Nová Partonyma Cesty ticha: Války, mosty, demolice - ebook zdarma ke čtení

Druhá letošní Partonyma je venku. Tentokrát se naši autoři vydávají po cestách ticha, přestože právě ty paradoxně často bouří a rachotí. Přispěvatelé tak zkoumají nejen ticho, ale i války a demolice, nebo se vydávají přes mosty, ať už padlé či spojující.
Vnové Partonymě naleznete osm básnických příspěvků, devět povídek, dva rozhovory (jeden sžijící legendou české literatury Jiřím Kratochvilem a druhý se vzácným hostem, australsko-kyperskou básnířkou Koraly Dimitriadis), čtyři příspěvky na poli esejů a literární teorie a na závěr trojici minifejetonů Petra Posledního.

25. 11. 2020
1
2
427
Knihy, Časopisy

Partonyma - "rozlučková antologie" V ložnici spí tvoje kočky

Vydávání literárního časopisu Partonyma bylo s koncem roku po deseti letech zastaveno. Jako rozloučení jsme připravili pro naše čtenářky a čtenáře výběrovou antologii básní a povídek ze všech publikovaných čísel. Ta existuje - stejně jako tomu bylo s časopisem - v tištěné podobě pro publikující autory a vybrané knihovny, pro všechny ostatní vyšla jako volně šiřitelný ebook zdarma.
Budeme rádi za každé další šíření.

14. 02. 2022
6
5
323
Knihy, Časopisy

Partonyma - 39-40 Šachy bez figurek: Náhoda a strategie (výzva autorům)

Právě začínáme připravovat druhé letošní číslo časopisu Partonyma, které se ponese ve znamení dvojice témat náhoda a strategie. Své prózy, básně, eseje a odborné texty můžete posílat na adresu partonyma@seznam. cz do 15. 9.

30. 06. 2021
4
3
329
Knihy, Časopisy

Partonyma 37-38/2021 Moře kaluží: Blízko a daleko (výzva autorům)

Moře, kaluže, říčky, oceány a další (nejen) vodní plochy. Moře kaluží coby symbol. Nebo také texty z blízkého okolí i dalekých cest. Ať už fyzických, mentálních, či metafyzicky pojatých.

11. 11. 2020
4
1
412
Knihy, Časopisy

Partonyma 35-36/2020: Cesty ticha. Výzva autorům.

Cesty ticha – války, mosty, demolice. Tak zní trojice témat připravované Partonymy a my připomínáme, že do 30. 9. 2020 nám můžete prostřednictvím partonyma@seznam.

10. 04. 2020
1
0
428
Knihy, Časopisy

Partonyma - Hra na hraně: Pohyb a rovnováha - zdarma ke čtení

Druhé letošní dvojčíslo časopisu Partonyma právě vyšlo. Číst jako ebook zdarma můžete ZDE.
I tentokrát na našich stránkách naleznete řadu ostřílených autorů, jako jsou Ivana Myšková nebo Ludvík Němec, ale i několik zahraničních spisovatelů, kteří na našich stránkách publikují v češtině vůbec poprvé. Jsou jimi polský básník a prozaik Tomasz Majeran a maďarský básník Márió Z.

13. 12. 2019
3
2
582
Knihy, Časopisy

Dětství a stáří – (možnost publikovat v časopise Partonyma)

Výzva autorům. „Od mléka kvínu“, aneb dětství a stáří ve všech jeho podobách, variantách i variacích. Znovu tedy zveme autory, kteří by nám chtěli nabídnout své prozaické, básnické, odborné, literárně kritické či esejistické texty. Témata jsou již tradičně dvě (tedy dětství a stáří), zaslané příspěvky se mohou týkat jen jednoho znich, uvítáme ovšem i kombinaci obou témat.

12. 10. 2019
1
0
559
Knihy, Časopisy

Partonyma - Hra na hraně: Pohyb a rovnováha // VÝZVA autorům

Hra na hraně, to je název aktuálně připravovaného čísla Partonymy, která se ponese ve znamení témat „pohyb“ a „rovnováha“. Opět tedy vyzýváme autory, kteří by nám chtěli nabídnout své prozaické, básnické, odborné, literárně kritické či esejistické texty. Témata jsou již tradičně dvě (tedy pohyb a rovnováha), zaslané texty se pochopitelně mohou blížit jen jednomu znich, uvítáme ovšem i kombinace obou, tentokrát spolu spjatých témat. Jako vždy připomínáme, že rádi čtenářům předkládáme jejich pojetí v co nejširší podobě, představivosti se tedy meze nekladou.

11. 04. 2019
0
0
501
Knihy, Časopisy

Partonyma - Červený a černý: výzva autorům

Červený a černý, nebo také láska až za hrob. Připravujeme první letošní číslo Partonymy (vydání plánované na červen 2019), nastává tedy čas na tradiční výzvu všem, kteří by nám chtěli zkusit nabídnout své texty zoblasti prózy, poezie, ale také odborných textů, esejů a literárních kritik. Témata jsou dvě (červená knihovna / černá kronika), avšak rádi dostáváme i texty, které obě témata kombinují, či nějak přesahují – ačkoli tematické zaměření čísla může znít poměrně úzce, jako vždy připomínáme, že každé ztémat má mnoho podob a my rádi ukazujeme způsoby jejich pojetí vco nejširší podobě.
Své texty můžete posílat do 1.

04. 01. 2019
1
1
807
Knihy, Časopisy

Šílenství a stroje (možnost publikovat)

Téma druhého letošního dvojčísla časopisuPartonymabudeŠílenství a stroje. Texty, o které máme zájem, mohou vnímat obě témata separovaně (příspěvky na téma šílenstvínebona téma stroje), či jako kombinaci obojího (šílenství a stroje jako jedno téma).
Podobně jako vpředcházejících případech pojímáme uvedené profilové téma obsahově otevřeně a žánrově široce; můžete tudíž nabízet své verše, prózy, studie, recenze a eseje, které dané téma (daná témata) pojmou různými způsoby – od striktně tematických textů až kvolné inspiraci. Přítomnost daného tématu (v jakékoli formě) ovšem považujeme za nezbytnou.

26. 03. 2018
0
1
710
Knihy, Časopisy

Bohové a kružítka (nabídka publikačního prostoru)

Téma druhého letošního čísla časopisu Partonyma bude Bohové a kružítka: Spiritualita a metafyzika v literatuře.
Podobně jako vpředcházejících případech pojímáme uvedené profilové téma obsahově otevřeně a žánrově široce; můžete tudíž nabízet své verše, prózy, studie, recenze a eseje sduchovní (metafyzickou, spirituálně filosofickou aj. ) tématikou. Své příspěvky posílejte redakci prostřednictvím e-mailové adresypartonyma@seznam.

19. 12. 2017
3
5
846
Knihy, Časopisy

Hudba a text / Text a výtvarné umění

Vážení přátelé,
vyšlo nové dvojčíslo literárního časopisu Partonyma 23. – 24. : „Hudba a text / Text a výtvarné umění“.
Jak je již tradicí, obě témata jsou pojata velice široce a volně.

13. 12. 2017
2
2
791
Události

Hudba a text / Text a výtvarné umění

Literární čtvrtletník Partonyma (www. partonyma. cz) připravuje nové dvojčíslo. Vsouvislosti stím otevírá možnost publikace autorům prózy a poezie, ale také autorům odborných textů, esejí a recenzí.

28. 03. 2017
1
1
802
Události

sem tam umře někdo

sem tam umře někdo
koho jsi znal

jako tenkrát Martin těsně po maturitě

12. 01. 2017
5
8
911
Volné verše

vyhřátý kavárny

vyhřátý kavárny
kde u různejch stolů
na různejch židlích
úplně jiný my dva

27. 12. 2016
4
5
915
Volné verše

Meze textu - Meze prostoru (Partonyma - možnost časopisecké publikace)

Literární čtvrtletník Partonyma (www. partonyma. cz) připravuje nové dvojčíslo. Vsouvislosti stím otevírá možnost publikace autorům prózy a poezie, ale také autorům odborných textů, esejí a recenzí.

22. 09. 2016
2
5
1192
Knihy, Časopisy

Možnost publikace textů s tématikou "Umění zločinu/zločinné umění"!

Literární čtvrtletník Partonyma (www. partonyma. cz) připravuje nové číslo. V souvislosti s tím otevírá možnost publikace autorům prózy a poezie, ale také autorům odborných textů, esejí a recenzí.

26. 03. 2016
0
4
1067
Události

Padesát odstínů zeleně - Autoři publikujte

Literární čtvrtletník Partonyma (www. partonyma. cz) připravuje nové číslo. Vsouvislosti stím otevírá možnost publikace autorům prózy a poezie, ale také autorům odborných textů, esejí a recenzí.

21. 10. 2015
0
0
1178
Srazy, akce

Partonyma - Sen vs. Realita - VÝZVA AUTORŮM

Literární čtvrtletník Partonyma (www. partonyma. cz) připravuje nové číslo. Vsouvislosti stím otevírá možnost publikace autorům prózy a poezie, ale také autorům odborných textů, esejí a recenzí.

28. 04. 2015
1
2
1200
Události

Výzva autorům - Literární časopis Partonyma na téma Zpátky do minulosti

Literární čtvrtletník Partonyma připravuje třinácté číslo, tentokrát na téma Zpátky do minulosti.
Přijímáme příspěvky jak do odborné části Kontemplum (eseje, studie, recenze, fejetony, . ), tak i původní autorskou tvorbu do Textáže (próza, poezie).
Aktuálně připravované téma zahrnuje: vzpomínkové texty, epigonství, historická próza/poezie, alternativní historie, cestování v čase, retro.

08. 12. 2014
0
0
1078
Události

vůni tvojí černý šály

vůni tvojí černý šály
mačkám mezi ret a špičku nosu
hrbolky tvý pokožky
po vytrhaných pírkách

08. 12. 2014
0
0
1036
Volné verše

Nové číslo literárního časopisu Partonyma

Výběr

Nové číslo východočeského literárního čtvrtletníku Partonyma projelo tiskárnou a pomalu míří do distribuce. V nejbližších dnech bude k dostání přes internetové stránky www. kosmas. cz a také v kamenných knihkupectvích Kosmas.

17. 11. 2014
4
3
1168
Knihy, Časopisy

něco jsem chtěl...

něco jsem chtěl udělat
možná jen podívat se kolik je hodin
nebo tě uškrtit nutností svlékat ti šaty
něco jsem chtěl udělat

22. 10. 2014
9
10
905
Volné verše

časopis PARTONYMA - výzva pro autory prózy, poezie a odborných textů na téma HUMOR A GROTESKA

Literárně kulturní čtvrtletník Partonyma aktuálně připravuje nové číslo 12 – Humor a groteska. Vyzýváme proto autory prózy, poezie a odborných texů, kteří chtějí nabídnout své tématem odpovídající texty naší redakční radě, aby zasílali své příspěvky na e-mailovou adresu partonyma@seznam. cz.
SPECIFIKACE: Texty je nutné posílat v odpovídající úpravě a formátu.

06. 09. 2014
1
0
1681
Události

Partonyma - Pohádky, děs, hrůza - VÝZVA AUTORŮM

VÝZVA PRO AUTORY: PARTONYMA - POHÁDKY, DĚS, MYSTERIUM
Literárně kulturní čvrtletník Partonyma aktuálně připravuje nové dvoj-číslo 10-11, tematicky zaměřené na pohádky, mysterium, děs a hrůzu. Vyzýváme proto autory prózy, poezie a odborných texů, kteří chtějí nabídnout své texty naší redakční radě, aby zasílali své příspěvky na e-mailovou adresu partonyma@seznam. cz
DŮLEŽITÉ: Texty je nutné posílat v odpovídající úpravě a formátu. Všechny potřebné informace naleznete na www.

05. 05. 2014
1
3
1030
Knihy, Časopisy

tři básně

máš chuť bezový šťávy
a žebra jako počítadlo
s kočičí páteří
do všech stran vrníš

10. 03. 2014
7
7
1297
Volné verše

časopis Partonyma: výzva autorům

VÝZVA PRO AUTORY PRÓZY, POEZIE I ODBORNÝCH TEXTŮ.
Jedno číslo literárně-kulturního revue Partonyma sotva opustilo tiskárnu, na dalším se již urputně pracuje. Tentokrát jsou tématem Bary, putyky a kavárenská poetika. Pokud se chcete v devátém vydání Partonymy objevit i Vy, zasílejte nám svou tvorbu na dané téma na adresupartonyma@seznam.

19. 02. 2014
2
0
1247
Události

PARTONYMA jsou SLOVA SDÍLENÁ

Zveme vás na literární večer pod záštitou Knihovny Václava Havla.
Napnuté plachty veršů a z nich vám budou předčítat šest autorů od redakčního kormidla časopisu Partonyma Literárně-kulturní revue: Lukáš Vavrečka, Aleš Misař, Kamil Princ, David Mareš, Filip Mikuš, Přemysl Krejčík. Všichni se posbírali na východo-západní ose Pardubice, Poděbrady, Nymburk, Lysá n. L.

18. 11. 2013
1
0
1316
Události

po LISTech

Zítřejší autorské čtení poezie v Pardubicích. Všichni jste srdečně zváni.

07. 11. 2013
0
1
1229
Události

nahá

nahá
číst svý básně lidem
je jako vystavit
pod reflektor

26. 07. 2013
8
7
1399
Volné verše

20:20

ležím u řeky
a krmím komáry
vše se zdá být nehybným

01. 07. 2013
0
2
1457
Haiku

vezmu tě do nejhoršího podniku

vezmu tě do nejhoršího podniku
ve městě,
protože za víc si vzájemně nestojíme.
zítra budeme opět

27. 06. 2013
1
1
1331
Volné verše

"všichni mají karty rozdané.."

všichni mají karty rozdané
do párů
jen já ztratil balíček
a v kapse zbyl červený kluk

21. 06. 2013
0
0
1458
Volné verše

"cestou tam ji vedl za ruku..."

cestou tam ji vedl za ruku
na zpáteční zvolil každý jiný
břeh
stihli přepsat svou

12. 06. 2013
4
3
1172
Miniatury, hříčky
Nahoru