Československá literární komunita
Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.
Přidejte seVaříme s FAE BOMB - Svíčková
Autor
FAE BOMB
Na čtyři porce si připravíme asi tak 1,5-2kg masa. Ideální je svíčková, falešná svíčková, zadní hovězí, v nouzi vepřová kejta. Dovolená je i zvěřina. Jiný maso jest zapovězeno. Další suroviny uvedeny během přípravy, neb jsem línej je vypsat.
Maso prošpikujeme slaninou. Tuto necháme v lednici, eventuálně hodíme na chvilku do mrazáku. Lepší se s ní pak pracuje. Pak jí nakrájíme na "hranolky". Tyto by měly mít průřez přibližně 1,5x1,5cm. Délka dle možností , eventuálně velikosti masa. Slanina je potřeba hlavně u hovězího a zvěřiny, protože to maso je sušší.
Slaninu osolíme, případně mírně opepříme. "Zapracujem" a chvilku necháme vodležet. Konce hranolků pak šikmo seřízneme. Usnadní nám to práci. Maso pod úhlem 45° nabodáme nožem s úzkou čepelí a slaninu tam zastrkáme. Přečnívající konce seřízneme. Potřebujem tak 200-250g slaniny, přičemž zbytek nakrájíme na kostičky a na pánvi roztavíme. Pak na tom zesklovatíme slabší chlapskou hrst nakrájený cibule. Poté přidáme vrchovatou chlapskou hrst mrkve, jakož i celeru a petržele. Necháme podusit do mírného změknutí. Během tý doby přidáme koření a to v několikanásobku množství doporučeného tištěnou kuchařkou. Žijem v nezdravě vysokém blahobytu, na úkor zadlužení, takže si to můžem dovolit. Místo dvou bobkovejch listů jich tam dáme klidně deset. Stejně je to léčivý... Novýho koření dáme klidně přes dvacet kusů. Nic nezkazíme. Pouze celýho pepře bych dal maximálně tak patnáct. To už zdraví škodí.
Pokud chceme mít něco speciálního, tak dáme i další tzv. "divoký koření". Například tak jednu až dvě půllžičky tymiánu. Jalovce v podstatě neomezeně. Klidně i celej pytlík. Tim nic nezkazíme. Většinou ale stačí tak slabší půlka, případně míň. Všechno děláme "vod voka", protože tomu rozumíme. Specialitkou pak může bejt přidání špetky muškátovýho voříšku nebo květu. Asi tak na špičku armádního útočnýho nože UTON vz.75. Nedoporučuju víc. Jinak to zhořkne. Je to jen pro vůni.
Maso lze i upéct. Pak bude šťavnatější. My to ale dáme do papiňáku, což ušetří čas, peníze a zlepší chuť vomáčky. Vložíme maso do papiňáku a narvem tam všechnu tu zeleninu. Tu jsme dělali v nějakym hlubšim kastrolu, protože na pánev by se nám nevešla. Pak hrnec vypláchnem převařenou vodou z rychlovarný konvice a nalejem do papiňáku k masu. To třeba i vícekrát. Nikoho ta námaha neukousne a my máme jistotu, že se celá chuť dostane do tý vomáčky. Pak přidáme několik polivkovejch lžic vocta. Normálního tak 2-3 lžíce. Máme-li balsamico, pak trošku víc. Někdo dává i bílý víno. To nepoužívám. Neni...
Doplníme vodu, aby maso nebylo zcela potopený. Pustí totiž vodu a smrskne se. Vaří se to na plnej kotel, než to začne syčet. Potom se to zmírní, aby to syčelo jen slabě. Pak se to nechá uvařit. Záleží na naší zkušenosti, jak dlouho to tam necháme.
Potom vyndáme maso, nakrájíme ho a dáme stranou. Vybereme koření a vomáčku rozmixujeme. Doporučuju ponornej mixér. Pak dáme smetanu. Doporučuju dvanáctiprocentní a to v množství tak aspoň třech kusů po 200ml. Dal bych i víc.
Pak je potřeba to mírně přisladit (max. tak 2-3 lžíce cukru), eventuálně dosolit a přidat vocet, pokud potřeba. Všechno se samozřejmě přidává postupně a furt se vochutnává. Vždycky se to promíchá ponornym mixérem. Pak to klapne.
Když dáme fakt dost zeleniny, tak se to ani zahušťovat nemusí. Jinak se přiměřený množství hrubý mouky rozmíchá ve smetaně a nechá zavařit.
Podle televizního pořadu lze přidat i hořčici, ať už plnotučnou či kremžskou. Toto však odsuzuji...
Pokud nám vaří naše lepší polovička a výsledek nestojí za moc, tak se to v nouzi dá vylepšit sójovkou a worchesterem. Existujou ovšem i radikálnější způsoby vylepšení svíčkový. To je ovšem na hraně zákona, ač se nejedná vo drogy. Správnej kuchař to prostě nikdy nepoužije, přestože to funguje. Byl by to zločin proti lidskosti. To se radši rozvede...
Podává se to pouze s houskovym knedlíkem. Jinak nelze.
Jak již uvedeno, jedná se vo čtyři porce. Pokud svojí porci nesníte, tak se styďte. Asi v práci málo pracujete, že nemáte hlad!
Uvítám případný zkušenosti s tímto receptem.
Dobrou chuť přeje FAE BOMB.