Pan Trychtýř

"Posaď se přímo tamhle na tu židli," kývl hlavou pan Trychtýř k torzu sedadla. Byla to vlastně sedačka z auta nebo možná z autobusu, surově vytržená a pohozená nedbale doprostřed místnosti. Špinavá a boulovatá, protože výplň se nahromadila do několika míst a na těch ostatních zase chyběla. Před sedačkou se válela luxusně vypadající podnožka.

26. 01. 2017
1
5
723
Povídky

Báječná budoucnost

Detektiv se zamračil. V podpaží květované košile se mu rýsovaly dva nechutné koláče potu. Bylo děsné vedro a měl pocit, že sluneční brýle s duhovým zrcadlovým sklem se mu dávno vtavily do kořene nosu a za uši. Antiperspirant odolával jeho tělesnému pachu dlouho, ale nakonec skončil vyplaven vydatnými potoky potu a nezbylo po něm nic než několik intenzivních opruzenin, které na detektivově těle plály jako zuřivé stepní požáry.

13. 08. 2015
1
2
432
Povídky

Koridor smrti

„Buď připravenej, že po tobě chňapnou hned, jak se rozběhneš. Takže se nesmíš rozběhnout, leda skoro až na konci, ale to už většinou je stejně jedno, protože takhle dlouho nikdo nevydrží. Když vidíš světlo na konci, tak už můžeš běžet a v klidu si užít něco jako uličku slávy. “
Pilmusovi tikalo v oku celou dobu, co měl svůj proslov.

18. 03. 2014
3
9
1506
Povídky

Facebook pro chudé

Po nezdařilém „pilotním“ projektu oportunisty Stanislava Jirouška, o kterém jsme informovali začátkem února, přichází tento samozvaný pionýr a zastánce sociálních vyvrhelů s další „vychytávkou“. Na rozjezd podnikatelského záměru uvalil před časem Jiroušek přísné embargo, aby jeho nápad nemohl nikdo – jak sám řekl svým zemitým jazykem - „obšlehnout“ nebo „ochcat“.
Ve chvíli, kdy se projekt rozjel kampaní v síti nejmenovaného obchodního řetězce, měl již Jiroušek podanou žádost o grant z rozpočtu Evropské unie. Její výši se nám nepodařilo zjistit, ale jeden z Jirouškových blízkých přátel prozradil, že pokud grant dostane, „bude to i Jirouškovi stačit do konce života“.

24. 08. 2013
7
11
2012
Povídky

Hloubková analýza pozdravu

Současnost
Pro člověka současnosti je občas obtížné vhodně pozdravit. Existují lidé, pro které správné gesto i zvukový signál, který by měli vyslat, představuje martýrium nejvyššího stupně tortury. Při setkání s cizím člověkem u nich dochází během několika okamžiků (měřeno ve zlomcích sekundy) k protichůdným popudům, které můžeme s neochvějnou jistotou nazvat reflexy trapnosti. Obvyklým symptomem tohoto stavu je nedefinovatelný zvuk, který vyjde z hrdla.

23. 09. 2012
7
7
1434
Miniatury prozaické

Půlnoční (svazky rtuti)

Vejvaru probudil ze sna slabej hluk. Takový jakoby hučení, pomyslel si, že by se snad nakonec přeci jen rozjel plynovej kotel a jde to z proudění teplý vody v topení. Když se posadil na posteli a jeho vědomí se prodralo skrz chuchvalec spacích pavučin, jeho optimismus zmizel. Přívod plynu přece nefungoval, protože trubky přes zimu někde praskly a nebyl, kdo by je opravil.

16. 09. 2012
9
18
2283
Povídky

Nehoda

„No a pak jsem strašně kýchnul. A bylo to. Další, co jsem uviděl, byla jen taková tmavá šmouha. I když pak ty kalhoty co měla na sobě, byly celé strakaté, duhové všemi barvami.

24. 06. 2012
3
5
1123
Povídky

Dorty

„K večeři budou dorty,“ oznámila spokojeně maminka.
„Už to nemůžu ani cejtit. “ zavyl synátor.
„Fuj.

13. 05. 2012
7
16
2616
Povídky

Vrátnej

Výběr

I.
Perry toho dne vstal z postele levou nohou. V hlavě mu hučel oceán ze včerejšího večírku a když se dopotácel do koupelny, opřel se rukama o vykachlíčkovanou stěnu a zahleděl se na svůj odraz v zrcadle, hlava se mu ještě navíc nepříjemně zatočila a tak tak, že to stihl k záchodové míse.
Nepomohlo ani desetiminutové sprchování studenou vodou, ani úmorně vlekle snědená snídaně.

31. 03. 2011
11
14
4171
Povídky

PATENT NA HOVNO

„Tady se posaďte. “
Strohý příkaz mužovi nijak nezvedl náladu a když se navíc rozhlédl po přísných tvářích, čelících mu studenými pohledy zpoza masivního stolu, proběhla jím vlna nepříjemného zamrazení. Aniž by si toho byl vědom, zaťal ruce v pěsti.
„Komisi předsedá výkonný ředitel patentového úřadu pro Transatlantické teritorium, Miguel Greppig.

22. 11. 2010
5
2
1286
Povídky

Obsluho, karboš!

Kolem vstupního otvoru byla velká tlačenice. O ničem víc než o otvoru se mluvit nedalo, nebyly tu žádné skutečné dveře nebo alespoň lítačky, ale to bylo pochopitelné. Rychlé občerstvení se nacházelo v obchodním centru, kde se v podobných zařízeních jen na večer stahují bezpečnostní rolety. Protože ale otvor nikdo nehlídal a lidí, kteří se chtěli dostat dovnitř, bylo přespříliš, vytvořila se nepříjemná mačkanice.

14. 06. 2010
9
14
3018
Povídky

Hledá se RH+ negativní

Výběr

DOMA
„Proč zas kurva já. “ zaječel Birsten, když se ráno probral z celonočních mrákot. Ale věděl, ach bože věděl, proč zrovna on. Už zaplatil předem dohromady dva své roční platy a několik výročních výnosů ze svých akcií Spojených plynáren, aby mu krev překonvertovali na obyčejnou nulu, protože jeho AB RH+ negativní s extra obsahem železa byla natolik žádaná, že orgánová loterie vypisovala hony na jemu podobné nešťastníky čím dál častěji.

17. 05. 2010
7
13
3596
Povídky

Za 10 minut vyprázdním močák

I.
Počítal jsem, kolik se takovým způsobem dá najet kilometrů. Začínal jsem pořád znovu a znovu, ale musel jsem se stále vracet na začátek. Ne že by mě nebavilo zabývat se jednou myšlenkou dlouho, ale tohle hraničilo s psychickým narušením.

24. 04. 2010
5
19
3415
Povídky
Nahoru