Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Linda II.

07. 06. 2024
3
6
111
Autor
Aru

Spolupsaní: toot a Aru.

Moudro dne: "Potkáš-li rybáře Onindru, nemusíš nastavovat zrcadlo."

Na břehu rybníka velikého jako lidská dlaň stál rybář Onindra a svým sešlým vzhledem připomínal starou ohnutou vrbu, která u toho velikého rybníka jako dlaň nebyla.
Když tu od něj zprava i zleva blýskly současně dva portály, jedním prošel Geralt s Yennefer a zamířili dále na ostrovy Skellige, zatímco z druhého portálu vyklopýtala Linda, který ji před tím vcucnul. Linda byla přesunuta do centra toho kontejnerového města známého též jako Vašim nad Rzí ve kterém radnici při vystavování centra došly peníze v měně 'Rezavý zlaťák' a místo honosné rezavějící kašny byl instalován o něco skromnější rybníček pro přátelé rybolovu: "Nelov a koukej".

Rybář Onindra se z toho až lek'
"Uf, to jsem se z toho až lek'!" Řekl duchaplně rybář Onindra.
Linda se oprášila a vykašlala malý chuchvaleček rzi, který si začal vesele poletovat a smát se pod rezavý fousiska. Když se dovysmál, přistál na zem.
"Jsem starosta Vašimi nad Rzí," představil se s úklonou.
Linda jenom němě koukala!
Onindra nekoukal, protože zrovna ze zaparkované loďky na břehu vytahoval prut z rybníka.

Když Onindra vytáhl prut, k jeho překvapení na háčku nebyla ryba, ale malá, rezavějící krabička. Opatrně ji otevřel a uvnitř našel starobylý svitek, který se zdál být psaný v jazyce, kterému nerozuměl.

Linda si všimla svitku v Onindrově ruce. "Co to máš?"

"Našel jsem to v rybníku," odpověděl Onindra. "Nemůžu to přečíst, ale možná nám to něco řekne o tom, proč jsi tady."

Linda vzala svitek do ruky a pocítila, jak se kolem ní zvedá neviditelná energie. Písmo na svitku se začalo měnit a ona najednou rozuměla každému slovu. "Je to starobylý zaklínací svitek," řekla. "Mluví o bránách mezi světy a o někom, kdo má klíč k jejich ovládání."

"To by mohlo vysvětlovat ty portály," zamumlal Onindra.

Linda se zastavila a přemýšlela o slovech Onindry. "Klíč..." zamumlala si pro sebe. "Je možné, že jeřáb může být klíčem, který potřebujeme?" Pohlédla znovu na rezavý jeřáb, který se vypínal nad Vašimí nad Rzí. Jeho rezavé kovové tělo působilo dojmem, že už zažilo mnoho věků a bylo svědkem mnoha událostí.

Srdce Lindy se dotkla síla tohoto dávného symbolu. jehož silueta čněla nad horizontem jako ochranný průvodce. Možná právě on by mohl odemknout tajemství portálů a odhalit cestu do dalších světů.

"Možná," šeptla Linda a cítila, jak se v ní probouzí nový směr dobrodružství.

Zhluboka nadechla a podívala se na starostu. "Musím najít toho, kdo má klíč. Mohlo by to být jediné řešení, jak se dostat zpátky domů."

Starosta se poškrábal na rezavém fousisku a zamyšleně kývnul. "Znám jednoho starého mudrce, který by mohl vědět víc. Žije v lese za městem."

Společně se vydali na cestu. Jak procházeli městem, Linda si všimla, že všechny budovy a dokonce i lidé měli nádech rzi. "Co se tady stalo?" zeptala se.

"To je dlouhá historie," řekl starosta. "Kdysi dávno bylo město bohaté a plné života. Ale pak přišla kletba. Všechno začalo rezavět a nikdo neví proč."

Dorazili k lesu a začali hledat mudrce. Po nějaké době našli malou chatrč skrytou mezi stromy. Uvnitř seděl starý muž, který vypadal, že je stejně starý jako les sám.

"Vítám vás v Zahradě mezi světy," řekl mudrc s úsměvem. "Jsem Ardan, strážce brán. Vím, proč jste přišli."

"Potřebujeme najít toho, kdo má klíč," řekla Linda a ukázala mu svitek.

Mudrc přikývl a jeho oči se zaleskly moudrostí. "Klíč hledáte? Možná už ho máte. Klíč není předmět, ale znalost a odvaha čelit tomu, co přichází."

Linda se zamyslela. "Co to znamená?"


6 názorů

Aru
před 3 měsíci
Dát tip

pro dobrý špalek na prosbu měsíce Pusíku? :D


Aru
před 3 měsíci
Dát tip

ahoj Lili, díky ti ;)


Lili.
před 3 měsíci
Dát tip toot, Aru

Chyby jdou se mnou jako moje suita opilých milenců...

Vynikající počtení.


Aru
před 3 měsíci
Dát tip Gora, toot

ou, moje chyba, opět vyšlo na jevo, že jsem se nenaučil česky :D

a jsem asi vážně sklerotickej, samozřejmě díl je ve spolupráci s toot.

co se týče rzi, to je motiv z minula a patrně bude i nadále NOSNÝM prvkem (i když nevím jak rez může být nosná, ale asi může :D )

díky Goro ;)


Gora
před 3 měsíci
Dát tip Aru, toot

Dnes je to samá rez - i u lawender... dobré pokračování.

...centra došli peníze - došly


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru