Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AUDIOKNIHA: Umberto Eco - Jméno růže

05. 06. 2009
5
12
132
Autor
řádek

Na úvod je potřeba říci, že v případě audia Jméno růže se nejedná o audioknihu jako takovou, ale o rozhlasovou dramatizaci z roku 2002 z pera Michala Lázňovského podle překladu Zdeňka Frýborta. Rozhlasovou verzi vydal v roce 2006 Radioservis a jak je patrné ze stránek vydavatele, chystá se druhé vydání. A není divu.

 

Režisér Ivan Chrz odvedl vynikající práci. Zcela po právu získal za ztvárnění inscenace Cenu Prix Bohemia Radio 2006. Do hlavních rolí obsadil Davida Novotného a Pavla Soukupa. Špičkový přednes, skvělé provedení. Na čem si ale posluchač opravdu smlsne, je zvukový design. Ne náhodou získal kolektiv tvůrců této inscenace Zvláštní uznání v Ceně Prix Bohemia Radio 2006. Díky hudbě a zvukovým efektům má posluchač pocit, že je jen „nezvaným hostem“ v klášteře, ve kterém se odehrává známý detektivní příběh ze 14. století. Mistrně zpracované scény v různých prostředích umocňuje atmosféru a oživuje hru.

 

Mezi audiomilci patří tento komplet 5ti CD (9×41 min) mezi stálé bestsellery. Bez nadsázky se jedná o audio gurmánský zážitek, který lze poslouchat opakovaně.

 

Osoby a obsazení:
Starý Adso (Josef Somr), Adso (David Novotný), Vilém z Baskervillu (Pavel Soukup), Opat (František Němec), Jorge (Radovan Lukavský), Malachiáš (Jan Vlasák), Salvátor (Václav Vydra), Severin (Miroslav Táborský), Cellerarius (Bořivoj Navrátil), Berengar (Pavel Trávníček), Bengt (Jiří Lábus), Ubertin (Rudolf Pellar), Mikuláš (Jan Novotný), Aymardus (Petr Křiváček), Alinardus (Ilja Racek), Mnich (Milan Stehlík), Venantius (René Přibil), inkvizitor Bernardini (Petr Pelzer), Michal z Česeny (Karel Pospíšil) a další.

 

Audioukázka na serveru http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/eco.mp3


12 názorů

saša_gr
06. 06. 2009
Dát tip
mě se to taky líbilo, jestlik tu de vo todle ...

Anetté
05. 06. 2009
Dát tip
ano, tak v tom případe.. to nevim ale i kdyby tam soumrak třba nesyčel, je to skvělá věc:))

Tragicus
05. 06. 2009
Dát tip
Ja myslel, jestli ten soumrak je treba prezentovan sycenim slunce, kterak uhasina v mori (proste jako kdyz ponoris zhavy predmet do vody). Tedy jestli je tam nejaky soumrak k prezentovani. Ale jinak diky, promyslim. :]

Anetté
05. 06. 2009
Dát tip
já to mám doma, je to vymakaný:) nevim jestli tam někce syci zhasicaje v mori, ale zvukove prezentovany to je. kup ..nebo nějak ilegálně zkopíruj:))

Tragicus
05. 06. 2009
Dát tip
No, mozna by neskodilo to trochu rozvest, na kolik se drzi predlohy, charakterizaci a dojem z hlasu, apod., ale jinak dobre. A pro mne pro predstavu, co to konkretne znamena, rozhlasova dramatizace? Jestli tam jsou i takove ty serepeticky jako: "Zapadlo slunce." nebo je to prezentovano zvukove (treba ze syci zhasicaje v mori, popr. prechod ze "zvuku dennich" - vriskani kosu na "zvuky nocni" - houkani sovy). Koupi si rozmyslim. :]

papouch
05. 06. 2009
Dát tip
klííd kucíí, řádek slíbil, že to dá do po.řádku, jen co se vrátí .-)

pravda, i já postrádám recenzi :-)

A ta recenze je kde?

řádek
05. 06. 2009
Dát tip
Připomeń mi, ať se zamyslim, ale ne teď, teď fakt musím letět :)

papouch
05. 06. 2009
Dát tip
Chrz je rozhlasový superrejža a jeho zvukaři mistři. Co vezmou do zobáčku, je sqost.. poslouchám Vltavu často a když to jde, tak chrzovky si nenechám ujít America má kapku pravdu, tohle teda moc recenze není.. spíš teda vůbec .. nechceš to dát raději do kategorie Knihy časopisy..?

řádek
05. 06. 2009
Dát tip
Americo, už to tu padlo několikrát, já jen upozorňuju na to, co se mi na konkrétních nahrávkách opravdu líbí. Zajímá mě zpracování, což je v tomto případě vynikající. Recenzovat děj u tak profláklých věcí je přece nesmysl. A v tomhle případě je to zvukový design. Jde o upozornění na to , co se v audioknihách dá najít, či ne. Fakt mě to neživí :) A upřímně - dokud s tím nemá problém dassler (jakože nemá), je mi v zásadě jedno, jestli s tím má problém ňákej admin :)

America
05. 06. 2009
Dát tip
Jestli chceš tyhle reklamy schovávat za recenze, zkus k těm svým rozborům přidat aspoň něco víc než informace z přebalu... Kde je nějakej agilní admin, aby zatrh očividný znásilňování business-panenskýho statutu písmáka? Tip!*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru