Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přišla ke mně touha

Výběr: Radovan Jiří Voříšek
13. 07. 2024
6
9
173

13. 7. 2024

Dlouhá léta chodila okolo mě jako se při rozhovoru chodí kolem horké kaše, její řeč byla plná dvojsmyslných narážek, básnických obratů a obrazů tvoření i ničení. Po celou tu dobu jsem ji obcházel, podobala se hluboké jámě, propastné tůni. Byla příchutí a příslibem dnů příštích.

Pak ale přišla jako nevyžádaná nápověda a její první jasná slova po sérii vytáček a výzev zněla: „Čemu dáváš přednost?“ Od té doby jsem si musel stále vybírat, co upřednostním. Život už nebyl přehledný jako geometrický výkres ze třetí třídy, přibývalo rýh, čar a kouzel.

Stal jsem se slepcem a používal po hmatu nalezený klacek jako slepeckou hůl v hlubokém pubertálním lese. Chodila kolem ve stále užších kruzích, byla nahá jako čtyřka z fyziky na vysvědčení v pololetí sedmé třídy, křičela a hrozila a byla tak žádoucí, že jsem kvůli ní nespal, hákoval ve škole a bloudil po cizích polích.

Moje samota se v její přítomnosti jen stupňovala a já zůstával panicem, když jsem s panikou otevíral u kotle katalogy dámského prádla vynesené sem na spálení.

Jako by sem vynesli moji touhu a chtěli ji nechat zpopelnit, ale ona se nedala.

Ani já však od ní nedostal nic zadarmo, platil jsem pak už celý život. Volal jsem marně a beznadějně: „Nauč mě milovat!“

A tak se ke mně ještě po letech vrací a já stále nevím, čemu dávám přednost, ale kdyby ke mně přišel sám Bůh s nebeskými zástupy asexuálních andělů, já stejně budu věřit spíš své touze než víře.


9 názorů

Gora
před 4 týdny
Dát tip

OK, Zajíci... a díky.


Zajíc Březňák
před 4 týdny
Dát tip Gora

Goro, nominace mě samozřejmě těší, ale sám bych raději nominoval text s názvem "Ideální já", myslím, že je lepší. Ten třetí prozaický text z minulého měsíce jsem omylem smazal. 


Gora
před 4 týdny
Dát tip

Zajíci, můžeme nominovat do soutěže?


Zajíc Březňák
před 2 měsíci
Dát tip

Lastgaspe, moc děkuju za návštěvu a za komentář!  Já rozhodně v nějakého Boha chci věřit. Jsou určitě různé náhledy a způsoby a cesty, jak Boha hledat. Dokonce i ona erotická touha může být jednou z cest. Text zde vytváří až umělý paradox, jak mají básníci v oblibě, ale já už se za ateistu dlouho nepovažuju. Ten závěr je totiž asi poněkud uspěchaný, a tudíž zkratkovitý.


lastgasp
před 2 měsíci
Dát tip

Prozaická miniaturní úvaha ukazuje na význam touhy, jako kategorii předpokladu úspěchu i zmaru. Je to dovedně vypreparovaný symbol v čem upřednostnit své možné uspokojení. Závěr potvrzuje tendenci stoupajícího ateismu evropské mládeže (podle deniku The Guardian nevěří v žádného boha 91 % Čechů ve věku 16 - 29 let). Slovy autora - budu věřit spíše své touze než své víře. Donutilo mě to zamyslet se i sám nad sebou a za to děkuji.


Zajíc Březňák
před 2 měsíci
Dát tip

Radovane, děkuju moc za názor obsažený v Tvém komentáři a taky za tip a výběr.


Vynikající, osobní, silné!


Zajíc Březňák
před 2 měsíci
Dát tip

Zeanddrichu E., srdečně Ti děkuji za komentář. Vždycky jsem se snažil, něco dělat. Bohužel se zdá, že je to stále ještě málo.


Zeanddrich E.
před 2 měsíci
Dát tip Gora

 

Hm. Touha všeobecně je jedním z nástrojů, kterými nás (dobrá snad) vyšší  moc nutí vstát, a jít něco dělat... .


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru