Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tanec

08. 05. 2003
25
1
4198

Všem optimistům, aby se nedali...

 

Padá sníh.

Hází po mně barevný jiskřičky.

Užívám si ho, u nás je sníh vzácnost, kór ten bílej, brzo ho rozšlapeme a rozjezdíme do černata. Mám z něj radost, jako malá holka, beru ho do rukou a vyšlapávám do něj srdíčka.

„To je počasí, viďte, to je hrozný, už aby ta zima skončila“

Sousedka jen prošla, touhle větou si splnila svou denní normu pesimismu a s radostným výrazem odhopkala do krámu. Oprášila jsem si sníh z rukavic a nohavic a šla jsem tam taky. Plnit povinnosti.

 

Kvetou sedmikrásky a pampelišky, všude už je cejtit zelená, protepluje se, miluju jaro, tohle brzký jaro, ve kterým se raduješ z každýho zelenýho pupínku na větvičce bezu, ve kterým sundaváme kulichy a rukavice, ale ještě si necháváme kabáty a teplý bundy, tohle brzký jaro ve kterým se těšíme na léto.

„To je počasí, viďte, už mě ta zima unavuje, už aby bylo léto.“

To sdělení mě překvapilo a nechápavě hledim na toho, kdo jej vyřkl. Jen prošel okolo, jen si řekl, co chtěl a zase zmizel, asi šel pro děti do školky. Zavřela jsem okno a přiložila do kamen.

 

Sedím na balkóně, tvář nastavuju horkýmu letnímu slunci a za zavřenejma víčkama vidím moře, písek, loďky, melouny, víno a frapíčko. Udělám si ledovou kávu, ale frapé to není, tu pěnu nedokážu. A zase si sednu a těším se na dovolenou. Sluníčko peče, vítr nefouká, ani auta nejezdí, taky v tom letním parnu jezdim radši metrem, je tam chladno.

„To je počasí, viďte, ani se to nehne, ani se to nehne, už aby bylo po těch parnech.“

Že to ty lidi baví! Kruci vždycky mi všecko někdo zkazí! Neodpovim a naštvaně vypiju kafe na ex. Teď mě ještě nekleplo.

 

Větve stromů už jsou zase holý. Přišel podzim. Padá voda. Není to ani déšť, prostě padá voda. Drobounký kapičky se snášej k zemi, aby promáčely všecko, co jim přijde do cesty. Miluju, když padá voda. Uklidňuje mě to. Hledím na nebe se zvrácenou hlavou a pozoruju maličký duhy okolo každý kapičky, který se vytvářej ze světel pouličních lamp. Nohy se při chůzi měkce boří do spadanýho listí.

„To je ale krása, viďte!“ oslovuju pani, která jde proti mně „miluju tohle počasí, kéž by nikdy neskončilo!“ paní na mě vyděšeně zírá, dokonce se zastavila „podívejte se, jak se ten déšť třpytí ve světle!“ Paní na mě chvilku kouká a pak zakloní hlavu a nastaví vodě tvář. Usměje se doširoka, roztáhne ruce a začne se točit dokola. A já se točím s ní.


1 názor

bestye
13. 01. 2008
Dát tip
každý roční období má něco do sebe - jen my jsme věční rejpalové :c) moc pěkně popsáno *

Kačírek
14. 06. 2003
Dát tip
Asi budeš mít pravdu ;o)

Kačírek
13. 06. 2003
Dát tip
Je to krásný, obdivuju tě, s tebou by souhlasil náš profesor, podle něhož patřím k té druhé polovičce lidstva, ale i já s tebou do jisté míry souhlasím. (až na ten podzim). P.S. Už jsi slyšela, že optimista je jen nepoučený pesimista? :o) :o) :o) :o) :o) :o)

slyšela, ale neni to pravda :-) naopak, optimista je velmi poučený, je poučený o tom, co má v životě cenu :-) a to je radost :-)

gASK
22. 05. 2003
Dát tip
Teda, ty máš nějaký lákadlo na kritiky, že máš pod každým dílem takových kritik..:) Doufám, že nevadí, že je nečtu, leč nemám na něco tak dlouhýho momentálně náladu...tvá díla mě vždycky naladí tak nějak nekriticky:) Tvé dílko je takový malý krásný manifest českého odbojného optimisty:) Jsem rád, že je na světě vícero lidí, kteří bojují proti českému brblavému pesimismu...já sice nejraději zimu a sníh, ale nepohrdnu ani deštěm a bouří a dokonce ani na sluníčko se zlobit nedokážu za to, že tak krásně hřeje:).. Nedám se a děkuji ti čím dál víc:) *t

kritiky jsou někdy lepší, než dílo samo :-)))

Kodynie
15. 05. 2003
Dát tip
Jaro, léto, podzim, zima. Krásný koloběh. Jaro, léto, podzim, zima. Všechny je mám ráda stejně a na každé roční období se těším kvůli různorodým krásam každého období, že nejsou všechny stejné a člověk se nestihne při pozorování počasí ani nudit. No někdy si člověk splete roční období, když se jednou za čas počasí zblázní a v létě sněží a v zimě je třicet stupňů nad nulou.

Jéééééé, ještě jsem takový zbláznění nezažila :-)))

Rowenna
15. 05. 2003
Dát tip
*******

Kodynie
15. 05. 2003
Dát tip
No trošku jsem to přehnala. Ale v květnu před dvaceti lety sněžilo a letos si to vlastně taky zopakovalo. No a poměrně nedávno, když mělo být ještě ranné jaro už bylo třicet stupňů nad nulou. A vůbec mám poslední léta pocit, že se ta roční období nějak divně střídají, dva měsíce teplo a dva měsíce zima bez ohledu na to jaké má zrovna vládnout roční období. Ale to je jen taková malá úvaha na okraj.

Hlavně aby nám bylo fajn, je to fuk, jestli v dešti, nebo když je teplo :-)

j_i_r_i_k
14. 05. 2003
Dát tip
Vidím autora cekanka, prectu dílko, se zatajeným dechem se dostávám ke konci a tam dýchat zapomínám, pak se zarazím, rychle nahoru, no fakt, je to cekanka, teda co se to děje? Je to moc moc moc krásný a ten konec je naprosto úžasnej, je to od Tebe asi nejlepší věc (co jsem čet), fakt hodně hodně jóóó...

jéééééééé, je to starý :-))))) tys to nečet? :-)))))

j_i_r_i_k
14. 05. 2003
Dát tip
No nééé, doháním resty z minulýho tejdne a tohle byl jeden z nich, myslím, že to do večera konečně stihnu :)...

Ajo :-))) tak to makej :-)))))

Evička
12. 05. 2003
Dát tip
Tuhle jsem se v dešti taky točila, lilo jak z konve - tak mě napadlo, protože jsem měla velkou žížeň, že bych mohla déšť pít ....ale potvora, je to jen iluzorní voda....nechtěla mi do pusy natéct....jen pár kapek...mít tak pořádnou hubu!:-)

No Evičko!!!!! Kde je tvoje něha????? A já se tak těšila, jak mě pochválíš! :-)))))

Evička
12. 05. 2003
Dát tip
Jsem to ale skleróza, chválím, chválím, chválím....moje parketa! Taky ráda skáčeš v kalužích divoce v holinách, až bláto stříká? To jsem v tranzu ...už od mala!

dennisneni
12. 05. 2003
Dát tip
pohodicka,parada, jak je mozny, ze nad timhle clovek musi vzdychat a byt rad, ze to jeste nekdo vidi a napise, pritom by to melo byt tak samozrejme...

Evička: No jasně a rozčilujou mě matky, který nafintěj svoje děti, když s nima jdou ven a pak na ně řvou, aby se neumazaly :-))) Dítě má jít ven v teplákách a MUSÍ dupat do kaluží a MUSÍ se plácat v blátě a MUSÍ lýzt po stromech :-) dennisneni: Tvuj nick je toho´důkazem, že to samozřejmý je :-) aspoň pro někoho :-)

Endif
12. 05. 2003
Dát tip
Ještě že existujou lidi jako Mládek, který podobnej optimismus vyvažujou... aspoň co se týče jara :)

Ano, tuhle píseň miluju a děkuju za text :-)))))) kdyby tak byla v mp3 :-))))))

BETY
11. 05. 2003
Dát tip
nesmutni nad smutnýma čekačema na smrt, až příště potkáš někoho takového , nepij svoji voňavou kávičku na ex, jen pohoď zadkem a tanečním krokem je obejdi , tím je nejvíc naštveš :-))

Stařec
11. 05. 2003
Dát tip
To je ta nejkrásnějšííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí věc, co jsem kdy četl.

BETY: Ale já přece nechci nikoho naštvat :-) Stařec: :-)

Hester
11. 05. 2003
Dát tip
Dancing in the rain, jo, je to krásně napsaný. * Na vedro si ovšem někdy taky otvírám zobák (když musím do práce a mám tam 35 stupňů). Jo a frapé se dá udělat tyčovým mixérem, ze silnýho instantního studenýho kafe. Je to skoro ono (Řecko je přece jen kapku z ruky).

Já to tim mixérem zkoušela a neni to vono, pěna nanic :-)

Wopi
11. 05. 2003
Dát tip
:)

Mám :-) Mám ráda ale i zimu, jaro a léto :-)

StvN
10. 05. 2003
Dát tip
To je ale nechutnej happyend. Vážně. Uvítal bych, kdyby jí z toho praskla hlava, nebo by se destabilizoval vesmír a Země by se zhroutila do sebe. To prostě nemůžeš, takhle bezelstně se radovat, to je čirá provokace. Mám rád všechny roční doby, protože v nich žiju a žiju rád. Ovšem nejlepší jsou časy, kdy člověk nemusí nosit dlouhý kalhoty a bundu. Celkem dobrej popis. Beru ho jako poselství, že největší hrdina je ten, kdo se nenechá rozhodit mrzoutama.

No, to je přesně vono! Když tam nejsou potoky krve, nebo rozstřílený lidi, tak to je nudný :-))))) Já ale nemám ráda horory a detektivky, založený jen na krvi a akci, mám ráda Na samotě u lesa a Vesničku střediskovou :-)

StvN
10. 05. 2003
Dát tip
Já mám rád Matrix, krve je tam jen pár deci. Doufám, že si rozumíme.

já nevim, jestli si rozumíme :-))))) a Matrix mi neřiká vůbec nic :-)))))

StvN
10. 05. 2003
Dát tip
Pokud chápš, že po slově vážně následuje ftip, tak si rozumíme.

No, já se směju furt :-)))

Orlop
10. 05. 2003
Dát tip
Tak tohle se mi celkem líbí. Jen to na mě, upřímně řečeno, působí dojmem něčeho mezi. Je tu dobrý popis, ale nějak mezi. Je tu hezky vystižená situace, ale nějak mezi. Zajímavý styl, ale nějak mezi. Hezky navozená atmosféra, ale celá taková podzimní...nebo taky jarní...nějak mezi:-) Je tu pěkný optimistický přístup (a ten není mezi:-). Líbí se mi to, ale působí trochu, jako půl a půl. Nebo možná čtvrt, čtvrt, čtvrt a čtvrt, co já vím. Je to zajímavé, hezké, roztomilé, optimistické a je tam hezký popis. Ale mělo by to úplně vyzařovat optimismem a dobrou náladou. Nebo dokonalým zahořknutím a nanávistí. Ale nevyzařuje. Protože je to nějak mezi:-) Proto si myslím, že bys měla přikládat větší důraz samotné atmosféře a celkovému vyznění. Napiš to, a potom si to přečti celé znovu jako celek. Nesoustřeď se na jednotlivé pasáže a své literární miláčky, prohlédni si to stejně, jako by sis prohlížela nové tapety do pokoje...všimni si, jak působí celkově.

četla jsem to celý několikrát a myslim, že čtvrt a čtvrt a čtvrt a čtvrt je celá :-))))) nemůže to bejt JENOM optimistický, nebo JENOM pesimistický, musí v tom bejt obojí, protože o tom to je

Orlop
10. 05. 2003
Dát tip
To je samozřejmý, ale vzhledem k tomu, co to je, by z toho měla nějaká silná nálada plynout...

no a tebe nálada nepostihla?

katugiro
10. 05. 2003
Dát tip
možná jako fejeton bych to bral, na povídku mi to přijde takové... asi moc jednoduše nalinkované. Připomnělo mi to námětem Rain od Beatles :)

definuj tedy, prosím, pojmy fejeton a povídka :-)

Orlop
10. 05. 2003
Dát tip
Upřímně? Ne. Přečetl jsem si to a řekl si "Asi jsem měl cítit něco dobrého, příjemného. Mít optimistickou náladu. Hm, tak bohužel." Ale takhle to skoro zní jako bezduchý rejpání, tak to, prosimte, neber:-) Mě se to vážně líbí, tohle je jen takový...detail... Přečti si mojí povídku, je to sice dost z jiného soudku, ale... Zatím je tu jen jedna, tak nebudeš mít těžký výběr:-)

ale ono to nenutí žádnou optimistickou náladu, protože je to v podstatě celý dosmutna :-)

Už jsem ho četla, Andreje, já nezapomínám :-)))))

ale nejsi z těch, kterým se líbí všecko, že ne? :-) budu se muset kouknout :-)

já jsem to pochopila, jsem inteligent a ani nejsem hubená :-)))))

tak pozdravuju tvou depresivní kolegyni a že ji na podzim čekám na Karlově mostě :-)

já tančím na Karlově mostě k ránu, tak od půlnoci do tří :-) někdy i dýl :-))) může skočit na závěr, bude to jako třešinka :-)))

hermit
09. 05. 2003
Dát tip
bezva! :-) tip

Prochy
09. 05. 2003
Dát tip
Na pěnu na frapé se prodávají měchačičky na baterku. To bys měla vědět - Ty milovnice všech domácích udělátek a techniky. Jinak dík Beruško za XXL porci romantiky. Zvlášť za pohled zvrácenou hlavou do nebe ze kterého nádherně crčí provazy deště. Prostě se Ti to povedlo, jako vždy. Tip a pusu.

Jó, já nějakejm měchačičkám na baterčičky nevěřim! U nás na pumpě prodávaj frapé a je nanic! Já chci do Řecka na frapíčko, jinak je to prostě JEN ledový kafe! :-)

Zly
09. 05. 2003
Dát tip
máš ráda podzim? to je dobře.. :-)

taky mě to napadlo, když jsem šla z krámu a za mnou šla taková babka a brblala, že je hnusný vedro :-))))) taky tu českou nadávací povahu nemám ráda, já jsem takovej vcelku spokojenej člověk, jediný, co k životu potřebuju jsou lidi a nějakej chlap, kterej by neulobil :-) a déšť miluju :-)

nezlobil :-)))

Bakchus
08. 05. 2003
Dát tip
Jsi roztomilá-a na světě je málo důležitějších úkolů než být roztomilý.:-)

Teď jsem se začervenala a úplně jsem skoro málem byla fakt roztomilá :-)))))

Katčenka
08. 05. 2003
Dát tip
Jo,super optimismus...kdyby to tak bylo pokazde...

je to jen na nás :-)

Katčenka
08. 05. 2003
Dát tip
Pravda pravda...

yoyo
08. 05. 2003
Dát tip
krása!! ale mám chuť na kokosové frappé, které asi teď neseženu:-( *

kokosový neznám, jaký to je??? :-) to je taky kafe?????

yoyo
08. 05. 2003
Dát tip
nééé, u nás v Kafírně mají strašně druhů frappé- je to jako koktejl s hustou pěnou... a kokosový je nejlepčí!!!

aha, koktejl, takže s kafem to nemá co dělat? :-) tak já budu frapé řikat dál kafi :-)))

(G)eorge
08. 05. 2003
Dát tip
Ach, podzim všechno vyřeší... nebo doufám, že jsi vyvrcholení nechala na podzim schválně a ne náhodou, to by byla škoda. Nevím proč, ale zimní a podzimní část mi zvedly puls na dvojnásobek. Já to žeru. ****

nebylo to náhodou, mám podzim ráda a vim, že ty plískanice na lidi působí depresivně, jsou na to průzkumy :-) tak aby radši tančili :-)))

(G)eorge
08. 05. 2003
Dát tip
Plískanice na podzimu zrovna nemiluju ale noční jemnodeštík proti světlu lampy můžu ( ale ne víc jak dvakrát do měsíce), nicméně tanec v dešti zní dost,...jako ze šedesátejch let :)

mám ráda šedesátý léta :-) ženy byly krásný, lidi se chtěli milovat (přehnali to) a hrála se super muzika :-)

fungus2
08. 05. 2003
Dát tip
Hm. Hezké.TIP

Ď :-)

Krásný. Naprosto výstižný. Nejoblíbenější:o)*

Jééé, pimprlátko moje nejoblíbenější! :-) ty žiješ??? :-)

gepe
08. 05. 2003
Dát tip
nádherný... ***

nononono! Tak úžasný to zase neni :-))))) zatancujeme si? :-)))

gepe
08. 05. 2003
Dát tip
mě se to ale líbí! :o) ehm... smím prosit??? :o)))

lalala...jistě, nejraději tančím k ránu na Karlově mostě :-)

gepe
08. 05. 2003
Dát tip
:o) tak to se někdy určitě potkáme... nebo potkaly...

No, Stáníku a taneček nic????? 8-(

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru