Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pozvánka na Literární dílny (3.-5.10.2014)

14. 08. 2014
4
21
860
Autor
egil

Milí Písmáci,

srdečně vás zvu k účasti na projektu Literárních dílen. Po různých peripetiích se knečný termín, v němž se akce uskuteční, ustálil na 3.-5.10.2014 - ve Svatém Janu pod Skalou.

Setkání bude probíhat formou kurzu, během kterého budou mít účastníci možnost konzultovat svou tvorbu a tvořit. Na textech známých autorů budou demonstrovány základní básnické/prozaické postupy. Nedílnou součástí kurzu je i kulturní večerní program v nedaleké hospodě U Krobiána. Ukázky ze své tvorby zde přečte např. držitel ceny Jiřího Ortena Jonáš Hájek.

Dílna je rozdělena na prozaickou a básnickou (10 lidí v každé skupině). Po kurzu bude následovat (dobrovolné) setkání v některé z pražských kaváren i v průběhu roku 2015, kde se účastníci budou moci s autory dále poradit, prodiskutovat svoji tvorbu atd.

Lektorskou účast v listopadových dílnách potvrdili:

Radka Denemarková, spisovatelka a překladatelka, trojnásobná držitelka Magnesie Litery

Ladislav Zedník: http://www.czechlit.cz/autori/zednik-ladislav/

Olga Peková, básnířka a překladatelka, kterou můžete znát jako organizátorku pražského Microfestivalu nebo autorku několika děl z výborů Nejlepší české básně

Cena kurzu je 1200 Kč a zahrnuje ubytování (Svatojánská kolej), vydatnou snídani a občerstvení (coffee breaky). Kurz bude probíhat v učebních prostorách koleje. Obědy a večeře si účastníci hradí sami (výhodné menu v restauraci).

Podrobný program je k nalezení na www.literarni-dilny.cz ; možnost přihlašovat se je na http://goo.gl/1dZPka. Účastnický poplatek je 1200,- pro pracující, 1000,- pro studenty a účastníky minulých ročníků.
 

Pokud na stránkách www.literarni-dilny.cz nenajdete všechny potřebné informace, organizátorky projektu jsou vám k dispozici na adrese literarni.dilnicky@gmail.com.

 

 

 


21 názorů

a2a2a
21. 08. 2014
Dát tip

egile,

velmi oceňuji tvou vytrvalou snahu pracovat pro podporu začínajících či  neznámých autorů, mimochodem cena 1200,- Kč za ubytování se snídaní, obědem a drobným občerstvením je příjemná a když nic jiného, pak už jen možnost dvoudenní intenzívní diskuse nad uznanou literaturou a následně nad vlastní tvorbou ve skupině 10 lidí je sama o sobě přínosná, poněvadž se zde nabízí poměrně značný prostor pro zpětnou vazbu.


Janina6
20. 08. 2014
Dát tip

Egile, ten reklamní sloupek o Svatém Janu pod Skalou prostě nemá chybu :-)))

Přeju, ať se všechno vydaří. Řekla bych, že schopný se z takového setkání poučí vždycky, a to nemám na mysli nějaké napodobování či hledání "receptu". I kdyby ho to nakonec inspirovalo třeba jen k přemýšlení, proč on to vidí úplně jinak... :-) Nové impulsy nikdy nejsou na škodu. 


Antoncek
19. 08. 2014
Dát tip

Ehmm, rád bych pozval do diskuze např. Petra Krále, jenž jistě ví, co dí, když jakéhosi L. Zedníka zmiňuje jako jednoho z mála s vůlí ke kompozici (a nechme na autorech hledání hranice mezi kompozicí a konstruktem). Mně osobně zde nejednou zmiňovaná a chválabohu vzácná, "energie spontánnosti", u egila přidanou hodnotou, učinila nefalšovanou radost v "Automobilce Holan" (jak známo, spontánnost, to není automatismus).

Takže jo, i když není recept, rád bych se dověděl "příběh této básně".


egil
19. 08. 2014
Dát tip

:-) Tou první větou jsi to shrnul moc pěkně, Zdendo.* Jsme.


egil
19. 08. 2014
Dát tip

Hynajsi, nemyslím si. I vzhledem k tomu, že výše poplatku sotva hradí výši ubytování na tři dny.

Samotný program bude zaměřený na sdílené vnímání (nejen) literatury. Rozhodně není ničím cílem vytvářet prefabrikované "literáty" či rutinéry píšící "tamtam tátá-tamtamtamta / tamtamtamtádá-tamtamtamtá". Půjde o prodloužený víkend s poezií, kde účastníci ideálně můžou načerpat  inspiraci, tvůrčí impulzy. V koleji, v hospodě, v terénu.

_____

Whites.: Nemyslím, že bych měl zájem se s tebou bavit, že by tvoje komenty cokoli relevantního říkaly ("naprostý souhlas", "vice versa" apod.). Měj se.


Whitesnake
19. 08. 2014
Dát tip

Vice versa, Egile, vise versa


hynajs
19. 08. 2014
Dát tip

ale já neříkám, že to jde vám do kapsy, jen že to je tahání peněz z kapes důvěřivců


egil
18. 08. 2014
Dát tip

chrouste, tohle tvoje za-každou-cenu kvarulantství... že tě to baví. Ale, i když si nemyslím, že to k něčemu v tvém případě bude, přesto doplním:

Co se týče schopností, talentu apod., nikdo ani nepředstírá, že jsou Literární dílny nějakou fabrikou na spisovatele, že se tam mysl - tvůrčí tabula rasa - promění ve studnici poezie. Ale

pravda je, že třeba četba a psaní jsou spojité nádoby. Minulé dílny, to bylo takové pohodové setkání, něco pro inspiraci. Radost ze sdílení, z hledání. Individuální tvorba je samozřejmě někde jinde.

A k těm penězům... To je celkem legrační, co tu píšeš, protože celá akce je možná jen proto, že se podařilo sehnat dva sponzory a jeden grant (který musíš do koruny vyúčtovat). Pořadatelé nemají z celé akce ani korunu. Schválně, tipni si, kolik stojí ubytování ve svatojánské koleji na tři dny pro 25 lidí?

__________

Whitesnakeu, od tebe bych ani nic jiného nečekal. Natožpak vlastní názor.

 


Whitesnake
18. 08. 2014
Dát tip

naprostý souhlas s hynajsem


hynajs
18. 08. 2014
Dát tip

základní postupy ještě nemusí být ty správné postupy - je to zase jen tahání peněz z důvěřivců, kteří žijí nadějí, že schopnosti se dají koupit - leda tak naučit nudné a nic neříkající základní postupy..a za tři dny? legrační..


oran
17. 08. 2014
Dát tip

tangens, ty bys mel jet, egil by ti vysvetlil, jak se vydelava psanim. ber to jako investici, vlozis 1200,- a za rok, kdo vi, mozna i hotylek poridis. i kdyz, vzhledem ke tvemu EQ, radsi tech 1200,- mozna usetri, prece jen, nejsi tak dusevne bohaty abys mohl kupovat levne veci.


Antoncek
16. 08. 2014
Dát tip

Nedostižně věren jen sám sobě

dokázal plakat na vlastním hrobě


a bude tam i literární soustružna a literární kovárna? A budou nekonformní básníci zavřeni do blízkoležících Solvayových dolů?

egil
15. 08. 2014
Dát tip

Pravda, jak jsem jen mohl zapomenout?

Skalní příkrov devonského stáří, tyčící se nad prastarým klášterem, zvolilo pro možnost nádherného posledního výhledu hned několik známých sebevrahů. V samotném kláštěře můžete navštívit malebnou studánku, z jejíhož dna můžete pro štěstí lovit blyštivé mince. Poblíž pravého křídla kláštěra je známá paleontologická lokalita v travertinech, z níž - během její kompletní likvidace - získáte množství zkamenělých listů. Doporučujeme navštívit lokalitu Pod elektrárnou, kde v silurských vápencích najdete bohatou trilobitovou faunu. Vzhledem k tomu, že je lokalita přírodní památkou, je zakázáno užití krumpáčů. Nevadí, mnohem efektivnější pro Vás bude řízený odstřel. Získané fosilie ideálně prodejte do zahraničí. Vynechat nesmíte ani nedaleký hřbitov s novogotickým kostelíkem. V jeho areálů se nachází prastaré luxusní hrobky - při troše kopání a louskání zde poměrně snadno získáte množství zlatých plomb. V potoce Kačák žije společenstvo ohrožené potoční fauny. Proto si nezapomeňte do batohu přibalit kotlík, koření a trochu čerstvé zeleniny! Správa CHKO Český kras


Zordon
15. 08. 2014
Dát tip

Možná by pro reklamu stálo zmínit, že Svatý Jan pod Skalou se nachází v malebném přírodě.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru