Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Byt

10. 08. 2024
3
3
72

Ozubená kolečka se přelévala po ruce sem a tam a hledala chybějící svaly, doplňovala ocel a kov necitelným dotykem a pohybovala zbytky prstů a tyhle prsty chytili skleničku plnou rozzuřených šílených plamínků, co pálí v krku a nikdy nepálili na správném místě, nikdy neroztavili kov, který pomalu nahrazoval Viselce, a Viselec nikdy neplakal, nikdy neronil slzy a nechával si je hamižně na povrchu očí a zakrýval duhovky tekutou záclonou, schovával se a schovaný popíjel vodku s džusem, co nepálila na správných místech. Usrkával ve starém pokoji plném plakátu prožraných parazity a stejně starých křesel postavených před společenským stolkem, usrkával a položil skleničku na oprýskané dřevo, rozevřel prsty a nechal jí stát, a s každou vteřinou se po milimetrech rozlézal kov a ustupovalo maso, kdysi ho ve věznici nakazili dozorci upraveným virem pro neposlušné a tohle byl důsledek, ztráta hřejivého doteku a duše, věděl, že je ztrácí, a proto měl oči za záclonou slz.  

 

“Seru na to, tohle chce zasranou revoluci.” šepot a pohled po nás ostatních v křeslech plných parazitů, za oknem bodavě bojovali neonová světla a svůj kus záře, a já se na něj nechápavě koukal, koukal jsem a on natahoval a stahoval zbytky prstů.  

 

“Jak to myslíš?” Krysák měl hluboký hlas a zarostlí obličej, dráty a trny vousů lezli po tváři, aby zakryli všechno nápadné, všechno využitelné k útoku, vousy se rozrůstali a cynické tečky v očích sledovali strop, jelikož je ve skutečnosti nic nezajímalo, nezajímal je svět ani revoluce ani pokoj ani my ani drink, ze kterého si přihnul. Pili jsme levnou vodku a levný džus.  

 

“Není to kurva jasný!? Jen se podívej, co mi udělali. Mám místo kusů těla drátky a za chvíli budu mít elektrické spoje místo duše. Není tohle kurva důvod k revoluci?” Vztek měl v hlase pořád a postupně si ho přestaneš všímat, zuřil s každou slabikou, a proto moc nemluvil, zuřivost vyčerpává. 

 

“Hele, já tě chápu, ale o jaký revoluci to mluvíš?” Mluvím a pokoj má podlahu z linolea, co z něj už někdo utíral krev, a někdo jiný na něm umřel a další se na něm milovali a nikdo na něm nebyl šťastný, jelikož na sobě mělo neviditelný nápis Poslední stanice, konečná.  

 

“Prostě revoluci, boji, mluvím o konci tohohle chlastání a vytáhnutí zbraní. My máme zbraně a sílu, tak proč nikdo nestřílí?” Bang, bum, prásk, a znovu, bang, bum, prásk.  

 

Krysák se uchechtl a uchechtl se hlubokým hlasem, uchechtl se jako ďábelský vojevůdce, který sleduje prohranou bitvu, nezajímal ho žádný výstřel ani boj muže proti muži nebo ženy proti ženě, prostě dál sledoval strop a pavučiny se smrtícími pavouky, pavouky zabijáky, co tě zamotají do sítí a napustí jedem rozežírajícím tvůj vnitřek, a možná v tom viděl metaforu.  

 

“Čemu se chechtáš?!” Zase ten vzteklý, vysilující ton, po kterém se musel zhluboka nadechnout a sebrat trochu síly k rozpumpování sekundárního srdce uvnitř zbytků duše pohánějící všechen ten hněv.  

 

“Tomu jakej seš idiot, nic víc.” Pavouk ulovil mouchu a moucha nepřestává bojovat s lany provazochodeckých členovců.  

 

“Hele čuráku, já to myslím vážně. Je to nutný a víš to stejně dobře jak já.” Na slově Čuráku si dal obzvlášť záležet, to bylo důležitý, hlavní část sdělení, předaného dál poštou hlasivek a vzduchu.  

 

“Nemůžeš pořádat revoluce bez něčeho novýho. Co bude pak? Hmm? Nějakej další tlustej zmrd, co si tam nakráčí a naslibuje hladovějm jídlo, chudejm peníze a nám volnost. Naslibuje cokoliv, aby se chytil biče.” Uhodil hřebíček na hlavičku, alespoň myslím, problém není ve svrhnutí starého, k tomu stačí armády šílenců a kanalizační základny, kde plánují s krysami další manévry, problém je postavení nového, měl pravdu a Viselec to věděl, věděl to a raději se napil. Místo revoluce se ten večer opil a usnul na zemi vedle vlastních zvratků.


3 názory

kuba.49vojenciak
před měsícem
Dát tip Janina6

Gora, a já doufal, že už v textech tolik chyb nemám. No nic, večer si nad tím sednu a pokusím se aspoň nějaké najít. J.Rose, upřímně, dialogy jsem nikdy moc nepsal, jelikož mi nepřišli tolik zábavné, ale tady jsem je chtěl mít. Nejspíš protože jsem zrovna četl Zápisky starého prasáka, a tam jsou udělané skvěle. Trocha touhy vyrovnat se literárnímu (ne životnímu) vzoru. 


Gora
před měsícem
Dát tip kuba.49vojenciak, lawenderr

Určitě zajímavé téma, jen mne v prvním odstavci odradilo velké množství hrubek a při letmém pohledu pokračují napříč textem.


J.Rose
před měsícem
Dát tip kuba.49vojenciak, Janina6

Ta dystopická sci-fi atmosféra nadhozená v prvním odstavci je parádní. Mám slabost pro Philipa K. Dicka i filmy založené na jeho povídkách (Total Recall, Blade Runner). 

Dialogy mě zatím až tak neoslovují, ale to mezi tím má z mého pohledu potenciál. 

Každopádně, díky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru