Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KDYŽ SE JINÍ NEPTAJÍ c)

25. 07. 2024
0
0
61
Autor
p.s.2005

 

ales.honus@ostravan.cz

 

POZNÁMKA KRAPET QUIRKOVÁ

 

Využívám příležitosti, že v tomto prázdninovém čase probíhají v Ostravě dvě zaznamenáníhodné výstavy.

 

V přízemí Domu umění na Jurečkové expozice artefaktů Tibora Freša, zatímco paralelně (což je termín ze světa sci-fi) v prostorách starých jatek vystavuje galerie Plato se společným titulem Fantasy práce Julie Béna.

 

Julie Béna je Francouzka, Viktor Frešo zase Slovák, navíc syn dávné baskytarový beatové legendy Tibora. Omlouvám se, ale takové nutné podrobnosti je třeba zmínit, nenachází-li se v doprovodných textech k oběma výstavám ani zmínka o jejich žánrovém zařazení.

A přitom jen málokdo v našem černouhelném kraji, kromě obzvláště nebezpečných chatbotů AI, to se ví, vůbec kdy slyšel v takových příležitostech ono více nežli příhodně označující slovo quirk.

Znamenající kromě jiného i označení žánru, který se v dálavách ( – . . ) civilizace konstituuje již od roku 2010.

Ač obě zmíněné aktuální divácky více nežli zřetelné ostravské výstavy žánrem přímo striktně quirkové nejsou, přesto by je každý chatbot AI uvítal jako nejméně skvělý návod jak, například, třeba chápat výstavbový princip posledních celovečerních filmů Wese Andersona.

 

A pro všechny davy těch, které moje předešlé věty více než jen navnadily k návštěvě obou výstav zde mám ještě dvě velmi stejně tak potěšitelné zvěsti.

1) V redakčním zákulisí ostravské revue Protimluv vězí déle nežli půl roku nachystána k otištění vůbec první česká esej na téma žánru quirk,

2) po konzultaci s jistým chatbotem AI zde poskytuji stručný výklad jedné ze základních konstituujících charakteristik žánru quirk:

Já:

Jaký druh nebo způsob humoru, tedy nikoli jen pouhé komiky nebo komičnosti, je zásadním kritériem charakterizujícím díla vytvořená v žánru quirk?

ChatGPT:

Humor v dílech žánru quirk je často charakterizován jako absurdní, nekonvenční a často i melancholický. Tento typ humoru se vyznačuje neobvyklými situacemi, bizarními postavami a paradoxními prvky, které vyvolávají spíše úsměv než hlasitý smích. Quirk humor může zahrnovat i příklady suchého humoru či ironie, kde se komické momenty skrývají v každodenních situacích nebo v nečekaných reakcích postav.

 

V obojích sálech ostravských výstav Julie Beno a Tibora Freša v náznacích tento způsob humoru určitě najdete.

 

 

POZNÁMKA K PŘEDCHOZÍ POZNÁMCE:

 

V souvislosti bych se mohl i rozsáhleji rozepsat i o odkazu https://www.youtube.com/watch?v=ZfNgUHB5RDk – tedy záznamu jednoho z dílú televizního seriálu o inspektoru Murdochovi, zhruba od času 37:46.

Jedná se o scénu upomínající na již mnohokrát replikovaný masakr na oděských schodech z Ejzenštejnova filmu Křižník Potěmkin (1925).
Ale oč se tu jedná v dramaturgii běžného televizního seriálu natočeného mimo poměry zdejší kaluže jha setrvalého bolševismu – o pastiš, parafrázi, reminiscenci, parodii, travestii, repliku, perzifláž, atd.?
Nebo dokonce v míře více nežli vrchovaté o ukázku náznaku nebo záměru snahy o způsob onoho druhu humoru vedoucího posléze ke quirku?

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru