Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vítr a Blesk

25. 06. 2024
7
10
225
Autor
Ozzozorba

„Nespěchej! Dál dojdeš.“ pravil Vítr blesku.

„Kam udeřím, tam udeřím, a to rychlostí blesku,
taková je má přirozenost!“ řekl Blesk.

„Větře, nemysli si, že jsi to ty, kdo rozhoduje o tom, zda budeš vánkem nebo zuřícím tornádem.
Jen tančíš na sluneční melodii. Ale ani slunce nerozhoduje, jak moc má žhnout...

Jen bláznivý vítr jakým jsi ty, si to může myslet.
Nic takového, jako je svobodná vůle ve vesmíru neexistuje!“


10 názorů

Aru
před 2 měsíci
Dát tip

jo jo, včera jsem čekal na déšť, ale spadlo to do Jizních Čech, takže nic :D


Luzz
před 2 měsíci
Dát tip

ozzo, hezký příběh - ale jak to souvisí s tím, co píšu o tom, že je nebezpečný považovat zlo jen za důsledek nevědomosti?

(řečnická otázka)

 


Ozzozorba
před 2 měsíci
Dát tip Aru

Zkuste si přečíst tento příběh  z dob rané dynastie Tang (618–907) vypráví o mladém učenci jménem Lu Sheng, který se rozhodne změnit svůj život poté, co se mu zdá u jídelního stolu sen.

Příběh začíná jednoho osudového večera v Handanu. Lu Sheng vstoupí do hostince a usedne za stůl, kde již sedí laskavě vyhlížející starší muž. Bělovlasý muž s klidem naslouchá Lu Shengovu vyprávění o tom, jak už poněkolikáté nedokázal projít státními zkouškami.

Starší muž Lu Shengovi navrhne, aby opustil světské ambice a začal studovat Tao (Cestu). Lu Sheng však tuto myšlenku rázně odmítne. Mladík však netuší, že onen starý pán není nikdo jiný než jeden z osmi slavných nesmrtelných taoistů, Lu Dongbin.

Zatímco čekají, až jim hostinský připraví jídlo ze žlutého prosa, taoista nabídne mladému učenci polštář a mladík ihned upadne do spánku.

V živém snu Lu Sheng vidí sám sebe, jak konečně prochází nejvyššími státními zkouškami! Stává se poté vládním úředníkem, je obdařen bohatstvím a za manželku si bere krásnou ženu. Na vrcholu kariéry je náhle obviněn z korupce a odsouzen k smrti. V dramatickém výjevu císař toto křivé obvinění napravuje a jeho život ušetří. Jak léta plynou, Lu Sheng začíná být široce známý pro své občanské a vojenské schopnosti a jeho rodina si užívá bezstarostného života, slávy a majetku. Poté v 81 letech na závažnou nemoc umírá.

Jak tak sleduje průběh svého života, který se mu odvíjí před očima, Lu Sheng se s trhnutím probudí. Užasle se kolem sebe rozhlédne a vidí, že hostinský ještě ani nestihl připravit mísu prosa. Bělovlasý muž vedle něj se usměje: „Život člověka je právě jako sen, není-liž pravda?“

Lu Sheng náhle pochopí, že nejde o obyčejné setkání. Vzdá se svých světských usilování, přijme Lu Dongbina za svého mistra a začíná se učit Velké Tao.


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip K3

Výmluva, podobně jako ta, že "vše se děje z boží vůle"... 


Luzz
před 2 měsíci
Dát tip Janina6

teze, že "vše zlé se děje z nevědomosti" mi připadne nanejvýš nebezpečná - obhajuješ tím vlastně všechno zlo... nabízí se otázka - jak to vysvětlíš třeba obětem trestných činů? řekneš znásilněné holce, že si z toho nemá nic dělat, protože násilník jednal v nevědomosti? chm, už to vidím - dotyčná se usměje a řekne: aha, no jo, tím pádem je všechno v pořádku, on za to nemůže...

(čímž vlastně parafrázuji momoi...)

to stejné - rozložíme se na prvky - jasně, to je pravda a v určitých chvílích to může být útěcha - ostatně pro mě je to taky svým způsobem uklidňující - ale ve vztahu k druhým, kterým bylo ublíženo, je to naprosto zcestný přístup - opět - řekneš tohle člověku, který je ve sračkách? netrap se, kámo, stejně se dřív nebo později rozložíš...

nevím, no, prostě jediný, o čem takovej postoj v těchto situacích vypovídá, je zřetelná absence jakýhokoliv soucitu.


Ozzozorba
před 2 měsíci
Dát tip

Tuláka jsem četl, a co? Jen boj o trochu toho štěstí, ale stejně se každý z nás jednoho krásného  nebo ošklivého dne rozloží v prvky.  


K3
před 2 měsíci
Dát tip

Myslíš že Putin si není vědom toho co dělá? Já si naopak myslím, že vůle je to jediné co může být opravdu svobodné. Doporučuji přečíst knihu Tulák po hvězdách od Jacka Londona.


Ozzozorba
před 2 měsíci
Dát tip

Vše se řídí vesmírným principem, atom, molekula, buňka, mech, a tak dále až k člověku. Vše spěje k nekonečné blaženosti. Někdo tam "dojde" později jiný "dříve." Ve skutečnosti se neděje vůbec nic zvláštního. Vše zlé se děje z nevědomosti.  


Zeanddrich E.
před 2 měsíci
Dát tip

 

Svobodná vůle  (v rámc našeho i tzv. osudového tubusu) je předpokladem kladného vývoje světa, ..., předpokladem stoupající kvality věčného ducha každého vtělence :):), ..., předpokladem k postupnému našemu postupu ke kvalitám, ...,  k obrazu našeho Otce nebeského... :):).

 

 ((...)).

(viz také nedávná diskuze u příspěvku Co je osud u zdejší Karla Kaleckého  (K 3) ):    https://www.pismak.cz/dilo/550991/       ).


momoi
před 2 měsíci
Dát tip Zeanddrich E., K3

Sem teď nedávno četla o paradoxech neexistence svobodné vůle... z hlediska třeba páchání trestných činů. Myslím, že tam bylo něco jako: pokud by neexistovala svobodná vůle, jak bychom mohli někoho soudit za krádež nebo vraždu? Vlastně by tahle představa devalvovala jakoukoli lidskou činnost... a v principu (to tam bylo taky) by ani nemělo smysl za cokoliv děkovat... V podstatě se ani nemůžeš zlobit, když tě někdo třeba seřve v krámě, si tak max můžeš říct... chudinka malej, blbej, determinovanej.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru