Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království. ((četby ze Mše sv. z katolických kostelů z dneška 13. října 2024)) (dnes i plus fotky)

13. 10. 2024
1
7
56

 

Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království. ((četby ze Mše sv. z katolických kostelů z dneška 13. října 2024))    (dnes i plus fotky)

 

28. NEDĚLE V MEZIDOBÍ

13. října 2024 – Slaví se.

Direktář
Barva: zelená
Pořadí v tabulce liturgických dnů: 6
Ke mši: Gloria, Krédo, preface pro neděle v mezidobí
Vyskytne-li se závažnější potřeba nebo pastorační důvod, může se z příkazu nebo se svolením diecézního biskupa slavit vhodná mše spojená s určitými obřady, mše za různé potřeby nebo votivní mše.
Může se slavit pohřební mše. Jiné mše za zemřelé nejsou povolené.
Žaltář 4. týdne

 

Vstupní antifona – Žl 130,3-4

Budeš-li uchovávat v paměti viny, Hospodine, Pane, kdo obstojí? Ale u tebe je odpuštění, Bože.

Úkon kajícnosti je možné nahradit Obřadem svěcení vody a pokropení lidu.

 

 

Vstupní modlitba

Prosíme tě, Bože, dej nám svou milost,
aby nás vždycky předcházela a provázela
a stále nás vedla ke konání dobra.
Skrze tvého Syna ...

 

 

Čtení z Písma podle ročního cyklu

 

 

1. čtení – Mdr 7,7-11

Bohatství jsem pokládal ve srovnání s moudrostí za nic.

 

Čtení z knihy Moudrosti.

Modlil jsem se, a byl mi dán rozum, prosil jsem, a ducha moudrosti v úděl jsem přijal. Jí jsem dal přednost před žezly a trůny a bohatství ve srovnání s ní jsem pokládal za nic. Nesrovnával jsem s ní neocenitelný drahý kámen, protože všechno zlato je vzhledem k ní jen troška písku a za bláto lze počítat vedle ní stříbro. Miloval jsem ji nad zdraví a krásu, chtěl jsem ji mít raději než denní světlo, poněvadž nehasne její záře. Spolu s ní se mi dostalo všeho dobra a skrze ni nespočetného bohatství.

 

 

2. čtení – Žid 4,12-13

Boží slovo pronáší soud nad nejvnitřnějšími lidskými myšlenkami a hnutími.

Čtení z listu Židům.

Boží slovo je (plné) života a síly, ostřejší než každý dvojsečný meč: proniká až k rozdělení duše a ducha, kloubů a morku, a pronáší soud i nad nejvnitřnějšími lidskými myšlenkami a hnutími. Není tvora, který by se před Bohem mohl ukrýt, před jeho očima je všechno nahé a odkryté a jemu se budeme zodpovídat.

 

 

 

 

 

Zpěv před evangeliem – Mt 5,3

Aleluja. Blahoslavení chudí v duchu, neboť jejich je nebeské království. Aleluja.

 

 

Evangelium – Mk 10,17-30

Prodej všechno, co máš, a následuj mě!

Slova svatého evangelia podle Marka.

Když se (Ježíš) vydával na cestu, přiběhl nějaký (člověk), poklekl před ním a ptal se ho: „Mistře dobrý, co musím dělat, abych dostal věčný život?“ Ježíš mu odpověděl: „Proč mě nazýváš dobrým? Nikdo není dobrý, jenom jeden: Bůh. Znáš přikázání: `Nezabiješ, nezcizoložíš, nepokradeš, nevydáš křivé svědectví, nebudeš podvádět, cti svého otce i matku!'„ On mu na to řekl: „Mistře, to všechno jsem zachovával od svého mládí.“ Ježíš na něho pohlédl s láskou a řekl mu: „Jedno ti schází: Jdi, prodej všechno, co máš, a rozdej chudým, a budeš mít poklad v nebi. Pak přijď a následuj mě!“ On pro to slovo zesmutněl a odešel zarmoucen, protože měl mnoho majetku. Ježíš se rozhlédl a řekl svým učedníkům: „Jak těžko vejdou do Božího království ti, kdo mají bohatství!“ Učedníci užasli nad jeho slovy. Ježíš jim však znovu řekl: „Děti, jak je těžké vejít do Božího království! Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ Oni užasli ještě víc a říkali si mezi sebou: „Kdo tedy může být spasen?“ Ježíš na ně pohleděl a řekl: „U lidí je to nemožné, ale ne u Boha. Vždyť u Boha je možné všechno.“ Tu mu řekl Petr: „My jsme opustili všechno a šli jsme za tebou.“ Ježíš odpověděl: „Amen, pravím vám: Nikdo není, kdo by opustil dům, bratry nebo sestry, matku nebo otce, děti nebo pole pro mě a pro evangelium, aby nedostal stokrát víc nyní v tomto čase: domy, bratry a sestry, matky a děti i pole, a to i přes pronásledování, a v budoucím věku život věčný.“

 

 

 

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


7 názorů

Aru
před 5 dny
Dát tip

jsem na to zvědavý ;)


... .

Ježíš neříká, že hmotně bohatý nemůže vejít do nebeského království (viz  „U lidí je to nemožné, ale ne u Boha. Vždyť u Boha je možné všechno... .“); Ježíš jen říká, že je to hodně těžké.


Aru
před 5 dny
Dát tip

Zeé, já chápu že ač je to čtenáři řečeno opakovaně za sebou, že do křestanského nebe vejde jen člověk bezmajetný, ostatně ten příklad s bohatým je geniální, že čtenáři mající milionové majetky si větu, že se mají všeho zbavit vysvětlí tak, že mají podporovat chudé přes charitu :D

co se týče hřiven, není tím myšleno, že člověk má jít spekulovat na burzu a z 10 milionů má udělat sto miliard, ale jedná se o duchovní poklady jemu svěřené, že nemá vyhazovat vlastní talenty oknem, tak jako je běžným zvykem :)

křesťanská víra byla vždy pro chudé, nikoli pro bohaté, vy v těch kostelech si to můžete překroutit jak chcete a nakonec je to vaše věc co děláte se svou vírou ;)

ostatně já jsem četl výtah z Voynichova rukopisu a křesťané tady v Čechách z Husovy éry to byli skutečně hluboce věřící a zapálení lidé pro víru, dokonce byli ochotni se postavit proti Vatikánu a bojovat proti němu, když duchovní odpadávali od víry, to byli skutečně obdivuhodní lidé


 

Hm, Aru; - je třeba poslouchat i svou intuici... .

 

(( ...)).

Někdo si třeba vytvoří největší poklad v nebi i tím, že jemu svěřený majetek vhodně dlouhodobě využívá pro dobro hladových kolem sebe, ..., pro blaho obce, ..., církve, státu (vládnoucí strany či vlády, apod.), ..., prostě pro světlejší budoucnost tohoto světa...  ((viz  třeba také Ježíšovo podobenství o hřivnách, které byly jednotlivcům svěřeny v různé míře proto, aby je ti pro svého Pána rozmnožovali, nebo alespoň úročili, a ne proto, aby je pouze rozdali...)).


Aru
před týdnem
Dát tip Zajíc Březňák

"Jdi, prodej všechno, co máš, a rozdej chudým, a budeš mít poklad v nebi." Zajímalo by mě kolik křesťanů takto žije. Baví mě jak si křesťani mezi sebou povídají tyhle skazky a po mši naskájí do svých aut, ktere zaparují v garážích u svých baráků, no není to komediální víra? :D


 

(q poslouchal jsem dnes (mimo jiné) na netu celý přímý přenos právě z toho Brna;  - uvědomil jsem si přitom, jak kněží v Brně :) mohou si v té brněnské uvolněné atmosféře :) dovolit i vtípky, které by si (například) v upjatější Praze při mši asi nedovolili... :)  )


 

Foto číslo jedna: ¨Brno, neobvyklý přístup k Eucharistii, který jsem tu zažil už i já, před rokem 2010 :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru