Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podzimka obecná

05. 07. 2024
0
4
91
Autor
Litarts

-

Smetanku nahradila podzimka

a opět plno žluta v trávníku.

Ta nová pampeliška prostinká,

jíž teplé léto dává vzniku.

-

Zlaté úbory na tenkém stonku,

v té posečené trávě záhonku.

Pokvetou dlouho až do podzimku,

mění se také ve chmýr do snímku.

-


4 názory

Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Už žádné nepotřebuje, je dobrá taková, jaká je.  


tak vzhůru do oprav, básnička si to zaslouží


Litarts
před 3 měsíci
Dát tip

Pane Voříšku,

čtěte lépe, V tom verši je psáno: "jíž teplé léto dává vzniku." Verš je záměrně kratší o jednu slabiku v koncovém rýmu a větně tak logicky uzavírá první sloku. I druhá sloka je dobře sestavená, byť záměrně trošku jinak, jako ta první. Všechny rýmy mají stejnou poslední slabiku, ale jsou i ve dvojicích odlišené. Změnil jsem jen v posledním verši předložku: "na snímku - do snímku". Básnička je prostá, jako ta běžná a známá kytka, proto si myslím, že ani nepotřebuje ilustrační snímek, ale není to říkanka pro děti. Já svoje někdy narychlo psané básně ještě opravuji v příštích dnech. Toto je taková vzpomínková, pouze s koncovými rýmy.  


První sloka: Nebýt posledního verše první sloky, šlo by o hezkou říkanku pro děti. 

již teplé léto davá vzniku - čehože vzniku? Prostě zničeho nic rébus a ještě s hůře znělým začátkem. Je taková spousta pěkných rýmů, které múžou zakončit a uzavřít o dost lepší verš. Tedy takový, který by sloku uzavřel v duchu prvních tří veršů a nezničil by ji!

třeba: slavíků, básníků, zlatníků - tohle se doslova nabízí, když máš verše o pampeliškách! Žlutá, zlato, kulaté květy jako zlaťáky...

Druhá sloka už první tři své verše nemá tak dobré, jako ta první, ale jde to. Rýmování je fádnější hlavně stejnou poslední slabikou všude. Ale poslední verš je ještě horší. Co to komu řekne, že se mění na chmýr na snímku. Snad jedině, kdys u básničky nějaký snímek měl, pak by se dalo uvažovat o tom, že básnička je jeho popisem.

Vypadá to, hlavně podle prvních tří veršů první sloky, že by se dalo z dílka něco milého vytáhnout. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru