Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Reportáž psaná pod narkózou

Výběr: Philogyny
12. 08. 2024
11
11
172
Autor
Benetka

Takové malé nahlédnutí do českého zdravotnictví (nejen)...

Když jsem byl v pátek večer 3.8. donucen podívat se pravdě do očí a říct si že ne že tohle teda určitě nerozchodím vyvstala následně otázka co jako s tim. Že? Pohotovost. Břeclavská nemocnice. Ale kdo mě tam zaveze? S pravou nohou nateklou jak mičuda bylo jasné že chtít řídit nepřichází v úvahu. I jal se s telefonem v ruce procházet kontakty od A směrem dolů. Kdo má čas? Kdo je střízlivý? Kdo je blízko? Koho nebudu otravovat? Pavlík. Tak prý jo. Jen se umeje a valíme. Na místě mě překvapuje že se platí poplatek za návštěvu 90 káčé. Plus ještě 100 za parkování v areálu. Ale sestřičky na příjmu velmi milé a vstřícné! A navzdory všemu když mi dělali dlahu se žertovalo. Třeba i na téma prezentů: To nám všichni nosí kafe a čokolády. Ale aby někdo přinesl chlebíčky nebo štanglu salámu to ne! :) Také slečna na rentgenu kam byl následně odeslán dělala vše co bylo v jejích silách. Omlouvala se za čekání neboť pán který tam byl přede mnou se jí tam pokálel. Takže úklid desinfekce a pak ještě běžela na wc pro dežodorant. Abych to tam prý vydržel. Ale tak řikám jí: Já byl v armádě. Já vydržím hodně! :) No a diagnóza? Zlomené všecky prsty a palec na několikrát. Dostal léky berle a v pondělí nashle v ambulanci...

V pondělí mě nakonec vezla AnděLenka. A taky dělala doprovod. Znovu musel na RTG a tak si půjčili vozíček bo o berličkách je to strašně daleko. A za přepážkou slečna z pátku. Hezky se na mě smála se slovy dnes máte jiný doprovod! No jo to jo. Ale já jsem hlavně rád že mám vůbec nějaký... Na rentgenu ochotný a usměvavý pán. Akorát to dlouhé čekání. Všude. I v ortopedické ambulanci. Hodiny a hodiny než přijdete na řadu. A pak za pár minut hotovo. Jen převaz a konstatování že skrz přetrvávající otok další návštěva ve středu v 7 ráno. S tim že už můžu být hospitalizován.  A ať s tim teda počítám. Tak jo. Já tedy budu no...

Ve středu k vůli mě vstávala AnděLenka v 6 aby mě o půl nabrala abychom byli v 7 v čekárně. A čekárna je od slova čekat. Vůbec nechápu proč tam musel být v 7 když doktor ordinoval od 8 a ještě přišel o čtvrt hodiny později. A pak vzal jako první nějakou svou známou. Sic! A znovu na rentgen. Potom k anesteziologovi kde nám sestra povedala že manželka nech počká v čakárni a... No jo. Bejvávalo. Ale stále tam něco je. Nejenom že se sneseme ale stále si máme  o čem povídat. I když ne vždy máme stejný názor. A anesteziolog se mne ptal jestli chci částečnou nebo úplnou narkózu. A co je lepší  pane doktore? Úplná. Tak jo. Vždycky jsem si přál alespoň jednou to zažít. Pak ještě na EKG a potom už na lůžkové oddělení s tím že pokud vše půjde dobře tak operace ještě dnes. Ale tak... Jistěže většinou nejde nikdy nic dobře...

A tak ve čtvrtek již od brzkého rána o hladu čekal na svou hodinu há. A ta přišla krátce před polednem. Sanitář jej i s postelí převezl na operační sály. Tam se musel dát na adama a pak jej přeložili na operační stůl. Do kanyly dostal oblbovák a na pusu kyslík. Dýchejte! A... To je to poslední co si pamatuje. Probudil se asi o dvě hodiny později v předsálí... Tak. Říkal někdo. Máte to za sebou... Jo? Vždyť jsem si to ani pořádně neužil! :D

V sobotu dopoledne mne pak už pustili domů. Pan doktor - slovák zkonstatoval že rána se hojí dobře a není tedy důvod abych tam déle smrděl. Sestra udělala převaz a už si pak hned zajišťoval odvoz. Tentokrát to padlo na syna. Dával Adamovi instrukce co jak a kde a najednou stojí ve dveřích. Běž za sestřičkama ať Ti půjčí vozíček. Nikde nikoho jsem nenašel řiká mi. Ale vozík mám tak jedem! Ve výtahu drama. Zmáčkl 1 podlaží. Zhasla světla a nic. No... To by nám ještě scházelo abychom tu uvízli! Mačkal všechna tlačítka a stále nic! Zkus otevřít dveře. To naštěstí šlo. Zkusíme jiný výtah. Opět zmáčknuto 1 podlaží a? Nic. Akorát teda že světla svítila dál. Tak zkusil stisknout 4 podlaží ve kterém jsme byli načež výtah promptně přihasil do 1. Ufff... :)

Suma sumárum:  Veškerý personál na jedničku! Všichni ochotní milý a vstřícní. Hodně slováků a slovenek. Zjednodušeně je to tak že češi jdou za lepším platem do němec a slováci z téhož důvodu sem k nám. A navíc - v Břeclavi je krásně! :D Strava: obědy - porce tak akorát avšak bez chuti a bez zápachu. Večeře - porce malé nicméně stále ještě dostačující.  Snídaně - katastrofa. Viz ta poslední sobotní: dva krajíčky chleba jeden gumový rohlík 20 g. margarinu flóra a 1 vajíčko na tvrdo... Prostředí: Postele skříňky světla umyvadla pákovky záchod... To vše je tam původní - od slavnostního otevření až dosud. :D Holt peněz není nazbyt a když to stále ještě funguje tak co že?


11 názorů

Evženie Brambůrková
před měsícem
Dát tip Benetka

Mám pro tebe jasnou zprávu:

Já tě dokomale chápu!

 


dievča z lesa
před měsícem
Dát tip Benetka

pomáha kto môže a to je fajn ... tak nech sa nôžka zo dňa na deň vylepšuje***


Kočkodan
před měsícem
Dát tip Janina6, Benetka, Gora, 8hanka

Néé, tady bych role určitě měnit nechtěl, se svou čtenáře jsem naprosto spokojen. ;-)

 

Sepsal jsem to takto –

fajn byl lidský faktor,

podle tvého gusta,

tak teď ať vše srůstá.


Philogyny
před měsícem
Dát tip Benetka, Janina6, Gora

Vajíčka jedině hodně naměkko, vařit tak minutu. Někdy je i piju, K tomu graham s máslem, vycpanyý libečkem a petželkou. Hodně.. Toto jsem snídala, když jsem kdysi kojila a vrátila se tak nějak zpátky. Margaríny ne, máme to nastejno. Někdy dostanu chuť a namažu si ovečky s máslem a šunkou a snídám se psy. To oni ano... :) Taky ti přeju zdravou nohu a tu tvou lásku. Poezie je člověk a jeho pravda a přes to vlak nejede. a někdy se ani nemusí rýmovat. Stačí srdce. A ty ho máš. 


8hanka
před měsícem
Dát tip Benetka, Janina6, gabi tá istá

 

Tak nech si rýchlo fit...a velmi sa mi páči, aký máte pekný vztah s Lenkou a Adamom...normálne ma to dostalo...

 


Gora
před měsícem
Dát tip Janina6

Úraz, nečekán, nezván:-) prověří spoustu vztahů a vlastností... a pacientu nabídne jiný úhel pohledu. A´t se ti to dobře zahojí, Bene.


dadadik
před měsícem
Dát tip Zeanddrich E.

špitální jídla se dají brát vážně jen někdy :)

když nadýl, tak svoje v nějaké lednici... dva dny se vydrží


Benetka
před měsícem
Dát tip dadadik, Gora, 8hanka, Janina6

Rozmazlený? To je slovo do pranice. Já si myslím že ne. Tak především - nejím margaríny. Dávám přednost máslu. Ale o to by ani tak nešlo. To spíš si zkuste dát na váhu 20g. A pak s tim něco namazat. :) Vajíčka natvrdo mám taky moc rád. Jenže jedno je tak akorát na podráždění žaludku... :D Jinak doma mívám snídaně různé ale jen o víkendech. Většinou žitný chléb dva krajíce s máslem a šunkou 95+% masa... ;)


dadadik
před měsícem
Dát tip Gora

Mám dojem, že do Břeclavi jezdí operovat ortopedi z Brněnských nemocnic...


Janina6
před měsícem
Dát tip gabi tá istá, Benetka, Gora

To je fajn, že už jsi po operaci, tak ať se to dobře hojí! Mimochodem teda, nechci provokovat, ale co míváš k snídani doma? Mně by tedy 2 chleby a rohlík, namazáno margarínem a k tomu vejce připadlo jako dobrá snídaně, maximálně bych doplnila rajčetem (asi by mi stačily ty dva chleby, ale chápu, že chlap sní víc). Neznám nic lepšího než vajíčko, mňam! Já měla v nemocnici rohlík s marmeládou a... a toť vše! Nejsi dajaký rozmaznaný? ;)


dadadik
před měsícem
Dát tip Janina6, Benetka, Gora, toot, Zeanddrich E.

No...

buď rád, že je to hotovo a ať to dobře srůstá atakdále

špitály znám, ortopedii taky, v Brně

zdar a sílu

a pak zrehabilitovat

:)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru