Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co Mrštíkové netušili

14. 10. 2004
0
0
2480
Autor
critica

Zavři oči malá, zavři oči a jdi spát,

dlouho jsi mě srala, zavři oči napořád.

Budeš bloudit ve tmě, budeš chodit dokola,

tělo skryje Země - ta kulatá potvora.

 

Otrávím tě plynem, uškrtím tě rukama,

pak vykopu jámu, nechám tě tam s broukama.

Půlnoc už se blíží, venku bouře dovádí,

ňák mně loupe v kříži a koušou mě ovádi.

 

S jinejma ses prasila, prýznila a chrápala

a mě jsi tím trýznila ty bestie zavilá.

Zahnulas mi s Dvořákem, Chechtákem a Klapákem,

Šestákem a Hrabákem a ptákem rosomákem.

 

Ještě si dám kafe, pak tě půjdu dorazit,

abych nebyl škodnej, zlatý zuby vyrazit.

Je mi nějak divně, kafe asi lišku má....

....koupila ho u žida - má Maryša pitomá.


johanne
15. 10. 2004
Dát tip
Mrštíkové netušili a je to tak dobře...

Charlien
14. 10. 2004
Dát tip
v Maryše jsem hrál....Francka.... ale takhle ne! naspela ani se mnou...:))

aramis
14. 10. 2004
Dát tip
laaaaaaaska, boooze laaaaaaaaaaaskaaaaa... ano, aj takto sa da pisat, velmi svojrazne na rozdiel od predchadzajuceho diela ale nemam pohlad az tat kriticky, avsak nemozem povedat, ze by som bol spokojny. keby si mi taketo nieco ukazal, ked som mal 12 rokov a bolo by to o mojej profesorke nemciny, tak by som to bral :)) inak je to dielo sice vyrazne, ale nezanecha hlbsiu stopu, otlacok, ktory by citatela posunul k hlbsiemu uvazovaniu :))) skus do basne zaviest aj ine problemy, napriklad hlad v krajinach tretieho sveta alebo krizu malajzskeho koziarenskeho priemyslu, myslim, ze by bola k citatelom omnoho blizsia a taka... naliehavejsia :))))

critica
14. 10. 2004
Dát tip
Přestože mi není hlad v zemích třetího světa lhostejný, myslím si, že básněmi s tímto tématem ho nevyřeším.Já spíše píšu pro pobavení.Co se týče výše uvedeného problému, ten se raději snažím zmírňovat charitativními příspěvky. Tak niekedy zas nabudúce:)))

Miroslawek
14. 10. 2004
Dát tip
to Mrštíkové skutečně netušili... ovšem toho Hrabáka přečíst doporučuji, takový "Úvod do teorie verše" by se ti evidentně hodil ;o)

critica
14. 10. 2004
Dát tip
Co je s verši, nerýmují se snad, nebo nesedí frázování?

Miroslawek
14. 10. 2004
Dát tip
no v zásadě se některé i nerýmují, neřku-li, že dobrý rým nepředstavuje pouhá zvuková shoda... a o metrice nemáš valného ponětí, takže nemá cenu mít dílčí připomínky, opravdu si o tom něco přečti...

critic
14. 10. 2004
Dát tip
Nepíšu podle učebnice, ale podle momentálního nápadu. Nikde také není uvedeno, že se jedná o vzorovou báseň. Tohle dílko je už starší a bylo to původně psáno jako text pro punkovou kapelu.

Lecomte
14. 10. 2004
Dát tip
Nemyslim si ze by nekomu úvod do teorie verse neco dal kde nic neni ani smrt nebere.

Miroslawek
14. 10. 2004
Dát tip
Psát podle učebnice je kravina, učebnice se čtou, aby člověk poznal zákonitosti a pravidla, aby je mohl vědomě a nikoliv bezvědomě porušovat a uměl si vytvářet nová, (skutečně) vlastní. Podle svých, byť nejen momentálních nápadů by asi měl psát každý, komu jde o "tvorbu", jinak stačí koupit si flašinet ;o) Lecomte: kde nic není, ani smrt nebere, proti tomu nic... obávám se však, že k tomu, abys definitivně lámal nad někým hůl, má tvá autorita dost daleko, nemluvě o tom, že na základě jednoho textu to ani nejde... mimochodem, mi osobně studium teorie literatury dalo docela dost... připouštím, že jsem úchylný, ale to na věci nic nemění.

Lecomte
14. 10. 2004
Dát tip
Hul jsem nelamal, vzato obecne, jakmile v nekom nic neni, zadne vademecum nepomuze.

critica
14. 10. 2004
Dát tip
Sláva těm, co porušují zákonitosti veršování vědomě a hanba těm, jež je porušují bezvědomě. Lecomte, jestli ti pomáhá vademecum v literární tvorbě, tak v tobě musí opravdu NĚCO být :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru