Československá literární komunita
Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.
Přidejte seVaříme s FAE BOMB - Šípkové víno
Autor
FAE BOMB
Příroda nám nabízí nepřeberné množství příležitostí, jak si zlepšit náladu. Zcela bezplatně a navíc s prokazatelným prospěchem pro naše zdraví. Uživatelsky přátelskou alternativou k pančovaným lihovinám se jeví šípkový víno. Šípky jsou v přírodě volně k natrhání a jen ostudně línej člověk se bude vymlouvat, že je nemá k dispozici...
Jak tedy při výrobě šípkovýho vína postupovat? Internet doporučuje použít šípky sušený. Pak to údajně bude mít lepší chuť. Nechť tedy máme sušený šípky. Dále potřebujem vodu, cukr, citrón a kvasnou nádobu. Krom toho potřebujem prostor pro kvašení. Toto je zcela jistě nejdražší položka na seznamu použitých pomůcek. K výrobě šípkovýho vína potřebujem barák nebo byt...
Šípkový víno jsem spáchal poprvý a povedlo se. Postupoval jsem takto: Vypral jsem půl kila sušenejch šípků ve studený vodě. Část internetu ovšem doporučuje šípky spařit. Předpokládám, že tak, že šípky nasypete na cedník a prolejete je svařenou vodou. Možná i tak, že je naházíte do vařící vody a prakticky hned zcedíte. To vám sice radikálně sníží počet nežádoucích kvasinek na primární surovině, ale bohužel zabijete i kvasinky žádoucí. Oddálíte tak nástup samovolnýho kvašení, protože vaši kamarádíčkové z řad pracovitejch kvasinek umřou...
Jako kvasnou nádobu jsem použil pětilitrovou PET-flašku vod nějaký laciný limonády. Pochopitelně jsem jí dobře vymyl a vypařil horkou vodou. Naházel jsem tam vypraný šípky. Jak již řečeno, půl kila sušenejch. Zalil jsem to převařenym roztokem cukru. Internet doporučuje rozdílný množství. Já jsem dal kilo. Taky jsem přidal šťávu ze dvou citrónů. V zájmu krize lze údajně použít i kyselinu. Nejlíp citrónovou, ale možná by šla použít ta z baterky našeho Rolls-Royce...
Počkal jsem, až to vychladne a nasypal tam kvasinky značky Vinka. Daj' se koupit v drogerii a stojej' něco kolem sedmi korun. Optimální je nechat je pár dní rozkvasit ve vhodnym roztoku. Jestliže věříte přírodě, dávat je nemusíte. Postavil jsem to v kuchyni na lednici. Předpokládaná průměrná teplota kolem dvaceti stupňů. Živnou sůl jsem nepoužil...
Ta věcička začala kvasit asi až tak po tejdnu. Jako domácího vařiče piva mě to docela stresovalo, páč pivní kvasinky za práci fakt vzít uměj'. Pivo stáčíte už za 7-10 dní. Vinný kvasinky jsou naproti tomu lemry líný, takže výsledek svýho snažení jsem stočil až po víc jak měsíci. Doporučuje se stáčet to hadičkou a naopak nedoporučuje lejt to přes trychtejř. To jsem udělal já. Celkově toho byly tři litrapůlkový flašky. Poslední flašku jsem si voznačil. Dostal se tam totiž i kal za dna, což představuje určitý riziko. Po zhruba čtrnácti dnech jsem voznačenou flašku vyvochutnával. Bylo to dobrý. PETku jsem měl zavřenou, takže se voxid uhličitej uvnitř hromadil a rozpouštěl se v kapalině. Netechnicky řečeno, byl z toho šampus, což jsem chtěl. Dneska si s tim připijem. Rodina to předběžně vochutnala a prej je to dobrý. A to jsou, 'sím pěkně, militantní abstinenti!
Takže si to zrekapitulujem... Na půl kila sušenejch šípků dáme kilo cukru. Asi je možný i víc. Chceme-li, vokyselíme. Dáme vodu. Šípky nám část vody vychlastaj', takže po pár dnech doplníme. Máme-li strach, použijem kvasinky. Po skončení primárního kvašení stočíme. Necháme uzrát. Hotovo...
Kilo zlevněnýho cukru stojí v supermarketu deset korun za kilo. Jsou z toho tři PETky po litru a půl. Litr vína stojí pod dvě padesát. Slušnej způsob, jak ušetřit na daních!
Dobrou chuť přeje FAE BOMB