kodynie
08. 10. 2004
Dát tip
Vzpurní a tvrdohlaví autoři jsou nejhorší. Nenechají si nic vymluvit. Jedna nevinná tečka ještě čtenáře nazabila. Aspoň zkouší jejich pozornost a znalosti. ;-)

Solitary
07. 10. 2004
Dát tip
Autor sám, nebo čtenář, který si to přečte víckrát za sebou se čárce na konci přímé řeči vzpouzí, ale budete-li to číst tak, jako čtete noviny, knížku a podobně, ani vás nenapadne se nad tím pozastavovat.. Zkus si například opakovat já nevím..třeba slovo "penál" a neustále dokola penál penál penál penál penál, za chvíli Ti to slovo taky bude připadat divný.. (hlavně si to neopakuj nahlas :))))

Seregil
26. 03. 2003
Dát tip
Pozoruhodné zachycení reality.... líbilo...***

Kodynie
26. 03. 2003
Dát tip
Tak jsem trochu vypilovala místa, která se i autorovi zdála nedotažená a těžkopádná. Lepší už to nebude, takže chyby, které tam zůstaly tak jen proto, že to bylo záměrem nebo je tam autor sám nevidí a jeho Čtenáři se to tak líbí a neruší ho to v celkové četbě příběhu, prostě mu příběh správně plyne před očima. PS: Tečku v přímé řeči za čárku nevyměním (ostatně tohle pravidlo ve skutečnosti taky znám, jen jsem ve své spisovatelské licenci na něj pozapomněla). Můj Čtenář se vzpouzí a očekává, že bude ještě následovat pokračování přímé řeči a tak pro jeho klid tam tečka zůstává.

pěkná myšlenka...

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Vašina: Těžkopádné? Je to možné, ale bylo poměrně těžké kolem pár vět vybudovat celý příběh, i když se většina příběhu k nim přifařila sama ještě než jsem to začala psát. Muselo to mít nějaký úvod, prostředek a konec. To je tak, když se člověk snaží na svém stylu pracovat, to pak brousí až přebrousí. Myslím, že je u mne zcela zbytečně něco brousit, spíš svůj styl pokazím než zlepším.

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Tohle ale už zkratka byla, stejně se mi nelíbí jen úvod, jinak si za slovy téhle povídky stojím doslova a do písmene od prostředka až do konce. Úvod možná přepracuji, jinak s tím už nic dělat nebudu.

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Téhle chyby jsem si taky všimla a chtěla jsem jí začít opravovat, ale nechtěli mne teď k počítači pustit, že se chtějí taky pošťourat v internetu. Myslím, že mne napadl elegantnější úvod. Tak to jdu dobrousit a bude, pak na tom ale odmítám změnit byť jen jednu čárku.

Wopi
25. 03. 2003
Dát tip
jako horší prohřešek bych viděl náhlý přechod z přítomného času do minulého, je to zbytečná chybka, která kazí vyznění příběhu chtělo by to sjednotit čas (nejraději minulý)

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Když já tak ráda měním časy, i když je to poměrně těžká stylistická chyba. Já bych se v minulém čase strašně nudila. Trochu jsem úvod přepracovala a tak zítra to tam bude už upravené a právě téhle časové chyby jsem se v nové verzi dopustila dvojnásobně. Fakt to musí být nutně celé v minulém čase?

Wopi
25. 03. 2003
Dát tip
nemusí, ale JE TO VELKÁ ŠKODA

Wopi
25. 03. 2003
Dát tip
víš, Stando, to máš sice pravdu, ale obvykle se (když už) skáče z minulého do přítomna, ale z přítomného do minula je to tak nějak protisrsťové...

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Teď jsem se na to podívala znova a zjistila jsem, že v nové verzi jde o stylisticky čisté přechody mezi přítomným a minulým časem. Takže Wopi může klidně spát. Vašina: Proč musí být na konci věty čárka místo tečky? Myslím, že jsem asi chyběla ve škole, když se probírala přímá řeč. Nechám to tak, nemusím být až zase tak dokonalá.

Kodynie
25. 03. 2003
Dát tip
Tak teď už na tím nedumejte a nechte se překvapit ráno jak mé snažení dopadlo.

Wopi
25. 03. 2003
Dát tip
V přímé řeči, když je za ní uvozovací věta, je čárka. Nahlédni do libovolné knihy a přesvědči se. ;-) Jinak - nechám se rád překvapit. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru