08.06.2011 17:44 K dílu: KDO UVIDÍ JEDNOROŽCE? ANEB ZÁZRAKY JSOU JEN PRO VYVOLENÉ MarieG
Díky za přečtení a kritiku. Je to tak, měla jsem snahu zabalit jakousi úvahu o určité rigidnosti do příběhu. Propracovávat obě roviny, tedy dějovost příběhu a propracovávání sdělované myšlenky, se ukázalo nakonec těžší než jsem myslela. Když chci propracovat myšlenku, upadá příběh do popisnosti a ztrácí na čtivosti. Pokud dám víc do příběhu, vypadává mi myšlenka. Ale jsem ráda, že alespoň někdo dočte do konce a myšlenku si z toho vytáhne.
06.02.2010 18:38 K dílu: Prokletí zhrzené milenky MarieG
Díky za zastavení. Když jsem si to s určitým časovým odstupem četla, tak jsem také sama vnímala, že mi tam ta Sofie poněkud zmizí. Chtělo by to tam ukotvit, propojit a nebo přeformulovat. Část se Sofií měla především sloužit k popisu charakteru Radima - jak to měl s ženama, jaký vedl styl života, atd. Ale vyznívá to, že je to o Sofii. Máš pravdu. Jinak kletba se naplnila. Je to míněno tak, že po tomhle zážitku nebude moci mít nic s žádnou ženou, protože se mu neustále bude připomínat tento přešlap.
29.01.2010 23:09 K dílu: Cizí vzpomínka v kapse MarieG
Vážně umíš čtenáře chytit. moc dobře se to čte. je to takové čisté, žádné zbytečnosti.
29.01.2010 23:04 K dílu: Značka : Na celý život MarieG
Pěkná povídka. Chytla a držela. jen nevím, jak mám chápat konec. Jedna varianta je, že to byl nepokrevní strýc a tedy láska by nebyla zakázaná. A tato povídka je o smutném odchodu potencionálního milence. A nebo - je to bratr jejího otce, otázky v hlavě má ohledně toho, co že se tenkrát stalo v jejím pokoji, atd a jednalo by se o ambivalentní vztah - měla ho ráda, ale on začal překračovat hranice a jeho smrt byla vlastně záchranou jejich čisté lásky. Nestihl to pošpinit. Doufám, že jsem srozumitelná?
21.01.2010 21:38 K dílu: Sexbombáci MarieG
Kam na to chodíš?:) Jen k té svini v závěru... v mužském rodě se používá sviňáku, ale je to negativní hodnocení. Takže v tom případě, ženu ohodnotíme pozitivně pokud jí nazveme sviní a znehodnotíme, pokud jí nazveme kančiní? Mám v tom chaos.
21.01.2010 21:25 K dílu: Zlatá čelist MarieG
Souhlasím s Marvinem, také jsem čekala něco jiného...ale jinak zajímavé čtení, příjemný styl, má to příběh
21.01.2010 21:16 K dílu: O pravdě MarieG
Tak o tomhle musím přemýšlet...jo, na tom něco je.
20.01.2010 12:50 K dílu: Cizí muž ve vlastní posteli MarieG
mé pocity po přečtšní této povídky jsou ambivalentní. na jednu stranu mě příběh držel, byla jsem zvědavá, jak to dopadne, jak se to rozuzlí. Líbili se mi i nějaké hrdinovy úvahy a líbí se mi závěr - hrdinův postoj a vlastně nevím kdo je Milo. Celé to tak sedí. Moje ambivalence pramení z toho, že jsem se občas v textu ztrácela. Nepostřehla jsem, proč se tam najednou objevil Milo. Co vyvolalo hrdinovu vzpomínku na něj. Přišlo mi nevěrohodné, že by si nevzpomněl na obsah těch sms, když Mila tak řešil. Občas jsem se ztrácela v tom, zda se jedná o popis děje nebo vnitřní řeč hrdiny.
19.01.2010 14:34 K dílu: Realita MarieG
Díky za upřímnou a povzbudivou kritiku. Ta opakující se "zase" jsou tam opravdu vědomě. Chtěla jsem tím vyjádřit neměnnost těch dnů. se stylem také nejsem spokojená. Cítím se s ním jako při kostrbaté jízdě v autoškole. Musím hlídat tolik věcí - tok příběhu, návaznost, srozumitelnost, atd., že mi plynulost uniká. Budu psát, psát, psát a snad se vypíšu. Díky za povzbuzení.
16.01.2010 18:49 K dílu: Proti větru MarieG
Ty jo, to je nádherný.
15.01.2010 19:32 K dílu: Prokletí zhrzené milenky MarieG
To, je dobře, že to byl vtip. Díky za ta další slova, je to pro mne takhle srozumitelnější. V textu jsem se pokoušela o takovou hru s čtenářem. Chtěla jsem nejdříve dávat indicie k tomu, že Radim zřejmě chytil nějakou nemoc, potom, že by se mohlo jednat o sex s nezletilou a potom vypálit, že se vlastně vyspal se svou dcerou. Stavět něco a pak najednou říct, ne tudy ne. To je možná to, jak píšeš, že text něco slibuje a potom to zmizí. Vlastně jsem to tak chtěla, ale čtenář by se tím neměl cítit ošizen, měl by se cítit navnaděn další indicií. To jen tak, proč jsem ten text stavěla takto. Ještě jednou díky. Zamyslím se.
15.01.2010 15:55 K dílu: Prokletí zhrzené milenky MarieG
Díky za kritiku. Co se stylu psaní týká, uznávám, mám se ještě co učit. Ohledně obsahu - literaturu ,v tvém pojetí, ode mne asi nečekej. Mám ráda texty, které si čtenáře tahají sem a potom tam a najednou se vynoří pointa. Je pro mě relax to číst i psát. V tomto směru nebudu nikdy tvým autorem. Ale také přijímám. Čím jsi mě překvapil, je tvůj návrh vyústění povídky. Nejsem si jista, že jsem to správně pochopila. Zaprvé, úvaha o prodeji bytu není náhlá, ale hrdina říká, že opakovaně uvažoval o tom, že by to udělal. Je to vlastně sdělení pro čtenáře, že se stalo něco, že nebude moci žít s ženou ve svazku, ale i to, že ví, že jeho způsob života není OK. Částečně to můžeme považovat za přijetí "trestu", který mu život přinesl. Nepochopila jsem "v hysterickém záchvatu sebestřednosti se vyspím s chlapem a na ženskou to svedu". Myslím, že homosexuální zkušenost nejde srovnávat s incestní. Vyspat se s osobou stejného pohlaví, transvestitou nebo s transsexuálem není tak traumatizující, že by se člověk znechhutil sám sobě, že by to s ním otřáslo jako s hrdinou povídky. Homosexuální styk, styk s nezletilou osobou, styk s bratrancem/sestřenicí, s tím se v kultuře a historii setkáme. Ale incest? To máme v sobě hodně zakořeněno jako zakázané. Možná jsem tě špatně pochopila.
14.01.2010 22:17 K dílu: Smrt neměla jméno MarieG
Uf, napínavý, tajemný, dobrý. Pěkně napsaný. Nenapadá mě v čem to vylepšit.
14.01.2010 20:14 K dílu: Prokletí zhrzené milenky MarieG
Díky za zastavení a rady. Souhlasím. Mrknu se na to. Souhlasím i s nominací na PM.
13.01.2010 19:52 K dílu: Medvědí služba MarieG
Tak tohle je dobré. Často předvídám děj a směr, kam se bude příběh odvíjet, ale tohle bylo pro mne plné překvapení. Konečně procházka neznámou krajinou, kde je co objevovat. Moc pěkné.
10.01.2010 11:59 K dílu: Vypadl z nálevny a začal zvracet. MarieG
Moc dobře se mi to četlo. U některých povídek mám potřebu přeskakovat, alespoň pár vět, ale tady ne. Musím se přiznat, že od přečtení mě odrazoval název a začátek samotný. Poprvé jsem to zavřela, čekala jsem nějaké pubertální pijácké dílko. Protože čtu jen povídky, tak jsem se vrátila. Jsem ráda. trošku mě rušila malá písmena na začátku vět.
05.01.2010 12:41 K dílu: Ubrousek MarieG
Je to lehounké, jak už někdo napsal. Odpočinkové čtení po nedělním obědě. A i taková dílka jsou zapotřebí. Je to takové čtení pro celou rodinu. U první části se pobaví děti - to jak se kouzlí s ubrouskem, a u druhé dospěláci - takové pro dobrotu na žebrotu, svízele dobrotiní. Poznámka pod čarou mi připadá zbytečná, nedává příběhu nic nového. Jiné úpravy mě nenapadají, bylo již zřejmě upraveno. tip
23.12.2009 22:43 K dílu: Předvánoční pohoda MarieG
Povídka měla zřejmě zachytit stinou stránku vánočních svátků - stres, plno lidí, podrážděnost, kapsáři, smrt (kaprů) v ulicích atd. Chybí tomu nějaký náboj nebo spojující příběh. Takto to vyznívá jako výčet po sobě následujících situací, jako zápis v deníčku. Situace si posbírala pěkně. Máš oko. vyplivne autobus ...vyplivne práce, banda banda kapsářů Jinak si myslím, že pesimista nejsi. Člověk se nesmí dát. Hezké Vánoce
23.12.2009 20:56 K dílu: Šaty dělají člověka MarieG
Kingovka jak vyšitá. Kdybych to měla nějak shrnout. Námět je vtipný a pro mě originální. Tvůj styl psaní je mi velmi sympatický. Zpracování - na povídku mi přišel úvod poněkud roztahaný. Takový úvod a nástin vztahů mezi jednotlivými představiteli by byl vhodnější pro delší dílko, kdyby to bylo třeba rozpracováno na román. Dávám tip a jdu raději vyprat prádlo.
22.12.2009 22:19 K dílu: Vánoční (ne)čas MarieG
Líbí se mi to. Formu hodnotit neumím, není to moje parketa, ale zaujal mě obsah. Patřím mezi vášnivé milovníky Vánoc, ale jsem osamocena od své primární rodiny, mám rodinku svoji a mám teda svobodnou vůli, jak si ten den prožijeme. A užíváme si, kašlu na to, co by se jako dle někoho mělo (vždyť, kdo to nařídil, kde je to psáno?). Na tvém dílku se mi líbí, že to právě není oslava Vánoc. Jo, i toto lidé cítí a patří to k těmto svátkům. pokud je to dílko autentické, tak přeju, ať nalezneš svoji uspokojivou podobu Vánoc t
22.12.2009 22:06 K dílu: Romantik - Vánoce - Zážitek II. MarieG
Uf, no tě potěš... Je to krátké, ale překvapuje mě, že je to takové plné. Na mou romantickou vánoční náladu je to poněkud těžké, ale napsané pěkně. t
20.12.2009 00:16 K dílu: Vánoce v kotelně MarieG
já raději jedličky.....pěkné :)
20.12.2009 00:13 K dílu: Povídka měsíce - Listopad 09 - Vyhlášení MarieG
Gratuluji vítězce!
15.12.2009 10:44 K dílu: Milej Ježíšku MarieG
Krásný skromný seznam. Přemýšlela jsem, čím bych tě obdarovala, tak tedy asoň :) a nejsem skrblík, tak přidám ještě jeden :)
15.12.2009 10:35 K dílu: kam MarieG
Taky chci být na deseti místech najednou
14.12.2009 20:35 K dílu: Kapitán svou skříň nikdy neopouští MarieG
Taky mě to dostalo. Mně je těch dětí tak líto. Je kolem nich tolik lidí a přitom jsou v tom taky samotné.t Jen přemýšlím, jak by to znělo v minulém čase. Ten přítomný je takový úderný, ale pochvíli jsem měla pocit, že je to veliký tah. Jako když jedeš s někým v autě a ty bys už zařadil a on ne a ne. Jestli mi rozumíš. Ale je to jen můj pocit.
14.12.2009 20:21 K dílu: Vánoční čas MarieG
Pěkné :)
14.12.2009 19:28 K dílu: ROMANTIK / VÁNOČNÍ VZPOMÍNKA MarieG
Mandarinky a Mikuláš, to je přesné. Pěkné
14.12.2009 19:02 K dílu: ROMANTIK - Chyť si svou vánoční vločku, aneb nebraňme se zázrakům MarieG
Moc vám všem děkuju :)
14.12.2009 11:49 K dílu: Podivná štědrovečerní večeře MarieG
Haha :)
14.12.2009 00:14 K dílu: Vcelku povedené Vánoce MarieG
A s čím si nevíš rady? Jak dělit do odstavců? Odstavce by měly být takové dějové celky. Když je nějaká změna děje nebo se to týká něčeho jiného, začne nový odstavec. Nejsem češtinář a také s tím sama bojuju. ALe jak si to takhle upravila, čte se to lépe. Předtím to byla taková textová kostka. Např. "Všichni už měli takřka snězeno ..." Tam bych třeba začala další odstavec. Nejdříve popisuješ, jak probíhalo jídlo (stůl se prohýbal, věci tetičky, strýček) a potom přichází delší dějový usek věnovaný tatínkovi a zapíchnuté kosti. Ale takhle bych to udělala já, nevím zda je to úplně správně. Odstavce jsou čtenářsky příjemné. Strukturují ten děj. Hodně štěstí
13.12.2009 13:15 K dílu: ROMANTIK - Možná přijde i opravář MarieG
Nestraš :)
13.12.2009 13:14 K dílu: ROMANTIK /Vánoční čas MarieG
Pěkné:) T
13.12.2009 13:11 K dílu: Bezcitná kráska MarieG
Takhle to s nima je :) Pěkné
13.12.2009 12:48 K dílu: ROMANTIK - Chyť si svou vánoční vločku, aneb nebraňme se zázrakům MarieG
ROMANTIK
12.12.2009 21:01 K dílu: Vcelku povedené Vánoce MarieG
Vánoce jsou vždycky chaos:) Je to vtipně napsané, má to spád. Příběh je také pěkně rozložený. Chtělo by to upravit graficky. Rozházet do odstavců.
12.12.2009 20:52 K dílu: návštěva MarieG
To je pěkný. Vyhledávám tady spíše povídky, ale dneska jsem si řekla, že mrknu i jinam. Jsem ráda, že jsem to udělala.
06.12.2009 12:07 K dílu: Ty, co číhají v knížkách MarieG
Tvoje povídka se mi fakt líbila. Pro mě to bylo originální téma. Líbila se mi taková ta přihrublost vyprávění, která hlavní hrdinku charakterizovala. Četlo se to lehce a samo. Nic mě nerušilo. Pěkné. Dávám tip.
06.12.2009 11:58 K dílu: Realita MarieG
Jamoyce, díky za kritiku. Jak jsem už psala, začátek a konec, toť alfa a omega dobré povídky. Souhlasím. Budu na sobě pracovat. Díky za tip.
06.12.2009 10:02 K dílu: Stařík MarieG
Líbí se mi úvodní část, jak popisuješ dění v parku. Je to jako obraz. Tato povídka je takovým milým zastavením.
05.12.2009 12:09 K dílu: Realita MarieG
Winter, díky, že jsi se ještě vrátil a díky za pocitu z textu. Moc se mi líbilo, "dýchavičného drajvu, z nějž je cítit spíše autoškola, než léta obroužená na závodním oválu". To je přesné. Také ve skutečnosti je tohle moje druhá povídka, kterou jsem v životě napsala (nepočítám-li slohovky kdysi ve škole). když si po sobě práci přečtu, taky to tam cítím. Ale musím psát a psát a buď se vypíšu nebo zjistím, že se dál nedostanu. Uvidím. Pro mě je to zatím nový koníček. Díky za kritiku.
04.12.2009 20:17 K dílu: Včely MarieG
Oooo, to se mi líbilo. Pobavila jsem se. Díky. U povídek zůstaň, já na básničky moc nejsem, a tvůj styl se mi líbí. Aspoň ještě jednu:)
04.12.2009 20:10 K dílu: Žluté tulipány MarieG
Tak tedy, nevím, co je hlubší kritika, tak snad autora následujícími řádky nenaštvu:) Měla jsem to už napsaný, když jsem si všimla, že nestojíš o hlubší kritiku. Líbí se mi téma a ten konec. Vzpomněla jsem si na svoji babičku :) Má to začátek, má to konec, má to děj. Jsou tam, ale na mne dlouhé, velmi dlouhé věty a složitá souvětí. Mám dojem, že někde vypadla i nějaká slůvka. Např.první řádek "moderními plastovými okny let" (jakých let?). Trošku bych to rozsekala a bude to pro čtenáře přívětivější. Jinak se mi to vážně líbilo.
04.12.2009 17:50 K dílu: En France MarieG
Příběh je takový pomalý a táhlý. Ale nevadilo mi to. Korespondovalo to s atmosférou kavárny, opilostí představitelů, s cigaretovým kouřem a takovou tou loučivou náladou s Francií. Četlo se mi to příjemně a s takovým vnitřním úsměvem jsem čekala, co z toho bude. Ach jo, ten konec mi to trochu pokazil. Jakoby ten příběh najednou ztratil jiskru a obrys. Chtělo by to tam nějakou pecku, která by protrhla tu pomalou atmosféru. Ale nic mě nenapadá, kam by se to dalo stočit.
03.12.2009 13:50 K dílu: Zásnuby s cizincem MarieG
:)
03.12.2009 13:46 K dílu: Pod vlajkou s lilií MarieG
Souhlasímm s rekou. Dobrý nápad,ale chtělo by to trochu přepracovat. Začátek mě příjemně navnadil, říkala jsem si, joo to bude vtipné, ale ono se to pořád ne a ne rozjet. Ten nápad bych nevzdávala.
02.12.2009 20:30 K dílu: Genesis - alternativní verze MarieG
To se povedlo:) Až na toho zajíčka, který se sám ugriloval (to mi k ráji nějak nesedí) se mi to líbilo. Chtělo by na tom zapracovat graficky. Neskládat to všechno za sebou jak ti to v hlavě jede. Třeba každá přímá řeč na samostatný řádek. A také jsou dobré odstavce. A bude něco o vzniku světa? Tvorbě zdar.
02.12.2009 11:55 K dílu: 7_Prášil Pleva MarieG
Je to příjemné oddechové čtení (někdo to už tady přede mnou také napsal). Něco mě tam trochu ruší, ale nemůžu přijít na to, co. Možná dialogy, to jak se ti lidé vyjadřují, jako by trochu prkeně. Ale je to opravdu jen taková maličkost. Jinak vážně dobré.
02.12.2009 09:54 K dílu: Muž, který nejedl maso MarieG
Téma je zajimavé a vtipné. Prokletí na lidi, co jedí maso. Zemřou jako zvířata na jatkách :) To je dobré. Některá místa v příběhu na mě působila neskutečně. A nemyslím tím, ty krvavé scény. Mám na mysli, jak číšník nutí hosta dojíst poslední lžíci polévky. Také to, že by si muž nevšiml kousku šunky a snědl ho. (Možná by kuchař mohl udělat chybu a polévka by byla z vývaru.) Trochu doladit. Jinak S.Kinga mám také ráda. Tvorbě zdar.
30.11.2009 23:53 K dílu: Pozitivní MarieG
Uff, jsem ráda, že se hrdinka rozhodla pro miminko. Pěkný námět. Ke zpracování. Nerozumím té prostřední části. Proč není z pohledu hrdinky, ale je čtenáři předkládána prostřednictvím vypravěče? Kdyby to byl návrat v čase zpět, jako její vzpomínka, rozumněla bych tomu. Takhle nevidím důvod.Také mě tam trochu rušila anglická jména. Psaní zdar.
27.11.2009 21:59 K dílu: Realita MarieG
VT Marvin, díky za kritiku. Zkrátit úvod. Tento úvod už je zkracovaný. Přemýšlela jsem nad tím. Ale z toho, co tam zbylo, jsem už moc nechtěla ubírat. Chtěla jsem tam zachytit - hádky rodičů (domácí nepohoda), hra s hrníčky (sklony k "manipulování" světa), psi, pošťačka (potřeba stereotypnosti, den odžívat po úsecích, přežít k noci, kde je jeho svět). Konec - Původně jsem chtěla skončit u situace s asistentkou a nechat to na fantazii čtenáře, ale opět zvítězila ta nejistota, zda to čtenář pochopí, zda už jsem to v textu zřetelně nastínila, zda jsem čtenáře dostala do polohy - jak to teda je? dělá to nebo nedělá? Na psaní mi připadá nejtěžší začátek - aby to vtáhlo, a konec - aby bylo to správné vyústění, které dá celému příběhu jiskru. S nominací na Povídku měsíce souhlasím. Díky
27.11.2009 21:46 K dílu: Realita MarieG
Lakrov, díky za kritiku. jestli se chceš dát do mého peří, budu ráda. Moc jsme nerozuměla těmto poznámkám "Těší mě, žes Petra nechal(a) žít; pár vět před závěrečným 'epilogem' o něj mám trochu strach. A žes z něj udělal 'vraha'? Vždyť je to jen ve snu" Kostrbatost prvního odstavce je odrazem jeho zkracování, byl původně delší. Pročistila jsem to, ale asi to na sebe úplně hladce nenasedalo. Díky
26.11.2009 11:32 K dílu: Alois Bílek, alkoholik, pacient, prozaik MarieG
Zajímavý nápad. Je to vtipné a kupodivu se v tom čtenář orientuje. Líbí se mi hravost toho textu.
19.11.2009 22:50 K dílu: OPLZLÁ DĚTSKÁ PANENKA MarieG
Já vlastně nevím, co napsat... Je to přitažený za vlasy a jakoby se to pohybuje na hranici, vtipnosti a voloviny. Ale je to na té hranici postavené dobře. Bavila jsem se. Dávám T.
19.11.2009 22:28 K dílu: Nevinná hra MarieG
Zdravím a díky za zpětné vazby. Chyby - stydím se a napravím se. Některá slova - jojo, tahá to za uši a mnohdy to tam ani nemusí být. Vzpomínková část - taky jsem měla pocit zadrhávání. A asi ano, trochu jsem ji přesytila. Měla jsem stále strach, aby čtenář pochopil, v čem je hrdinka lapená. Z čeho jsem ale překvapená, je nejasnost konce. Hrdinka samozřejmě svůj výrok nemyslí upřímně, ale pokračuje tím ve své hře - skrývat, tajit a lhát. Prostě ta vzpomínková část uplně správně nefunguje, když ten konec není zřejmý. Díky.
Nahoru