Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PRVNÍ NOC V NOVÉM BYTĚ

21. 09. 2024
3
3
19
Autor
Benetka

Inspirace k sepsání právě dnes je díky Umbratica.

Písničku vložím až budu na PC. Na tabletu se s tim nehodlám trápit... :)

 

 

To byl tenkrát srpen léta páně tisícíhodevětsetdevadesátdruhého. Mladý junák Slávek plnými doušky nasával atmosféru těch let. Svoboda a civil. Dva roky strávené v zeleném již zapomenuty. Počátky budování kapitalismu. Ach. Ta opojná vůně! Cítíte ji taky?

Kamarád Solda říká: Jedeme do Žďáru na Horácký džbánek. Kdo? Já Miloš ty a... A? Martina. Víš ne to je ta co... Vím. Ta co se mi líbí. Ona jediná je z Brna. Je to jedinečná příležitost zase ji vidět! Nechci říkat že jsem zamilovaný ale... 

Moja mama říká: V sobotu ideme vyorávat erteple. Hmmm. Tak to jako fakt ne. Nejdu! Říkám já. Jedu preč a ty vaše krumpíre sů ně ukradené. Toš... Eslivá nejdeš s nama... Jo jo to klasické že? Kdo nejde s náma jde proti nám. Tak už sa ani nevracáj.

Ale jo. Ještě jsem se vrátil. Byl nedělní večer a já pod vrátniců našel zbalenů kabelu hader. Tak jsem ji hodil na nosič a vzal kolo. Batoh a kytaru hodil na záda a jel nocí vstříc dalším dobrodružstvím! Tak ne. Nebylo to ani zdaleka tak euforické. Jel jsem přespat na šatnu firmy kde jsem tenkrát pracoval. Když jsem přijel na bránu tak právě kolega co měl směnu rozkrádal majetek v kapitalistickém vlastnictví. Nic jsi neviděl říká mi a máš u mě pivo. Tak jo. Lehl jsem si na stůl a spal a...

A potom rok a půl bydlel na svobodárce. Bylo to lepší než pod mostem ale žádný med. Pokoj sice sám pro sebe ale společné wc a sprchy. Bordel a špína. Ale hlavně společná kuchyňka s montérama. Přijeli vždycky v neděli večer a odjížděli ve čtvrtek odpoledne. Makali do večera a pak dělali bugr. Chlastali mlátili dveřma a hulákali. A když měli hlad tak si něco vzali z ledničky. Nezajímá že to je někoho jiného...

Potom se najednou naskytla možnost mít svůj byt. Jakože podnikový. Avšak vlastněný bytovým družstvem. Bylo potřeba jednak přihlásit se za člena a druhak zaplatit 50 000 káčé. Dnes se tomu jeden musí smát. Taková směšná částka byť i jen za 1+1. Dva kamarádi mi ručili na půjčku u spořitelny a... Hurá! Mohlo se jít bydlet? Ale ne ne. Nebylo to tak jednoduché. Bytovka totiž stále ještě nebyla hotová. 

Když jsem poprvé přišel do svého bytu chtělo se mi spíš plakat. Všude neuvěřitelný nepořádek! Zbytky cihel malty drátů odřezků lina trubek etc. Nikde nebyly dveře a... Kupodivu ani okna! Tedy alespoň to tak na první pohled vypadalo. Skla oken byla totiž jak zevnitř tak i z venku kompletně zaliskána maltou! Takže první věc co jsem musel udělat bylo očistit okna aby tam šlo denní světlo. Bylo to důležité i proto že nikde nebyla nainstalována žádná světla. 

Kamarád mi daroval starou postel kterou mi přivezl svou š.1203 které jsme díky barvě karoserie říkali žralok. Vybalil jsem si těch pár věcí co jsem vlastnil a pak celý den uklízel. K večeru jsem si přichystal lůžko ke spánku blízko okna. Mezi dřevěným rámem a paraletem byla půl centimetrová mezera kterou děsně fučelo. A kotel na zemní plyn nefungoval. Byla docela kosa. Ale!

BYLA TO MÁ PRVNÍ NOC V NOVÉM BYTĚ!!!

Bylo 1.2.1993


3 názory

dadadik
před 19 minutami
Dát tip

jsi vypravěč...

zkouším vzpomenout, pár nových obydlí jsem v životě zažila, zažili, ale zatím mě na to konto nenapadlo nic .)


Janina6
před 3 hodinami
Dát tip

Parádní vzpomínání.


Gora
před 9 hodinami
Dát tip Benetka, Janina6

Vlastní byt je přece jen něco dočista jiného! Zažila jsem také nemocniční ubytovnu a také pokojík v klauzuře kláštera... s protekčním přímotopem, byla jsem v cca 7 měsíci... 

Díky za vzpomínky, probudily i moje.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru