Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příběh lovců mamutů a jiných příšer

01. 10. 2024
11
5
105
Autor
Benetka

https://www.youtube.com/watch?v=b7IKdkmuJ7g&ab_channel=Mistrdabingu

 

Na véršku Pá_la_vě:

(circa 30 000 let před kristem)

Přeju ti dnes Miku dobrý lov

 

TUKTÁ! TUKTÁ!! TUKTÁ!!!

 

Hele a koukej!?

Tam dóle pod náma jednou bude

MIKULOV


5 názorů

Evženie Brambůrková
před 2 týdny
Dát tip Benetka

Pod náma je Trója a tam byli taky.


Zeanddrich E.
před 3 týdny
Dát tip Benetka

... :).

Jo, Alice; neví se, jak lovci mamutů lovili. - Jisté je jen to, že si vedli asi dost  úspěšně, když se v některých lokalitách našly pozůstatky až stovek zvířat (důkaz lidské vynalézavosti - byli to vlastně už lidé současného typu, psal jsem o tom i zde opakovaně).

Zajímavostí ovšem také  je, že v dobách ledových vytvořili tehdejší lidé mnohá umělecká díla (včetně třeba naší podpálavské tzv. Věstonické venuše), zajímavé kamenné nástroje, apod., zatímco v dobách pozdějších - teplejších, a celkově pohodlnějších už jen nějaké řezby do mamutích, či koňských klů a kostí; schopnost vypalovat sošky - a pravděpodobně i nádoby - jakoby lidstvo na tisíce let zase ztratilo...)(zmenšil se údajně i počet jedinců v tlupě - z průměrných šedesáti na cca třicet, jelikož pro lov menších zvířat už nebylo třeba větší koordinace - a tím se zmenšil i počet sociálních vztahů průměrného človka...).

To se prostě už dlouho ví - v dobách lehčí obživy člověk zleniví...).


Benetka
před 3 týdny
Dát tip Umbratica

Přesně! Stroj času!!! :)

Jednou jsem četl sci-fi povídku o cestování časem a hodně velký zájem byl na "zájezd" na ukřižování Krista. A když se tam hlavní hrdina konečně dostal tak zjistil že v davu cestou na Golgotu jsou vlastně jenom turisté jako on... :D


Umbratica
před 3 týdny
Dát tip Benetka

Poblíž mého bydliště je taky jedno naleziště mamutích kostí, i když méně významné. 

Věda nejprve předpokládala, že lidé lovili mamuty do vykopaných děr. Pak se usoudilo, že neměli nástroje na to, aby tak velké díry vykopali a tak se prohlašuje, že mamuti byli loveni jen s pomocí oštěpů. Jakýsi kompromis mezi těmito názory představuje hypotéza, že mamut byl zahnán do nějaké soutězky a pak mu byla přehrazena cesta např. pokácením stromů kamennými sekerami. Následně na něj pak byly vrhány kameny a házeny oštěpy zhora.    Nikdo přesně neví, jak to bylo. Chtělo by to stroj času.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru