Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Za dobrodružstvím na hrad!

02. 07. 2024
8
18
181
Autor
Aru

Velké prázdninové čtení vtěsnané do jedné menší povídky! Exkluzivně pouze pro členy Písmáku, kteří neodešli na Karibik! Plavčíci po celém světě byli instruováni, že jakmile někoho zmerčí, jak si na pláži čte TuTo povídku, bude okamžitě z ní vyveden!

!Pozor! Humor níže je tradičně smrtící, případnou možnost čtení konzultujte se svým lékařem (pokud umí alespoň jeden z jazyků, který ovládáte).

Jak už to tak v létě bývá, bylo příjemně zataženo s mírným, ledově svěžím větříkem od severu za drobného deštíku, který místně nabýval na síle s malými do nepohody dělanými sesuvy půd.
 
"To je dnes tak krásně," otevřel okno dokořán, tak trochu otec a vlastně ne tak úplně hlava rodiny Trigodlav Lysý, který vůbec nebyl lysý, ale měl na lesklé hlavě překrásně černé tupé.
Po otevření oken, dostal Trigodlav oduševnělou pršku přímo mezi oči, až mu omoklo i jeho tupé.
Jelikož bylo něco málo hodin po poledni, vstala i jinak skoro vzorná manželka, naštěstí ne Lysá, protože před pánembohem v kostele při svatbě nechala si své vlastní jméno, které tak nějak podědila po rodičích, protože byli zrovna při ruce. 
Manželka Metoda Bořetijová, jak už bylo řečeno, téměř vzorná na ničehož v domácnosti nesáhla po celý boží rok, což manžel Trigodlav velice kvitoval, jelikož ač sám měl hustou náhlavní kštici z tupé na kterou byl hrdý, skoro jako na porost vlastní, především opětoval, že se mu manželka Metoda doma a vlastně ani nikde jinde (jen občas se náhodou v práci, nebo v obchodě s někým spustila) nestrhla!
 
A také pro rodinnou kompletnost měli ještě dítě, nebylo To Dítě, ale (tentokrát to byl, k naší i vaší smůle čtenářů jenom pouhý: ) syn. Bohužel od mala byl Lysý, což mu zůstalo jako němá výčitka.
Při jeho narození k jeho smůle zrovna rodiče nebyli přítomni, možný otec Trigodlav jakožto pomocný místovelitel hasičů hledal zatoulané kotě na věžních hodinách a jeho matka Metoda, jelikož nebylo ani poledne vyspávala ještě doma.
 
To poznamenalo malého Lysého na celý život nápadnou, až němou zamlklostí, že se v porodnici (které tentokrát nechyběly ani podlahy) narodil zcela sám. Večer se pak za ním dostavili i jeho rodiče, koťátko bylo úspěšně nalezeno a Metoda se zdržela s jedním vozíčkářem pouze v nedalekém parku, kde neznámému vozíčkáři po této ozdravné kůře začali fungovat nejenom jeho nohy o které přišel, když jako malý spadnul pod jedoucí nákladní vlak.
 
Ale vraťme se k tomu příjemnému ránu, lehce po poledni. Trigodlav toho dne navrhnul návštěvu místního hradu Hrůzín, který kdysi patřil místnímu rodu Hrůzínů, kteří s vrchnostenským potěšením krutě týrali místní lid. Pod tímto jhem vzniklo i místní městečko s radnicí, kostelem, mostem, parkem, álejí, nedalekou oborou a vzdáleným klášterem (aby se jako ty vnadný jeptišky nespouštěly ve městě... moc), i blízké nádraží, to byly strašné časy vrchnostenské!
 
Dnes naštěstí z hradu Hrůzín zbyly jen ruiny a tak turisti mohou volně turistit. Protože už byl skoro večer a v létě se brzo po ránu stmívá a pěšky by to bylo daleko, sedla rodinka na kola, že tam dojedou zcela kolmo!
Cesta to byla příjemná, jak se šeřilo, do drobného deště padala mlha, ale rodinka vzorně šlapala do pedálků, až na malého Lysého, ten za celou cestu nic neřek'!
Hrad Hrůzín již nabýval díky noci nejasných obrysů, leč rodinka nikde okolo nekolovala.
 
 Následujícího rána když Trigodlav nebyl k nalezení na svém sedadle hasičského vozu, kde obvykle vyčkával požáry toho dne, bylo vyhlášeno pátrání!
Však! Jediné co se po rodince nalezlo byl papír od svačiny, který po té byl symbolicky pohřben na místním hřbitově, když pátrání skončilo v mrtvém bodě.
Dnes na náhrobku si můžeme přečíst: Zde leží rodina Lysých-Bořetijová, spolu s papírem od svačiny.
 

18 názorů

Aru
před 2 měsíci
Dát tip Próza_měsíce

!snad si vzpomenu!

;)


Próza_měsíce
před 2 měsíci
Dát tip

Povídka byla vložena v 7. měsíci, zatím tedy do PM nemůže, Aru, prosím aby ses za měsíc připomněl, díky.


Aru
před 2 měsíci
Dát tip

nech se překvapit Jamardi ;)


Jamardi
před 2 měsíci
Dát tip

Aru, to opravdu nevypadá, protože jakmile dojde k pohřbu, málokomu se chce ještě něco hledat. Ale vyloučit se to nedá.


Aru
před 2 měsíci
Dát tip

Jamardi, ono to sice tak nevypadá, ale konec příběhu povídky je otevřený


Aru
před 2 měsíci
Dát tip

díky Přemku; v jedné z minulých povídek se vyskytovala (napůl) porodnice bez podlah, ale máš pravdu, je to všechno velká nahodilost. papír je pouze symbol, že se nenašlo nic jiného, myslím že to byl film Páni kluci, kde pohřbívaly nalezené šaty.

dobře, souhlasím s nominací :)


lastgasp
před 2 měsíci
Dát tip Aru

To nelze odbýt tipem. Stávají se náhody (i lidem). Filozoficky pojato je nahodilost rubem mince, jejímž lícem je zákonitost. Tak jsem se náhodou dočetl, že pro kompletnost rodiny Lysých-Bořetijových se zde vyskytlo Dítě. Vlastně to ani dítě nebylo, protože to byl náhodou syn, jež se v porodnici, kde pozoruhodně nechyběly podlahy, narodil zcela sám. Byla to náhoda nebo zákonitost, že autor jeho početí zatajil? Lze se domnívat obojí! Nahodile spojená fakta v povídce autora jsou sama o sobě následky příčin a tedy zákonů. Jsou to tedy následky různých příčin, které navzájem nejsou zákonitě spjaté. Důkazem je mastný papír, ekologicky uložený na místním hhřbitově. Povídku bych nominoval do soutěže, když s tím bude autor náhodou souhlasit. 


Jamardi
před 2 měsíci
Dát tip

A můžeme stát a v úžasu se dívat.

Možná je to náhoda, ale připomnělo mi to okolnosti vyšetřování jedné dívky, která se ztratila. Zrovna v těchto dnech o tom někdo znovu psal. Konkrétně to, že jedna dívka, která ji osobně neznala, řekla, že ji viděla, jak jede na kole a jak byla oblečená - její svědectví není považováno za důvěryhodné a dále to, že její spožačka ze třídy po několika letech řekla, že už ani neví, jak vypadala.


Aru
před 2 měsíci
Dát tip

díky Al ;)


Al Jal Úd
před 2 měsíci
Dát tip Aru

Bavil jsem se, dobrá šílenost! :D


Aru
před 2 měsíci
Dát tip

- to je pravda toot, ta rodinka není tak úplně funkční a bůhví koho je vlastně ten syn, když se Metoda spouštěla všude ve městě :D

to je výborný nápad, bylo by skvělé sledovat co ty loutky vyvádějí, ostatně nebyl to náhodou původní záměr loutkového divadla ukazovat tak trochu satiru? přece jenom to býváválo hlavní lidové médium.

- inu Andreino se strašícím rodem Hrůzínů by to už nebyla povídka, ale román o tisíci stranách :))

= díky moc za čtení ;)


Andreina
před 2 měsíci
Dát tip toot, Aru

Aru, opět Tvůj nezaměnitelný styl, který vždy pobaví. Již chyběl jen někdo pilně strašící z rodu Hrůzínů, kdo nakonec všechny spolkne, ale to si lze při troše fantazie domyslet. Díky na pobavení po ránu.


toot
před 2 měsíci
Dát tip Aru

Příběh, který je vlatstně o opuštěnosti ... v komickém prostředí, s nezvyklými zápletkami. Spolu ale tak trochu každý sám. Ale hraje to spolu. Kontrastně a záživně. Neotřelé a originální, svojské ... :) myslím, že paráda. Klidně bych si příběh dokázala představit jako loutkové divadlo.


Aru
před 2 měsíci
Dát tip 8hanka

to jsem opravdu rád, dneska jsem zažil naprostou frustraci z ukrutně příšerný průměrnosti, musel jsem to ze sebe setřást něčím bláznivým :)

a papír od svačiny je skutečný klenot celého vypravění :D


8hanka
před 2 měsíci
Dát tip Aru, toot

Si jednoducho boží ... neskutocne sa bavím...


toot
před 2 měsíci
Dát tip Aru

:D


Aru
před 2 měsíci
Dát tip 8hanka

povídka se utrhla jako lavina, i mě zavalila a ten dementní humor je omračující :D

díky moc OsmiHanko, čtení jen pro otrlé :)

smysl v tom nehledej, co mě napadlo, to jsem tam narval, syn byl ještě chvíli ve vysokém věku spekulantem na burze, bohužel budoucì kariéru mu přerušil výlet na hrad :D


8hanka
před 2 měsíci
Dát tip Aru

Hm...hm...takmer vzorná...a  v lete sa skoro stmieva...čítam dokola a stale  nechápem, ako sa mohol narodiť bez účasti matky, bez otca v pohode...a ešte si vtedy uživala v parku s liečivymi priam zázračnymi účinkami na sparing partnera...skvelé dielo, žiaĺ pre vyssie IQ ako mám ja, ale snažim sa:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru