Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smutné povídání

03. 08. 2024
0
2
50
Autor
Jinys
Svého času zvítězil spalovací motor nad pohybem lidskou, nebo zvířecí silou.
Vítězství civilizace, rozuměj vítězství pohodlí nad nepohodlím, způsobilo, že přes počáteční rozpačité krůčky vozidla osazená spalovacími motory, prakticky vytlačila povozy, ale později i jízdní kola, ze silnic.

Arabova ruka, která počátkem sedmdesátých letech minulého století přivřela kohout na potrubí s ropou, způsobila na západě poměrně masivní a nutno zmínit, že i trvalý návrat lidí ke kolu, nicméně totální revoluční vítězství cyklistů, završené slavnostním rozcupováním posledního automobilu se nekonalo.
Auto je auto.
Vozit si zadek v něm je, a asi i bude, stále pro většinu lidí, kteří tuto možnost mají, víc fajn, než si ho otlačit na kole.
Dnes opět vítězí motor, tentokrát elektrický, nad vlastním výkonem.
Pohodlí má opět navrch nad propoceným dresem.
A k tomu se hodí, i to, že právo není fyzika, a lze ho snadno ohnout.
Dosavadní legislativní normy, za vymezených podmínek omezující výkon, rychlost a místo použití některých elektrických samohybů, jistě v brzké době projdou zásadními změnami, kdy tato omezení tiše, nebo s mírným hlukem zmizí.
A potom, když většina přibližovadel opět pojede v městech stejnou rychlostí, přestane být aktuální potřeba budovat oddělené komunikace pro ty pomalejší.
A kruh se uzavře.

Ale v autech, nebo v kolech to není!
Je to v lidech a s tím se pravděpodobně nic moc rozumě dělat nedá.
Ne, milí, revolucionáři!
Žádný ušlechtilý tlak ve jménu v řadě dalšího, jedině možného dobra, s tím nic neudělá!
Jako vždy v dějinách, by to vyvolalo jen další větší, nebo menší průser.

A to potom nikdy:
Není fajn.

2 názory

Jinys
před měsícem
Dát tip

Aru

Nejsem si úpně jistý, že jsi text přečet s dostatečnou mírou pozornost na to, abys pochopil o čem píšu.
Jistý si jsem ale naopak tím, že z novin jsem nic neopisoval, neb toho nejsem schopem, protože při této četbě začínám většinou ihned zvracet.
Kolistice se ale komplexně věnuji již tak dlouho, že o ní musím vše podstatné vědět, i kdybych nechtěl.
A já jsem chtěl...
:-)

Přeji ti hezký den.  


Aru
před měsícem
Dát tip Gora

to není úvaha, ale posbírané výkřiky z novinových titulků, úvaha nechce jít do hloubky, ale zůstává jen na povrchu, jak skromnou velikostí textu, tak myšlenkami, které opakují, to co bylo už mnohokrát opakováno bez vlastního přínosu, tedy reinterpretací. úvaha by přinášela nový, vlastní pohled autora a jeho vlastní zamyšlení, ne pouhé opakování mnohokrát slyšeného/viděného.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru