Československá literární komunita
Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.
Přidejte seR&E - Vaření
Autor
VH64
Vaření
Maminka vaří rychle a zdravě. Rychle se někdy hodí, některé její předpisy jsem převzal, zdravě je také dobré, ale nemělo by to znamenat bez chuti a bez zápachu, protože „Děti nesmí moc solit a koření už vůbec nesmí!“
Naučil jsem se postupně spoustu kouzelnických triků, jak dostat nepozorovaně do jídla aspoň špetku něčeho voňavého a zrnko soli. Například trocha piva někdy nadělá zázraky a pivo jsem při vaření pít směl. Jen to nesmělo pálit, Renatka poznala, i když jsem nad sporákem sotva zamával neotevřeným sáčkem pepře, ale to bylo jen mezi námi.
Také jsem se mnohokrát vystavil obvinění, že zdržuju a že už to dávno je, většinou mě pak očistil nepopiratelný rozdíl v poživatelnosti. Někdy jsem samozřejmě ulítnul, to když jsem zkoušel něco nového a neodhadl potřebný čas nebo reakci konzervativních dětských strávníků. Protože se ukázalo, že uspokojovat tři ženské je časově velmi náročné, a to i když dvě z nich jsou mrňavky mrňavé, nakonec jsem ze svých kuchařských plánů hodně slevil a vrátil se k osvědčeným věcem. Ostatně, stejně jsem největší úspěch měl s fazolemi. Obyčejnými fazolemi, které si vařím od osmnácti.
Když jsem jim je udělal poprvé, jednoduše, jen tak v kečupu s trochou bylinek, lehce zkaramelizovat a jíst s libanonskou plackou, Eliška se nad talíř nahrbila, nekoukla napravo nalevo a vdechla, co jsem jí naložil. Podruhé jsem jich udělal polovinu v kečupu, možná s něčím navíc, snad se sýrem, a polovinu v zakysané smetaně. To udělalo dobře sametovému jazýčku Renatky a přišla si přidat – „Ty světlé!“.
Za odměnu jsem pak dostal pod stromeček velikou tlustou knihu předpisů. I s obrázky!
7 názorů
jen tak v kečupu s trochou bylinek - to je je základ, přidávám bešamel, nechám provařit a nakonec přidám smetanu :)
Děkuji všem!
aleš-novák
Ono to možná není jen o jídle. U velkých i u malých. Co mi prošlo, nebo dokonce bylo pochváleno, jednou, neprošlo a tedy neuspokojilo jindy. A s mrňavkama je nejlepší vařit společně, to je pak hostina i z toustovače.
Alegna
Na tom mě mrzí, že dneska nevím, jak jsem vlastně ty v zakysané smetaně dělal.
Květoň Zahájský
Letos je slečnám šestnáct, ale nejsem v kontaktu, tak nevím, třeba by už mělo indické pálení taky úspěch.
Ovšem, moje zkušenost ze severozápadní a severní Indie je, že ne všechno pálí. Hodně kořeněné je sice všechno, ale něco jen voní a chutná.
Děláte doma i čapáty/roti?
Aviem
Chili papričky ano, ale to je pak někdy třeba i tělové mléko...
pedvo
Děkuji! To ono samo, já už pak jen umazal většinu, o vaření se toho totiž nakecá strašně moc.
On se možná talent dá docela dost nadřít, jen se člověk nesmí pouštět do krkolomností, na které už je nezbytný. Já se držím hesla Pavla Landovského, že nejlepší koření je prdel u plotny.
To jo, nad vařením jsou chlapi doma.
Taky jsem měl na krku tři ženské, uspokojováním jedné vznikly ty dvě další. Moc jsem nevařil, ale když už, tak jsem sklidil potlesk na otevřené scéně. Stačí nechat ty krky trochu vyhladovět a je úspěch zpola zaručen. Druhou púli zajistí talent.
Napsal jsi to pěkně, dalo se to lehce přečíst.
pííííííííííííííííííííííííííííííííííííííích.. není nad chilli mix papričky..
(mě se osvědčilo zapíjet páliviny mlíkem..)
Květoň Zahájský
14. 03. 2013Já vařením uspokojuji tři ženské už bezmála třicet let a kupodivu největší úspěch v poslední době mají jídla indická. Jídla, ke kterým by se měl servírovat i hasicí přístroj. Skutečně ostré jídlo dokáže navodit stavy euforie, občas doprovázené barevnými halucinacemi. Jakmile si však vykloktáte Panthenolem, pojíte něco masti na spáleniny a přestanete opakovat „bože, co jsem to snědl, to už nikdy neudělám,“ tak si uvědomíte, že chcete zase a hned! Indické porkrmy jsou návykové.
aleš-novák
14. 03. 2013závidím...já bych tedy tři ženské svým vařením neuspokojil :o)