Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kde Bójové dříve, dnes Češi

20. 07. 2024
4
7
116
Autor
Aru

"V Českém království latinsky Regnum Bohemiae žil lid, který se v kronikách označoval nacionem Boemie, v překladu Boe – velkomyslný a Mie – můj." "Výraz Boemorum vyskytující se ve třech zlatých bulách v 13. století znamenal bójské konání (Morum)." Zdroj: Zde.

Známý to kmen Bójů
v zemi Bohémie žil,
to slavný král Karel IV. na trůnu byl.

Však uběhlo pár staletí
a lid zapomněl.
Dnes se každý Čech vzorně za to stydí,
chátru raději volí.

Jen ten sport s půllitrem
ještě ho rozveselí,
když si s receptem jde do lékárny.


7 názorů

Aru
před 2 měsíci
Dát tip toot

toot, keltové byli Češi, Němci, možná ještě někdo žijící za přemyslovců. 4. stol. před naším letopočtem je evidentně výmysl, ale je pozoruhodné, že působení smyšlených "keltských" Bójů je směřováno i tak s jádrem v Čechách, neboli, když chceš někoho vykolejit neříkej mu úplnou lež, ale systém polopravd, to se mu pak úplně uvaří mozek.

také je potřeba vzít v potaz působení několik verzí "latin" v Čehach a také zde se uzazevších Vlachů, nebo-li Italů, kteří mluvili svým latinským dialektem. to české pojmenování Vlaši je ponejvíce určující kym byli, pojem "Ital" je v tomto případě tak nějak nic neříkající, asi jako "kelt", což může být několi národů dohromady. (v neidentifikované době).

s tím rozluštěním, ruští vědci třeba jenom na základě obrazových materiálů považují původ Voynichova rukopisu za ruský, zatímco jiní, kteří text nedokázali rozluštit ho rovnou přisuzují mimozemšťanům. zřejmě když si nějaký mimozemšťan četl ve vesmírné raketě na záchodě Voynichůc rukopis, když splachoval, rukopis propadl záchodem až na Zem :D

na Voynichově rukopisu je ukázkově vidět, že každý má nějakou teorii, kterou přednáší na univerzitách, ještě předtím než vůbec zná obsah textu a odmítá se vzdát své ideje, že by text mohl být o něčem jiném, než si myslí, nebo že už je přeložen někým jiným. 

toto je dle mě pro historii a historiky příznačné, že se pouze předpokládá, že se události staly tak a tak a to co vypadá nejpravděpodobněji a nějak se na tom dokáže vědecká obec shodnout, že by to tak asi mohlo být, to se pak učí na školách už ne jako vědecký předpoklad, ale jako historická pravda, což ovlivní budoucí historiky. důležitý je si připomenout, že církev byla dříve veřejně mnohem vlivnější a zasahovala lidem do všech sfér života. zašifrovaný Voynichovův rukopis před církví je toho ukázkovým příkladem.

včera jsem to dočet, samotný výtah z Voynichova rukopisu se psal několik let a zřejmě stále dopisuje, zabralo mi to několik hodin a rozhodně ti lidé nebyli pohané, ale hluboce věřící lidé, kterým se nelíbili tehdejší praktiky církve, rukopis se točí kolem Husovy éry a Václava IV., byla to nesmírmě kritická a bolestivá doba, vůbec se nedivím že to vyústilo v husitské války. církev se snažila potlačit všechno co nezapadalo do jejích standardů.

bez tohoto kontextu nelze vůbec pochopit proč lidé byli ochotni se nejen postavit proti vatikánu, ale jít proti němu i do války s Husity.

ano, do luštění se můžeš sama pustit, zde, autoři jsou v tom zcela otevření, je jim možno i napsat, předložit svůj výzkum ke konzultaci.

báseňka, jak už kategorie napovídá je jen pro radost, nebo pro pláč (kdo jak chce :D ), je to jenom lehké naťuknutí a samozřejmě že to neplatí 100% na všechny


toot
před 2 měsíci
Dát tip

Jinak, ještě mě napadá - poddaní byli obvykle stejné víry, jako jejich pán (vyplatilo se) - vedl Karel IV. proti svým pohanům nějaké represe?


toot
před 2 měsíci
Dát tip

Ještě k básni ... Celkově báseň kombinuje historické odkazy s kritikou současné společnosti a může vyvolat diskusi o tom, jak se mění kulturní a národní identita v průběhu času... Poslední verše, které se zaměřují na "sport s půllitrem" a "recept v lékárně", mohou být chápány jako kritika stereotypů naší milé kultury. Báseňka může být interpretována jako komentář k politické nebo společenské situaci, kde je historické povědomí a hrdost na minulost považováno za nevhodné nebo zastaralé...  :) Což je samo o sobě dobrý námět na epickou záležitost, která by se mi líbila ve vznešené literární formě. Ale takhle je to Aruův styl psaní, náznakově kritický a melancholický. Mini. Otevřený a k diskuzi vyzývající. :) Kdyby pro nás (myslím si, že pro mnoho z nás) nebylo tak složité bavit se o politice a problémech ... nechceme si dělat zle pro své názory? Snad. 


toot
před 2 měsíci
Dát tip

Z jazykovýho hlediska je zajímavý keltský vliv na místní názvy. A jelikož mým živlem jsou řeky, tak zmíním mou první milou Vltavu - ač je původ jejího jména často spojován se starogermánským původem (Wilth-ahwa, což znamená „divoká voda“), není vyloučeno, že taky Bójové mohli mít svůj vliv na název, který se později přizpůsobil germánskému jazyku.  :) Mou druhou láskou je Sázava - to může pocházet z keltského slova „saz“, což znamená „usadit se“ nebo „tábor“. To by mohlo taky odkazovat na keltské osady, které byly umístěny podél řeky. A že jich je. Kousek tu taky. Já a Berounka se zatím tolik neznáme, ale může mít své jméno odvozené z keltských slov „ber“, což znamená „kopec“, a „una“, což znamená „voda“. Tohle spojení by mohlo odkazovat na geografický rys řeky protékající krajinou s kopci. Ú-u. Jako se vším, přítomnost lidí různých kultur na určitém území vede k přítomnosti (v tomhle případě) keltských názvů v toponymii řek. Tím se odráží hluboké historické kořeny a kulturní dědictví, které v tomhle případě zmiňovaní Bójové zanechali ve střední Evropě. Všechny civilizace a vlivy formovaly krajinu a jazyk, který dnes používáme. :) Baví mě to.


toot
před 2 měsíci
Dát tip

Aru, trochu jsem si o tom početla a napadlo mne ... Rudolf II. si liboval v padělcích ... :) ... Každopádně ti děkuji za odkaz, zajímavé (prolítla jsem) tak se na to kouknu. Ještě jsem se dozvěděla (informace z října 23), že pro akademické kruhy i přes mnoho pokusů a výzkumů vedených odborníky na lingvistiku, kryptografii a středověké dějiny, ... zůstává rukopis nevyřešený. Významný průlom v jeho dešifrování nebyl oficiálně oznámen ani uznán odbornou komunitou. :( Ve článku je popsaný způsob dešifrování? :) Je to zajímavý...


Aru
před 2 měsíci
Dát tip

včera jsem dočetl ten masivní výtah z Voynichova rukopisu doplňovaný po několik let a je to hodně podnětné čtení z doby Václava IV., až na základě takových rukopisů lze vůbec nahlédnout jak tehdy lidé uvažovali a v podstatě jaké byly kritické body té doby a osudy lidí


Gogin
před 2 měsíci
Dát tip Aru

zajímavý


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru