Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vzpomínka na rané dětství

15. 09. 2024
7
5
68

 Vzpomínám si na září r. 1946, kdy jsem v zástupu dívek z Dětského domova v Černovicích u Tábora přišla do první třídy  obecné školy a tam nás přivítala milá, mladá slečna- paní  učitelka Ludmila Dvořáková. Samozřejmě byly tam i další děti z městečka. Naše vyučování začínalo vždy pozdravem a  písničkou, kterou  paní učitelka nejen předříkávala než jsme se ji naučili, ale hrála k ní na housle, někdy i  na mandolinu. Pak teprve začalo učení.

Nejsilnější zážitek jsem  měla, když jsme měli zpívat Osiřelo dítě ...určitě zná dost lidí. Začala jsem tiše plakat jako již mnohokrát večer v posteli, protože jsem si vzpomněla na tatínka, který v tom roce v červenci zemřel a maminka mi to  napsala na pohlednici. To už jsem uměla i číst, vychovatelky nás to učily v rámci výchovy. Paní učitelka se zarazila, zeptala se, co mi je. Jedna z dívek jí řekla o mém tatínkovi. Od té  doby se ta písnička nezpívala a paní učitelka si mě  jaksi  víc všímala.
 
 Léta jsme pak dopisovaly i po mém odjezdu z Černovic k příbuzným po smrti maminky v r. 1948. Vlastně až do její smrti, o které mi napsal její bratr, když jsme  měli  s manželem dva syny. Ještě jedna zvláštnost - brali jsme se  v září  1961 na Ludmilu a dostali  od paní učitelky nejen blahopřání, ale i svatební dárek. Zřejmě mě měla ráda a vzpomínám na ni velmi často.

5 názorů

Abakus
před 6 dny
Dát tip K3

Mne moja profesorka filozofie napiekla koláč k promócii. Bol hic - asi ako leto 2024 a my sme chystali doma promočku - všetko sa  varilo a  čistilo na balkóne. Plus sa tam na dvoch griloch vrteli kurence.  V kuchyni by nik nevydržal. Dolu z ulice ma pozdravila moja bývalá profesorka  a pýtala sa  čo sa  deje. A zhruba o hodinu zazvonila u nás a  priniesla mi koláč. Nielen preto som ju mala rada.


Abakus
před 6 dny
Dát tip Zajíc Březňák

Zajac - do školy sa u nás chodilo skoro ráno - teda v nekresťanskú dobu, čiže tie spomienky môžu byť aj ranné. 


Pane Zajíci - opraveno, díky za upozornění.


Jen pravopisná poznámka: ve slovech "raný" - "raná" - "rané" ve významu "časný" - "časná" - "časné" se píše jen jedno "n", naproti tomu ve slově "ranní" (od "ráno") se píšou dvě. 


K3
před 6 dny
Dát tip Zajíc Březňák

Vzpomínky jsou krásné. Na některé učitelky a učitele se nedá zapomenout. Já jsem měl moc rád paní učitelku z mateřské školky. Ještě dlouho, když už jsem chodil do školy jsem se i ní stavoval. Nechala mě trhat třešně.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru