Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Návštěva

27. 04. 2003
38
2
5286

 

Napsala mi kamarádka, kterou jsem neviděla deset let. Napsala mi, že bych měla přijet, že její šestnáctiletej syn se na mě ptá a ostatní děti, který mě neznaj, mě chtěj vidět. Napsala mi, že se jí stejská. A tak jsem jela.

Našla jsem jí v ubohý díře, dvě místnosti, čtyři děti, pes jako tele, prázdná lednice a místo toaletního papíru nařezaný noviny. Tak jsem rozdala dětem dárky, naplnila lednici a odblešila psa a sedačku. Taky jsem koupila velký balení toaletního papíru, protože jsem zhejčkaná.

Kamarádka na mě ani neměla čas. Musela se věnovat alkoholu a chlapům. Šlo jí to dobře. Přesvědčila mě, že celých těch deset let musela hodně trénovat.

Tak jsem se já věnovala dětem. Šestnáctiletej syn mi smotnul brčko a vyprávěl mi, jak jsme si před deseti lety povídali pohádky. Dvanáctiletá dcera mě vzala do nonstopu na kulečník. Pak mi koupila kytku. Devítiletej syn mi dal celou půlku čokolády, kterou dostal od kamaráda. Sedmiletej syn zbil devítiletýho, protože mě vyhodil, když jsme hráli člobrdo.

A kamarádka se vrátila pozdě v noci.

Odjela jsem domů.

Šestnáctiletej syn se rozhodl, že bude bydlet u mě. Vyřídil si přestup ve škole a byl u mě tři měsíce, než si to kamarádka zase rozmyslela a musel se vrátit.

Dvanáctiletá dcera byla mezitim na měsíc v lázních. Mluvili jsme s ní obden a bráchovi psala, že ho má moc ráda a že mu závidí, že není doma. Kamarádka mi volala a brečela, že jí dcera nepíše.

Nemine den, abych na ty děti nemyslela. A na všecko, co už musely prožít.

A je to to jediný, co můžu udělat. Vim, že už tam nikdy nepojedu.

A taky vim, že už mě nikdo nepozve.


2 názory

dceři lázně platila pojišťovna,m víš, to se někdy stává, když je dítě nemocný, že ho posílaj do lázní :-)

gASK
11. 11. 2003
Dát tip
Další namátkově vybrané dílo, které si dnes přečtu na dobrou noc...jen se u mně projevuje opět typicky čekankoidní choroba přeskakování kritik...já za to nemůžu, když ony jsou úplně všudéééééééééééééé....a je jich tolik:) Chmchm, co říci k podání a napsání? Toliko, že nic....nemůžu nic vytknout a i kdyby, stejně nejsem dost fundován aby to mělo dostatečnou váhu (pětadvacet deka, můžu to nechat?) Co říci k událostem? Inu, jako ze života, tedy vlastně ne jako, tohle je myslím takový exemplární příklad...za svůj krátký kratičký život už jsem taky poznal pár podobných přpadů, ale nic takového...to jsou chvíle, kdy se téměř stydím za své normální a bezproblémové (tím jako myslím, že já jsem neměl problémy, o jejich výrobě raději pomlčím:) dětství..taky mě napadá, jak může bejt rodič tak nezodpovědnej..nebylo by na čase zavíst an děti něco jako zbrojní pas? Teda spíše takovej rodičovskej průkaz? Ale to je asi úplně zcestný, už ze mně mluví jenom nevyspání a jasmín...... Díky ti moc, čekanko, skvěle píšeš....

gASK: Jo, o tom jsme už někdy a někde mluvili, já jsem pro testy, takže něco jako řidičák na děti a povolovat až po pětadvaceti (dámám) a po třicítce (pánům) :-)

gASK
11. 11. 2003
Dát tip
Diskriminace! Ha, mám tě!! A vůbec!!!.....ale ne, máš pravdu, takhle by to bylo nejlepší, ale v tom případě chci být úředně prohlášen za dámu - ve třiceti se mi zdá dosti pozdě - ale třeba ze mne mluví jen má mladická nerozvážnost a přemíra elánu a takové ty věci:)

Když mi bylo 15, řikala jsem, že chci mít děti až tak v pětadvaceti, když mi bylo 25, řikala jsem, že je chci mít až tak v sedmadvaceti, když mi bylo 27 vdala jsem se a začla jsem chodit po doktorech. Ve třiceti stačí, ale je dobrý mít jistotu, že to pude :-)

KT: Já nevim, jestli jsem ti už odpovídala třeba zprávou...tohle je skutečnost, hodně, hodně zkráceně.....ale myslim, že jsme si o tom povídaly

KayTee
30. 10. 2003
Dát tip
jo, už jsi mi vysvětlila, že z téhle sbírky je všechno skutečnost ;o))

Já se omlouvám, ale teď jsem tu dlouho nebyla a při mý skleróze..... :-)

KayTee
31. 07. 2003
Dát tip
To je skutečnost, nebo sis to vymyslela? tip*

No jo, holt se někdo narodí dobře a někdo blbě. Kdo to určuje nevim, každopádně to neni spravedlivý

Pivicko
01. 07. 2003
Dát tip
Teda když čtu ty kritiky ("jako ze života"), tak si řikam, že sem se dobře narodil. Takovýhle lidi sem moc nepotkal. I když teď jsem si vzpomněl, tak y jsme měli v rodině něco podobnýho,....

nin
23. 06. 2003
Dát tip
***

t* nevim... rači 'no comment'

když račí, tak račí, jenže pepepepeníze u stropu nerrrrrostooou, mmmmmámmmmm je vvvvv pikspikspiksle! :-)))))

Kodynie
16. 05. 2003
Dát tip
Nedostávalo se mi slov a tak jsem trochu opisovala od Endifa.

Kodynie
15. 05. 2003
Dát tip

jéééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé :-)

To je jen takovej slabej odvar pro citlivky :-) kdybych napsala opravdu pravdu, asi by to mnozí nezvládli :-)

Katčenka
08. 05. 2003
Dát tip
Pockej,ale tohle neni ani mozny...to je jak z nakejch cernosskejch parodii :-)

někdy se třeba rpzepíšu o podrobnostech :-) zažila jsem tam opravdu neskutečný věci

Katčenka
08. 05. 2003
Dát tip
Tak jo :)

Katčenka
07. 05. 2003
Dát tip
Tohle je jako pravda cely????

Endif
01. 05. 2003
Dát tip

jééééééééé, kopretiny, děkuju :-)

Shaun
30. 04. 2003
Dát tip
dalsi .... "ze zivota" ..... no v tom pripade budes mit o cem psat jeste hodne dlouho :-))))))

Ovečko, já myslim, že tady se budu realizovat několik let a potom vydám knížku :-))))) už na gymplu jsem chtěla napsat svoji autobiografii :-)))))

JASAN
29. 04. 2003
Dát tip
To je opravdu oslovující. Nejlepší je ten závěr. Syrová, samozdřejmá pravda. Kdybych to psal já, ještě bych doplnil: "A jsem docela rád, protože mám svých problémů dost."

JRR
29. 04. 2003
Dát tip
Jůůů, to je mazec!!! ozhodně s TiPem! PS: Pes jako tele je bez čárek, rozhodně to není přívlastek volný:-)

JASAN: V podstatě máš pravdu, mám svejch starostí dost a z nich by koukal pytel dalších, nepotřebuju je navštěvovat, ale ráda bych nějak pomohla těm dětem a nevim jak :-) JRR: Nějak jsem tam tu čárku nepotřebovala :-)

JRR
29. 04. 2003
Dát tip
Ale ty čárky tam jsou:-)

Tak vidíš :-))))) to ze zvyku :-))) opravim to :-)

Stařec
29. 04. 2003
Dát tip
Cestou dlouhou se ke mne všici blížíte. Smrt Není nic nádhernějšího, než když se sejdou staří přátelé. Válka, Hlad, Mor a Smrt

BIG: Gratuluju a závidim, vždycky jsem chtěla šest dětí :-) Myslim si, že když je někdo takovej, že nechce mít děti, tak je fajn, že je nemá a docela mu fandim, i když nerozumim. Don´t: Jednou spadnou. Stejně. Tak si je tam drž, dokud to jde :-) yoyo: Některejch lidí je mi líto :-)

zapomněla jsem avíza :-)

Hm, tak konec :-)))

fermosa
28. 04. 2003
Dát tip
Divoký včely byly skvělý, doporučuju jestli jsi neviděla. Co se týče dílka, tak život je někdy pes a tys to popsala bez zbytečných slov navíc. *t

ssaamm
28. 04. 2003
Dát tip
****

fermosa: Nemám ráda zbytečný slova :-) babobrk: Je to napsaný s podsázkou :-)

to je tvoje volba

Azzazela
28. 04. 2003
Dát tip

BLBLBLBLBLBLBL

Humble
28. 04. 2003
Dát tip
Lepšíš se. Krátké, výstižné, závěr :o)*

Děkuji :-)

Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
Ach, odsuzuji Tě k trestu zařazení mezi mé oblíbenné autory! Proti rozsudku není odvolání :o) TIP*

Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
Ach, odsuzuji Tě k trestu zařazení mezi mé oblíbenné autory! Proti rozsudku není odvolání :o) TIP*

Já jsem chorobně spravedlivej člověk, takže uznávám svou vinu a rozsudku se podvoluji :-)))

Lowlander
28. 04. 2003
Dát tip
Výborně! Rozsudek byl vykonán! :o)))))

Jé :-))) ani to nebolelo! :-)))))

k divokým včelám se nemůžu vyjadřovat, neb jsem viděla jen matné útržky :-) a někdo umí zametat a někdo ne :-)

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- když vidim ten život na vejšce, tak se pomalu bojim co z nás bude, proč jen se u nás vaří tak dobrý pivo....

dobrý nedobrý, to neni vina piva :-))))) a nevíš, co z vás bude? No, koukni se kolem sebe :-)

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- dobrej příklad pro mládež?

dobrej? Spíš odstrašující :-)))

Andulka
27. 04. 2003
Dát tip
Tahle povidka se ti taky povedla...Je zivota a moc smutna..jdu udelat nejaky dobry skutek....:-)T

Kandelabr
27. 04. 2003
Dát tip
hm...povídka moc dobrá. tip za ni.divoké včely byly docela fajn, takové nenáročné. Ale ted jsem viděl Nudu v Brně a to je filmík který fakt stojí za vidění (skrytá reklama, promin čekanko :)

To je super! Inspiruje to k dobrejm skutkům????? To mám radost!!!!!!!!! :-)))

Nevadí, reklamy na dobrý věci vítám :-)

Taková normální rodinka ... copak z těch dětí asi vyroste co? :-))) Divoký včely byly super, což se dalo očekávat už podle obsazení: Dušek, Liška, Vilhelmová - to prostě nemá chybu :o)

Přesně vim, co z nich bude. Filip bude jako jeho táta. Bude se plácat mezi alkoholem aa drogama celej život. Denisa bude jako máma hledat někoho, kdo by ji miloval podle jejích představ a nikdy nikoho takovýho nenajde. Milan bude neurotickej intelektuál, kterej se zřejmě ožení s počítačem a Míra bude po tatínkovi podvádět a lhát, aby co nejlehčejc přišel k penězům.

Ale lidi přece mohou překvapit. Filip se třeba přidá ke Greenpeace a začne žít podle desatera přikázání. Denisa se slušně vdá, porodí tři holčičky a bude vést úplně obyčejný život. Milan se stane prezidentem a Míra vypadá na bankéře (ale to jenom v případě, že tady v té době bude ještě nějaká nezkrachovalá banka!) I obyčejný člověk dokáže neobyčejné věci, tak proč by to tak nemohlo být? :o)

Moc bych si přála, aby to tak bylo. Ale bojim se, že nebude, protože ty děti to samy nezvládnou a okolo nich neni nikdo, kdo by jim podal pomocnou ruku. Jak jim mám říct, že jsem tu vždycky pro ně? A nezapomenou na mě?

Zapomenou! Všichni zapomínáme ... Je to trošinku smutný, ale asi máš pravdu! Nejhorší je, že se s tím nedá moc dělat :o(

A třeba nezapomenou. Měla jsem šílenou radost, když mi ten šestnáctiletej, co mě deset let neviděl vyprávěl, co jsme spolu zažili. On nezapomněl. :-)

houba
27. 04. 2003
Dát tip
výborná, leč smutná a tvrdě realistická povídka..... ale z těch dětí, jak je líčíš, jsem měla docela nadějnej pocit (až na to, že ve dvanácti je na hernu brzo)..... zato ta mamina...... :o/ tip*

Víš, ona ta mamina je zlatej člověk, nikdy by ti nevrazila nůž do zad a rozdělí se s tebou o poslední krajíc chleba. Jenomže se prostě neumí srovnat se životem. Ona si to uvědomuje, proto toho kluka ke mně nechala se odstěhovat. Ale pak stejně podlehla okolí, který do ní hustilo, že je tim pádem špatná matka, i když opak byl pravdou.

houba
27. 04. 2003
Dát tip
já jsem to nemyslela, že by byla špatnej člověk, ale spíš, že to nezvládá........snad jsem tě (jí) neurazila :o)......... nesoudím lidi nijak........ :o)

Neurazila, to v žádným případě, já tim chtěla říct, že děti jsou fajn, ale ona taky, takže když děti vypadaj nadějně, nikde neni psaný, že neskončej stejně, jako ona, jestli rozumíš, já to asi neumim vysvětlit

SB: Stalo a o moc víc. Úplně neskutečný věci. Asi to budeš mít možnost číst, rozhodla jsem se všecky ty děsný věci napsat. Třeba se toho pak líp zbavim.

SB: Co děkuješ????? Já vždycky reaguju! :-))))) A vůbec, víš, že seš moje konice! :-)))))

houba
27. 04. 2003
Dát tip
čekanka : myslím, že tím, žes to napsala, to vysvětluješ :o)........ když jsem si povídku četla, vnitřně jsem cítila, že ty děti jsou na dobrý cestě......ale já je neznám, že jo, to byl jen takovej prvotní pocit....... měj se hezky :o)

děti jsou VŽDYCKY na dobrý cestě, děti se roděj dobrý a děsně dlouho trvá, než to z nich dostanem, dlouho a je to těžká cesta, člověk se tomu musí hodně věnovat. Hodně je ignorovat, hodně na ně řvát, hodně bejt sprostej, hodně jim ukazovat, jak to je krásný, když zmatlaná matka píchá každej večer s někym jiným a otec, pokud možno víc otců taky. Musíme jim ukázat, co je v životě důležitý. Chlast, cigára a kafe. Na to musí bejt vždycky. Na jídlo ne. Ježiš, musim toho nechat, zase mě začíná chytat rapl.

Tak, udělala jsem si pohodlí, a že se zakousnu do povídek od čekanky :-)) Hmm, to je napsané tak lehce, že prostě musím věřit, že existuje i taková realita..já vím, že existuje, ale růžové lennonky nechci dát z očí :-)

yoyo
27. 04. 2003
Dát tip
hnus, hnus některý lidi jsou prostě odporný*

Divoký včely? Viděla jsem velmi zběžně a moc jsem se na ně těšila :-( miluju tu holku, jak se jmenuje, jak tam hrála... Je to absolutně skutečný, jen jsem vynechala všechny hnusy

taťána Wilhelmová? Muselo to bejt vyvedený! Ta hraje jenom ve vyvedenejch! Zato dabuje sračky. No, asi se nějak živit musí :-)

Tatínek, jako indikátor kvality naší kinematografie? :-)))))

A co je hlavní?

:-))))) seš kůň :-)))))

fungus2
27. 04. 2003
Dát tip
Vystřiženo, jak ze života. dobré!

Barbar
27. 04. 2003
Dát tip
No jo, někdy je nám líto že se máme dobře (sami)........ někdy si to považujeme............BARBAR*

Fagus
27. 04. 2003
Dát tip
A to je jako pravda nebo sis to vymyslela? V prvním případě by to byl dobrý příspěvek do Vlasty, ve druhém výborně napsaná situační povídečka. *

Marthin
27. 04. 2003
Dát tip
Občas uvažuju, jestli by se neměly dělat nějaký testy zodpovědnosti k rodičovství...sice nevím jestli bych prošel, ale aspoň by děcka netrpěly..

je to příspěvek do Vlasty. Teda nemyslim si, tam se píše o tom, jak jsou ženy statečný a krásný. ALe neni to ani situační povídečka. O testech uvažuju taky. Rozhodně by němeli mít lidi děti před pětadvacátým rokem života.

(G)eorge
27. 04. 2003
Dát tip
Teda, asi smutním a čtu ještě jednou ...*

čti, tim nic nezkazíš, kdyby to čet každej, bylo by to fajn :-) jenomže průser je, že kdyby to četla ta moje kámoška, tak by taky uronila slzu. A pak by se šla vožrat na smutek.

(G)eorge
27. 04. 2003
Dát tip
jej člověk skoro cítí potřebu s tím něco dělat ale stačí se rozhlídnout kolem sebe (a nedej bože když je poblíž zrcadlo) a lituju že nemám deset rukou dvě hlavy a alespoň padesát srdcí... Takových lidí je mocmoc na to aby jim jeden jedinej někdo stihl pomoct- i kdyby nakrásně chtěli, jako že asi ne..

No, oni by možná i chtěli, ale nevědí, jak na to a jak takovou pomoc přijmout. Nejhorší na tom je, že když se koukneš na celou rodinu, zjistíš, že ta špatná matka měla taky špatnou matku a že život, kterej přichastala svejm dětem je jen o málo horší, než ten, kterej žije sama. Vždycky je o chlup horší. Taková řetězová reakce. Netušim, co bude na konci.

(G)eorge
27. 04. 2003
Dát tip
Já si vždycky myslel, že když mně někdo bude ubližovat, tak se budu snažit nedělat stejnou chybu?... Zvlášť když sou to moje DĚTI!!

Vždycky jsou dvě alternativy. Dva extrémy. Když máš rodiče alkoholiky, tak jsi buď zapřisáhlej abstinent, kterej má k chlastu odpor, nebo jsi taky alkoholik, kterej má k chlastu odpor a tim pádem i k sobě. Zrovnatak, když vyrůstáš v příšerný rodině. Buďto se do ženění budeš hnát a potom se strháš, abys sis sám vytvořil rodinu, kterous neměl, nebo se neoženíš, nebo pod tlakem, to je fuk, prostě to nebudeš chtít. Bojim se, že když člověk vyrůstá v blbý rodině, neměl se jak naučit to dělat dobře a tak dělá stejný chyby. Ovšem každý pravidlo má výjimku :-)

(G)eorge
27. 04. 2003
Dát tip
jejda, to zní pěkně ošklivě bezvýchodně (teda, jakože to leckdy ani nezáleží na tom člověkovi) :((

Záleží to JEN na něm :-) Za prvně si to uvědomit a za druhý s tim dokázat něco udělat. Jenomže ti nikdo nepomůže a neporadí :-)

StvN
27. 04. 2003
Dát tip
- alkohol je metla lidstva, ale občas se zamést musí.... -neodpustim si poznámku k Divokým včelám, vydržel jsem u toho jenom chvíli, nebavilo mě to a nelíbilo se mi, jak je to točený, podle mě to nezachránila ani Taťána

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru