Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dub

Výběr: Radovan Jiří Voříšek
01. 07. 2024
6
18
307
Autor
Mirek Č.

Ač dál ses v trávě posadila,

odmítla vlažně jeho stín,

neprchla dubu z kmene síla,

nedal se zaklít v hořký blín.

 

Snad neboť stál tam, ani nevzdych,

když zas mne něžně topil cit,

větvemi s tebou lézt mu chtěl bych,

korunu vzít mu - a ten klid.

 

Vždyť není pouhým mrtvým dřevem,

láska ho šimrá křídly včel,

být mu náš každý dotyk vjemem,

smál by se, nebo záviděl?


18 názorů

K3
před 2 měsíci
Dát tip

To by šlo i s prózou.


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip

Já jsem si tu vždycky ráda hrála. Bývala třeba anonymní soutěž Koule, organizátor vypsal téma a autoři mu posílali básně do mailu, on je pak uveřejnil jen očíslované. Po pár dnech se klasicky sečetly tipy, kdo vyhrál, a odtajnili se autoři. Pár lidí to bavilo, jiní brblali, že je to pitomé. Dneska? Nevím. Je to tu hodně jiné.


toot
před 2 měsíci
Dát tip

Co myslíte? Je to blbost? Mohlo by to něco přinést? Mohla by to být aspoň zábava?


toot
před 2 měsíci
Dát tip

Zároveň by to mohlo přinést trochu víc detailnějších rozborů. Konkrétnějších pohledů na jednotlivá díla. Aby se to hodnocení pouze neomezovalo na 'smutné' 'pěkné' a 'tip' ...


toot
před 2 měsíci
Dát tip

Že by se sehnali nějací dobrovolníci, kteří by dali svůj kousek ... buď nový nebo starý (dobrý by bylo, aby se tady nedal najít a tím si pomoci s odhadováním) ... a ostatní by básně zkusili pospojovat s autory. :) Mohla by to být třeba báseň ve volném verši (takové odráží svého autora asi trochu znatelněji) a snadněji se možná vyhrabe z šuplíku ... 


toot
před 2 měsíci
Dát tip

Ano, je to tak. Anonymní odhady v Básni roku byly. Tohle by bylo malinko jiné, protože by se nehodnotilo dílo, ale jeho náležitost. Jakoby třeba Phil je tak originální, že je skutečně poznatelná. Ono by bylo dobré tomu ještě podmínky. Třeba formu. Musel by to být třebas sonet (příklad, nemusí být přímo ten) nebo pokus o něj. To by zároveň i prověřilo autora, jak dokáže držet formu (mi to třeba tolik nejde) a zda vůbec. Aby to bylo trošku těžší ... 


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip toot

Tak párkrát tu byla anonymní soutěž (Báseň roku?) a v komentářích si někteří zkoušeli tipnout autora té či oné básně. Mně se třeba celkem dařilo poznat verše Philogyny, Muamarka a Voříška. 


toot
před 2 měsíci
Dát tip

Viděla bych to jako spojovačku v křížovkové rubrice ... :) Spoj 1 2 3 4 5 - a b c d e ... 


toot
před 2 měsíci
Dát tip Janina6

Can I put it to the test? Myslím to přiřazování básně k autorovi ... ? :) To by mě fakt zajímalo ... jako soutěž. :)


Mirek Č.
před 2 měsíci
Dát tip Janina6

Litarts-

Děkuji. Být osobitější je teď pro mě velký a vzdálený cíl, řekl bych. Ale ty věci, co mi tady lidi píšou mi připomínají, že se vyplatí tomu věnovat to úsilí.  Mimochodem, teď si uvědomuji, že u zdejších autorů, kteří už ten svůj styl mají, bych nejspíš jejich báseň, i kdybych nevěděl, že je jejich, dokázal správně přiřadit. A to je vlastně docela zvláštní- jedny slova, která používá tolik lidí- přiřadit správně k jednomu člověku, podle toho, jak je používá. Samozřejmě tady na Písmáku jsou značně ulehčené podmínky, ale i tak ;)


Litarts
před 2 měsíci
Dát tip

Jako začátečnická práce je to zdařilé. Výtky od Janiny6 jsou ale na místě. Časem se třeba posuneš i k osobitějšímu básnickému projevu. 


Radovan Jiří Voříšek
před 2 měsíci
Dát tip Janina6

však se nehádáme, proč taky

jasně, i kvůli koncovým slovům se přehazuje (rýmy), i kvůli rytmu. Ale i kvůli tomu, aby obyčejná věta (verš) zněla nebyčejněji


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Vidíš, a já jsem měla dojem, že slovosled přehazovali hlavně v zájmu rytmu. Ale nechci se hádat, ono se v poezii dá obhájit v podstatě cokoli, jen jsem zkusila dát zpětnou vazbu, co mi tu nesedne. 


Klasici dělali také to, že měnili zaběhnutý slovosled do podoby méně všedního, aby tak podtrhli poezii a odlišili ji od prózy.


Mirek Č.
před 2 měsíci
Dát tip

Děkuji za cennou radu, zase jsem blíž pochopil proč není básnictví legrace- vždycky se dá vybrušovat dál. Už jsem si tak nějak zvykl ta slova přehazovat jak se mi zachce, moc jsem nepřemýšlel nad tím, jestli už to není příliš. Ještě zkusím přepracovat ta místa, co mi budou připadat drhnoucí.

S tím "snad neboť" jsem se spokojil, protože jsem si řekl: "rytmus sedí, myšlenka sedí- hotovo". Už jsem neřešil, že to zní divně. 

Mám tohle místo rád, pro básníka skvělá škola ;) 


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip toot

Klasici myslím dbali i na jistou plynulost a zvukomalebnost, ta mi tady trochu chybí, slovosled je místy až křečovitý (větvemi s tebou lézt mu chtěl bych) a nejvíc mě asi uhodila do oka kombinace "snad neboť" (snad neboť stál tam). Ale je pravda, že jsou tu zajímavé nápady a obrazy.


Mirek Č.
před 2 měsíci
Dát tip

To mě těší, děkuji. Myslím, že nedokážu úplně docenit tahle vaše slova. Ale velkou část práce udělala múza ;) Budu se snažit dál.


Poctivě odvedené umění na úrovni klasiků poezie.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru