Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bez lidí

09. 10. 2024
14
20
179
Autor
Umbratica

 

Říjnový úvoz

 

Na lukách dnes jenom déšť se pase

a z mokrých bodláků

nevzlétne ztěžklé chmýří.

 

Do žlutých lopuchů

bubnuje podzimní liják

a střásá ozvěny

na zvadlé ocúny

na zhnědlé kopřivy podél cesty.

 

Jen vítr se prochází

po vrásčitých loužích.

 

 

 

Bez lidí

 

Už dávno v louky změnila se pole,

kde o kameny kdysi skřípal pluh.

Jen průvan zvedá listí ve stodole,

jež rozpadá se...  Uzavřel se kruh.

 

Krok za krokem les posouvá se svahem,

už smrček trčí z drnů tu a tam

a to, co lidem bývávalo drahé,

jest obraz, který pozřel jeho rám.

 

Kouř nestoupá dál z rozbořených domů,

jen vítr čechrá třepetalky bříz

a šeptá cosi... Komu ale, komu?

Kdo živáčka dnes tady potkal by?

 

Jsou liduprázdné úvozové cesty,

jež mizí v hloží, v trní, v bodláčí.

Kříž z rudých šípků ční tu bez podesty,

už nikdo kolem nikam nekráčí.

 

Kříž do prázdnoty vyrůstá tu z šera

nad opuštěnou mrtvou dědinou

a vytrácí se celá jedna éra.

Jak mraky staré časy odplynou.

 

říjen  2011

 

 

 


20 názorů

Benetka
před týdnem
Dát tip Marian67

Suno funguje tak že po registraci si můžeš nechat složit jakoukoli hudbu. Základní verze služby je zdarma s tím že pak můžeš udělat 10 písní za den (každou skladbu udělá ve dvou verzích). Pokud chceš píseň s textem tak ten musí být tvůj (autorská práva). Ty jako uživatel zadáš specifikaci podle které by se měla skladba složit. Tedy styl hudby ženský či mužský hlas apod. Nicméně málokdy je jeden spokojen na první dobrou. Většinou to obnáší mnoho a mnoho pokusů nežli je píseň poslouchatelná. Chce to trpělivost a zkoušet různé možnosti zadání. Ale i tak je to celkem zábava. Ostatně můžeš si to vyzkoušet sama. ;)


Umbratica
před týdnem
Dát tip

Benetko,

pokud to správně chápu, tak na SUNO vytváří "hudební výrobky" umělá inteligence... Jaký je ale konkrétně tvůj podíl na výsledném výrobku? Jsi autorem melodie, nebo i melodii složí AI? Pokud i melodii složí AI, znamená to, že zadavatel pouze zvolí styl (blues, folk, rock atd.)?


Umbratica
před týdnem
Dát tip

Jsem ráda, že se líbí, Markel. Děkuji.


Markel
před 2 týdny
Dát tip

náááádhera, můj šálek *


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip Marian67

Mariane,

já počítám s tím, že ony smutné končiny jednou taky objeví zbohatlíci a vlastně se divím, že tam ještě nejsou. Asi čekají, až to vezme do ruky nějaký developer, postaví silnice a natáhne inženýrské sítě. Doufám ale, že už se toho nedožiju.


Marian67
před 2 týdny
Dát tip Benetka

perfektní atmosféra podzimu v první a ještě lepší popis zmaru v té druhé. Míval jsem dům v lesích kousíček od hranic v Českém lese, na místě kde dřív bývala obrovská vesnice, 350 domů, tři hospody, veliké. Já tam jen tu a tam našel osekaný kámen v mechu nebo v křovisku rostoucí karafiátky...

Dnes žiju v Českém středohoří, ve vsi, kde do konce války nežil jediný Čech. Opustili to Němci, přišli osídlovači, žili tu nějakou dobu, po nich zůstaly ruiny domů, které si ti, co zůstali, pomalu rozebrali. Náš dům, který býval nejmenší ve vsi, je dnes největší. Pomalu to tu začalo zarůstat hložím a šípky, jak píšeš, ale najednou se to otočilo, přitáhl první z města, který na staré stodole postavil šedivou kostku, po něm další, kteý útulný běloučký domek po strýci proměnil v zelenkavý hnus s plechovou střechou a okolní trávník na betonový plac, obezděný kameným Bezdězem...do vesnice se nastěhovali zbohatlíci z nedalekého města a svou mentalitou sídlištních krys to mění k nepoznání. Každý má tři auta a dvě motorky, místo klidného zátiší pod kaštanem postavili dětské hřiště s atrakcemi, na které se sjíždějí i z okolních vsí, takže je tu provoz jako v Praze, křik a řev vlastně neustále.

Stýská se mi po těch klidných časech, kdy vsí voněla kravská mrva a šuměl les


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

Abakusko,

kalendářní podzim se tu snoubí s podzimem života a s vymizením jednoho způsobu života.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip Benetka

Safiáne,

díky. Já si vážím toho, že jsem po letech konečně, díky Benetkovi, začala reálně fungovat jako textařka. To mně baví.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

Jamardi,

já netuším, proč ty staré statečky nikdo nekoupil... (Zatím!) Možná to bude tím, že tam nevedou silnice, ale jen v zimě nesjízdné kamenité cesty, vede (vedla) tam sice elektřina, ale jen přes dráty na dřevěných sloupech. Není tam vodovod, nevede tam plyn. Ale myslím, že velké peníze si časem se vším poradí.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

Evženie,

naše končiny vypadají dost divně. Kousek za městem satelit s milionářskými "hrady" a pár kilometrů od toho něco jako "pohraničí" s rozpadlými chalupami a se starými sady, do kterých se vrátil les.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip Benetka

Benetko,

moc děkuji za krásnou písničku, která je opět mnohem lepší než můj text. Vidím, že jsi členem (nebo vedoucím?) nějaké hudební skupiny a bylo by mi ctí být občas pro tuhle skupinu textařkou. Budu se snažit, aby se vám i nějaké další  moje textíky líbily.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip Benetka

Benetko,

tahle básnička má reálný základ. Jen pár kilometrů od místa, kde bydlím, jsou tzv. "paseky", kde bydleli ještě nedávno ne zrovna bohatí soukromí zemědělci "pasekáři", kteří hospodařili na svém ještě i za socialismu. Jejich políčka byla ale kamenitá a málo úrodná a tak o ně JZD nestálo. Mladší generace "pasekářů" se vystěhovala do města a když stará generace vymřela, chalupy se rozpadly... Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. V básni jsem jen udělala z několika chalup rozesetých po stráních dědinu. Dědina to nebyla, byly to spíš samoty.


Abakus
před 2 týdny
Dát tip

mne sa to tak jesenno páči. 


Benetka
před 2 týdny
Dát tip Alegna, Jamardi

Na Tvé přání milá Um dovolil jsem si jedno zhudebnění...

https://suno.com/song/84ea8c50-d303-40a4-a88d-2fe4ccc7e2fc


Safián
před 2 týdny
Dát tip Benetka

Obě básně se podle mě řadí mezi tvé nejlepší.


Jamardi
před 2 týdny
Dát tip Benetka

Pěkně napsané. Každý vidí svůj příběh a své pocity. Kdysi jsem se ptala jedné paní proč bydlí tam kde bydlí, také bydlí v zapadlé oblasti, a ona řekla, že všude žijí lidé. A o tom to je. Stačí jeden člověk a změní se názor na celou oblast. Jenže je pravda, že při tom vylidňování je to stále těžší.


Kočkodan
před 2 týdny
Dát tip

Na rozdíl od éry se nevytrácí tvoje schopnost psát pěkné básně.


Je to smutně podzimní. Taková místa zatím u nás nemáme.


Benetka
před 2 týdny
Dát tip Al Jal Úd, gabi tá istá

Bez lidí  je docela dost depresivní báseň. Smutná. Ale nakonec to tak bude. Svět bez lidí který se postupně vrátí až k prvopočátku...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru