Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O jediné správné morálce

29. 08. 2024
2
3
44

V lidských dějinách se vyvinuly dvě různý pojetí morálky. První se soustředí na chyby a odstranění chyb druhých, věří ve správnost jedinýho přijatelnýho pojetí světa a jeho zlepšení vidí ve vnucení ho většině ostatních. Tohle pojetí vede ke světu, přehlcenýmu rostoucím počtem pravidel, kterými je nemožný se řídit, kde jsou všichni spoutaný vzájemným dohledem, ztrácejí schopnost tolerance k odlišnosti, která není v souladu s jediným přijatelným přístupem ke světu, oslavování pomsty a ztrátu schopnosti sebereflexe a autonomní morálky, která je vytlačená dohledem a názory ostatních. Tenhle přístup je asi vždycky úspěšnější a líp se hodí k rychlému prosazení společenských a osobních zájmů.

 

Druhé pojetí věří, že svět můžeme zlepšit jenom zlepšením sebe sama, jenom když se sami pokusíme být lepší než ostatní. Tenhle přístup nepotřebuje ovládnout většinu, stačí když se jeho myšlení zachová u části elity, která může ostatním připomínat že existuje i jiná morálka. Problém je, když se znejistěná elita ze strachu ze společenských změn a ztráty svého vlivu začne přizpůsobovat zbytku společnosti a ztratí tak důvod své existence.


3 názory

Marian67
před 3 týdny
Dát tip

ano, neutuchající boj mezi zájmy jedince a zájmy masy, nebo mas? :D 

každopádně b je správně, ale a je obvyklé


Marian67
před 3 týdny
Dát tip

J.Rose "Elity budou například tvrdit, že otroctví je z morálního hlediska špatná věc, ale pokud se objeví jedinec, který by chtěl dobrovolně vstoupit do otroctví, elita (či jakýkoliv mocenský systém) by mu v tom neměla bránit." Historie zatím zná jen případy opačné ;)


J.Rose
před 3 týdny
Dát tip Marian67

První pojetí je svazující, neboť omezuje individualismus a rozvoj svobodné vůle. 

Druhé pojetí působí na první dobrou lépe, ačkoliv zůstává otázkou, co znamená býti lepší než ostatní? To, co budu považovat za lepší verzi sebe sama, může být vnímáno duálním pohledem. Pokud například budu v práci podávat daleko lepší výkony než moji kolegové (dejme tomu norma u pásové výroby) s cílem ukázat jim, že to zkrátka jde, možná si vysloužím pochvalu od nadřízeného, ale u ostatních můžu vzbudil závist. Snaha být lepší se v takovém případě mine účinkem. Slovo "lepší" si navíc každý může vykládat po svém.

Nemám nic proti tomu, aby světové elity ukázaly lidem jiný druh morálních hodnot, ale já sám si chci svobodně vybrat zdali mi takové hodnoty sedí a v případě nesouhlasu nebýt perzekuován. Dovedu to do extrému. Elity budou například tvrdit, že otroctví je z morálního hlediska špatná věc, ale pokud se objeví jedinec, který by chtěl dobrovolně vstoupit do otroctví, elita (či jakýkoliv mocenský systém) by mu v tom neměla bránit.

Jinak díky za zajímavý a podnětný text. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru